O știre foarte puțin comentată în presa britanică a fost anularea festivităților din noaptea de Revelion de către primarul Londrei, Sadik Khan. Într-un interviu on line difizat în septembrie de postul de Radio LBC, acesta își explica decizia prin faptul că „nu putem risca să avem grupuri mari de oameni în piață, urmărind spectacolul de artificii, fără distanțare socială în noaptea trecerii dintre ani, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2”. Pentru mine personal acest spectacol de artificii era ceva de vis, le-am urmărit în fiecare an și îmi promisesem să mă deplasez la Londra pentru a le vedea pe viu. Doar că nu anul ăsta, pe 31 decembrie nu am prea multe de sărbătorit.
Ca român și european care trăiește în Regatul Unit am urmărit cu îngrijorare negocierile dintre guvernul Johnson și oficialii de la Bruxelles în ceea ce privește tratatul de retragere din Uniunea Europeană și ulterior, după ieșirea Marii Britanii din UE, negocierile pentru încheierea unui tratat comercial, care să reglementeze noua relație dintre insulari și Europa. Am scris și comentat pe platforma Republica multe articole pe tema Brexit. Așa cum se știe, noul deal a fost semnat în al unsprezecelea ceas, pe 24 decembrie, de către guvernul britanic și oficialii europeni.
Premierul Boris Johnson a anunțat încheierea acordului ca pe o mare victorie. Contrar opiniei sale, părerea generală a economiștilor și a diverselor grupuri parlamentare care militează pentru o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, părere la care mă aliniez, este că noul acord comercial nu este nici pe departe un acord bun pentru britanici. Potrivit grupului European Movement UK, noul acord este dăunător pentru Marea Britanie, se arată într-un comunicat semnat de Anna Bird, președinta grupului.
Bird enumeră doar 4 puncte principale:
1. Acordul este dăunător pentru economie. Nu se cunosc încă implicațiile pe termen lung în ceea ce privește sectorul serviciilor, care totalizează 80% din economia Regatului Unit..
2. Este rău pentru mediul de afaceri și pentru firmele care fac comerț cu bunuri, întrucât va fi și mai multă birocrație și blocaje la granițe.
3. Este un acord nefavorabil industriei alimentare și fermierilor, care vor întâmpina greutăți, prețuri de export mai mari. Prin aplicarea de tarife și taxe vamale.
4. Este dăunător pentru cetățenii britanici și în special pentru tineri, care pierd oportunități de a studia prin programul Erasmus, pe care guvernul Johnson a decis să nu îl finanțeze în continuare.
Să explic puțin. De la 1 ianuarie, cetățenii britanici își pierd dreptul de liberă circulație și dreptul de a munci, studia, deschide afaceri și de a avea rezidența în țările membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre cele 4 libertăți prevăzute în tratatul Uniunii Europene.
Libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii Europene sunt libertatea de mișcare a forței de muncă, a capitalului, a bunurilor și a serviciilor.
Tratatul încheiat pe 24 decembrie nu este foarte avantajos nici pentru cetățenii europeni stabiliți în Marea Britanie. Cum relatam într-un articol anterior, nu există o dovadă fizică a statutului de rezident, guvernul de la Londra refuzând în repetate rânduri emiterea unei dovezi fizice, de tip carte de identitate! Totul este computerizat, dovada rezidenței cetățenilor europeni fiind on line.
Londra, sub conducere laburistă din 2016
Dar să ne întoarcem la anularea festivităților și CV-ul primarului londonez.
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
Potrivit Wikipedia, Sadiq Khan s-a născut în Londra într-o familie de emigranți din Pakistan, a crescut în Londra și a studiat Dreptul la Universitatea de Nord din capitala britanică. În 2016 a câștigat surprinzător alegerile pentru Primăria Londrei, cu o majoritate de 57% și a fost instalat în funcția de primar al Londrei în mai 2016. Anterior intrării în politică, în Partidul Laburist, a lucrat ca avocat specializat în drepturile omului și a fost parlamentar pentru sectorul Tooting. Este primul primar al Londrei de religie musulmană. Cât privește Brexit și relația cu Europa, Sadiq Khan a fost un adversar al Brexit, militând pentru diversitate și descriind Londra ca un spațiu cosmopolit, unde se întâlnesc și sunt binevenite toate naționalitățile. Pe 9 decembrie 2020, primarul Londrei a transmis un mesaj puternic negociatorilor din ambele tabere: „Evitați un Brexit fără acord, prin care toată lumea pierde și care ar antrena regiunile și orașele din Uniunea Europeană și Marea Britanie într-o spirală negativă”.
Negocierile s-au încheiat cu deal, cât despre artificii și festivități - poate la anul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.