Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Marea Britanie a înregistrat cel mai mare număr de decese zilnice din cauza Covid, de când a început pandemia. Peste 2,6 milioane britanici, vaccinați cu prima doză

Londra - Foto: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Marea Britanie a înregistrat miercuri 1.564 de decese cauzate de COVID-19. Este cel mai mare număr de morţi într-o zi, de la începutul pandemiei. Peste trei milioane de cazuri de coronavirus sunt confirmate în Marea Britanie și 100.000 de persoane au murit până acum, arată datele guvernamentale, citate de BBC.

Mai mult de 10.000 de londonezi au murit de Covid-19, potrivit ultimelor date de la Public Health England.

Numărul de decese Covid în Londra:

sursa: gov.uk dashboard /  BBC

Vineri, primarul Londrei a declarat „incident major” și a descris răspândirea coronavirusului în capitală drept „scăpată de sub control”. Numărul cazurilor zilnice de infectare a atins în ultima perioadă niveluri record, ca urmare a unei noi variante a virusului, descoperite în Marea Britanie pe 8 decembrie, și considerate cu 50-70% mai contagioasă decât alte tulpini.

Aproximativ una din 50 de persoane din Marea Britanie se pare că are virusul, conform celei mai recente estimări de la Office for National Statistics (ONS). Autoritățile spun că se confruntă cu „cel mai periculos moment” al pandemiei.

Măsurile drastice de limitare a răspândirii virusului, luate de autorități, au alternat cu perioade de relaxare.

Anul 2021 nu a început foarte bine pentru locuitorii Marea Britanie. La scurt timp după încheierea festivităților din noaptea de Revelion, premierul Johnson a anunțat ca Anglia va intra în carantină națională ( lockdown ) începând cu 6 ianuarie. Măsura disperată impusă de guvernul Johnson era a treia impusă de la declanșarea pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2.

Premierul Boris Johnson a fost acuzat că a reacționat târziu în ce privește introducerea lockdown-ului cu numărul 3. Într-o apariție televizată, el a anunțat că ia această măsură pentru că rata îmbolnăvirilor a crescut exponențial și sistemul anterior al diferențierii regiunilor în stări de alertă de la 1 la 4 nu pare să dea rezultate. Cunoscută sub denumirea de VUI- 202012/01 ( virus under investigation, în traducere virus sub investigație) una dintre componentele mutației este determinată de mutații în proteina pe care virusul o folosește pentru a se infiltra în corpul uman. Despre noua mutație, mult mai contagioasă, nu există informatii că ar provoca cazuri mai grave de infecție cu coronavirus. 

Această nouă mutație a fost depistată de consorțiul Genomics UK, instituit în aprilie anul trecut și format din cele 4 departamente de sănătate publică ( ale Angliei, Țării Galilor, Scoției și Irlandei de Nord ), plus alte 12 instituții academice. Consorțiul se ocupă cu extragerea genomului coronavirusului de la pacienții infectați și căutarea de tulpini noi. Nick Loman, profesor de microbiologie genetică la Universitatea din Birmingham, a explicat că noua tulpină este asociată cu regiunile care au suferit o creștere exponențială a îmbolnăvirilor, dar ar exista o corelație, nu o cauzalitate și este prea devreme ca oamenii de știința sa poată da o explicație exactă.

Ne mai putem aștepta la alte mutații? După cum se știe, virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip RAM și pot apărea mutații, în timp ce virusul se înmulțește.

Londra, în stare de alertă

Recent primarul laburist al capitalei, Sadik Khan, a instituit stare de alertă de grad 5 în Londra, unde virusul este „scăpat de sub control”. Spitalele londoneze au ajuns la limita capacității de funcționare, iar secțiile ATI sunt în pericol de a fi pline cu pacienți în stare gravă, care necesită ventilație.

Cu toate acestea Poliția Metropolitană a anunțat că nu va impune folosirea obligatorie a măștilor în spații închise și supermarketuri, unde pericolul de îmbolnăvire este foarte ridicat. Însă multe firme de retail din industria alimentară au anunțat prin comunicate de presă că întăresc măsurile de distanțare socială și nu vor permite clienților accesul în interior dacă nu poartă măști de protecție. Publicul este încurajat să își facă cumpărăturile esențiale doar câte o persoană din familie și să facă voluntariat pentru a-i ajuta pe cei din categoria celor extrem de vulnerabili, identificați de NHS și al căror număr este de peste trei milioane de persoane.

Sondaj de opinie - număr alarmant de persoane care spun că nu se vor vaccina 

Potrivit unui sondaj de opinie publicat în urmă cu câteva săptămâni de cotidianul The Guardian, unul din cinci britanici spunea că va refuza vaccinul împotriva SARS-CoV-2. Potrivit sondajului, 53 la sută din respondenți cred că vor fi efecte secundare negative grave dacă se vaccinează, 33 la sută din cei intervievați consideră că imunitatea dobândită prin infectare este mai bună decât cea dobândită în urma vaccinării, 25 la sută sunt suspicioși în ceea ce privește companiile farmaceutice. Un procentaj de 4 la sută sunt de părere că vaccinările sunt instrumente ale companiilor farmaceutice pentru a câștiga financiar de pe urma vaccinului.

Pe grupe de vârstă, 78 la sută dintre vârstnici spun că ar accepta un vaccin în cazul în care NHS le va oferi unul gratuit, în timp ce din rândul tinerilor care în general nu se vaccinează pentru gripa comună, trei sferturi spun că s-ar vaccina împotriva SARS – CoV-2. Dintre cei care au luat parte la sondaj, o majoritate de 85 la sută spun că vaccinarea în general este un mijloc eficient de a se proteja împotriva oricărui virus în general, in timp ce 6 la sută nu sunt siguri că vaccinurile în general sunt eficiente.

Rezultatele acestui sondaj sunt îngrijorătoare pentru sănătatea publică din Marea Britanie, declara doctorul Doug Brown, director executiv al Societății Britanice de Imunologie .

2,6 milioane de britanici, vaccinați cu prima doză

Peste 2,6 milioane de britanici au fost vaccinați cu prima doză până acum, în cadrul unui program ambițions de vaccinare, inițiat de premierul Boris Johnson. Guvernul de la Londra și-a propus ca aproximativ 15 milioane de persoane să fie imunizate împotriva COVID-19 până la jumătatea lunii februarie. Potrivit website-ului guvernului britanic, vor fi deschise peste 2.700 de centre de vaccinare. Peste 200.000 de firme și-au declarat intenția de a oferi suport logistic în livrarea dozelor de vaccin pe întreg teritoriul țării.

Vaccinurile - produse fie de Oxford-AstraZeneca, fie de Pfizer-BioNTech - sunt administrate la spitale, case de îngrijire a bătrânilor, cabinete medicale și centre de vaccinare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Dupa mai bine de 2 milioane de doze, a mai supravietuit vreun popa efectelor secundare?
    Ca la noi de cand s-a facut prima doza au inceput sa moara preotii pe capete pe feisbuc de la vaccin.
    • Like 1
    • @ Parerist
      popii sunt prioritari la vaccin? cam ipocriti sa se bage in fatza batranilor si cadrelor medicale, zic. Si mai ales aia de afirma ca sunt protejati de peretii bisericii.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Parerist check icon
      Conform feisbuc, au inceput sa moara popii de la vaccin in Romania chiar si cand erau vaccinati altii! Sau si mai bine spus, mai ales cand erau vaccinati altii. Efectele secundare nu tin cont de cine primeste doza....
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult