Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La revedere, hygge! Olandezii propun un nou trend de lifestyle numit niksen

Femeie la geam

Foto: Guliver Getty Images

Dacă în ultimii doi, trei ani am învățat să fim fericiți urmând instrucțiunile rețetei daneze (știți cuvântul care definește treaba asta, nu mai e nevoie să-l spun), iată că o nouă tendință de lifestyle se anunță a fi la fel de populară în rândul oamenilor care încearcă să-și redefinească prioritățile în viața de zi cu zi. Conceptul vine din Olanda, se numește niksen și înseamnă, de fapt, a nu face nimic. Da, ați auzit bine. Olandezii consideră că, din când în când, mintea noastră are nevoie de un shutdown total pentru a funcționa fără probleme, pe termen lung. Știu ce gândiți: „eu fac niksen toată ziua”. Ei bine, nu e deloc așa. Ideea este să-ți propui să lenevești, pur și simplu, fără mustrări de conștiință. Este, de fapt, un fel de terapie, dar altfel decât meditația. Nu te concentrezi pe nimic anume, nu încerci să fii una cu universul, nu analizezi lucrurile pentru care trebuie să fii recunoscător divinității. Este pur și simplu un timp petrecut cu tine în care îți lași gândurile să zboare fără nici o direcție precisă.

Carolien Hamming, director al centrului CSR din Meerkerk (Olanda), specializat în terapii de reducere a stresului, spune că niksen nu este nici pe departe o tendință de lifestyle, așa cum este prezentat conceptul în marile publicații internaționale (Time, The Guardian, Huffington Post sau New York Times sunt doar câteva dintre ziarele conscrate care au analizat, pe larg, subiectul vara aceasta). Așadar, nu vorbim de o filosofie de viață, ci mai degrabă, spune Hamming, de o metodă care poate contribui la rezolvarea unor probleme cât se poate de serioase, cum ar fi stresul sau sindromul burnout, inclus de curând de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) în clasificarea internaţională a maladiilor.

„Suntem înconjurați de tot felul de mașinării care ne ajută în viața cotidiană, însă, de fapt, volumul nostru de muncă este cu 70% mai mare decât în urmă cu un secol. Suntem în priză constant. Ne dorim să fim activi, ne e teamă să nu ratăm lucruri importante (FOMO), căutăm în permanență confirmări. Toate acestea alcătuiesc stilul nostru de viață. Până când lucrurile încep să scârțâie și ne mirăm de ce nu mai reușim să ne eliberăm de stres”, spune Hamming, într-un interviu pentru publicația Time.

„Mecanismul nu e deloc complicat. Pur și simplu, nu ne alocăm suficient timp pentru odihnă și recuperare. Atenție: odihnă nu înseamnă să-ți verifici e-mailul, să faci jogging, să pierzi timpul pe social media sau să mergi la concerte. Cei care se odihnesc cu adevărat nu fac absolut nimic. Nici măcar nu-și direcționează gândurile către ceva în mod deosebit. Doar așa, corpul nostru poate să își recapete energia”, e de părere directorul CSR.

Acum că am lămurit ce înseamnă niksen, urmează cealaltă întrebare, la fel de importantă: cum implementăm trendul în viețile noastre? Ei bine, aici lucrurile se complică pentru că știm foarte bine, productivitatea este unitatea de măsură a succesului nostru personal. Nu degeaba publicăm atât de des pe rețelele de socializare listele lungi de task-uri care demonstrează cât de disciplinați suntem și ce perseverență avem în atingerea propriilor obiective. Cum să stăm, pur și simplu, când avem toată viața planificată, pe ore, în agende ticsite cu mesaje motivaționale? Cum să promovăm un trend care ridică lenevia la rang de artă?

Dar niksen nu înseamnă să rămâi inactiv cu zilele. Nici olandezii nu-și petrec ore întregi, tolăniți în fotoliu. Ca în orice altă societate dezvoltată, productivitatea are un rol important. La fel, și educația sau dorința de a evolua din punct de vedere profesional. Niksen este privit, însă, ca o metodă care poate aduce beneficii pe termen lung, contribuind la îmbunătățirea calității vieții.

Ce intră în categoria niksen? Orice fel de activitate care nu implică intenție. „De exemplu, când stai pe scaun, uitându-te pe geam”, subliniază Ruut Veenhoven, profesor la Universitatea Erasmus din Rotterdam. „Cu toții ar trebui să avem momente de relaxare, combinate cu activități care nu solicită o atenție deosebită, cum ar fi, de plidă, croșetatul. Cel mai important lucru este să găsești metodele de relaxare care ți se potrivesc ție. Nu există un model universal valabil. E important să descoperi ce funcționează în cazul tău”.

Beneficiile implementării tehnicii niksen în viețile noastre sunt numeroase. În primul rând, momentele de inactivitate totală ar duce la diminuarea stresului și anxietății, susțin specialiștii olandezi. Iarăși, e demonstrat faptul că mintea noastră tinde să fie mai creativă atunci când are clipe de respiro. Cercetătorii americani merg și mai departe, spunând că niksen ar putea chiar încetini ritmul de îmbătrânire al organismului.

O mare problemă, însă, este modul în care este construită societatea contemporană și obsesia performanțelor personale. Lipsa de activitate este condamnată în toate culturile de pe pământ, așa că ideea de niksen ar putea să nu fie foarte populară, mai ales în țări cu o solidă cultură a muncii.

„Și în Olanda, niksen este considerat opusul productivității”, spune Carolien Hamming, managerul centrului CSR din Meerkerk. „Dar impactul pe care stresul îl are asupra sănătății noastre a început să fie alarmant. Sunt necesare, deci, tactici care să combată fenomenul în întreaga lume. Afecțiuni precum sindromul burnout sunt acum recunoscute de comunitatea medicală și tratate ca atare. Cred că e un lucru bun să prezentăm lipsa ocazională de activitate într-o lumină pozitivă, chit că împachetăm mesajul sub forma unui trend”, e de părere Hamming.

Nu știu în ce măsură niksen va fi noul hygge, așa cum este promovat trendul în presa internațională, dar conceptul merită o analiză atentă, având în vedere ritmul haotic în care trăim. Există și o carte care dezvoltă, pe larg, subiectul. Se numește „Niksen, arta olandeză de a nu face nimic”, scrisă de Carolien Janssen.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Culmea e ca niksen in daneza inseamna nimic:)
  Deci nu ati scapat de danezi:)
  Dar de procastinare nu ati auzit?
  • Like 0
 • Au descoperit si olandezii cu 100 de ani întârziere conceptul Dolce far niente, și i-au pus un nume cretin
  • Like 3
 • Parerist check icon
  Speram sa nu obtina un patent pe niksen, incat sa trebuiasca sa le platesti copyright-ul de cate ori nu faci nimic
  • Like 2
  • @ Parerist
   ion check icon
   HAHAHAHAHA !!!!!
   • Like 0
 • Sa nu faci mai nika, vis de glorie romanesc, olandezii trebuie sa ia lectii.
  • Like 3
 • Cum să nu faci nimic repede, eficient și cu metodă. Hm, mi se pare o contradicție în termeni, dar n-o să fac nimic s-o rezolv. Ce mă intrigă pe mine e de ce jogging-ul nu intră la niksen. Când alerg, de obicei nu mă gândesc la nimic, doar absorb peisajul, oamenii, etc. Picioarele muncesc, inima și plămânii trag cât pot, creierul niksen. Adică exact asta e șmecheria...
  • Like 0
 • ,, La revedere, hygge! Olandezii propun un nou trend de lifestyle numit niksen" numai văzând titlul,, articolului " te cuprinde spaima, un titlu cu adevărat finutz, nici nu are rost să citești,, articolul".
  • Like 2
 • Teodora check icon
  E ca în modă. Până sa cumpăr eu nu stiu ce șmecherie nu mai e la moda. Nu auzisem nici de hygge, acum trebuie să...niksen. Oare o sa pot eu sa introduc în viața mea acest nou trend? Adică sa lenevesc? Complicat rău!
  • Like 4
 • Noua descoperire care a cucerit mapamondul: lenea dusa la rang de maiestrie. Daca doar freci menta nu esti suficient de avansat, ai doar centura verde. Daca o vrei pe aia neagra e nevoie de exercitiu intens. In a nu face nimic. Foarte tare :D
  • Like 3


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult
sound-bars icon