Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

LIVE TEXT: Primele reacții ale principalilor candidați, după rezultatele exit-poll. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie. Lasconi: Dragi români, nu mă lăsați singură

Primul tur al alegerilor. Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Alegeri prezidențiale 2024. UPDATE ora 5:30 după numărarea voturilor în 99,29% din secții: Marcel Ciolacu mai are doar 30,529 de voturi în fața Elenei Lasconi. Călin Georgescu este pe prima poziție.

Alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate ale sondajelor de tip exit-poll arată îl plasează pe Marcel Ciolacu și Elena Lasconi în turul al doilea, în timp ce Călin Georgescu se află pe poziția a treia. 

Conform datelor Autorității Electorale Permanente (AEP), în listele electorale permanente sunt înscriși 18.008.480 de cetățeni cu drept de vot, dintre care 989.230 locuiesc în străinătate și pot participa la alegeri. De asemenea, 19.365 de cetățeni au interdicție de a vota.

Primele declarații ale principalilor candidați:

Marcel Ciolacu: „Mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat votul și încrederea. A fost un vot pentru echilibru și stabilitate, le mulțumesc tuturor românilor care nu au fost descurajați de această campanie. În spatele rezultatului obținut de fiecare candidat sunt românii și voi ține cont de opinia românilor. În perioada următoare va trebui să stau de vorbă cu fiecare candidat pentru a aduna toate lucrurile bune din programele lor.” Am dus o campanie fără ură și voi continua în același mod și în turul 2. Le mulțumesc tuturor colegilor mei, fără ei nu aș fi fost astăzi aici. Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie: spitale, autostrăzi, mai recent intrarea în spațiul Schengen”.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Elena Lasconi: „Le mulțumesc tuturor românilor care au iesit azi la vot. Speranta este vie în România, pentru mine fiecare vot e o responsabilitate. Vreau să le mulțumesc colegilor mei şi voluntarilor care au bătut la sute de mii de uşi, au stat de vorbă cu milioane de români. Vă mulțumesc dragilor, mă înclin în fața voastră. Scorul după cum vedeți este foarte strâns. Haideți să ne bucurăm mâine. (...) Vreau să îi mulțumesc și lui Ludovic Orban pentru susținere, Forței Dreptei, PMP și REPER. Românii nu doresc acest guvern PSD-PNL, votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. 75% dintre români au votat altfel decât cu PSD. Săptămâna viitoare voi vorbi cu toate forțele de dreapta pentru a ne pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură. Ajutați-mă să creăm o majoritate parlamentară”.

Foto: George Călin/ Inquam Photos

George Simion: „Revendicăm în această seară intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale. O să vă rog să închideți televizoare mai întâi, mai ales pe cele care dau un necunoscut în fața noastră. Manipularea a putut ține până când prima urnă cu voturile românilor va fi deschisă. Toată manipularea lui Coldea și a unor rezerviști o să se sfârșească. Îi rog pe toți să observe orice mișcare ciudată din jurul secțiilor de vot. Rog fiecare reprezentant, fiecare om din secție fie că aparține AUR sau de alt competitor, să fie serios în privința apărării votului exprimat de către români.” 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Călin Georgescu: „În duminica aceasta, este pilda tânărului bogat: Cât ai fi de bogat, degeaba ești, dacă nu-l ai pe Dumnezeu.vBogații sistemului astăzi în România au sărăcit, iar săracul popor român s-a îmbogățit, tot ce s-a întâmplat astăzi e o trezire în conștiință uluitoare”.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Nicolae Ciucă: „Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au ieșit la vot, le mulțumesc tuturor celor care m-au votat sau nu m-au votat. Avem un exercițiu de democrație care arată că pe scena politică este loc pentru toată lumea. În momentul de față avem doar estimări. Le cer celor din secții să fie serioși și să finalizeze procesul până la capăt.

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Prezența la vot poate fi urmărită mai jos:

ACTUALIZARE ora 17:04: Prezența la urne pentru referendumul local din Capitală, convocat de primarul general Nicuşor Dan, a depășit duminică pragul de 30% necesar pentru validarea acestuia. Din cele 1.786.929 persoane înscrise în listele permanente au votat 527.820, cărora li se adaugă 8.136 de votanți pe liste suplimentare. Astfel, rezultă o prezență de 30,4%, indică SpotMedia

ACTUALIZARE ora 17:00: George Simion, candidatul partidului extremist AUR la alegerile prezidențiale, a intrat, duminică după-amiază, în jurul orei 16:00, în live pe TikTok, din Diaspora, unde se afla și unde a votat. Simion a îndemnat la mobilizare și susținea că este ”la 1000 de voturi de competiție”, scrie G4 Media

Întrebat de unii utilizatori dacă este adevărat că nu intră în turul doi, Simion le-a transmis să „închidă televizoarele” și a acuzat în mai multe rânduri televiziunile că ”manipulează” realitatea. Simion a acuzat de asemenea ”fraudă masivă” la alegeri și ”cumpărarea voturilor”.

Simion l-a sunat în direct pe Gigi Becali căruia i-a cerut să cheme oamenii la vot. Patronul FCSB a spus să vină ”toată lumea la vot” pentru că riscăm ”să avem o femeie președinte căreia îi place și vinul” sau ”pe Georgescu care e împotriva Bisericii”, moment în care Simion l-a scos de pe difuzor și a continuat convorbirea cu el fără speaker.

ACTUALIZARE ora 16:50: Nicolae Ciucă a ieșit, în jurul orei 16:30, cu un mesaj pe Facebook prin care îndemna lumea să iasă la vot: ”Vă mulțumesc! Suntem bine, suntem pe drumul cel bun. Dar acum e momentul să fim siguri: mergeți la vot!”.

ACTUALIZARE ora 16:00: Prezența la vot la referendumul din București a fost la ora 16:00 de 26,79%. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. De asemenea buletinele valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot (circa 450.000 de bucureşteni).

ACTUALIZARE ora 15:13: Prezența la vot la ora 15:13 în România a fost de 33%, potrivit prezenta.roaep.ro, peste cifrele privind prezența la vot la alegerile din 2019.

ACTUALIZARE ora 12:20: Președintele AUR, George Simion, care a votat la Roma acum două zile, a însoțit-o azi la vot pe soția sa. „Ca întotdeauna eu mi-am făcut temele și mă bucur că e o zi frumoasă. Vreau să încurajez românii să meargă la vot, e important”, a spus George Simion. El a adăugat că „din păcate, s-au constatat niște fraude și aș vrea să fie soluționate astăzi”. „Nu poți să ai buletine ștampilate dinainte și oameni care intră câte doi în cabina de vot”, a spus Simion.

ACTUALIZARE ora 11.10: Traian Băsescu a așteptat la coadă ca să voteze. „Gata nu mai comentez nimic. Da să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat”, a indicat fostul președinte al României, citat de G4 Media. Băsescu i-a îndemnat pe români să meargă la vot. 

ACTUALIZARE ora 11.00: A votat și candidatul independent Cristian Diaconescu. „Îi rog pe români să vină la vot, este un moment crucial. Este un moment de răscruce, va fi o perioadă complicată. Avem nevoie de profesioniști care să ne reprezinte. Tot respectul pentru ceilalți candidați, care și-au asumat această responsabilitate”,  declarat fotul ministru de externe, citat de G4 Media

ACTUALIZARE ora 10.55: Mircea Geoană, candidat independent, votează alături de familie la liceul I.L. Caragiale din București. „Rugămintea mea e să alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe aceste buletine de vot”, a declarat fostul secretar general adjunct al NATO. 

ACTUALIZARE ora 10.50: Elena Lasconi a votat la un liceu din București. „Am votat cu încrederea că azi nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. O țară în care să ai parte de o școală bună pentru copilul tău. Am votat cu încrederea că 1116 români nu au murit degeaba în 1989. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți, nu doar pentru unii. De ieri a fost așa o presiune pe mine. Simt că azi putem face o schimbare majoră pentru România. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea. Le-am adus cafea, ceai și prăjituri fără blat”, a indicat candidata USR, citată de G4 Media

ACTUALIZARE ora 10.41:  Kelemen Hunor şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie de votare din localitatea sa natală, Cîrţa, din judeţul Harghita. „Am votat în armonie totală cu convingerile mele politice şi morale şi am votat vocea raţiunii. Vă îndemn să mergeţi la vot, astăzi este primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească”, a declarat candidatul UDMR.

ACTUALIZARE ora 10.20:  Potrivit datelor HotNews, la categoria de vârstă 25-34 de ani, scăderea prezenței este chiar mai mare decât la media populației. Ei au venit la vot cu 20% mai puțini în comparație cu primul tur al alegerilor din 2019.

Foto: HotNews

ACTUALIZARE ora 10.10:  Prezența la vot la ora 10 e mai mică decât în 2019. Doar 1.060 milioane de români au votat. Față de 2019, sunt cu aproape 200.000 mai puțin votanți în țară pe primele trei ore.

ACTUALIZARE ora 10.04: Preşedintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din Bucureşti şi nu a deschis gura deloc în faţa presei, în ciuda întrebărilor insistente ale jurnaliştilor legate de cum arată România la încheierea mandatelor sale de 10 ani. Președintele a venit singur la secția de votare din Capitală. El a votat şi la alegerile prezidenţiale, dar şi la referendumul local din Bucureşti.

Foto: Știrile ProTV

ACTUALIZARE ora 09.30: Marcel Ciolacu a votat la alegerile prezidențiale la Școala Gimnazială Nr. 192 din București. 

Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lune, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și nu în ultimul rând, am votat pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său. Am votat pentru cât mai multe victorii ale românilor și României,cum a fost ultima victorie de acum câteva zile aderarea completă la spațiul Schengen. Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru și o echitate socială. Și, de asemeni, nu în ultimul rând, pentru pace. Cu toții ne dorim un trai mai bun și cu toții ne dorim să fim cum suntem noi românii. Și sunt ferm convins că după această companie electorală așa vom fi”, a declarat candidatul PSD.

ACTUALIZARE ora 09.25: O analiză a jurnaliștilor de la AFP indică faptul că românii votează duminică,  în primul tur al alegerilor prezidenţiale, într-un climat social tensionat care ar putea favoriza candidatul extremei drepte şi ar marca o turnură iliberală în această ţară est-europeană. 

Cu discursul său pasionat, mistic şi conspiraţionist, George Simion (candidatul AUR) a capitalizat, potrivit experţilor AFP, furia românilor sărăciţi de inflaţia record (10% anul trecut, 5,5% prevăzut pentru 2024).Ajungerea sa în turul al doilea, programat pentru 8 decembrie, ar fi un trăsnet în acest stat cu 19 milioane de locuitori, membru loial al UE şi al NATO, care a rezistat până acum tendinţelor naţionaliste, diferenţiindu-se de Ungaria şi Slovacia, mai scrie AFP.

ACTUALIZARE ora 09.00: Peste 540.000 de persoane au mers la urne până la ora 9. Prezența este mai scăzută față de aceeași oră de la scrutinul din 2019, când peste 640.000 de oameni își exprimaseră opțiunea de vot.

ACTUALIZARE ora 08.50: Președintele Forței Drepte, Ludovic Orban, a mers la urne, precizând că a votat în premieră pentru altă persoană decât el. „E o situaţie, inedită, o premieră. Am fost în situaţia în care nu m-am votat pe mine. Îi rog pe toţi simpatizanţii mei, pe toţi cei care cred în mine, să facă ceea ce am făcut eu”, a declarat Ludovic Orban, citat de HotNews și G4 Media.

ACTUALIZARE ora 08.20: Nicolae Ciucă a votat împreună cu soția sa la o secție de votare din județul Ilfov. „Este într-adevăr o zi importantă pentru România, este o zi în care eu, personal, am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesară să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români, pentru că este vorba despre viitorul nostru, despre viitorul copiilor noştri”, a declarat candidatul PNL.

Candidații de pe buletinul de vot

Sunt fi 14 candidați pe buletinul de vot, iar Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care aceștia vor apărea:

Așa arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale. Foto: AEP

  1. Elena Lasconi – candidată din partea Uniunii Salvați România (USR)
  2. George Simion – candidat din partea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR)
  3. Marcel Ciolacu – candidat din partea Partidului Social Democrat (PSD)
  4. Nicolae Ciucă – candidat din partea Partidului Național Liberal (PNL)
  5. Kelemen Hunor – candidat din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR)
  6. Mircea Geoană - candidat independent susținut de partidul România în Acțiune
  7. Ana Birchall -candidată independentă
  8. Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru – candidată din partea Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională
  9. Sebastian Constantin Popescu – candidat din partea Partidului Noua Românie
  10. Ludovic Orban – candidat din partea partidului Forţa Dreptei (acesta s-a retras Luni în favoarea Elenei Lasconi)
  11. Călin Georgescu - candidat independent
  12. Cristian Diaconescu - candidat independent
  13. Cristian Terheș – candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român (PNCR)
  14. Silviu Predoiu – candidat din partea Partidului Liga Acţiunii Naţionale

Foto: Colaj alba24.ro

Disapora votează în a treia zi a primului tur

Românii care locuiesc în străinătate sau pur și simplu se află în afara României pot vota în cea de-a treia zi a primului tur al alegerilor prezidențiale 2024 în cele peste 950 de secții de votare puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe. 

Datele în timp real arată că un număr 223.722 de români din străinătate au votat la alegerile prezidenţiale până duminică, la ora 08.00. Din aceștia 219.495 au votat pe liste suplimentare, iar 4.227 pe liste de corespondență. La alegerile prezidențiale din 2019, până la aceeași oră, votaseră 299.264 de români din străinătate, dintre care 274.075 au votat pe liste suplimentare pe lista de corespondență 25.189, scrie HotNews.

Sâmbătă seară, în Alicante, Spania, a votat un român de aproape 101 ani, informează MAE.

Foto: MAE/Facebook

Bucureștenii votează și pentru un referendum local

Bucureştenii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte, dar și pentru a răspunde la trei întrebări ale unui referendum local organizat de primarul Nicuşor Dan. 

Referendumul este o premieră pentru București şi alegătorii vor primi trei buletine de vot, după cum indică SpotMedia. Vor exista patru urne: una pentru alegerile prezidenţiale şi câte trei pentru fiecare dintre aceste întrebări. În cazul în care alegătorul greşeşte şi pune buletinul în urna greşită, el va fi totuşi considerat valabil.

Cele trei întrebări la care bucureștenii vor fi invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

1) Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2) Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

3) Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Referendumul a fost convocat de primarul general Nicușor Dan. Foto: INQUAM Photos / George Călin

Trebuie menționat că fiecare întrebare în parte trebuie validată separat în privința condiției de prezență (30%).

În Bucureşti sunt aproximativ 1.787.590 de alegători, inclusiv cei care vor împlini 18 ani în ziua de 24 noiembrie, şi 1.289 de secţii de votare, potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP). 

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, scrie Digi24. Totodată, buletinele valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot, adică aproximativ 450.000 de bucureşteni.

Acte necesare pentru votare 

Alegătorii sunt nevoiți să prezinte un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv unul dintre următoarele documente: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Ce înseamnă un vot valid

Conform deciziei Biroului Electoral Central (BEC), sunt considerate buletine de vot valabile dacă îndeplinesc următoarele condiții, respectiv: 

ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater; 

ştampila cu menţiunea „VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater); 

ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot); 

ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

La alegerile din acest an peste 1,1 milion de tineri vor avea dreptul să voteze pentru prima oară la un scrutin prezidențial.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult