Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La moartea unui actor

Bogdan Stanoevici

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Într-o cheie cinică, am putea spune că moartea actorului Bogdan Stanoevici, coronasceptic și participant la protestele anti-mască, este răzbunarea unui virus care nu acceptă niciun fel de disidență și care nu iartă nicio rebeliune.

Într-o cheie etică, însă, cred că acest trist eveniment trebuie să ne pună, iar și iar, pe gânduri. Există crize și crize, există situații dramatice, situații-limită, care solicită din partea noastră anumite atitudini, credințe și inițiative. Și e important, e chiar vital ca noi să răspundem unor asemenea crize cu atitudinea cea mai adecvată, iar asta tocmai pentru a reduce suferințele și pentru a salva vieți omenești.

Mai concret, am avut în numeroase rânduri de-a lungul ultimului an senzația că mulți dintre noi s-au înșelat în privința valorii cu care trebuie să ne înarmăm în criza sanitară pe care o traversăm. Adică mulți au crezut că în aceste vremuri grele e important să fim curajoși, când, de fapt, nu de curaj individual aveau nevoie oamenii, ci de solidaritate și de grijă pentru celălalt. Sunt situații limită în care e important să fim curajoși: salvarea cuiva de la înec sau din flăcări, ajutorarea celor prinși sub dărâmături etc. Dar în cazul unei pandemii, nu este deloc o dovadă de curaj și nu e nevoie nicidecum de un asemenea curaj să te răzvrătești împotriva măștii și a măsurilor care permit în primul rând protejarea celorlalți.

În crizele epidemice, ceea ce trebuie să prevaleze este precauția și grija față de ceilalți și, prin ea, grija față de tine însuți sau însăți. Nu e niciun miracol, nu e niciun blestem sau răzbunare a virusului: dacă accepți să îi protejezi pe ceilalți, ei bine, chiar prin asta te protejezi și pe tine. Gestul de o prostie rară al lui Viorel Cataramă care dorea să arate lumii cât este el de curajos îmbrățișând o persoană infectată demonstrează exact această confuzie teribilă între atitudini. Nu e nimic diferit între gestul lui și „curajul” unui șofer inconștient care depășește cu viteză mare în curbă periculoasă pentru a demonstra că lui nu i se poate întâmpla nimic.

În aceste vremuri, e bine să lăsăm curajul pe seama personalului medical: acei oameni merită cu adevărat prețuirea noastră pentru curaj. Dar noi nu avem a ne purta printre ceilalți ca niște curajoși fără mască, pentru că nu avem în față un inamic care cedează când ne vede cu mușchii umflați și răcnind la el.

În fine, mai cred că noi, cei care am înțeles de ce responsabilitatea și solidaritatea sunt mai importante azi decât curajul, trebuie să facem cumva să avem grijă și de inconștienții fără mască sau, în curând, de unii din cei care nu pot sau nu vor să se vaccineze. Trebuie să ne apărăm pe noi, dar trebuie să-i apărăm și pe ei. Unii merită amenzi, alții merită oprobiul nostru, dar nimeni nu merită să moară pentru niște convingeri manipulate de niște minți defecte sau pentru niște rătăciri de moment. Poate că va veni vremea când curajul lor cel bun ne va salva.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gecaba Gecaba check icon
    De morți numai de bine, căci ei nu mai pot răspunde. A tăcut pe vecie. Sa îl odihnească Dumnezeu. Astia care rămân în urma lui însă, foști și actuali oratori anticovid, astia ar trebui sa tacă acum. Sa taca din bun simt ca a murit un om care poate nu credea în virus, sa taca din vina ca i-au cantat în struna dobitoci nescoliti dar cu gura mare anticovid. Sa taca și sa inteleaga ca dacă ei aleg sa nu creadă, sa nu împroaște prostiile, sa moara alți oameni. Sa tacă dobitocii din bun simt și din rusine. Ca a murit un om.
    • Like 3
    • @ Gecaba
      lui nea ăsta nu i-a fost rusine sa mearga la proteste anti covid cand oamenii muteau pe langa el. mie nu mi-e rusine sa spun ca-si merita soarta. e evident.
      • Like 0
  • Imi pare rau ca un om a murit chiar daca ,dar mai rau imi pare de medicii si oamenii nevinovati care au de suferit din cauza celor ca : Stanoevici , Catarama sau Sosoaca. Poate ironic moartea lui se va transforma intr-un medicament impotriva prostiei.
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Poate sa iti para rau de cine vrei tu, insa cei care se cred destepti trebuie sa stie foarte multe ca sa fie intr-adevar destepti. Pentru prostie si parerism fundamentat doar pe informatii servite de unii sau de altii nu se va inventa medicament. Absolut niciun guvern din aceasta lume nu o sa aprobe asa ceva. Ar fi prea simpu sa iei o pastila si sa iti dai seama ca ceea ce credeai ca este desteptaciune se dovedeste a fi doar o parere, formata din ceea ce ai auzit ca spun altii. Am invatat sa ii ajut pe oameni sa invete sa gandeasca si am constatat ca este greu. NU VOR! Tu vrei sa gandesti sau doar sa preiei sabloane?
      • Like 0
  • Am vazut chiar acum niste imagini din avion in care cu nesimtire dadu-se masca jos denumind-o BOTNITA. Acea botnita era menita sa protejeze ceilalti calatori ,un act de smecherie prosteasca.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Poate de acolo unde este acum, mai cheamă niște buni amici cu aceleași idei , așa se mai împuținează spălații pe creier din eterna Românicâ.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Super tare! Daca un amic al tau a facut cuiva rau si apoi moare, iar cel caruia i-a facut rau ii va face aceeasi urare ca a ta, o fi bine? Ura este cea care ne invrajbeste si cel mai usor de condus sunt cei dezbinati.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult