Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Medic fals, descoperit într-un spital de stat. Ministrul Sănătății: „Diploma de licență este falsă. Nu a fost niciodată medic rezident”

Libertatea a prezentat marți cazul unei femei în vârstă de 30 de ani care profesează de 10 ani în secția de ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov fără a avea studii medicale. Potrivit investigației realizate de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan, Raluca Daniela Bîrsan este apelată în spital cu „doamna doctor”, se prezintă pacienților ca fiind medic și face gărzi. Atunci când reporterii au întâlnit-o la spital, aceasta era singurul medic din compartimentul de medicină materno-fetală.

UPDATE: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat documentele prezentate de Raluca Bîrsan de la Spitalul Județean Ilfov sunt "false", iar aceasta "nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidențiat și nu a fost medic rezident". Sorina Pintea a precizat că Raluca Bîrsan lucra în baza unui contract de voluntariat, nu de muncă, dar și că acest contract era unul restrictiv, „care nu permite să presteze un act medical”. În plus, și contractul de voluntariat a fost încheiat ilegal, deoarece legea care reglementează acest aspect s-a schimbat în urmă cu patru ani, scrie Libertatea.

UPDATE: Dan Blendea, purtător de cuvânt Spitalul Județean Ilfov, spune că potrivit documentelor pe care le are spitalul, Raluca Bîrsan este medic până la proba contrarie. Ea se află, afirmă el, în spital ca medic voluntar. „Un medic care nu este un angajat al spitalului, ca voluntar, competențele pot fi limitate la consilierea pacienților, scrierea la dictare a unor foi de observație, fără implicarea unor manevre medicale. Dar dacă medicul șef de secție îi dă sub supraveghere atribuții de a da un instrumentar la mână, de a duce o tăviță de instrumente, poate să le facă. Este totuși medic. Ne-am pus și problema legitimității acelor diplome. Până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi și care sunt inserate în acel contract de voluntariat atestă că doamna este medic”, a declarat Blendea citat de Digi24.

„Toată lumea o ştie de medic, pentru că face ce face un medic. Şi nu numai aici, ci şi la clinica de stat din Voluntari! „Ne pregătim de operaţie”, după cum spune doctorul Roxana Al Momani, pozându-se pe Facebook alături de Raluca Daniela Bîrsan. 

Foto: Raluca Bîrsan (dreapta), împreună cu o colegă. Sursa: Libertatea

Dar dovezile că ea practică medicina fără studii şi avize nu sunt de pe Facebook, ci din imagini de necombătut şi din documente oficiale, precum condica medicilor şi falsuri grosolane de la dosarul Ralucăi Daniela Bîrsan”, scrie Libertatea, care publică imagini în care pare că aceasta coase singură o pacientă aflată pe masa de operație, dar și mărturia unei asistente medicale care spune că Raluca Bîrsan a cusut-o după cezariană. Explicația dată de Raluca Bîrsan pentru imaginile din sala de operație? „Doar serveam instrumentarul”.

Decanul UMF „Carol Davila”: „Nu a absolvit la noi”

Oficial, aceasta este încadrată în spital ca „voluntară pentru activităţi medicale”, dar într-o fotocopie aflată a condicii medicilor din 2018 prezentată de ziar aceasta apare ca medic. Mai mult, Raluca Bârsan se prezintă ca absolventă a UMF „Carol Davila” şi rezidentă obstetrico-ginecologie din 2013” și le-a transmis jurnaliștilor copia diplomei de licență care ar atesta acest lucru. 

Sursa imaginii: Libertatea

Însă Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Carol Davila, spune că diploma pare un fals. „Sunt mai multe elemente, descrise de decan, care îi fac pe cei de la UMF să afirme acest lucru: „Pe această diplomă apare ştampila decanatului. Dar la UMF tot timpul e ştampila rectoratului şi niciodată n-a fost pusă cea a decanatului”. „Scrisul de la calculatorul nostru nu e cu italice, iar cel de pe diploma pretinsă e puţin înclinat”. „Numele ministerului emitent care figurează pe diplomă, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, nu era acesta nici în 2013 şi nici în alt an în care, conform vârstei, ea putea absolvi UMF”. „Noi avem menţiuni speciale pe diplomă care aici nu apar”. Dar de ce, atunci, UMF spune „pare un fals” şi nu „e un fals”? „Pentru că suntem o instituţie publică şi avem nevoie de seria şi de numărul pretinsei diplome ca să ne putem pronunţa 100%. Cert e că nu a absolvit la noi”, explică decanul Cătălin Cîrstoiu”, citat de Libertatea.

După cazul medicului fals Matteo Politi, care făcea operații estetice în clinici private deși avea doar opt clase, ministrul Sorina Pintea a declarat: „Vă asigur că în sistemul public aşa ceva nu se poate întâmpla”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII

    Stimată doamnă ministru!
    Căutați în imediata dvs. apropiere și puțintel mai încolo! Veți avea surprize și foarte mari - și foarte numeroase.!
    Suntem oripilați de faptele italianului Matteo Politi, care până la 38 de ani a adunat doar 8 ani de școală (elementară), dar a reușit să convingă funcționari români din instituții de stat (și nu numai!) că-i chirurg. Și astfel incompetența, superficialitatea și lipsa de implicare ale funcționarilor statului au permis unui derbedeu să mutileze cu bisturiul zeci de femei.
    Am motive temeinice să afirm (în contradicție cu dvs.!) că în instituțiile medicale de stat (mai ales în direcțiile de sănătate publică, direcțiile sanitar-veterinare și chiar în ministerul sănătății) sunt sute de „politi” români care au devenit „medici” peste noapte (cu precădere în una din nopțile anilor ʹ90). Veți vedea că fenomenul furtului statutului de medic este mai răspândit decât plagierea tezelor de doctorat.
    Și ca acuzația să nu fie doar o vagă bănuială semnalez faptul că un mare număr de medici-funcționari din DSPMB au manifestări tipice de analfabeți functional, nefiind în stare să înțeleagă fraze simple din actele normative pe care ar trebui să le aplice. În cazul Matteo Politi a fost deja menționată o funcționară de la DSPMB căreia „i-a fost milă” de escrocul italian și i-a dat parafă de medic. Dar eu am o listă lungă de medici, de arhitecți, de ingineri, de polițiști cu grade înalte cărora nu le-au fost de-ajuns 10 (zece) luni să (citească și să) înțeleagă 8 (opt) rânduri cu 751 de semne tipografice (adică aproximativ jumătate din dimensiunea acestui paragraf pe care tocmai îl citiți!) dintr-o reglementare legală referitoare la igiena și sănătatea zonelor de locuit (OMS nr. 119/2014). Este vorba de poluarea multiplă fizică, chimică și bacteorologică a cel puțin 60 de apartamente din complexul Bucur Obor din capitală. Cazul ar trebui să fie în memoria dvs. după zecile de sesizări, cereri, reclamații și plângeri ce v-au fost adresate de mine și de alții ca mine..
    O listă de funcționari analfabeți funcțional în domeniul cunoașterii, înterpretării și aplicării reglementărilor legale cu care zilnic lucrează (oare?!), între care foarte probabil sunt destui medici falși, pot s-o comunic pe o cale privată, nu-i așa?! ca să nu le lezăm prestigiul
    Cu respect și nădejde,
    Radu GRIGORE..
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Bugetarime incompenta.Peste tot la stat este la fel (spagari proști hoți slab pregătiți nesimțiți tupeiști) Și ne mai miram că țara asta se duce la vale.
    • Like 0
  • - autorii urmatoarelor pasaje, necesita meditatori calificati la limba romana >>
    - @ Raluca Ion, editor - #"Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat documentele prezentate de Raluca Bîrsan de la Spitalul Județean Ilfov sunt "false", etc. #
    - @ Dan Blendea, purtator de cuvant Sp. Jud. Ilfov - #"Un medic care nu este un angajat al spitalului, ca voluntar, competențele pot fi limitate la consilierea pacienților, scrierea la dictare a unor foi de observație ......." etc #
    - ne miram de cei de la varf de proasta lor pregatire scolara, mai grav, chiar de cea necesara in functia inalta pe care-o ocupa, dar cand ii criticam, aratam ca nici noi n-am stationat cu placere rodnica pe la scoala generala .......
    - adevarul este ca populatia Romaniei in ansamblu, n-a coabitat niciodata cat de cat eficient cu scoala obligatorie ....... si se mai vorbeste de absolventii de azi ai liceului, ca ar fi analfabeti functionali .......
    - cine nu-i capabil sa se exprime corect in enunturi simple, nu poate fi valoros in treburi importante, deoarece raspandeste obligatoriu greseli de care nu-si da seama, peste tot pe unde se implica, iar asta poate fi periculos ....... sorry .......
    • Like 1
    • @ Stan Colton
      Ați dat două exemple (într-unul din acestea greșeala constă doar în omisiunea, din grabă, a conjuncției „că”) și ați continuat cu etalarea jenantelor dvs. stângăcii în cunoașterea scrierii în limba română. Intenția dvs. a fost lăudabilă, DAR: 1) nu ne întâlnim aici pentru vreun curs de perfecționare în,,, filologie. 2) nu se... coase tăietura făcută de un chirurg (adevărat sau fals) cu mâinile murdare... 3) pentru ca să nu mai fiți tentat să dați aici sfaturi despre limba română, mă servesc de un închipuit „drept la replică” și timid vă sugerez să reluați studiul limbii române începând cu... punctuația (uitată și de alții, nu numai de dvs.)
      • Like 0
  • Eu nu mă mir. Deloc. Tocmai în acest mod partidul și-a recompensat ”su(s)pușii. Așa au devenit ”ntelectuali mai marii politruci ai partidului ma(h)mut. Și, ca să vorbesc despre cazuri clare, în orașul unde locuiesc, primarul și șeful poliției au ajuns doctori. Public, toată lumea constata că amândoi aveau probleme grave cu limba română, și în discursul liber. N-a contat. Aruncând cu ”plocoane” electorale în votaci, amândoi și-au ”securizat” scaunele, până când ”a intrat deneaul în ei”. Acum, milițistul este pensionar, iar primarele este mare ”sanatoriu” - cum îl alintă un votac, la București. Milițistul, între tmp, a sărit pe pensia babană, indexată cu diploma doctorală, iar primarele a fugit în parlament pentru a fi protejat de imunitate... mai trece vremea, se mai prescriu faptele, mai sugrumă și el, alături de gașcă, legislația, până ce, doctor fiind, va ieși la pensie; cu indexările cuvenite pregătirii profesionale doctorale ( cu care nu a adus beneficii țării căreia vrea să-i fure banii), doar pentru că a avut grijă să adapteze legislația la poftele/diplomele sale.
    Despre sistemul de sănătate, vreau să spun că, la noi, aproape toată lumea știe care este ”mercurialul” angajărilor pentru asistent medical. Între 250 și 400 mil. lei vechi. De ce se dă șpagă?! Pentru că școlile sunt absolvite de cei care plătesc, fără prea mare legătură cu pregătirea profesională; ea urmează să fie acumulată după angajare. Când va fi recuperată și taxa de angajare. De aici și interesul multora pentru șpagă. Am observat că, în majoritatea situațiilor, persoane care nu au reușit nici măcar să ”ia bacalaureatul” la vremea lui, au reușit să ”termine cel puțin o facultate, după mulți ani de la finalizarea învățământului obligatoriu. În acest fel, complicitatea mafiei politice poate controla marea majoritate a bugetarilor dependenți de diplomele plătite. Sigur că nu vreau să generalizez, dar situația este prea evidentă. Așa se întâmplă și în școli, unde au ajuns profesori cu diplome obținute contra cost. Și sunt foarte mulți. Nu sunt două săptămâni de când, de exemplu, un director de școlă mi-a cerut să-i ”aranjez în pagină” câteva poezii(!), iar după primele versuri am observat că legătura autorului cu gramatica este pur întâmplătoare. Versurile erau ”dedicate” unui dosar necesar salarizării superioare. Cum de este posibil?! Exact așa cum din fruntea țării se hlizește o gașcă de limitați agramați și vicleni, bazați pe legăturile lor ”din teritoriu”, susținuți de tembeliziunile de partid, dar și de către înteresații care ”trăiesc și ei cum pot”, angajați ai bugetului. Complicitatea și diplomele false/nemeritate au viciat orice act de demnitate, au întărit nesimțirea și au consolidat nelegiuirlile din învățământ, spital, administrație, etc
    Doar în cazurile mediatizate, șarlatanii și impostorii, nesimțiții și gușterii de partid sunt scoși (provizoriu) din sistem. În rest, sistemul are grijă să-și conserve privilegiile nemeritate, cu toată mâhnirea și revolta unora dintre noi. Nu vezi, domnule, că nu ai ce să le faci?! îmi zice câte un cetățean...
    • Like 5
    • @ Ion Popescu
      - nu stiu altii cum sant, dar eu, cand citesc postarile unora, parca nu-mi pare rau de timpul consumat pe "republica" - daca n-ai fi expus perla hazlie "nelegiuirlile" > n-ai fi fost perfect !! - vezi sa nu ti se urce la cap !! - succes mai departe !! - Like !! si LoL !!
      • Like 0
  • E amuzant! Ati descoperit ca o persoana are diploma falsa! Ce descoperire! C-am cati primari si secretari au diplome in drept, chiar si alte categorii, fara sa stie pe unde sunt intrarile la disciplinele unde ar fi trebuit sa fie examinati. Ba chiar mai mult. Unii dintre noi ne-am trezit cu colegi absolventi dupa 5 ani de facultate fara sa-i fi vazut vreodata. Facultatile au devenit, dupa ' 90 FABRICI DE CARTOANE. AI LUAT BACALAUREATUL esti ca si cum ai avea studii superioare. S-a creat o societate bolnava in care lipseste cu desavarsire criteriul competentei. Totul inseamna numiri si simulacru privind examenarile. Au aparut superdotatii care invata in 2 saptamani cat ar trebui sa invete cei de la drept in 4 ani si expun cu note peste 9. Genii! genii care primesc 3 subiecte pe care aproape le stiu de 10. E o societate complet bolnava. Cum sa motivezi un elev sa munceasca in tara nepotismului si minciunii?
    • Like 2
  • Buna ziua, Ma mir foarte tare ca descoperiti diplome false si impostori doar in domeniul sanitar. In invatamant,datorita libertatii in exces,unele persoane au primit diplome fara sa treaca pe la facultate,dand examene de licenta cu miile pe PC. Multe persoane au devenit profesori cu niste hartii numite licente,de te miri cum e posibil ca cineva sa sustina ca este profesor cu niste hartii format A4. Multe persoane au platit studiile si masteratele si in acelasi timp au prestat munca in locurile in care s-au si titularizat. Suntem o tara.........asa au patruns in invatamant oameni care nu au nimic comun cu profesia de dascal,care au facut studii fara frecventa doar de dragul de a avea leafa de profesor si nu de educator sau invatator.Aici as dori sa fie verificate persoane si facultati din :Brasov,Iasi,Timisoara(nu sunt sigura de centrul in care a functionat fac Cantemir.Cum sa asteptam ca scoala sa dea randament cu oameni care nu au facut nici practica si nu au dat probe eliminatorii pt invatamantul vocational? Cineva "de sus" a inchis ochii si a permis neavenitilor sa se ocupe de educatia copiilor. Unele persoane,de acest tip,au devenit consilieri pe domeniu in primarii si consilii judetene,inspectori scolari........ Greu de tot pentru a descoperi mafia.....
    • Like 3
  • O alta metastaza a sistemului de sanatate din Romania. O dovada evidenta ca piata neagra a diplomelor false functioneaza foarte bine in Romania. Marea intrebare este, cati medici cu diplome false au emigrat in occident? Cati medici cu diplome false inca mai sunt in sistemul de stat?
    Bine ca sunt alocati bani pentru vitamina D=Dragnea!!!
    "Romania Fantastica"
    • Like 2
  • si nu e singura!.
    Acum ceva ani Dailymail raporta un dr ce nu stia sa ia pulsul. Diploma Carol Davida Bucuresti.
    Si eu care judecam prost pe seful ce refuza orice cv cu diploma de facultate Spiru Haret ....
    • Like 3
  • Mare smecherie ca si-a cumparat diploma, ca parca daca mergea la cursurile alea cu material didactic din anii '70 era mai specialista...
    A fost intr-o excursie prin India, a invatat ceva yoga si voodoo si face treaba mai buna decat medicina moderna :)
    • Like 1
    • @ Costin Sirghei
      Materialul didactic din anii '70 o fi partial depashit dar nu complet! E drept ca in ultimii 50 de ani poate jumatate din studiile medicale s-au schimbat la 180 grade, medicamente si proceduri retrase de pe piata, dar o mare parte au ramas acolo: rutina si importanta igienizarii, proceduri, anumite medicamentatii, impactul, ingrijirea pacientului functie de boala, cum se ia tensiune/sange/administreaza intravenos/diferente intre vene si artere/terminologie/timpi de coagulare etc - toate astea se invata in scoala si raman toata viata.
      Cand ai timp, citeste povestea unui asistent medical, ce a invatat la ore, ce a invatat singur, si mai ales cat i-a folosit cand a plecat in spitale occidentale si ce a reinvatat singur si adaptat http://lunguldrumpanadeparte.wordpress.com/
      • Like 3
    • @ Costin Sirghei
      Acesta (expus poate cu ironie de dvs.!) este modul de gândire care duce sigur la dezastru. În orice domeniu.
      • Like 0
  • O reacție normală a pieței pe baza principiului „cerere-ofertă” : cererea de personal medical specializat este mare, oferta mică. Întrebare: cine va lucra în mult trâmbițatelor mega spitale regionale de mii de paturi ?!?
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Corect! Deci daca nu prea are cine lucra in spitalele regionale de ce sa le mai construim? Doar pentru ca le-am promis in campanie? Dar cate n-au fost promise de-a lungul timpului in campanii...
      • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      E furt. Furtul nu e reactie normala la "cerere-oferta". E ilegal si mai ales e imoral: un impostor.
      Reactia normala la "cerere-oferta" e reprezentata de deschiderea multor scoli private medicale. Ce e anormal e calitatea "evaluarii" studentilor de catre unii din profesori din aceste scoli private (sa aducem aminte ca Florin Secureanu, mult cunoscutul director de la Malaxa, preda genetica la facultatea de medicina Titu maiorescu...)
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      - secureanu, nu securila ??
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      - simplu, se vor dezafecta o gramada de spitale vechi vaisamariste .................
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      ma scuzatz pt greshala :)))
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult