Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La școala fiicei mele, există o profesoară care, în loc să li se adreseze copiilor pe nume, folosește numere

Școlăriță supărată

Foto: Profimedia Images

La școala fiicei mele, o școală de stat din centrul Bucureștiului, copiii au o profesoară care în loc să li se adreseze copiilor pe nume, folosește numere. Fiecare copil din clasa este un număr. Pentru o oră în fiecare săptămână, personalitatea fiicei mele este ignorată.

E ușor să-ți dai seama dacă valorile listate pe pereții școlii sau mai târziu în viață, ai companiei unde lucrezi sunt cele reale. Cuvintele și discursul sunt indicii clare ale realității și ale culturii în care oamenii lucrează. 

În majoritatea lagărelor de concentrare, naziștii au dezumanizat oamenii folosind numere. Dacă cineva menționa numele unei persoane, pedeapsa era foarte severă sau era împușcat.

Cel mai ușor mod de a dezumaniza și de a controla oamenii este să le pui etichete sau să-i transformi în numere. Steaua lui David cusută pe haine, un număr tatuat pe braț, părintele 1 și părintele 2, o statistică, KPIs sunt mijloace de a pune distanță și de a discrimina.

Cu cât creezi o distanță mai mare, cu atât probabilitatea ca oamenii să fie intimidați, hărțuiți și răniți crește.

În familie, unde este despre iubire, atașament și afecțiune, folosim nume și alinturi, nu cifre. Nu măsurăm și nu stabilim obiective pentru iubire și atașament.

Din păcate suntem conduși de manageri obsedați de cifre și de măsurare. Discursul lor este mereu despre cifre, obiective, buget, target, KPIs, valoarea investițiilor, număr de ore instruire, costuri.

Cifrele sunt în calculator, în platforme software și în prezentările din sălile de ședințe. Oamenii nu trăiesc în calculator, ei trăiesc în birouri, în secția de producție, la volan, pe teren sau pe șantier.

Fiecare om are personalitatea, numele și povestea sa. Ca să te poți conecta cu oamenii trebuie să îți pese, să ieși din birou si să mergi acolo unde ei muncesc. Ca să îi faci să te urmeze trebuie să îi asculți și să îi înțelegi.

Leadership este despre oameni, despre încredere, respect, conexiune, îngrijire, ajutor și învățare. Sunt aptitudini umane, pe care în limbaj de corporație le regăsim impropriu sub numele de soft skills.

Atâta timp cât managerii își construiesc universul în jurul tehnologiei sau a cifrelor, e ușor de înțeles de ce nu câștigă respectul și încrederea oamenilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E posibil ca profesoara respectivă să aibă intenții bune, dar evident atitudinea asta e total neavenită. Se știe vorba: ”și iadul e pavat cu intenții bune”. Probabil că profesoara s-a gândit că dacă fiecare copil e asociat cu un număr, atunci ei vor fi pe picior de egalitate și va conta doar știința de carte, nu și alte fițe și figuri. E adevărat, dar asta îi și transformă în niște roboței. Și asta e foarte rău. Ar fi mai bine ca profesoara să găsească alte mijloace și altă atitudine pentru a-i aduce pe toți copiii ”la același numitor”, dar să păstreze apropierea umană cu ei, care este absolut necesară, prin apelarea lor pe numele mic.
    • Like 0
  • Idealizati, asta e lumea in care traim, fie ca ne place sau nu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult