Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Finanțelor a declarat că microîntreprinderile au paradis fiscal în România și trebuie să fie „rezonabile” și să plătească „mai mult”. Ce spun cifrele

Marcel Ciolacu - Marcel Bolos

Foto: Inquam Photos

Ministrul Finanțelor a declarat joi că microîntreprinderile au paradis fiscal în România și trebuie să fie „rezonabile” și să plătească „mai mult”. Ce spun cifrele:

- Microîntreprinderile au plătit în 2022 un impozit total de circa 2,6 miliarde lei, 10% din impozitul pe venit plătit de toate companiile din România, ușor peste ponderea pe care aceste companii o au în total cifră de afaceri (8%). Impozitul % cifra de afaceri este similar cu media națională, circa 1%. Unde este „paradisul”?

- Cu noile modificări fiscale, afacerile mici de familie vor plăti un impozit în creștere cu 300%, iar cele cu profit peste 30% (cu impozit de 16% pe profit) vor plăti cu … atenție … 800% mai mult! Aceasta înseamnă „rezonabil”?

Explic în acest articol de ce suprataxarea microîntreprinderilor nu este “rezonabilă” și de ce microîntreprinderile trebuie taxate doar în funcție de venit și număr angajați.

Între timp, pensiile speciale continuă (sunt de 7 ori mai mari decât impozitul plătit de toate microîntreprinderile din România în 2022), pierderile companiilor de stat depășesc 10 miliarde lei (de 4 ori peste impozit micro), doar creșterea (delta) salariilor din sectorul public este de circa 6 miliarde lei la primele 7 luni (de 2 ori peste impozitul plătit de microîntreprinderi în 2022). Să mai spun că firmele de stat au taxe restante neplătite de 18 miliarde de lei (de 7 ori peste total impozit plătit de micro)? Haideți să fim „rezonabili” … sau, vorba unui înțelept din popor „Ia mai taie din ele, dă-le dracu.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • După ultimele măsuri fiscale ale guvernului am asistat la o ofensivă- mai ceva ca pe frontul ucrainean- împotriva acestora, cam în toată mass-media din România. Nu sunt expert în domeniul acesta, citesc și eu părerile jurnaliștilor - care nici ei nu sunt toți experti- și încerc să trag o concluzie. În media românească, per ansamblu, nu mai am încredere de multă vreme. În guvernanți, nici atât. Totuși, ofensiva mai sus menționată mă pune pe gânduri, cred că virulența acesteia e influențată clar și subiectiv de mediul de afaceri și asta o poate denatura.
    În articol se spune că afacerile mici de familie vor plăti un impozit mai mare cu 300 % și chiar cu 800% ! Eu nu cred așa ceva! Ar fi aberant chiar și pentru România, țara tuturor posibilităților ( mai ales negative).
    Sunt de acord cu toate acuzațiile aduse guvernanților în ceea ce privește dezmățul bugetar - pensiile speciale, colectarea deficitară a taxelor, pomenile mai mult sau mai puțin electorale, etc.
    Însă repet , ofensiva media de care am vorbit pare a fi comandată, iar cei care conduc mediul de afaceri din România sunt departe de a fi cele mai cinstite persoane.
    • Like 0
  • De regula popii sunt oameni de cultura si nicidecum de afaceri! Dar popa al nostru de la finante nu prea are proprietatea vorbelor! Sa mai citeasca DEXul ca poate va afla si el ce insemna rezonabil!
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Eh, lăsaț!
    Este rezonabil ca salariații onești să plătească toate contribuțiile la valoarea salariului brut REAL dar cei plătiți pe "colaborare" să le plătească la valoarea salariului minim?
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Alex check icon
      As spune ca Da, este rezonabil (apropo, sunt tot un "salariat onest").
      "Burghezul" ala colaborator se expune la niste riscuri pe care dvs nici macar nu le luati in calcul, asta pe langa taxele platite pentru forma juridica.
      Faptul ca acele contributii sunt platite la valoarea salariului minim se traduc in pensie la valoarea salariului minim -- lucru asumat de "burghez".
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult