
Foto: Profimedia
UPDATE: Potrivit informațiilor obținute de serviciile secrete americane, comandanții ruși au primit ordinele de atac în vederea invadării Ucrainei, aceștia făcând pe teren planuri specifice pentru modul în care vor manevra în sectoarele lor de pe câmpul de luptă, relatează CBS News.

În acelaşi timp, CNN citează oficiali din serviciile secrete ale SUA conform cărora Rusia are în prezent aproape aproape 75% din totalul forţelor sale militare convenţionale pregătite să atace Ucraina.
- Cele mai noi informații legate de situația tensionată din estul Ucrainei evidențiază faptul că autoritățile bieloruse au anunțat că exercițiile militare comune cu Rusia, care se desfășoară pe teritoriul Belarusului, vor continua din cauza „agravării tensiunilor în Ucraina vecină”. Exercițiile erau programate să se încheie duminică. „Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea granițelor şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor”, a anunţat, duminică ministerul bielorus al Apărării.
- De altfel, peste 30.000 de soldați ruși au fost mobilizați în Belarus pentru exerciții militare care urmau să se încheie duminică, însă aceștia vor rămâne pe poziții după ce liderul Aleksander Lukașenko a mers la Moscova unde a avut noi discuții cu Vladimir Putin și a participat sâmbătă la simularea unui atac nuclear în cadrul antrenamentelor militare supervizate chiar de președintele rus.
- Totodată, în noaptea de 19 spre 20 februarie, separatiștii pro-ruși au plimbat o cantitate mare de echipament militar pe străzile din Donețk. Puteau fi observate tancuri cu muniție și obuziere autopropulsate „Gvozdika”. Localnicii care nu au evacuat Donețkul au început să lipească autocolante pe mașini cu inscripția „Donețk. Rămân ca să trăiesc”.
- În plus, Ucraina a suspendat duminică toate operațiunile la unul dintre cele 7 puncte de control din regiunea estică Donbas, din cauza intensificării bombardamentelor, a anunțat armata ucraineană.
- De asemenea, ambele părţi în conflict în regiunea disputată din estul Ucrainei au raportat noi încălcări ale încetării focului duminică, la o zi după ce şeful NATO a spus că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra statului vecin.
- Iar de pe scena Conferinței de Securitate de München, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis că occidentalii nu pot întinde la nesfârșit „ramuri de măslin” Rusiei, în timp ce aceasta amplifică tensiunile în criza din Ucraina.
- De la București, Ministerul Afacerilor de Externe a actualizat duminică alerta de călătorie în Ucraina, în condițiile în care situația de securitate din această țară continuă să se deterioreze accelerat și există riscul tot mai iminent al unei invazii a Rusiei.
MAE transmite că recomandă puternic cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se află deja pe teritoriul acestui stat, să ia în considerare părăsirea lui cât mai curând. „MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Donețk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul de Externe.
- De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron și Vladimir Putin au avut duminică în convorbire telefonică, în care au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee. În acelaşi timp, Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a spus în discuţia cu Macron că „provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei. De asemenea, Putin i-a cerut lui Macron, în cadrul convorbirii telefonice, ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale.

Foto: Profimedia
- Deși Macron și Putin au fost de acord cu privire la necesitatea intensificării eforturilor diplomatice, cei doi lideri nu au fost de acord cu privire la cine este responsabil pentru tensiunile din estul Ucrainei. Macron a dat vina pe separatiștii ruși și pe Putin pe Ucraina, în timp ce liderul rus a spus că livrările de arme și muniție moderne către forțele ucrainene de către Occident „împing Kievul către o soluție militară” în conflictul său cu separatiștii pro-ruși, care durează din 2014.
- În plus, OSCE va organiza luni o reuniune extraordinară a reprezentanților săi permanenți pentru a încerca să găsească o soluție la criza din jurul Ucrainei, a anunțat duminică președinția poloneză a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
- Totodată, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că Rusia este „pe punctul” de a invada Ucraina, dând asigurări că Putin urmează pentru moment, „aproape la literă”, „scenariul” a ceea ce au prezis SUA că se va întâmpla. În același timp, Blinken a mai spus că preşedintele american Joe Biden este pregătit să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin „în orice moment şi indiferent de format, dacă acest lucru permite evitarea unui război” în Ucraina.
- Președintele Finlandei Sauli Niinistö a declarat duminică pentru CNN că lumea se află „aproape într-o situație mai rece” decât în Războiul Rece, deoarece tensiunile dintre SUA și Moscova au atins „un punct de fierbere” pe fondul temerilor că Rusia va invada Ucraina.

Foto: Profimedia
- Viktor Vodolatski, prim-vicepreședintele Comisiei pentru integrare euroasiatică din Duma de Stat de la Moscova, a anunțat duminică seară că trupele ucrainene își „pot intensifica ofensiva” în noaptea de 21 februarie, lângă Donețk și Lugansk, transmite agenția de presă rusă Tass.
- În tot acest context tensionat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, intervievat de un jurnalist al postului public de televiziune Rossia-1 în cadrul emisiunii care se numește „Moscova.Kremlin.Putin”, a declarat că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni prima și nici nu vrea să pronunțe cuvântul „război”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Înțelege fiecare ce vrea, ce poate...
Cum ar fi, de pildă, rezultatele exacte al meciurilor de fotbal din următoarea săptămână.
E clar că nu aveți idee despre natura și importanța politică a predicțiilor imprecise.
Dar poate că vă raliați iritării pe care aceste servicii i le produc lui Vladimir Vissarionovici Putin relativ la realizarea Anschluss-ului.
Reveniți, vă rog, și cu booster-ul.
Fără ei, cu puțintică exagerare, am fi putut fi NOI în locul Ucrainei.,.. Republica Moldova ar putea fi fost doar un fel de Donețk!
Mi-e foarte clar și mie că tratatele de pace nu mai valorează nici 2 bani pe timp de război... Dar ăsta e scopul lor principal: prin respectarea lor nu se ajunge la război!
Dacă însă cineva nu le respectă, se fac alte tratate (de război). Să nu ne îmbătăm cu apă rece, calea spre pace se face respenctînd tratatele de pace! Orice modificare ulterioară trebuie făcută cu acordul părților.