Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

De ce noul acord comercial între Regatul Unit și UE nu este nici pe departe un acord bun pentru britanici

Deal UK - Boris Johnson
Foto. Paul Grover / Shutterstock Editorial / Profimedia

O știre foarte puțin comentată în presa britanică a fost anularea festivităților din noaptea de Revelion de către primarul Londrei, Sadik Khan. Într-un interviu on line difizat în septembrie de postul de Radio LBC, acesta își explica decizia prin faptul că „nu putem risca să avem grupuri mari de oameni în piață, urmărind spectacolul de artificii, fără distanțare socială în noaptea trecerii dintre ani, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2”. Pentru mine personal acest spectacol de artificii era ceva de vis, le-am urmărit în fiecare an și îmi promisesem să mă deplasez la Londra pentru a le vedea pe viu. Doar că nu anul ăsta, pe 31 decembrie nu am prea multe de sărbătorit.

Ca român și european care trăiește în Regatul Unit am urmărit cu îngrijorare negocierile dintre guvernul Johnson și oficialii de la Bruxelles în ceea ce privește tratatul de retragere din Uniunea Europeană și ulterior, după ieșirea Marii Britanii din UE, negocierile pentru încheierea unui tratat comercial, care să reglementeze noua relație dintre insulari și Europa. Am scris și comentat pe platforma Republica multe articole pe tema Brexit. Așa cum se știe, noul deal a fost semnat în al unsprezecelea ceas, pe 24 decembrie, de către guvernul britanic și oficialii europeni.

Premierul Boris Johnson a anunțat încheierea acordului ca pe o mare victorie. Contrar opiniei sale, părerea generală a economiștilor și a diverselor grupuri parlamentare care militează pentru o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, părere la care mă aliniez, este că noul acord comercial nu este nici pe departe un acord bun pentru britanici. Potrivit grupului European Movement UK, noul acord este dăunător pentru Marea Britanie, se arată într-un comunicat semnat de Anna Bird, președinta grupului.

Bird enumeră doar 4 puncte principale:

1. Acordul este dăunător pentru economie. Nu se cunosc încă implicațiile pe termen lung în ceea ce privește sectorul serviciilor, care totalizează 80% din economia Regatului Unit..

2. Este rău pentru mediul de afaceri și pentru firmele care fac comerț cu bunuri, întrucât va fi și mai multă birocrație și blocaje la granițe.

3. Este un acord nefavorabil industriei alimentare și fermierilor, care vor întâmpina greutăți, prețuri de export mai mari. Prin aplicarea de tarife și taxe vamale.

4. Este dăunător pentru cetățenii britanici și în special pentru tineri, care pierd oportunități de a studia prin programul Erasmus, pe care guvernul Johnson a decis să nu îl finanțeze în continuare. 

Să explic puțin. De la 1 ianuarie, cetățenii britanici își pierd dreptul de liberă circulație și dreptul de a munci, studia, deschide afaceri și de a avea rezidența în țările membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre cele 4 libertăți prevăzute în tratatul Uniunii Europene.

Libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii Europene sunt libertatea de mișcare a forței de muncă, a capitalului, a bunurilor și a serviciilor.

Tratatul încheiat pe 24 decembrie nu este foarte avantajos nici pentru cetățenii europeni stabiliți în Marea Britanie. Cum relatam într-un articol anterior, nu există o dovadă fizică a statutului de rezident, guvernul de la Londra refuzând în repetate rânduri emiterea unei dovezi fizice, de tip carte de identitate! Totul este computerizat, dovada rezidenței cetățenilor europeni fiind on line.

Londra, sub conducere laburistă din 2016

Dar să ne întoarcem la anularea festivităților și CV-ul primarului londonez. 

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Potrivit Wikipedia, Sadiq Khan s-a născut în Londra într-o familie de emigranți din Pakistan, a crescut în Londra și a studiat Dreptul la Universitatea de Nord din capitala britanică. În 2016 a câștigat surprinzător alegerile pentru Primăria Londrei, cu o majoritate de 57% și a fost instalat în funcția de primar al Londrei în mai 2016. Anterior intrării în politică, în Partidul Laburist, a lucrat ca avocat specializat în drepturile omului și a fost parlamentar pentru sectorul Tooting. Este primul primar al Londrei de religie musulmană. Cât privește Brexit și relația cu Europa, Sadiq Khan a fost un adversar al Brexit, militând pentru diversitate și descriind Londra ca un spațiu cosmopolit, unde se întâlnesc și sunt binevenite toate naționalitățile. Pe 9 decembrie 2020, primarul Londrei a transmis un mesaj puternic negociatorilor din ambele tabere: „Evitați un Brexit fără acord, prin care toată lumea pierde și care ar antrena regiunile și orașele din Uniunea Europeană și Marea Britanie într-o spirală negativă”.

Negocierile s-au încheiat cu deal, cât despre artificii și festivități - poate la anul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce trebuie sa murim noi de grija britanicilor, cand Churchill ne-a vandut la soviete pe un servetel de hartie? De ce trebuie sa ne fie rusine ca am tradat Germania in WW II cand au facut-o inainte cu 1 an italienii, iar Hitler ne-a cedat lui Stalin Basarabia, fara niciun temei de drept international?
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Decizia de a ieși complet din Erasmus a fost una pur politicianista, ținând cont ca Erasmus e deschis oricărei tari din toată lumea și ar fi putut participa fără sa aibă nicio alta relație cu UE dacă voiau. Însă probabil nu le-a plăcut pentru că generația Erasmus sunt europeni adevărați. După ce trăiești în tinerețe în câteva tari și te amesteci cu studenți cu zeci de naționalități nu mai pui ușor botul la stupizenii nationaliste.
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Eu cred ca e un accord bun. Mai bun de atat UK nu putea obtine.
  Avand in vedere ca UK nu isi doreste un suprastat care sa-i dicteze parlamentului britanic politica de urmat, iesirea din UE este justificata.

  Idea UE este : aceleasi valori, aceleasi reguli pentru toata lumea.
  Unii au murit pentru a-si pastra libertatea. Un pic de austeritate pentru UK nu strica. Oricum dupa cum se arata, ca urmare a implementarii politicii de salvare a planetei de la dezastrul ecologic, austeritatea se va generaliza. Iar o UE rigida si divizata va trai superbe convulsii.
  Din aceasta perspectiva izolarea geografica si politica a UK e un aspect pozitiv.

  Relatiile economice vor functiona mai departe.

  UE era initial o constructie economica si nu una politica. Una e sa negociezi cu argumente economice si alta sa dezbati ideologii.
  UE devine un conglomerat de interese difuze in care se aplica santajul material pentru a impune ideologii. UK a inteles asta. Libertatea costa. Acest cost trebuie asumat. Trebuie curaj.  • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Paul check icon
   Ideea UE nu este “aceleași valori, aceleași reguli pentru toată lumea”, ci “dacă oricum împărțim aceleași spatiu de cultura greco-creștin și avem aceleași valori fundamentale, ce rost are sa ne paruim unii pe alții? Și ‘unitatea’ este singura modalitate valida de a perpetuăm aceste valori comune in fata ‘alternativei’ chineze”

   UE nu a fost niciodată o construcție economică, ci o construcție politica cu o imporanță componenta economică care a fost inițial scoasă in evidentă dându-se situația din Europa de după WWII. Componenta economică a fost principalul argument cu care Thatcher a vândut ce era pe vremea aia UE, establishment-ului conservator din UK - care era și atunci ca și acum chinuit de tot felul de frustrați, idioți și clovni care aduceau voturile pulimii (deși proporția de idioți și clovni a crescut între timp).

   Componenta asta de tampiti asezonată cu clovni și între timp incluzând și agenți ai intereselor sino-rusești de dezbinare (intr-o lume in care fiecare e pe pielea lui, doar cei mari și puternici contează) a reușit pana la urma sa supraviețuiască și sa prospere pe spatele frustrarii naționalismul englez pe care l-a tot zgândărit (adeseori in mod grotesc) pana a scos UK din UE.

   Politica de salvare a planetei duce la austeritate numai in capul ălora care nu vor sa înțeleagă ca aceasta politica transpusa in realitate economică este un motor de inovare, forțând apariția de noi tehnologii și de noi surse de bunăstare. Dacă ar fi fost sa ne luam după tembelii astia care văd austeritate in inovație căutam și acum banane prin copaci. Și încă ceva, e mai bine sa inovezi încercând sa “salvezi” Pământul decât construind mijloacele de a omorî milioane de oameni in războaie.

   UE este un conglomerat de interese, care totuși funcționează tocmai datorită “ideologiei” comune geco-creștine de care vorbeam mai sus. Pe cei din UK nu libertatea, ci prostia ii costa, iar acest cost e asumat de generațiile care in majoritate au votat (sau au gândit, dacă nu au avut drept de vot) pentru rămânerea in UE nu de tampitii frustrați care se cred in epoca victoriană si ar vrea sa rămână acolo de frica a tot ce e nou.
   • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
sound-bars icon