Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Militarii ucraineni au învățat repede cum să folosească tunurile autopropulsate „Caesar” primite din Franța și produc distrugeri forțelor rusești

Caesar

Tunurile autopropulsate franceze „Caesar” primite de militarii ucraineni dintr-o brigadă de artilerie „Zaporojie Sici” au distrus două tancuri rusești, două vehicule de luptă de infanterie și un camion cu muniție rusească, scrie presa din Ucraina.

„Artileriștii noștri au învățat rapid să utilizeze noile tunuri autopropulsate, de fapt, în doar 2-3 ore. Sunt sincer recunoscător partenerilor noștri pentru ajutorul acordat! Contribuie la apropierea Victoriei noastre”, a scris pe Facebook Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Obuzierele autopropulsate „Caesar” de 155 mm sunt deja folosite în prima linie în lupta cu invadatorii ruși.

Foto Twitter

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că „Caesar” este un obuzier autopropulsat de nouă generație, care poate lovi inamicul la o distanță de 20 km sau mai mult de linia frontului, cu mare precizie. 

SUA s-a angajat să trimită în Ucraina sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, solicitate în mai multe rânduri de către autoritățile de la Kiev.

Președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au pledat în ultimele săptămâni ca SUA și aliații săi să trimită în Ucraina sistemul de lansare multiplă de rachete (Multiple Launch Rocket System - MLRS), care poate lansa un tir de rachete pe sute de kilometri, putând înclina balanța în favoarea Kievului în războiul contra Rusiei.

La rândul său, Lituania, o țară cu 2,8 milioane de locuitori. a strâns peste cinci milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare pentru Ucraina, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Foto: Getty Images / Drona Bayraktar TB2

Banii necesari achiziţionării unei drone turceşti Bayraktar TB2 au fost strânşi în trei zile şi jumătate în cursul unei colecte de fonduri încheiate sâmbătă seara târziu.

Ministrul apărării Arvydas Anusauskas a declarat duminică că adjunctul său va pleca în Turcia la începutul săptămânii viitoare pentru a semna acolo o scrisoare de intenţie referitoare la această achiziţie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bine fac ucrainienii, deja au transformat 30.000 de orci in conserve de carne tocata. Sa o tina asa ca au de unde, pana nu mai ramane nici un rus in tara lor.
    • Like 0
  • Ce abureala , cu atatea stiri false , putin moare dimi si invie seara la o sampanie ! cine confirma stirile astea , mascariciul de belenschi . apoi stati linistiti are grija putin pentru voi !
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult