Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La școala fiicei mele, există o profesoară care, în loc să li se adreseze copiilor pe nume, folosește numere

Școlăriță supărată

Foto: Profimedia Images

La școala fiicei mele, o școală de stat din centrul Bucureștiului, copiii au o profesoară care în loc să li se adreseze copiilor pe nume, folosește numere. Fiecare copil din clasa este un număr. Pentru o oră în fiecare săptămână, personalitatea fiicei mele este ignorată.

E ușor să-ți dai seama dacă valorile listate pe pereții școlii sau mai târziu în viață, ai companiei unde lucrezi sunt cele reale. Cuvintele și discursul sunt indicii clare ale realității și ale culturii în care oamenii lucrează. 

În majoritatea lagărelor de concentrare, naziștii au dezumanizat oamenii folosind numere. Dacă cineva menționa numele unei persoane, pedeapsa era foarte severă sau era împușcat.

Cel mai ușor mod de a dezumaniza și de a controla oamenii este să le pui etichete sau să-i transformi în numere. Steaua lui David cusută pe haine, un număr tatuat pe braț, părintele 1 și părintele 2, o statistică, KPIs sunt mijloace de a pune distanță și de a discrimina.

Cu cât creezi o distanță mai mare, cu atât probabilitatea ca oamenii să fie intimidați, hărțuiți și răniți crește.

În familie, unde este despre iubire, atașament și afecțiune, folosim nume și alinturi, nu cifre. Nu măsurăm și nu stabilim obiective pentru iubire și atașament.

Din păcate suntem conduși de manageri obsedați de cifre și de măsurare. Discursul lor este mereu despre cifre, obiective, buget, target, KPIs, valoarea investițiilor, număr de ore instruire, costuri.

Cifrele sunt în calculator, în platforme software și în prezentările din sălile de ședințe. Oamenii nu trăiesc în calculator, ei trăiesc în birouri, în secția de producție, la volan, pe teren sau pe șantier.

Fiecare om are personalitatea, numele și povestea sa. Ca să te poți conecta cu oamenii trebuie să îți pese, să ieși din birou si să mergi acolo unde ei muncesc. Ca să îi faci să te urmeze trebuie să îi asculți și să îi înțelegi.

Leadership este despre oameni, despre încredere, respect, conexiune, îngrijire, ajutor și învățare. Sunt aptitudini umane, pe care în limbaj de corporație le regăsim impropriu sub numele de soft skills.

Atâta timp cât managerii își construiesc universul în jurul tehnologiei sau a cifrelor, e ușor de înțeles de ce nu câștigă respectul și încrederea oamenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lucy check icon
    Chiar nu va intereseaza de ce procedeaza respectiva profesoara astfel? Va intreb deoarece nu aflu raspuns in textul dumneavoastra. Ati discutat cu ea? Ati discutat cu conducerea scolii? Aveti un titlu gen click bait si vad ca respectati cu strictete regulile acestui tip de inselatorie jurnalistica.
    • Like 0
  • E posibil ca profesoara respectivă să aibă intenții bune, dar evident atitudinea asta e total neavenită. Se știe vorba: ”și iadul e pavat cu intenții bune”. Probabil că profesoara s-a gândit că dacă fiecare copil e asociat cu un număr, atunci ei vor fi pe picior de egalitate și va conta doar știința de carte, nu și alte fițe și figuri. E adevărat, dar asta îi și transformă în niște roboței. Și asta e foarte rău. Ar fi mai bine ca profesoara să găsească alte mijloace și altă atitudine pentru a-i aduce pe toți copiii ”la același numitor”, dar să păstreze apropierea umană cu ei, care este absolut necesară, prin apelarea lor pe numele mic.
    • Like 0
  • Idealizati, asta e lumea in care traim, fie ca ne place sau nu.
    • Like 1
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      Daca ar fi asa cum spuneti am fi inca la stadiul de primate. Dar pentru ca atunci cand nu ne place viata pe care o traim putem macar incerca sa o facem mai buna, ce sa vezi, lucrurile se mai si schimba! Mda, nu si daca nu facem nimic.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon