Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Finanțelor a declarat că microîntreprinderile au paradis fiscal în România și trebuie să fie „rezonabile” și să plătească „mai mult”. Ce spun cifrele

Marcel Ciolacu - Marcel Bolos

Foto: Inquam Photos

Ministrul Finanțelor a declarat joi că microîntreprinderile au paradis fiscal în România și trebuie să fie „rezonabile” și să plătească „mai mult”. Ce spun cifrele:

- Microîntreprinderile au plătit în 2022 un impozit total de circa 2,6 miliarde lei, 10% din impozitul pe venit plătit de toate companiile din România, ușor peste ponderea pe care aceste companii o au în total cifră de afaceri (8%). Impozitul % cifra de afaceri este similar cu media națională, circa 1%. Unde este „paradisul”?

- Cu noile modificări fiscale, afacerile mici de familie vor plăti un impozit în creștere cu 300%, iar cele cu profit peste 30% (cu impozit de 16% pe profit) vor plăti cu … atenție … 800% mai mult! Aceasta înseamnă „rezonabil”?

Explic în acest articol de ce suprataxarea microîntreprinderilor nu este “rezonabilă” și de ce microîntreprinderile trebuie taxate doar în funcție de venit și număr angajați.

Între timp, pensiile speciale continuă (sunt de 7 ori mai mari decât impozitul plătit de toate microîntreprinderile din România în 2022), pierderile companiilor de stat depășesc 10 miliarde lei (de 4 ori peste impozit micro), doar creșterea (delta) salariilor din sectorul public este de circa 6 miliarde lei la primele 7 luni (de 2 ori peste impozitul plătit de microîntreprinderi în 2022). Să mai spun că firmele de stat au taxe restante neplătite de 18 miliarde de lei (de 7 ori peste total impozit plătit de micro)? Haideți să fim „rezonabili” … sau, vorba unui înțelept din popor „Ia mai taie din ele, dă-le dracu.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • După ultimele măsuri fiscale ale guvernului am asistat la o ofensivă- mai ceva ca pe frontul ucrainean- împotriva acestora, cam în toată mass-media din România. Nu sunt expert în domeniul acesta, citesc și eu părerile jurnaliștilor - care nici ei nu sunt toți experti- și încerc să trag o concluzie. În media românească, per ansamblu, nu mai am încredere de multă vreme. În guvernanți, nici atât. Totuși, ofensiva mai sus menționată mă pune pe gânduri, cred că virulența acesteia e influențată clar și subiectiv de mediul de afaceri și asta o poate denatura.
    În articol se spune că afacerile mici de familie vor plăti un impozit mai mare cu 300 % și chiar cu 800% ! Eu nu cred așa ceva! Ar fi aberant chiar și pentru România, țara tuturor posibilităților ( mai ales negative).
    Sunt de acord cu toate acuzațiile aduse guvernanților în ceea ce privește dezmățul bugetar - pensiile speciale, colectarea deficitară a taxelor, pomenile mai mult sau mai puțin electorale, etc.
    Însă repet , ofensiva media de care am vorbit pare a fi comandată, iar cei care conduc mediul de afaceri din România sunt departe de a fi cele mai cinstite persoane.
    • Like 0
  • De regula popii sunt oameni de cultura si nicidecum de afaceri! Dar popa al nostru de la finante nu prea are proprietatea vorbelor! Sa mai citeasca DEXul ca poate va afla si el ce insemna rezonabil!
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Eh, lăsaț!
    Este rezonabil ca salariații onești să plătească toate contribuțiile la valoarea salariului brut REAL dar cei plătiți pe "colaborare" să le plătească la valoarea salariului minim?
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Alex check icon
      As spune ca Da, este rezonabil (apropo, sunt tot un "salariat onest").
      "Burghezul" ala colaborator se expune la niste riscuri pe care dvs nici macar nu le luati in calcul, asta pe langa taxele platite pentru forma juridica.
      Faptul ca acele contributii sunt platite la valoarea salariului minim se traduc in pensie la valoarea salariului minim -- lucru asumat de "burghez".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult