Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La mulți ani, Europa! Și te rog, până în 2034, mută la Cluj-Napoca sediul Comisiei Europene

cluj-napoca

Foto Facebook Emil Boc

La interviurile de angajare ești întrebat unde te vezi peste 5 ani sau chiar peste 10 ani.

Probabil că nu există o întrebare de interviu: „ce vrei să faci peste 13 ani?”, adică în 2034, când Uniunea Europeana încheie al treilea ciclu de planificare de acum încolo.

În 2008, acum 13 ani, Cluj-Napoca nu părea să conteze. Astăzi, în 2021, are aeroport internațional de pe care se zboară spre 100 de destinații inclusiv Heathrow și Charles de Gaulles (cum poate schimba o pandemie economia mondială, până de curând era prea scump și numai să zbori peste acele locații….). Are BT Arena, are Cluj-Arena, este un centru medical, financiar și IT de renume, are 4 universități în topurile internaționale, are transport public electric cât nici un alt oraș din România, în 5 ani a dat cel mai mare festival muzical din estul Europei. Vechile concentrări de manufactură sunt înlocuite încet-încet cu industrii internaționale. Ce mai, are o traiectorie de dezvoltare și modernizare la care dacă se gândea cineva în urmă cu 13 ani, în plina criză, era trimis la control de specialitate...

În 13 ani, în 2034, Cluj-Napoca se spune că va avea (și mai mult că sigur că va avea) spital regional, metrou, centura metropolitană și legătură cu autostrăzile din culoarele europene, filarmonică, transport autonom. Și altele.

Probabil puțini știu faptul că Cluj-Napoca are o populație urbană de aproape două ori mai mare decât Bruxelles-ul, iar cele două orașe sunt apropiate ca suprafață și planuri de extindere metropolitană. Nu știu dacă în termeni de cosmopolitanism și ambiții de dezvoltare cele două orașe sunt comparabile, dar pentru Cluj-Napoca este loc doar în sus.

Estul Europei va conta tot mai mult în următorii 13 ani, aducând ceea ce s-a pierdut prin Brexit într-un an 2020 departe de a fi cel mai „glorios”, politic vorbind, din istoria de peste 70 de ani a Uniunii.

Vor fi primite în UE țări din Balcani, poate și Moldova, Ucraina, și cine știe ce alte țări care vor dori să adopte stilul de viață european. Și atunci este firesc, pentru echilibrul geopolitic, ca una sau mai multe dintre instituțiile politice care conduc UE să vină într-o țară, într-un oraș, din estul Europei.

Așadar, de ce să nu vină la Cluj-Napoca, orașul care în urmă cu 13 ani nu avea nimic și care peste 13 ani va avea fără îndoială capacitatea instituțională, organizatorică, de infrastructură și academică pentru a găzdui, să spunem, sediul Comisiei Europene.

Cei care spun că e o nebunie, să își amintească ce era Uniunea Europeană în 1950 și ce este acum. Sau ce voiau să facă peste 13 ani, în 2008, când România încheia primul an cu statut de membru al Uniunii Europene.

Și desigur, să își amintească vechiul terminal al aeroportului Cluj-Napoca din 2008.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Chiar daca cateodata este prea mult marketing, intr-adevar Clujul s-a dezvoltat frumos in ultimii ani. Totusi cred ca problema infrastructurii ramane esentiala in viitor pentru ca este un element critic in luare unei astfel de decizii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult