Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mi(ti)cii Nole ai României: sau cum și noi ne facem că respectăm regulile, iar ei se fac că veghează la aplicarea lor

Oameni la mall

Foto: Virgil Simionescu

Nole, aruncă bomba Der Spiegel, şi-ar fi falsificat testul pozitiv la Covid-19. Pe şleau, l-a antedatat. Nu era făcut pe 16 decembrie 2021, cum se credea, ci în jurul datei de 26 decembrie 2021. Lumea, indignată. Vai, vai! Ce fel de exemplu dai tu, Djoko? Ruşine, Spartacus! Jucător mare, caracter infect.

Carevasăzică, telenovela continuă. Cu fluierături şi aplauze. Depinde de ce parte a baricadei eşti.

Dar nu mai bine ne îngrijim de Spartacuşii noştri şi îl lăsăm pe sârb în plata lui?

Acum două zile, am fost la Institutul Cantacuzino pentru doza booster. Zece minute, cât am completat hârtiile şi mi s-a făcut vaccinul, am fost singurul muşteriu. Nu prea se înghesuiau românii. Bătea vântul în centrul acela.

Însă impresia de butaforie domneşte peste tot. Mai ales în mall-uri şi alte locaţii unde nu se poate intra decât, atenţie, cu certificatul verde. Cea mai mare glumă!

Nimeni, nicăieri, în nicio locaţie, nu mi-a cerut să confirm că sunt persoana care susţine a deţine certificatul verde prezentat. Oricine, de oriunde, poate intra în orice mall are chef cu un certificat de care a făcut rost de la un amic. Nu îl verifică nimeni, nu se cere nicio carte de identitate. Nenii obosiţi de la intrare, care au grijă, chipurile, să fii în regulă, sunt cei mai plictisiţi indivizi din univers. Tot ce îşi doresc e ca aparatul lor, la citirea codului QR, să convertească datele într-un nume cu CNP. Dacă se întâmplă asta, vă rog, poftiţi, vedeţi că sunt promoţii la Zara!

Poţi fi bărbat şi certificatul să aparţină unei femei, nu-l va interesa. Poţi avea 25 de ani, iar în codul de bare să te identifice drept un bărbat de 59 de ani, acelaşi lucru. Multe cunoştinţe nevaccinate apelează la trucul acesta cu un succes nedezminţit. Şi vor continua.

Masca, în interiorul oricărei clădiri unde se desfăşoară o activitate comercială, să fim oneşti, cel puţin jumătate o poartă la mişto, la nivelul bărbiei sau sub nas. Nu mai spun pe străzi.

Pentru a contracara acest efect dezastruos, avem de partea noastră influencerii şi specialiştii, care caută să te convingă să te vaccinezi. Pe Ro Vaccinare găseşti informaţii utile, verificabile şi serioase. Sunt mulţi alţii care îşi oferă voluntar serviciile de persuasiune, ceea ce e admirabil. Cel mai cunoscut caz e, din punctul meu de vedere, cel al omniprezentului Răzvan Cherecheş, profu’ de sănătate publică. Un fel de preotul Ţuică din Enigma Otiliei, şi-a transformat renumele în nume. Nu înţeleg de ce, în intervenţiile radiofonice, i se mai menţionează numele: e un pleonasm jenant. Toată lumea cunoaşte că, dacă un prezentator vrea să afle părerea unui profesor de sănătate publică, acesta nu poate fi decât Răzvan Cherecheş. Poartă inclusiv un tricou pe care scrie că el e “profu’ de sănătate publică”, nu care cumva să fie confundat din greșeală cu un membru al formației ZZ Top. Nu cred că România mai are, pe statele de plată, un alt prof’ de sănătate publică, iar dacă la Casa Pariurilor ar exista un prognostic pe tema asta, aş paria că e unicul. Partea neplăcută ar fi că, dacă aş câştiga, s-ar presupune că, la o ţară de 18 de milioane de români, există un singur specialist în sănătate publică. Destul de trist, nu? 

E puţin probabil, în viitorul apropiat, să fim martorii unei dezertări în masă în interiorul nevaccinaţilor. Indiferent de doza, rapelul sau boosterul de optimism cu care te injectezi când priveşti lupta aceasta, oricât de Răzvan Cherecheş ai fi, oricât de ţintite ar fi filmuleţele postate şi argumentele înaintate, e foarte greu să convingi milioanele de reticenţi. Fiecare îşi desfăşoară autosuficienţa în propria bulă, încântat să găsească apreciere şi confirmare. Cei care îşi vâră coada cu opinii contrare sunt puşi la zid. Asistăm, ca de obicei, la un interminabil dialog al surzilor. Nevaccinaţii se ştiu proscrişi şi, de regulă, sunt mai puţin vocali, dar cu atât mai fermi şi mai îndărătnici. Cei vaccinaţi, având de partea lor autoritatea ştiinţei oficiale şi a instituţiilor statului (care, în orice caz, e contestată de tabăra adversă, care apelează la propriile somităţi şi surse paralele), împroaşcă, în luările de poziţie, cu condescendenţa şi aroganţa specifică USR-iştilor când se iau de fanii PSD-lui. Indecişii migrează în proporţii aproximativ egale către vaccinaţi şi nevaccinaţi, iar dacă nu va apărea un eveniment major, care să zdruncine fobia faţă de vaccin, progresul se va petrece cu paşi de melc.

Un lucru bun ar fi ca verificările în mall-uri să se facă pe bune, însoţite de incursiuni ale poliţiei în lanţurile de magazine şi restaurante, unde să oprească aleator oamenii şi să le ceară să confirme că sunt într-adevăr persoanele care au intrat cu certificatul de vaccinare X. Iar dacă nu pot, well…

Se pot face multe, dacă există voinţă instituţională.

Până una alta, noi ne facem că respectăm regulile, ei se fac că veghează la aplicarea lor. Iar ATI sunt pline. De mi(ti)ci Nole fără palmares. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mda, si Mihnea se preface ca scrie un articol, si noi ne prefacem ca nu e doar o salata incoerenta de ventilari.
    • Like 1
  • Nume check icon
    1. Mare demiurg Böde de la interne a menționat ca au fost peste 55k de vizitatori în timpul sărbătorilor care au "intrat" în carantina. Și vreți sa credem ca ei au intrat în carantina? Cine i-a verificat? Nu vedeți ca nu mai exista deloc poliție pe străzi? Oricum nu sunt suficienți și atunci despre ce vorbim?
    2. In plus și chiar dacă ar fi mai mult polițiști niciodată nu ar fi suficienți considerând modul indolent, iresponsabil și individualist în care se comporta marea majoritate a populației. Știam și înainte de aceste lucruri, dar pandemia ne-a arătat scara aceasteia. Este imensa. Atât de mare încât câteodată nici nu iti mai bine sa ieși din casa sau sa interacționezi cu semenii tăi. Vedeți ce se întâmplă în batai în trafic, în strada, mizeria lăsată de toată lumea, camere de hotel distruse, etc. etc.
    3. Prin urmare ce pretentii putem avea de la o națiune care a coboară continuu pe scara evoluției. Avem doua variante: sa ne "ferim" cât putem de aceasta societate infecta ca sa nu ne infectam și noi - foarte greu - sau sa pleci intr- o alta societate în care poate sa te simți mai bine.
    In România lucrurile NU se vor schimba în bine. Nu are cum. Nu este cu cine, DAR nici nu se dorește. 80% din populație NU dorește schimbare. Se simte foarte bine în acest mediu. promiscuu unde pretențiile sunt mici, principiile nu exista, etica și moralitate zero. AUR va câștiga alegerile din 2024. Nu cred ca va putea sa facă guvern de unul singur, dar cu siguranță se vor găsi câțiva patrioți din PNL și PSD sa ii ajute. Acela va fi momentul în care declinul nu mai poate fi oprit. Mai avem doi ani.
    • Like 4
  • Gandalf check icon
    E perfect adevărat si nu doar românește.
    Doar ca nu e numai vina noastră, a mâncătorilor de soia (de orice parte a green-pass-ului ne-am afla) ci si (mult mai mult) a celor care l-au gândit si adus pe lume.
    Regulile, legile, procedurile, in general, ca sa poată fi aplicate in primul rand este nevoie sa fie clare, aduse la simplitatea semnelor de circulație, sa spun așa. Atunci tot omu` le pricepe si o buna parte chiar încearcă sa le urmeze sau sa nu le încalce, măcar.
    Vorbind de cum este green-pass-ul gândit, am un termen solid de comparație: similarul Saudit al acestuia, aplicația (iOS & Android) numita "Tawakalna" si care are juridic puteri similare green-pass-ului UE. Doar ca:
    1. Este online si se actualizează la fiecare câteva minute, sau la accesare (când intri la mall, in banca, in aeroport, in spital, la birou, etc)
    2. Conține poza de tip ID, similara celei de pe actul local de identitate.
    3. Conține un element grafic dinamic, pentru evitarea screen-shot-urilor (chenarul statusului este baleiat dinamic)
    4. Elemente grafice coloristice pentru diferențierea status-urilor de către personalul de securitate (verde, galben, violet, roșu, etc. pentru fully vaccinated, quarantined, positive si ce o mai fi, ca nu le-am experimentat pe toate).
    Ideea e ca gardianul se uita la ecranul mobilului meu si dintr-o singura privire are acces la toate informațiile necesare pentru o decizie corecta si legala. Nu scanează nimic, nu cere acte de identitate (eventual ma roagă sa îmi ridic masca pentru confruntare cu imaginea de pe ecran) si totul merge fluent si simplu.
    Comparați singuri cu green-pass si procedurile anexe.
    Da, e posibil sa faci lucruri corecte si high-tech funcționale, dar se pare ca nu in UE unde politicul si birocrația atașata au sufocat managementul tehnic real, ingineria (chiar si financiara) din fiecare aspect al vieții noastre...

    • Like 0
  • Exact, să se între cu viză în Mall. Apoi mai angajăm la stat încă 100k ca să îi verifice incursiunile poliției deturnând fondurile de la olimpici (educație) și alte elite. Iar alte state să supravegheze alte galaxii. Încă niciun articol despre telescopul Webb... Mulțumim Mitică.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult