Foto: Inquam Photos
Ministrul Finanțelor a declarat joi că microîntreprinderile au paradis fiscal în România și trebuie să fie „rezonabile” și să plătească „mai mult”. Ce spun cifrele:
- Microîntreprinderile au plătit în 2022 un impozit total de circa 2,6 miliarde lei, 10% din impozitul pe venit plătit de toate companiile din România, ușor peste ponderea pe care aceste companii o au în total cifră de afaceri (8%). Impozitul % cifra de afaceri este similar cu media națională, circa 1%. Unde este „paradisul”?
- Cu noile modificări fiscale, afacerile mici de familie vor plăti un impozit în creștere cu 300%, iar cele cu profit peste 30% (cu impozit de 16% pe profit) vor plăti cu … atenție … 800% mai mult! Aceasta înseamnă „rezonabil”?
Explic în acest articol de ce suprataxarea microîntreprinderilor nu este “rezonabilă” și de ce microîntreprinderile trebuie taxate doar în funcție de venit și număr angajați.
Între timp, pensiile speciale continuă (sunt de 7 ori mai mari decât impozitul plătit de toate microîntreprinderile din România în 2022), pierderile companiilor de stat depășesc 10 miliarde lei (de 4 ori peste impozit micro), doar creșterea (delta) salariilor din sectorul public este de circa 6 miliarde lei la primele 7 luni (de 2 ori peste impozitul plătit de microîntreprinderi în 2022). Să mai spun că firmele de stat au taxe restante neplătite de 18 miliarde de lei (de 7 ori peste total impozit plătit de micro)? Haideți să fim „rezonabili” … sau, vorba unui înțelept din popor „Ia mai taie din ele, dă-le dracu.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În articol se spune că afacerile mici de familie vor plăti un impozit mai mare cu 300 % și chiar cu 800% ! Eu nu cred așa ceva! Ar fi aberant chiar și pentru România, țara tuturor posibilităților ( mai ales negative).
Sunt de acord cu toate acuzațiile aduse guvernanților în ceea ce privește dezmățul bugetar - pensiile speciale, colectarea deficitară a taxelor, pomenile mai mult sau mai puțin electorale, etc.
Însă repet , ofensiva media de care am vorbit pare a fi comandată, iar cei care conduc mediul de afaceri din România sunt departe de a fi cele mai cinstite persoane.
Este rezonabil ca salariații onești să plătească toate contribuțiile la valoarea salariului brut REAL dar cei plătiți pe "colaborare" să le plătească la valoarea salariului minim?
"Burghezul" ala colaborator se expune la niste riscuri pe care dvs nici macar nu le luati in calcul, asta pe langa taxele platite pentru forma juridica.
Faptul ca acele contributii sunt platite la valoarea salariului minim se traduc in pensie la valoarea salariului minim -- lucru asumat de "burghez".