Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marele bolnav

Protest 10 august - (Foto: Dan Mihai Bălănescu)

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Toate evenimentele care s-au succedat bulvesant de la începutul lunii august, când mitingul diasporei se apropia tot mai evident, apoi scenele de coșmar din seara și noaptea acelei vineri negre, urmate de avalanșa de imagini și filmulete care au arătat brutalitatea intervenției jandarmilor, delirul speculativ al teoriilor conspiraționiste - toate împreună, adunate ca într-un colaj de imagini suprarealiste – arată, în cel mai evident mod, chipul hidos al coaliției guvernamentale.

Deși PSD-ul vrea să lase impresia că este de neînvins, instalat la toate butoanele de comandă ale țării, prin acțiunile sale trădează simptomele unui partid intrat irevocabil în agonie. Lipsa dialogului cu societatea civilă, izolarea pe scena politică internațională, reacția vehementă si de neîncredere venită din partea Comisiei Europene și a Consiliului UE sunt indicatorii clari ai unui faliment politic iminent. 

PSD-ul în frunte cu Liviu Dragnea are de gestionat un imens eșec de imagine. Brutalitățile jandarmilor au făcut nu doar înconjurul țării, ci al lumii întregi, iar această realitate dură nu mai poate fi cosmetizată și va atârna greu, ca o piatră de moară, de gâtul partidului.

În mod categoric protestul din 10 august nu a fost un eșec al societătii civile în pofida oricăror umilințe îndurate de cei peste 100.000 de protestatari. Folosirea forței brute, turația excesivă si supraîncălzirea motoarelor unor instituții obediente, ale poliției și jandarmeriei, prejudiciile de imagine greu recuperabile, construirea unor fantasme și teorii conspiraționiste arată destul de limpede că sfârsitul lui Dragnea este aproape. Logica acestei concluzii este simplă: când pierzi toate argumentele raționale apte să construiască un dialog, folosești pumnul și puterea brațelor, arătând, de fapt, că ai ajuns singur, izolat și nefrecventabil, încercuit doar de oameni din aceeași plămadă toxică.

Țara pare că funcționează dintr-o inerțială rostogolire a unor decizii conjuncturale cu rază scurtă de acțiune. De construit nu se mai construieste nimic, schimburile de replici între guvernanți si opoziție par desprise din scenariul unor filme absurde. Guvernul neavând capacitatea de înțelegere a problemelor reale cu care se confruntă societatea identifică un vinovat în persoana lui Klaus Iohannis. În acest fel președintele devine, fără să facă mare lucru, singurul opozant al coaliției care cumulează puncte din rateurile succesive ale lui Dragnea.

Este, așadar, o chestiune de timp până când Liviu Dragnea, epuizându-și întreaga muniție a acestui razboi purtat la baionetaă, va capitula înfrânt de acele instituții pe care nu va reuși să le subordoneze intereselor proprii.

Îmi este tot mai limpede că nu doar părinții noștri sunt o generație de sacrificiu, ci și noi, cei care la revoluția din '89 eram încă elevi, ne vom sacrifica, așteptând să vedem țara ajunsă, în sfârsit, la răspântia ei luminoasă.

Avem toți împreună de găsit răspunsul unor întrebări vitale însănătoșirii noastre:

Cum vom reuși să ne desprindem pentru totdeauna de blestemul adamic al eternului început și de imaginile căderilor noastre sub bâtele minerilor și apoi ale jandarmilor?

Cum vom ajunge să ne respectăm bătrânii? Cum vom învăța să ne raportăm la elitele noastre, dar mai ales ce vom face pentru generațiile viitoare, pentru copiii noștri pe care i-am purtat în brațe sau în cărucioare atunci când, neavând cu cine să-i lăsăm, i-am luat cu noi la proteste. Mamele copiilor de azi vor păstra cine știe pentru câti ani de acum înainte gustul amar al umilinței de a fi îmbrâncite de jandarmi și usturimea din ochi care se va transfera pe suflet poate pentru totdeauna.

Cum vom ști să ne trăim cu demnitate sacrificiul pentru ca atunci când ai noștri copii vor fi mari, umblând prin lume, să vorbească frumos despre locul în care s-au născut?

Vom ști oare să ne purtăm propriile înfrângeri cu demnitatea celui care își transferă victoria generațiilor viitoare?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu consider ca fiecare generatie are de facut sacrificiile ei. Si e nobil sa faci sacrificii pentru semenii tai de acum si pentru cei din viitor..
  Punem o piatra la binele comunitar si altii vor pune la randul lor.

  Un pas important ar fi ca proprietatea privata sa fie o realitate in Romania,, asta ar insemna sa fim desprinsi de comunsim. (cineva spunea acum 5 ani ca 50% din terenul Romaniei nu are situatia clara).
  Al pas sa aiba romanii care au fost siliti de conducerea deficitara sa plece din Romania o mai mare pondere in alegerile parlamentare.
  Sa fie o reala separare a puterilor in stat, sa nu mai fie partidul in toate.
  Dar pas cu pas.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult