Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Luptele cu dacomania ale unui cercetător de la Institutul de Lingvistică: „La mine a venit nu un singur dac, la mine au venit cohortele de daci. Unii au venit la noi la institut cu violența fizică. Susțineau că, de fapt, limba dacă este adevărata limbă română și că de la daci au învățat romanii ce au învățat”

Dacii liberi

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În timp ce limba latină și civilizația romană au fost date aproape în întregime uitării de publicul larg din România, dacii aprind imaginația unei părți a societății și ating o statură mitică. Auproproclamându-se „daci liberi”, unii ajung să creadă că Dacia a fost leagănul civilizației și reacționează agresiv în fața argumentelor științifice care îi contrazic. Doctor în filologie clasică și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“, Ștefan Colceriu a trebuit să răspundă foarte multor scrisori venite din partea celor care susțineau că romanii au învățat tot ce știau de la daci. „Când vine cineva la dumneavoastră și vă zice: Eu sunt dac, eventual și dac liber, ce reacție aveți?”, a fost întrebat el în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„La mine a venit nu un singur dac, la mine au venit cohortele de daci. Eu lucrez la Institutul de Lingvistică și, pe vremea cînd era domnul Marius Sala director, aveam această misiune minunată să răspund - pentru că trebuie să răspunzi, erau și adrese oficiale de la unii care inventau lucruri. Erau lingviști amatori, care se recoltează în general din rândul medicilor, inginerilor și contabililor - pensionarii sunt cei mai buni dacomani - și a trebuit să răspund la sute de scrisori și să le spun care e punctul de vedere al lingvisticii academice. Bineînțeles că nu credeau. Unii dintre ei au venit la noi la institut cu violența fizică, s-a întâmplat și treaba asta, e incredibil, dar s-a întâmplat așa ceva. Pur și simplu am intrat în birou și au avut loc discuții foarte aprinse. Susțineau că, de fapt, limba dacă este adevărata limbă română și că de la daci au învățat romanii ce au învățat. Sunt tot felul de teorii, le știm, dar nu aș vrea să le mai spun pentru că sunt niște aberații”, a povestit cercetătorul.

Faptul că dacomania a luat azi o asemenea amploare este o dovadă că școala românească nu își face treaba de foarte multă vreme. „Asta arată, de fapt, că școala românească e în pauză de foarte, de foarte multă vreme. Dacă școala se retrage, acești oameni și aceste ideologii sau aceste concepții aberante câștigă teren, pentru că știm cum e asta cu horror vacui, natura are oroare de gol și atunci trebuie să se umple un spațiu lăsat liber”, a explicat Ștefan Colceriu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anglia și treburile germane au fost cucerite de romani dar aceste tari nu și-au schimbat limba.Nu au fost latinizați.
    • Like 0
  • Tavi check icon
    N-ar fi de preferat ca un lingvist sa fie capabil sa se exprime ca lumea în limba pe care o studiază? Sau limba lui nativa este latina?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    De fapt se numește PROTOCRONISM. A fost stindardul regimului comunist și bătălia personală a lui Ceaușescu.
    • Like 2
  • Ovidiu check icon
    Mereu m-am întrebat, de unde nevoia asta excesivă de daci? De ce Dacia ar fi trebuit să fie leagănul civilizației antice? Care ar fi dovezile? Unde e ascunsă limba dacă și unde sunt marii învățați daci ai vremii care au scris în ea? Unde sunt "Platonii", "Aristotelii" și "Socrații daci? De ce nu acceptăm că, pe teritoriul nostru de azi, au trăit cândva niște triburi, fie ele și unite intr-un stat numit Dacia, care nu era buricul planetei? Vorbim de limbă când noi nu cunoaștem decât câteva cuvinte presupuse a fi moștenite de la daci. Desigur că ei se înțelegeau prin viu grai, dar ce texte memorabile ne-au rămas de la ei? De unde furia asta care ne transformă în dacopați? Pe ce fond psihic se poate instala dacomania? De ce nu avem încredere în dovezile științifice și ne-ar exalta doar niște texte fanteziste ale lui Densușianu, bazate pe legende și folclor?
    Unul din răspunsuri e aici, deși el nu justifică toată nebunia dacopată:
    „Asta arată, de fapt, că școala românească e în pauză de foarte, de foarte multă vreme. Dacă școala se retrage, acești oameni și aceste ideologii sau aceste concepții aberante câștigă teren, pentru că știm cum e asta cu horror vacui, natura are oroare de gol și atunci trebuie să se umple un spațiu lăsat liber”.
    Bine, dar școala era în pauză și pe la începutul secolului trecut, pe vremea lui Densușianu?
    • Like 5
    • @ Ovidiu
      ZomaHawk ZomaHawk check icon
      Toti scribii, filozofii si oamenii de stiinta daci (sau vraci) s-au aruncat in sulite (un fel de sepuku de la inaltime) dupa cucerirea romana. Inainte de asta, au ars si au distrus toate operele lor pentru ca romanii sa nu poata sa le decodifice.
      De asta nu avem aceste dovezi.
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Nu pot să mă abțin să nu postez o epigramă scrisă mai demult:

    Dacomanie...

    Dacul cel viteaz și drept
    Ia istoria de piept
    Și cu limba scoasă tucă
    Oricâte cururi apucă...

    • Like 2
  • Nu ii nici o indoiala ca limba romana ii o limba latina , dar bunul simt cere o alta explicatie decat latinizarea daciei. Nu exista niciunde pe lumea asta ceva asemanator ca in 167 de ani ( de la 106 la 273 ) un popor cucerit in proportie de 40% (suprafata cucerita din Dacia) sa invete latina mai bine decat italienii( procentajul latin din limba romana ii mai mare decat in italiana) si sa uite aproape complet propria limba. Este ca si cum ungurii cuceresc ardealul dar incep si oltenii sa vb ungureste. Cautati alta explicatie , fie dacii au fost rasi de pe fata pamantului , fie o imigrare masiva de la sud de dunare la nord de dunare. Dar explicatia ca noi am fost niste elevi silitori si am invatat latina de nota 10 mi se pare putin trasa de par.
    • Like 7
    • @ Silviu Pop Sese
      Foarte bine argumentat. În plus, legiunile romane cantonate în Dacia cucerită vorbeau o limbă foarte amestecată, în care cu siguranță nu prevala limba latină, legionarii respectivi fiind aduși din toate colțurile imperiului roman. Singura explicație pentru limba pe care o vorbim noi acum ar putea fi, nu că dacii erau buricul pământului, nici că dacii au învățat acea limbă mixată în termen record, ci că pur și simplu limba triburilor din Dacia semăna foarte mult cu limba latină, triburile respective statornicindu-se pe plaiurile mioritice cu multe sute de ani î.e.n., în timp ce alte triburi vorbitoare de limbi înrudite cu latina au migrat spre vestul Europei. Mi se pare o ipoteză destul de plauzibilă... în niciun caz dacii nu i-au învățat latina pe romani. Să nu uităm că în sec. I dacii încă practicau sacrificii umane, deci erau mult rămași în urmă pe scara evoluției culturale.
      Faptul că importanți oameni de cultură români – în principal Școala Ardeleană – adepți ai latinismului, conform cărora românii din Transilvania sunt descendenți direcți ai coloniștilor romani din Dacia, au insistat pe romanizarea dacilor, a fost o exagerare menită să ne alinieze din punct de vedere valoric și cultural cu țările din vestul Europei, vorbitoare de limbi având rădăcină latină.
      Totul a culminat cu versuri de genul "[...] Și unu-i Decebal cel harnic / Iar celălalt Traian cel drept [...]". Poate că Decebal era harnic, că nu degeaba au invadat romanii Dacia, ci pentru a pune mâinile pe bogățiile ei (în principal aur și cereale), dar că regele Traian ar fi fost drept, asta chiar e strigător la cer!!!
      În concluzie, cred că adevărul istoric nu este nici în scrierea fantezistă a lui Densușianu care a pus bazele curentului protocronist (Dacia preistorică), dar nici în latinismul Școlii Ardelene. Este undeva la mijloc.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult