Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La mulți ani, Europa! Și te rog, până în 2034, mută la Cluj-Napoca sediul Comisiei Europene

cluj-napoca

Foto Facebook Emil Boc

La interviurile de angajare ești întrebat unde te vezi peste 5 ani sau chiar peste 10 ani.

Probabil că nu există o întrebare de interviu: „ce vrei să faci peste 13 ani?”, adică în 2034, când Uniunea Europeana încheie al treilea ciclu de planificare de acum încolo.

În 2008, acum 13 ani, Cluj-Napoca nu părea să conteze. Astăzi, în 2021, are aeroport internațional de pe care se zboară spre 100 de destinații inclusiv Heathrow și Charles de Gaulles (cum poate schimba o pandemie economia mondială, până de curând era prea scump și numai să zbori peste acele locații….). Are BT Arena, are Cluj-Arena, este un centru medical, financiar și IT de renume, are 4 universități în topurile internaționale, are transport public electric cât nici un alt oraș din România, în 5 ani a dat cel mai mare festival muzical din estul Europei. Vechile concentrări de manufactură sunt înlocuite încet-încet cu industrii internaționale. Ce mai, are o traiectorie de dezvoltare și modernizare la care dacă se gândea cineva în urmă cu 13 ani, în plina criză, era trimis la control de specialitate...

În 13 ani, în 2034, Cluj-Napoca se spune că va avea (și mai mult că sigur că va avea) spital regional, metrou, centura metropolitană și legătură cu autostrăzile din culoarele europene, filarmonică, transport autonom. Și altele.

Probabil puțini știu faptul că Cluj-Napoca are o populație urbană de aproape două ori mai mare decât Bruxelles-ul, iar cele două orașe sunt apropiate ca suprafață și planuri de extindere metropolitană. Nu știu dacă în termeni de cosmopolitanism și ambiții de dezvoltare cele două orașe sunt comparabile, dar pentru Cluj-Napoca este loc doar în sus.

Estul Europei va conta tot mai mult în următorii 13 ani, aducând ceea ce s-a pierdut prin Brexit într-un an 2020 departe de a fi cel mai „glorios”, politic vorbind, din istoria de peste 70 de ani a Uniunii.

Vor fi primite în UE țări din Balcani, poate și Moldova, Ucraina, și cine știe ce alte țări care vor dori să adopte stilul de viață european. Și atunci este firesc, pentru echilibrul geopolitic, ca una sau mai multe dintre instituțiile politice care conduc UE să vină într-o țară, într-un oraș, din estul Europei.

Așadar, de ce să nu vină la Cluj-Napoca, orașul care în urmă cu 13 ani nu avea nimic și care peste 13 ani va avea fără îndoială capacitatea instituțională, organizatorică, de infrastructură și academică pentru a găzdui, să spunem, sediul Comisiei Europene.

Cei care spun că e o nebunie, să își amintească ce era Uniunea Europeană în 1950 și ce este acum. Sau ce voiau să facă peste 13 ani, în 2008, când România încheia primul an cu statut de membru al Uniunii Europene.

Și desigur, să își amintească vechiul terminal al aeroportului Cluj-Napoca din 2008.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Chiar daca cateodata este prea mult marketing, intr-adevar Clujul s-a dezvoltat frumos in ultimii ani. Totusi cred ca problema infrastructurii ramane esentiala in viitor pentru ca este un element critic in luare unei astfel de decizii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult