Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lecția unei țări în care „civilizația e la ea acasă”: „e țara amenzilor, dar niciun om care trăiește acolo nu simte această presiune”

Adolescenți Singapore

Foto: Guliver Getty Images

Nu-mi place să dramatizez, nici să compar România cu alte țări, dar nu mă pot abține să nu mă întreb de ce alții pot și noi nu. Unde greșim? De ce nu învățăm din propriile greșeli pentru a nu le repeta și de ce nu suntem capabili să învățăm de la alții care știu să facă lucrurile foarte bine? De ce este mai important ego-ul și satisfacerea acestuia decât a face lucrurile bine, cu responsabilitate și cu dedicare?

Sunt atâția oameni în jurul nostru care au dovedit că se poate și încep să devină din ce în ce mai mulți care sătui să vadă că educație – nu, sănătate – nu, infrastructură – nu, legislație – favorabilă doar unora, politică – nu, valori – nu, și-au suflecat mânecile și s-au apucat de treabă. Se construiesc școli, spitale, se face educație alternativă, se lansează noi cluburi sportive, crește numărul antreprenorilor, se creează comunități, se îngrijesc bolnavi, se aduc medicamente din alte țări, se trimit oameni la operație în alte țări, se fac evenimente unde se adună fonduri, se fac campanii de conștientizare, se plantează copaci, se adună gunoaie, se scriu articole, se colectează donații și sponsorizări, se comunică sub toate formele și pe toate canalele, se protestează și multe altele doar prin intermediul și cu ajutorul oamenilor de bine, asociațiilor nonguvernamentale și companiilor mai mici sau mai mari dornice să se implice în tot ce presupune a face bine și a schimba starea de fapt.

Să nu uităm că românii știu și pot face mult bine. Că românii sunt capabili. Că românii reușesc să dovedească și să depășească toate barierele pe unde se duc. Că avem români care lucrează pentru companii de renume din întreaga lume, aducând valoare și mândrindu-se că sunt români. În mod evident nu toți. Și din păcate nu suficienți pentru a crea valul acela care să șteargă în cale tot ce înseamnă corupție, minciună, nemuncă, nesimțire, lipsă de profesionalism, ignoranță și aroganță.

Înclin de multe ori să-i dau dreptate lui Ion Creangă: „Românului i-a greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă”. Când simți și vezi pe propria piele cum se face deseori treaba de mântuială în multe locuri din România, îți vine să te apuci singur. Începi să-ți zugrăvești singur casa, să-ți educi singur copiii, să construiești singur o grădiniță, o școală, un azil de bătrâni, un spital, o autostradă – fie ea și de un metru, o sală de sport. Pentru că, la naiba, vrei să trăiești într-o țară normală, civilizată, curată, organizată, unde taxele pe care le plătești sunt folosite pentru bunăstarea tuturor, nu doar a unora, unde educația, respectul, munca, sănătatea contribuie la dezvoltarea brandului de țară, unde minciuna, hoția și corupția sunt prevenite și sancționate prin legi sănătoase, transparente și nediscriminatorii.

Călătoresc des în Asia și una dintre destinațiile favorite este Singapore. Nu are cum să nu-ți placă. Te cucerește din aeroport până la ultimul pas pe care-l faci acolo. De la curățenie la zâmbetul și atitudinea oamenilor, de la orientarea către oameni și către client până la grija și responsabilitatea cu care-și fac treaba, de la tehnologie avansată până la frumusețea ficărui colț pe care-ți dorești să-l cunoști, de la atenția la detalii până la nivelul avansat de disciplină și organizare.

Sunt patru ani de zile de când am început să călătoresc în Asia și în continuare sunt uimită de cât de repede se schimbă lucrurile, de cât de rapid reacționează oamenii, de cât interes au pentru comunitate, pentru lucrul bine făcut, pentru cei din jur. Singapore este, pe lângă o țară absolut minunată, fascinantă din toate punctele de vedere, și țara amenzilor, dar niciun om care trăiește acolo nu simte această presiune, că ar fi mereu controlat sau că ar avea mereu o sabie deasupra capului. Pentru singaporezi este natural ca lucrurile să se întâmple corect, onest, transparent. Pentru ei este normal să muncească pentru ceea ce au, să plătească taxe și impozite pe care le regăsesc în tot ce înseamnă infrastructură, educație, bunăstarea comunității. Pentru singaporezi este absolut normal ca atunci când încalci legea să fii pedepsit. Totul este impecabil, atât pe stradă, cât și în locurile publice. Au în ADN și în cultură să nu jignească, să nu rănească sentimentele celorlalți, să se ajute unii pe ceilalți. Când merg acolo am impresia, și nu știu cum să explic asta în cuvinte, că civilizația este la ea acasă, dar că timpul stă pe loc, pentru că mereu am impresia că nimeni nu se grăbește.

Mi-am luat multe lecții de viață de la oamenii cu care interacționez în cadrul cursurilor pe care le livrez și care provin din țări, culturi, industrii și companii diferite. Una dintre lecțiile învățate a fost că nu poți schimba oamenii care nu vor să se schimbe, ci că ceea ce poți să faci este să-ți schimbi tu modalitatea de abordare și perspectiva asupra acestora fără a renunța niciodată la valorile și lucrurile în care crezi cu adevărat. Pentru că pasul cel mai important către evoluție este să conștientizezi că nu știi totul, că trebuie să fii flexibil și să-ți deschizi mintea către tot ce vine către tine și care oricum nu poate fi împiedicat să vină. Pentru că lucrurile se schimbă cu o viteză extraordinară în jurul nostru și viitorul este aici, acum. Nu cred că ne mai putem permite să așteptăm să ni se dea, ci trebuie să ieșim noi proactiv în întâmpinarea schimbării, indiferent dacă ne place sau nu. Nu ne mai putem permite să acceptăm ce ni se oferă, să scrâșnim din dinți, să facem compromisuri, să ne plângem în continuu că nu ne convine, ci trebuie să căutăm și să găsim soluții oricâte eforturi ar presupune asta.  

Când citesc că „un studiu realizat în toate statele membre, Use Mobility, ale cărui rezultate au fost publicate la Parlamentul European, anul trecut, relevă că 47 la sută dintre tinerii români cu vârste între 16-35 ani intenţionează să emigreze, în următorii cinci ani” (de aici) mă întreb de ce nu facem absolut nimic pentru a ne ține tinerii, și nu doar tinerii, în țară.  

Mai citesc și minciunile unui ministru, a doua oară ministru, despre școlile profesionale, stau și mă întreb dacă nu totul este făcut cu bună știință pentru a ne îndobitoci astfel încât să fim manipulați mai ușor.

„Pe fondul desfiinţării şcolilor de arte şi meserii (SAM), populaţia şcolară din învăţământul profesional s-a redus cu 40% faţă de anul şcolar anterior. Cel puțin 10% abandon școlar provocat de această măsură.” (sursa

Am doi copii și nu-mi doresc să plece din România. Dar îmi este imposibil să nu iau în calcul această variantă în condițiile în care, direct implicată în procesul educațional la nivel național și internațional, citind și ascultând mesajele altor țări civilizate cu privire la educație, la viitor, la cât de importantă este învățarea continuă, la competențele viitorului, la joburile care vor dispărea și la cele care vor apărea, pentru care România nu e deloc pregătită, la investițiile care se fac în companii pentru dezvoltarea liderilor de mâine, văd că în România asistăm aproape neputincioși la un proces de dezumanizare, devalorizare și regres educațional din ce în ce mai extins cu impact social vizibil imediat și cu consecințe dezastruoase asupra relațiilor umane.

Soluții au existat și vor exista întotdeauna, cârcotași și oameni care se plâng ba de una, ba de alta, au fost și vor fi întotdeauna, capra vecinului încă trăiește, sănătoasă, și cred că a venit momentul să conștientizăm că plânsul de milă și privitul în ograda celuilalt nu ne vor ajuta, ci efortul individual și cel comun de a schimba, puțin câte puțin, ceea ce nu ne convine în propria ogradă. Eu am certitudinea că se poate și în România, pentru că avem zilnic dovezi în acest sens din zone în care oamenii nu s-au mai complăcut, ci au luat atitudine și au început să facă. Tu cu ce începi?  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Eram sigur ca sar ca arsi patriotii de ocazie.
    Este normal sa compari cu ceva mai bun , problema patriotilor de ocazie e ca ei se complac cu situatia si compara cu ceva mai rau , da , se poate si mai rau dar asta nu inseamna ca trebuie sa fi mandru de o tara corupta ca Romania doar pentru ca exista altele si mai corupte si sarace .
    Atunci cand de peste 3 generatii stai la casa dar esti needucat si arunci gunoiul in strada si treaba asta nu iti miroase nici generatia de dupa tine nu se va schimba daca asa ti-ai crescut copiii.
    Cine a facut o vizita in sate din Austria Germania sau chiar si Franta au vazut ca aia in curte au stivuite lemnele la milimetru , e curat , gradini ingrijite , flori ba chiar si animale dar nu au rahatul imprastiat in toata curtea si treaba asta nu tine nici de primarie nici de guvern , tine de aia 7 ani de acasa si de cultura muncii si a respectului fata de tine si casa unde locuiesti.
    Nici un guvern nu iti va face curat la tine in curte sau in fata casei si asta se poate extrapola la felul in care arata o comunitate , un oras sau de ce nu chiar o tara.
    Daca nu ne plac amenzile exista o solutie foarte simpla , munca si respectul fata de comunitatea in care traiesti , patriotismul de parada nu tine loc de curatenie si nici de educatie.
    • Like 0
  • Eram sigura ca se va face comparatie cu Singapore. Ca asta e meteahna romanului, sa compare merele cu pepenii. De ce Singapore? De ce nu Bombay? Dhaka, New Delhi. Tot Asia e. Bangkok, Manila? Pt ca e mai rau ca la noi. Trafic, gunoaie. Pt ca nu putem vreodata, sa zicem ca la noi e mai bine ca in xyz tara. Nu, orice comparatie facuta in media, de catre cineva care calatoreste in alta parte a lumii, trebuie sa fie negativa, ca altfel nu ar exista vreun articol de scris.
    • Like 2
    • @ Yildiz Bolat
      De ce Singapore? Foarte simplu. Pentru că oamenii educați și umblați prin lume își aleg astfel de modele. Pozitive. Oamenii superficiali, puturoși, needucați se compară cu Bombay, Dhaka, New Delhi și celelalte orașe asiatice. Și spun că e fain la noi, uite ce jeg e la ăilalți.
      E ca-n bancul cu viermii - tată și fiu - care scot capul din rahatul în care trăiau. Fiul întreabă: tată, ce e ăla galben ce strălucește? Tatăl răspunde: e soarele. Tată, ce e chestia aia albastră de deasupra noastră? Tatăl răspunde: e cerul, fiule. Tată, ce e chestia asta verde care ne înconjoară? Tatăl răspunde: e iarba, fiule. Fiul întreabă: tată, dacă e atât de frumos afară, de ce trăim noi în rahatul ăsta? Iar tatăl răspunde: pentru că asta e patria, fiule.
      Așa și noi, putem ieși din rahatul ăsta dacă ne dăm seama că există și altceva pe lume, ceva ce poate fi făcut și la noi. Dar cu voință și cu oameni deschiși la minte. Nu cu atitudinea mioritică, că așa a fost de când e lumea și așa e normal.
      • Like 1
  • ca o concluzie la interesantul articol,va amintesc doua proverbe batranesti (nu cred ca sunt NEAOS romanesti) :1)din stejar,stejar rasare; 2)ce se naste din pisica,soareci mananca. probabil in tara (tarile) vizitata (vizitate) de d-na C.Neagu sunt multi, multi STEJARI, iar in tara noastra au fatat f. multe PISICI.
    • Like 1
  • In copilarie ma delectam cu romanele lui Dumas, citite la masa, stiu, obicei prost. in Doamna de Monsoreau, Chicot ai spune regelui: "maiestate, numarati-va soldatii....regele ai numara si se intoarce intrebator spre Chicot, acesta continua, venind in intampinarea intrebarii maiestatii sale:" Vreau sa spun ca nu aveti niste soldati prea grozavi daca i-au putut bate 4 oameni, incercati sa iesiti protejat de soldatii domniei voastre" , Ai dreptate spune regele, dar voi iesi cu cei patru oameni. Chicot bombaneste, Logica fricosilor. Morala, totul depinde de calitatea materialului uman. Stop dreaming!
    • Like 0
  • Răspund la ultima întrebare: m-am bagat în politică la nivel local şi am ajuns consilier local într-un un oraşel de provincie. Şi la acest nivel problemele de la nivel naţional se repeta înfiorator de exact: dai peste angajaţi de la Primărie orgolioşi, coruptibili, care lasă o treaba de azi pe mâine, etc şi ne străduim cu primarul pe care l-am sprijinit sa schimbăm faţa localităţii. Nu ne prea iese cum vrem dar ne luptam în continuare cu mentalităţi vechi şi, încet, foarte încet, se mai schimba câteceva în bine. Implicarea tuturor în viaţa civică este binevenită iar statul pe margine şi veşnica cârcoteală nu duce la nimic bun. Dacă mai ajunge la putere în România cineva capabil să schimbe sistemul de vot ar trebui sa ajungem la un sistem bazat mai mult pe tehnologie ca să fie mai ieftin şi mai sigur şi eventual schimbate câteva principii: votul să fie obligatoriu (neparticiparea să atragă după sine pierderea dreptului la vot de exemplu) iar în momentul în care nu ai pe cine vota sa mai existe căsuţa "nu am cu cine vota" pentru a scapa de eternul nimeni nu ma reprezintă, astfel pot fi sancţionate partidele care scot lepre pe piaţă. Dacă majoritatea nu are cu cine vota se reiau alegerile, dar partidele vor fi obligate să caute alţi oameni şi tot aşa.... Trebuie schimbat ceva la legislaţie, trebuie să ieşim din vechea mentalitate şi cautat ceva nou. Cum schimbăm paradigma?
    • Like 2
    • @ totoreanf@yahoo.com
      Simplu de schimbat această paradigmă. Revizuirea fundamentală a dreptului de vot. Povestea aia cu 1 om = 1 vot este perimată, comunistă.
      Principiul corect (și nu e împotriva democrației) este 1 vot = 1 om x coeficientul contribuției lui la bugetul de stat prin taxele și impozitele pe care le plătește. Plătesc taxe și impozite de aproape 37 de ani în România și votul meu este egal cu al unui bețivan care nu a muncit nicio zi și trăiește din ajutorul social plătit tot de mine. Vi se pare corect? Bețivanului ăla nu îi pasă nici cât negru sub unghie de țara asta, important e să primească lunar indemnizația să reseteze contul de pe caiet la bufet. Mie îmi pasă de fiecare sat din țara noastră, pentru că fiecare are istoria lui, poveștile și locurile frumoase și tainice ale copilăriei cuiva, cîntecele și portul bătrânesc care se pierd pe zi ce trece,
      Simplu, nu?
      • Like 0
  • Eu n-as incrimina-o pe dna Corina Neagu de faptul ca a avut posibilitatea sa calatoreasca in Asia. Bravo ei. Si bravo ca se straduie sa ne dea exemple pozitive doar, doar va misca tzara si pe romani.
    Numai ca dna Corina Neagu nu ia in consideratie mai multe motive ale discrepantelor.
    1 - Singapore nu este acuzat de holocaust. In schimb este acuzata Romania si sunt acuzati romanii care sunt terorizati de degetul acuzator : <b> Ati ucis, ati ucis, ati ucis ! </b>. Cand esti astfel anihilat psihic si moral, pentru ce sa te mai straduiesti pentru tara ? Probabil ca Romania va inflori cand etnicii romani nu vor mai exista in aceasta tara si in locul lor vor sosi alte etnii cum ar fi chinezii sau Roma people.
    2 - Romania cum sa se mentina sau sa creasca daca cei ce au accedat la putere in 1989 cu ajutorul dlui Gorbaciov, au pus pe butuci industria, agricultura, transportul feroviar, naval, etc. Regimul din Singapore nu si-a falimentat propria industrie sau propria agricultura pe motiv ca-i energofaga sau din alte motive bizare.
    3 - Singapore a fost sau este sub umbrela britanica sau americana pe cand noi tot sub umbrela Moscovei am ramas. Moscova nu ne are la ficatzi. D-aia nici nu ne restituie aurul trimis lor in ww1 de frica germanilor. Nu conteaza ca suntem in UE si NATO. Cei ce ne conduc pot intoarce armele cat ai clipi. Avem experienta in acest sens. Poporul nici nu mai este intrebat. Baga legea martiala, ordona incorporarea si atacarea "dusmanului". Ce sa zica plebea ? Vine ordin de la maresal sa tragem in "dusmanul" capitalist sau dusmanul bolsevic. Daca soldatul roman nu trage, il asteapta curtea martiala si rusinea pentru familia lui. Asa a procedat criminalul de razboi Ion Antonescu si acum sunt acuzati romanii de holocaust si genocid si pusi la zid pentru asta.

    Unii mai sunt deranjati ca nu exista scoli profesionale sau de meserii. Daca s-au ras de pe fata pamantului sute, daca nu mii de fabrici si uzine, la ce sa faca cu meseriile ? Tara s-a umplut de boutique-uri si alte uniyati comerciale similare. Ce mare calificare iti trebuie ca sa vinzi cartofi sau patlagele, de exemplu. (PS. Sa nu se inteleaga ca dispretuiesc munca acestora.)
    • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      Ionel check icon
      Filmul lui Radu Jude despre implicarea României în Holocaust, „Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari“, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary !!!!

      • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      - ho, pi loc, Duman, pi loc ! - eu n-am "incriminat" pe nimeni, am spus coanei Corina ca-i norocoasa fata de saracimea Romaniei, care de-abia are cu ce sa reziste in tara Dacia Felix, ca daca ar avea bani de drum macar, s-ar topi toti in toate partile ............ - vreo 60% din absolventii de liceu de-abia buchisesc la "cetire" dar nu inteleg nimic din propria voce ............ - nu mai citi cu catelul in brate ............
      • Like 0
  • - "Tu cu ce începi?" - cu asta, tanti Corina >> esti norocoasa, umbli prin locuri la care cei multi si saraci nici nu viseaza, nici macar pe poza sau harta - ieri seara, la radio, moderatoarea interviului cu noul superliberal R.B. zicea (cu subinteles rau) ca aceia cu scoala generala sau profesionala nu se cam prezinta la vot - eu adaug ca nici pensionarii n-o prea fac, stiu ei de ce, si le spun si celor tineri, ca sa stie si acestia de ce - politicienii sant cvasitoti o apa si-un pamant - intotdeauna se vor screme sa mentina o majoritate paupera in popor, ca sa aibe de unde sa-si aleaga debitori la discretie - treaba veche de cand lumea - unde-ar ajunge bogatii de tot felul daca fiecare om ar poseda macar ceva averi mai mici ?? - cine-ar mai munci ?? - noul superliberal R.B. se lauda cu religia lui drept-credincioasa ortodoxa(si-a parintilor lui), dar daca l-as intreba cateva lucruri despre ortodoxism, pe el si pe-ai lui, n-ar sti mai multe decat stia tiganul din bancul ala cu gasca plocon la popa - iata adevaratul stat paralel, si "institutiile de forta(ascunse)" > "bisericile" traditionale (si in curand poate si cele moderne), avide de imbogatiri nerusinate, dar R.B. are nevoie (ca toti ceilalti din politica) de influenta popimii asupra saracilor, habarnistilor si fricosilor din populatie, ca de, de-acolo pot veni multe voturi - si-odata ajunsa la putere, opozitia se va grabi (pe-ascuns) sa ajunga la o intelegere cu vechea putere, ca sa fie lasata in pace dupa ce va cadea din nou in opozitie - am vazut toate astea si eu si toata saracimea tanara sau batrana, de 30 de ani incoace - constat din presa ca prima ministra si-a luat consilier cu cazier proaspat si talente scriitoricesti - constat din istorie ca fruntea liberala (sau ce-o fi fost) din vechime traia cu nevasta regelui, dar si destui dintre ceilalti din politica faceau la fel, fiecare la locul lui, ca de, aveau cu ce - in conditiile astea, cu ce era stramosimea liberala sau de altfel mai buna decat contemporanii socialisti "democrati" ?? - si cu ce tupeu isi bat joc liberalii si ceilalti "capitalisti" de Petru Groza, un ins destept si cult, dar cu studii si avere, care a donat statului comunist tot ce-avea, stiind el bine cum se dobandesc averile pe lumea asta - toate aceste lucruri le stiu si cei de azi cu studii putine sau batraneti triste, asa ca nu-s atrasi de loc de votari prin care sa dea legitimitate vreunui regim sau altul - coana Corina, ai prezentat Singaporele mai ceva decat prezinta popa raiul, dar mai toti stiu ca peste tot e plin de raul societatii rau stratificata, diferenta constand in dibacia cu care se matura gunoiul sub pres - la noi gunoiul nu se mai matura ....... iata ca treaba cu dezinfectantii explodeaza din nou, fara ca macar cei dinainte sa fi fost pusi la punct de justitie - si sa vedem ce va face nou infiintata "sectie" din justitie, va pedepsi (de exemplu) pe sabotorii din interior care s-au ocupat in mod strigator la cer de dosarul Tandarei ?? - despre asta-i vorba la noi si sant convins ca si la alti pomi laudati de pe planeta - iata cucoana (sau, mai modern, doamna) Corina, cu-asta incep si eu si cei multi care nu calatoresc nicaieri, ca n-au destul nici pentru stat in tara, pe post de muncitori cuminti ........ ~ Howk !!! - pe limba amerindienilor, >am zis !!!
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Este o vorba veche "pestele de la cap se........, dar de la coada se curata" ! In opinia mea nu este suficient sa criticam/sa cerem schimbare mereu, ci sa incepem sa ne schimbam in primul rand noi, cei de jos, de la baza. Iar asta se poate face prin lege si aplicarea legii pentru toti si nu selectiv, functie de persoane sau de locuri .
    • Like 3
  • Ce uita autoarea sa spuna este: (1) acuma cetatenii din Singapore nu mai simt presiunea amenzilor pentru ca s-au obisnuit cu comportamentul civilizat; pana sa se obisnuiasca cu acest tip de comportament, presiunea amenzilor si altor forme de pedeapsa era foarte mare (2) Singapore nu este unul dintre cele mai democratice state din lume, fiind de fapt o semi-autocratie.
    Legat de gradul de civilizatie al unei tari, aceasta in mare se impune prin metode coercitive, si mai putin cu vorba buna. Daca vrei mai multa civilizatie si siguranta, trebuie inevitabil sa ingradesti anumite libertati. Marea realizare a celor din Singapore este ca au reusit un compromis bun intre metodele autocratice, coercitive - ce aduc civilizatie si siguranta - si diferite libertati cetatenesti, totul pe fondul unui grad mic de coruptie.
    PS. Nu sunt fanul autocratiilor, pentru ca de cele mai multe ori ajung sa fie afectate serios de coruptie.
    • Like 7
    • @ Alexandru Amaricai
      Ionel check icon
      Subscriu la cele spuse de dvs.
      • Like 0
    • @ Alexandru Amaricai
      d-le 2A. dura lex sed lex. amintiti-va ca s-au majorat, la un moment dat, amenzile pt. nerespectarea regulamentului circulatiei. ce au facut ROMANASII nostri soferi? au organizat demonstratii ca sunt prea mari aceste amenzi,etc. etc. s-au retras articolele respective, dar suntem tara cu foarte multe ACCIDENTE DE CIRCULATIE. cum e mai bine, cu amenzi mari sau cu numar mare de accidente???
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Se tot amintește de Singapore dar nu se precizează niciunde cum s-a reușit să se ajungă acolo : un fost prim ministru a luat măsuri draconice (cei din penitenciare cu minim 2 condamnări au fost executați iar celorlalți li s-a pus în vedere că la prima condamnare viitoare vor fi, de asemenea, executați). E vorba de Lee Kwan Yew care ”a domnit” aproape 50 de ani iar în prezent ”domnește” fiul său, care îi continuă politica dar are mult mai puțin ”de lucru” cu infractorii întrucât ”nu prea mai sunt”. La noi, chiar și în UE, nu s-ar mai putea aplica acest procedeu deoarece s-a legiferat o politică ”umanistă” la extrem în care pentru un deținut se cheltuiește mai mult decât cu un salariat ; în plus, cei care nu muncesc câștigă mai mult decât cei care muncesc cu salariul minim ! Etc, etc ...
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Deci modelul există, nu mai trebuie inventat. Domnii guvernanți, se aude?
      Tare mi-e teamă că unii dintre ei ar trebui să se sinucidă de vreo 2-3 ori....
      • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult