Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lecția de furt a domnului profesor: „Vreți să spuneți că ați dat și bani pe asta? Păi chiar sunteți fraieri, măi. Chestiile astea sunt la liber pe net”

Adolescenți rockeri

Foto: Guliver Getty Images

V-ați fi dorit vreodată să vă puteți transforma temporar într-o insectă pentru a fi martorii unei întâmplări? Mie, da, de mai multe ori chiar. Iar scena pe care urmează să o povestesc e una dintre ele. Mi-aș fi dorit să fi fost acolo, să pot vedea expresia profesorului sau a elevilor din clasă. Și nu, nu e una cu țipete, jigniri sau alte acțiuni de bullying clasic, cum sunt cele care ajung de regulă în presă, ci e o dezbatere de idei al cărei sens duce până la urmă tot acolo. În plus, ridică niște întrebări legitime despre mesajul pe care un profesor ar trebui să îl transmită de la catedră. Dar iată întâmplarea așa cum au povestit-o mai mulți dintre copiii implicați în poveste.

Final de clasa a VIII-a. La catedră profesorul de chimie încheie mediile. În bănci, elevii își fac de lucru fiecare cu câte ceva, în lipsa unei activități solicitate de profesor. Doi elevi își dau unul altuia un CD, în liniște și fără să deranjeze. Dar profesorul ridică chiar atunci privirea din catalog, interceptează schimbul și cere ca CD-ul să fie pus pe catedră. „Iron Maiden, ce-i asta?” ar fi spus profesorul. „E o trupă heavy metal clasică”, a răspuns unul dintre elevi. „Păi și voi ascultați prostii din astea? Se confiscă.” Rockerii clasei i-au povestit că e vorba de un CD cu niște înregistrări celebre ale trupei, un CD rar pe care abia l-au cumpărat. „Vreți să spuneți că ați dat și bani pe asta? Păi chiar sunteți fraieri, măi. Chestiile astea sunt la liber pe net.” 

Dacă aș fi fost o muscă, ei bine, acesta e momentul în care aș fi bâzâit probabil foarte tare. Dar din fericire elevii au înțeles și singuri că ceva nu e în regulă în acel discurs. Așa că au început să îi explice profesorului ce înseamnă copyright, ce presupune munca unui artist și de ce e normal ca o creație să fie cumpărată și nu piratată de pe net. Încet-încet, alți elevi s-au alăturat discuției și uite așa o simplă pasare de CD a dus la împărțirea clasei în două tabere: cei pro-piratare și cei anti. Inutil să mai spunem de partea cui a fost profesorul. Cred că s-a înțeles deja până acum.

La finalul orei, elevii și-au recuperat CD-ul. Așa că povestea nu e despre un profesor care nu ascultă rock și nu respectă alegerile elevilor săi, ci despre un profesor care transmite de la catedră următorul mesaj: e OK să furi. Mai mult decât atât, ești fraier dacă nu o faci. De ce să mai dai bani pentru ceva ce se poate găsi la liber? De ce să plătești un bilet la cinema când filmul va fi de găsit oricum și pe net? De ce să cumperi un producție artistică când poți să te servești ca și cum ți se cuvine, ca și cum ar fi vorba de un fruct care-a crescut neudat de nimeni în ograda internetului?

Și ce e așa de grav că un profesor afirmă asta? Este, pentru că relația dintre profesor și elev este sâmburele relației dintre viitorul adult și autoritățile statului – așa cum îmi spunea într-o discuție mai veche Viky Dumitrache, psiholog cu mare experiență de lucru cu copii. Sigur, au mai spus-o și alții înaintea ei, dar încă nu suficient pentru a ajunge și la urechile celor responsabili de stabilirea unui cod de conduită al profesorului. Pentru că cel de la catedră nu transmite doar cunoștințe, ci și un set de valori morale - sau ar trebui să o facă. Și poate că nu degeaba în țările europene care au un cuvânt spus în educație profesorul nu transmite de la catedră propriile lui opinii, ci acel set de învățături sănătoase care formează viitorul adult. Iar profesoratul nu e chiar pentru oricine. ”În Finlanda, țara cu unul dintre cele mai performante sisteme de educație preuniversitară din lume, /.../ doar 8% dintre doritori ajung la catedră.” – povestește Sorana Stănescu, într-un articol publicat în revista DOR. 

La fiecare beșteleală părintească, fiul răspunde calm, cu argumente, de ce e important să fie acolo și de ce legalizarea furtului ar arunca în aer statul de drept. Și mai ales care sunt consecințele și cum ne afectează asta pe noi toți. 

Iar în selectarea cadrelor didactice contează în primul rând înzestrarea psihologică a viitorului pedagog, talentul de a ține viu interesul elevilor pentru educație, capacitatea lui de a fi un catalizator, dar și calitățile morale ale acestuia. Altfel spus, profesorul trebuie să vină de acasă cu talentul și verticalitatea – de nivelul de instruire profesională se ocupă instituțiile statului.

Dar să revenim pe meleagurile noastre, unde rolurile sunt prea adesea inversate și albul e confundat prea ușor cu negrul. În zilele marilor proteste #rezist din această iarnă, am citit pe un wall următoarea poveste – și îmi pare rău că nu-mi amintesc autorul. În metroul bucureștean, un domn la a doua tinerețe își ceartă fiul adolescent că merge iar la protest. 

La fiecare beșteleală părintească, fiul răspunde calm, cu argumente, de ce e important să fie acolo și de ce legalizarea furtului ar arunca în aer statul de drept. Și mai ales care sunt consecințele și cum ne afectează asta pe noi toți. Sigur că, într-un stat în care politicienii aflați la putere încă mai discută de la ce sumă încolo abuzul în serviciu poate deveni prejudiciu, opinia unui profesor poate părea nu doar un lucru inofensiv, ci o continuare firească a acțiunilor statului – și într-un mod complet strâmb și anapoda o manifestarea a însăși legalității. Și sigur că acest lucru e revoltător. Dar de data asta eu aleg să văd jumătatea plină a paharului și să mă bucur că niște elevi de clasa a VIII-a au avut curajul de a-și înfrunta profesorul și de a-și susține punctul de vedere. Și nu pentru că m-ar bucura în vreun fel clătinarea autorității cadrului didactic, ci pentru că punctul de vedere al elevilor chiar e cel al legalității și al normalității.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Synth check icon
    Eu as zice ca depinde de caz... Eu am Netflix si Prime, dar in acelasi timp pot vedea filmele care nu le gasesc gratis. Dar e rar, prefer Netflix. Am Windows cumparat dar de pe siteuri reseller; m-a costat vreo 10$ licenta. Am programe care le-am cumparat pentru ca le folosesc zilnic, de exemplu Photoshopul sau antivirusul. Dar am si programe piratate pentru ca nu-mi permit sa platesc 30-50$ in fiecare an pe acel program. Am melodii cumparate, dar am si altele copiate (simfonii, uplifting). Am o gramada de jocuri pe Steam (peste 1000) dar, foarte rar, mai downloadez unul piratat ca sa-l testez. Daca imi place, il cumpar ca sa suport creatorul. Am facut si eu un joc la un moment dat care a fost piratat. Nu mi-a convenit nici mie... In concluzie, eu cheltui banii doar pe lucrurile de care sunt pasionat sau care chiar imi trebuiesc. Cu celelalte, folosesc VPN si un antivirus bun. :P
    • Like 1
  • Imi amintesc ce spunea Mark Knopfler referitor la copyright in muzica: "......daca cei ce copie muzica mea ar avea bani ar plati pentru ea. In ce priveste respectul fata de lege, cine face legea si cine respecta legea fiecare dupa puteri. Serghei Skripal versus Jamal Khashoggi, metodele difera, ipocrizia dicteaza. Daca e bine pentru interesele celor puternici legile sant omise la vedere. Noi plebeii cei fraieri analizam si desfacem firul in patru ca sa ne trezim importanti.
    • Like 0
  • P.S. oare cati dintre dvs. au toate programele de pe calculator nepiratate?
    • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Daca este un sondaj, atunci:
      - absolut toate programele de pe laptopul de la serviciu pe care il utilizez sunt licentiate
      - absolut toate programele de pe laptopul meu personal sunt licentiate
      Sper ca nu va stric statistica cu cele expuse mai sus :)))
      • Like 5
  • Uneori ne place sa fim mai catolici decat Papa!
    Inteleg rolul profesorului la catedra , la materia sa. Bineinteles ca si educatia generala este importanta si avem pretentii de la dascali. Dar, ma intreb, unde sunt educati acesti dascali, la sectiunea "general"? Acasa doar, daca au norocul unor parinti care au resusit sa primeasca o educatie aleasa ,atunci cand inca se mai putea, de mult. Ca acum, deschizi tv ul si auzi cum de 27 ani oamenii cei mai de sus sunt si cei mai corupti, au vile nemasurate si limuzine -autobuze pentru ei si toti membrii familiei, auzi ca medicii iau spaga altfel nu te baga in spital, vezi ca functionara de la ghiseu iti rezolva actul daca ii impingi delicat o punga de cafea si o ciocolata,vezi ca daca dai bine din coate ajungi sa ocupi un scaun bine platit chiar daca nu stii sa faci nimic...si lista ar putea continua. Iar dupa ce inveti astea ,plus o facultate, ajungi la salariul tau ,care nu-ti permite macar sa visezi la a avea un trai decent , dus intr-o locuinta a ta, macar cu chirie , ca un copil este un calcul mult prea greu pentru tine (mai ales daca ai ales altceva in afara de matematica, romana sau engleza) deocamdata , chiar imposibil daca parintii tai nu au reusit sa puna deoparte ceva substantial ,sau poate sa plece undeva la tara intr-o casa a bunicilor ,sa-ti cedeze tie locul la oras.... Viata ta e un sir de calcule de dimineata pana seara , care sa ti permita sa mergi printre jaloane de pe -o zi pe alta , si asta inseamna tehnica supravieturii, care , printre altele te invata mici "tips"uri: de ex. ca poti asculta muzica si pe gratis sa-ti mai imbalsamezi si tu sufletul cu ceva, fara sa deschizi portofelul... Ar fi chiar culmea , atata timp cat macar asta se gaseste la liber, fara sa faci tu vreo hotie , pur si simplu exista la un click distanta, deci ar fi culmea sa te trezesti tu in lumea asta putred de corupta, sa te sesizezi din oficiu si sa lupti pentru copyright ! Si cum naiba sa mai stii ca este gresit ? Adica sa faci abstractie ca exista youtube? Oare cat de ipocriti putem deveni? Oare , autorul si-a sters aplicatia de peste tot? O foloseste? asta chiar mi-ar fi util sa stiu! Eu zic sa si canalizeze energiile intr-o lista a prioritatilor, care este atata de lunga si grea incat asta cu ce s-a scris in articol nici in 1000 ani nu ajunge la rand , astfel incat sa fie utila aceasta bazaiala care mie, mi-a furat un timp scump degeaba. Daca nu, ii pot da sugestii si de alte subiecte "pertinente" de dezbatut : "Cum sa ne facem manichiura cu oja ecologica, ca sa nu imbolnavim planeta" sau: "De ce batranii nu reusesc sa si staerga bine noroiul de pe picioare , cand ploua si-l cara pana sus pe scara blocului" . etc...
    • Like 2
    • @ Danescu Cristina
      Concluzia este ca vreti in continuare sa va furati caciula!
      • Like 1
  • Discutia despre piratat este mult mai complexa decat se prezinta aici. Este foarte normal ca o persoana/firma care creeaza o opera, inventie, etc sa se poata bucura de rodul creatiei sale si este tot de bun simt sa fie protejat de stat si incurajat sa creeze in continuare. Totusi aici se opreste normalitatea in zilele noastre. Legile copyrightului au fost redactate prima oara acum 100 si ceva de ani, in alt secol. Ele aveau in vedere sa ofere suficient timp detinatorului de patent sa poata sa isi valorifice lucrarea. Vorbim despre 70-80 de ani. Totusi odata cu aparitia internetului, productiei automatizate s.a.m.d. timpul in care un inventator poate sa iti produca si comercializeze inventia este deja de ordinul a cativa ani. Avem in trecut cazuri in care artisti au murit saraci fara sa fie recunoscuti, si avem in prezent artisti care s-au imbogatit datorita unei singure melodii/videoclip in decurs de cateva luni. Iata de ce eu nu sunt deacord cu varianta actuala a legilor copyrightului in care reprezinta furt sa vizualizezi/copiezi un desen animat cu Mickey Mouse din anul 1928. In conditiile astea legea realizeaza mult mai mult decat a proteja artistul (Walt Disney), protejeaza efectiv profitul nelimitat al unei corporatii. ( pentru cine vrea sa citeasca mai mult aveti aici un link: https://artlawjournal.com/mickey-mouse-keeps-changing-copyright-law/).
    In general, un film artistic aduce mai mult de 90% din profit in primul an de la lansare. Care ar fi motivele serioase de a oferi copyright protection pentru inca 80 de ani in afara de a imbogati corporatia care a produs filmul prin amenzile/despaguburile usturatoare date celor care "il fura" dupa 10 ani ?
    In industria medicamentelor avem aceeasi situatie, in care detinatori de patente isi recupereaza investitia si castiga sa zic asa ... fara numar, profitand de existenta patentului pentru a impune preturi prohibitive bolanvilor si prin aceasta de a lasa sa moara cu buna stiinta o parte din cei care nu isi permit tratamentul.
    In restul industriei se practica deasemenea "patent trolling". Adica firme care nu produc nimic. Cumpara drepturile de autor si apoi au grija ca sa blocheze inovatia in acel domeniu cerand sume exorbitante pentru licentiere. Inventatorul initial si-a primit banii si e multumit dar noi continuam sa protejam prin legile curente firme care au ca obiect de activitate datul in judecata.
    Intre timp in China, chinezii downloadeaza linistiti ce vor ei atata timp cat nu exista un patent valabil in China pentru produsul respectiv (si nu sunt prea multe) pe cand noi in EU semnam tratate prin care acceptam sa protejam patentele Americane ca si cum ar fi ale noastre.
    Ma bucur ca, chiar daca indirect, mai apar discutii din cand in cand si in Romania pe tema asta si poate candva, legile se vor adapta realitatii.
    • Like 7
  • Vlad check icon
    Mai mult decat articolul, care desi distorsioneaza realitatea, este validat de prostia dascalului(absolut gratuita opinia lui despre piraterie), pe mine ma amuza "razboinicul luminii" Cezar Jipa din sectiunea de comentarii. Ma intreb daca el realizeaza ca o parte mare din conationalii nostri traiesc in saracie. Si totusi internetul in Romania este foarte ieftin si calitativ, ceea ce ne ofera tuturor posibilitatea de a evada de saracia de aici printr-un click. Dar asa e, cum zice el, oamenii saraci/care nu isi permit ar trebui sa isi accepte statutul si sa nu mai fie saraci daca vor sa se joace un joc sau sa vada un film sau sa asculte un album. Iar aia cu lasatul reclamelor pe youtube ,,sa curga'' m-a terminat..cred ca persoane ca Cezar Jipa viseaza noaptea aia 1% din populatia planetei sa conduca. Nu conteaza ca filmele, jocurile si muzica vin in proportia covarsitoare de la cel mai bogat stat al lumii la noi si cu adaos, sa nu uitam.
    • Like 4
    • @ Vlad
      Vlad check icon
      Bonus: o comparatie mica:
      -salariul unui profesor debutant in Romanica: in jur de 2000 de lei/luna = 5900 dolari/an;
      -salariul unui profesor debutant in SUA: in jur de 45 000 de dolari/an;
      Asta asa ca sa revenim cu picioarele pe pamant; nu uitati ca pentru Romania mai poti folosi ca sinonim expresia "piata de desfacere". Sa o lasam mai moale cu superioritatea morala.
      • Like 1
    • @ Vlad
      Dar ati uitat sa comparati si costurile in SUA vs. Romania.
      • Like 0
    • @ Deploribus Unum
      Vlad check icon
      Eram sigur ca cineva o sa se lege de asta. Un argument care cade dupa o cercetare pe net. Sunt site-uri care se ocupa fix cu aceste comparatii intre costurile de trai in diverse tari. Media costurilor de trai in SUA este cu 100% mai mare decat in Romania, fara chirie socotita la aceasra medie. Chiria este in medie cu 300% mai mare decat la noi. Acum hai sa punem cap la cap informatiile: avem un profesor in Romania care isi ia primul salariu si unul in SUA care la fel incaseaza primii bani. Salariu anual 5900usd/an cel din Romania, 45 000usd/an cel din SUA. Calculam pentru Romania o chirie estimativa de 300 de dolari lunar(profesorii nostri sunt singuri, pe cont propriu, ok?). Si undeva in jur de 1000 de lei pe luna pentru utilitati, intretinere, un sandvis. Rezulta ca proful nostru in Romanica va avea nevoie de aproximativ 2900 de dolari pe an pentru a trai dupa ce plateste chiria. Dar ghinion, el are doar 2300usd(5900usd minus chiria de 300usdx12). Deci nu e in stare sa traiasca de unul singur, asta 1 la mana. Poate reuseste cu mari sacrificii. Ehh, in acest timp, in SUA proful va platii de trei ori mai mult pe chirie => ~12000 de dolari. Si pentru restul, 2900x2=5800~6000. Deci proful din SUA va cheltui pentru a exista cam 18 mii de dolari, hai 20 de mii din cei 45 de mii. In timp ce in Romanica proful nostru moare de foame. Hai sa nu mai visam ca nu suntem foarte saraci; suntem foarte saraci.
      • Like 5
  • Gravity check icon
    Cand piratez un film, fac o copie a acestuia impotriva dorinței proprietarilor drepturilor de autor, dar ei sunt in continuare capabili să il vinda, ei inșiși, deci nu este furt.
    • Like 4
    • @ Gravity
      Hot si cu nasul pe sus. Felicitari.
      • Like 3
    • @ Cezar Jipa
      Gravity check icon
      Tocmai ce-am terminat de copiat un film de la un prieten care a platit pentru el. Tot furt se cheama? Am prejudiciat compania producatoare cu 12 dollari? Si daca nu-l vad deloc, tot prejudiciu se cheama? Ei lasa, promit sa dau banii astia unui om al strazii.
      • Like 3
    • @ Gravity
      E putin important.
      Important e sa nu teoretizezi inutil.
      Las-o asa.
      • Like 0
    • @ Cezar Jipa
      Gravity check icon
      O.K. Boss, n-am sa mai teoretizez, dar nu uita sa-mi trimiti prin e-mail conceptiile alea morale Absolute.
      • Like 5
    • @ Gravity
      Este furt. Daca va duceti sa munciti undeva si nu va plateste pe motiv ca doar nu v-a luat puterea de munca, sunteti in continuare capabil sa mai munciti, cred ca vi s-ar parea si dvs. ca e furt.
      • Like 5
    • @ Gravity
      Esti simpatic :))
      • Like 3
    • @ Deploribus Unum
      Bine ilustrat cum este cu furtul. Ma intristeaza sa vad cat de necinstiti sunt unii romani.
      • Like 0
    • @ Deploribus Unum
      Bine ilustrat cum este cu furtul. Ma intristeaza sa vad cat de necinstiti sunt unii romani.
      • Like 0
  • check icon
    Ei, na...
    Adică să-mi educ copilul să nu descarce filme bune de pe net, să meargă mai bine la cinema, unde să vadă porcăriile spălătoare de creier care se difuzează acolo, și eventual să mai dea banii și pe un popcorn și-o coca-cola la suprapreț, nu?
    Să-l învăț să nu folosească Windows și aplicațiile deștepte de pe această platformă, să folosească doar Linux, ca să fie corect, nu?

    Aș face asta, dacă mi s-ar vinde licențele la prețuri de România. Atâta timp însă cât în România lucrezi de zece ori mai mult pentru o licență decât în America, n-am s-o fac!
    • Like 4
    • @
      Nu cred ca-i pasa cuiva cum iti destructurezi tu moral propriile odrasle, oricum, da-i inainte.
      • Like 3
    • @
      Anon check icon
      Linux e muult mai destept decat Windows :D
      • Like 2
    • @ Anon
      check icon
      N-ai folosit tu Linux Debian/Ubuntu/Mint/Kali și BackTrack cât le-am folosit eu.
      Linux nu-i mai finisat și mai performant, e doar gratis...
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Bine ca stiti dvs. ce distributii am folosit si cat. Cum sta win cu uzul memoriei? Dar cu securitatea? 10 mai ales. Ce inseamna finisat? Mai mult eye-candy?
      Baietii de la Fermilab si CERN or folosi Scientific Linux si CentOS de slabe si nefinisate ce sunt, nu?
      • Like 1
    • @ Anon
      check icon
      Stă bine Windows la performanțe medii. Pentru desktop, ca design al kernelului și al sistemului de fișiere, aș merge pe BSD Dragonfly și MacOS X. Pentru server, CentOS e OK, deși cred că un profesionist ar alege varianta mai recentă și cu suport mai bun (RedHat Enterprise). Nici Unix Solaris nu-i de lepădat...
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Oho, familia BSD e buna. Un pic cam costisitoare dpdv resurse, dar securitate aproape paranoica asa ca se justifica. Tot gratuite, multe dintre ele (daca nu chiar toate...depinde daca punem si MacOS aici; bine, or fi si acolo proiecte de tip RHEL, nu stiu).

      Cat despre win...nu stiu cat de bine sta, eu daca las PC-ul deschis vreo 2 ore pe win 10 incepe sa sune a racheta, si asta e o problema pe care am observat-o de la vista incoace. Asta ca sa nu mai vorbim de date personale trimise catre compania-mama (problema pentru care ar trebui sa pierd timp ca sa o rezolv), configurari de securitate resetate la update etc. Pe cam orice distributie de linux pot sa-l las deschis toata ziua si n-am probleme. Windows e rege in ceea ce priveste jocurile de PC, I'll give the devil his due.

      Corect, depinde pentru ce vrem sa folosim sistemul. Eu ma gandisem initial la un desktop pentru uz normal de lucru, office + browser. Pentru asa ceva nu am nevoie de sistem cu placa grafica dedicata (cum e nevoie pt. win 10), si probabil nici de un tanc cu virtualizare pe fiecare aplicatie. Am un netbook vechi de vreo 7 ani pe care am pus Debian 8 si pot sa fac treaba linistit de office+ ceva programare (nimic prea dur, dar totusi destul de OK), cu tot cu un browser deschis. In afara de jocuri + sa zic C# si alte cateva produse Microsoft (nu Office), nu prea vad de ce si-ar merita win10 banii.

      Pentru servere, da, sunt destul de multe optiuni bazate pe Unix intr-un fel sau altul, fiecare cu ce-i place :)

      Later edit: cand vorbeam de CentOS si Scientific Linux ca fiind folosite la CERN si Fermilab, nu ma refeream la uzul lor pentru administrarea de servere.
      • Like 2
  • Este regretabil ca unora li se pare normal sa descarci gratis de pe net, muzica si filme, sau software. Asta este FURT. Si nu are nici o justificare. Nici faptul ca suntem saraci nu ne da dreptul sa furam. Daca nu am bani, sau am putini bani am vreo justificare sa fur o paine? sau o pereche de tenisi? Nu. Toate costa bani, si daca eu le fur cineva le plateste din buzunar. Sau, in cazul furtului on-line, cineva a lucrat degeaba. Ne bucuram cu totii de muzica, de filme, dar nu vrem sa dam bani pentru asta. Si atunci, muzicienii, cineastii, softistii din ce traiesc? Vor mai face ei alt fim? vor mai inregistra ei o alta melodie? vor scoate o noua versiune a jocului? Ca tot ne plac, de aia vrem sa ii vedem sau auzim (pe gratis).
    Ai ceva bani? Vrei sa ai muzica, sau sa vezi filmul? Sau sa utilizezi un software, sau un joc de calculator? Daca vrei intr-adevar, si daca merita scoate un ban din buzunar si plateste. Nu merita banii? Nu cumpara! Astfel se va cerne valoarea!
    Vrei sa asculti muzica gratis? Incearca pe Youtube, dar ai grija sa lasi si reclamele sa curga, astfel primesc si autorii cativa centi, si mai castiga si ei ceva de pe urma creatiei lor.
    Pe google play (multi avem telefoane cu Android) un album Iron Maiden costa intre 34 si 24 Lei. E mult? Merita? Daca nu cauta-i pe youtube, dar daca iti plac Iron Maiden nu-i fura! Probabil ca sunt un fel de idoli de-ai tai, merita sa ii furi?
    • Like 2
    • @ Daniel Sibisan
      Si noua ni se pare regretabil ca unii “artisti” considera normal sa castige $20 mil pe film ori nulitati precum Justin Beiber sau Taylor Swift sa aiba jet privat. Eu unul o sa continui sa piratez atat timp cat doua bilete la cinema si o punga de popcorn vor costa cat salariul minim pe economie pe o zi. Acum au mai inventat Netflix si alte tampenii de genul. Macar la cinema foloseam sala lor, electricitatea lor samd. Cu Netflix ei se asteapta sa folosesti resursele tale si sa platesti £5/film. Am 2 pt 1 promotie la cinema de doi ani si n-am fost la mai mult de 10 filme. Majoritatea sunt adevarate dejectii hollywoodiene cu trailere interesante. Daca as putea plati la final un procentaj din pretul biletului in concordanta cu perceptia de calitate a continutului, chiar as merge frecvent la cinema insa m-am saturat de mult sa mi-o iau in barba. Muzicantii enumerati mai sus fac suficienti bani din concerte, din stupiditatea celor care sunt pregatiti sa vada playback pe scena. De ce e considerat furt a descarca ceva ce poti inregistra de la radio sau TV si care se practica sip e vremea celor de la ABBA? Ei nu se plangeau de furt, dar totusi conduceau Volvo, iar Beiber are La Ferrari si Gulfstream G600. Nulitatile din ziua de azi vor din ce in ce mai mult pt manelizarea noastra.
      Aceeasi problema o au si jocurile pe calculator/consola. Am incetat sa mai folosesc jocuri piratate cand am emigrat. Le gaseam greu si sincer afara mi le permiteam insa foarte putine si-au facut banii. Ultimele doua GTA sunt cateva dintre ele. Idee bestiala, platforma noua de fiecare data, dimensiunea scenei de joc enorma samd. Un joc la care o echipa munceste 8 ani ca sa scoata produsul si calitatea este exceptionala isi merita fiecare banut. Insa seriile COD, FIFA, FIFA Manager sunt o bataie de joc. Folosesc aceeasi platforma ani de zile, refolosesc harti si baze de date, insa ti se percepe pretul pt un produs nou in fiecare an chiar daca tu cumperi unul reesapat. Am cumparat FIFA Manager ani la rand iar intr-un an satul de aceeasi supa reincalzita l-am dus inapoi la magazin. Mi-a zis tipul ca l-ar lua inapoi daca nu era desfacut . Normal ca nu puteam descoperi ca jocul e o farsa fara sa scot DVD-ul din carcasa. Jocurile au aceeasi tactica precum filmele. Nu-ti dau un demo elaborat pe care sa-l incerci ci doar un trailer siropos care sa te prinda in plasa.
      Soft-ul ar trebui protejat de programator. Daca nu e in stare sa o faca, nu e sufficient de bun, simplu. Daca ar mai umbla si la costurile de licenta, din ce in ce mai putin ar folosi soft pirat. Dar tu te astepti ca Gigel strungarul sa dea £100 pe MS Office ca sa-si faca CV-ul in word o data la 10 ani cand se uita dupa munca, in timp ce o companie foloseste toate avantajele MS Office la aceeasi bani. Inca n-am auzit o persoana fizica sa aiba MS Office cu licenta, dar sunt inca tanar :)
      • Like 5
    • @ Coioaba jr
      Si eu urasc nulitatile cu avion privat... insa esti cam off topic. Rau de tot.
      • Like 1
    • @ Cezar Jipa
      Cezarica, si tu bati cimpii. Mai bea un ceai, ceva.
      • Like 1
  • Nu.
    In ciuda insinuarilor autorului, anecdota nu este despre furt si drepturile de autor.

    Este mai degraba despre atitudinea condescendenta a unui profesor, care emite judecati de valoare nesolicitate ("...voi ascultați prostii din astea?" [fraierilor!]) si care intareste stereotipul ca prostii/fraierii sunt si rai/hoti, iar subiectii nostri sunt "dublu fraieri" pentru ca sunt exceptie de la acest stereotip.
    • Like 1
    • @ Altcineva
      E "dublu" adanc... probabil ai impresia ca ai suficienta scoala pentru a face parada pe net fara a te face complet de ras... nu stiu ce sa zic, riscant.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Anca Chimoiu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon