Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Teofan, i-a stropit de Bobotează pe jurnaliștii ieșeni cu aghiazmă și le-a spus: „Spuneți adevărul!”

boboteaza 2020 -

Foto Violeta Cincu

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Teofan, i-a stropit de Bobotează pe jurnaliștii ieșeni cu aghiazmă și le-a spus: „Spuneți adevărul!”. Mulți cameramani s-au speriat când au văzut aghiazma curgând râuri pe camerele de filmat. Noroc cu fularele reporterițelor. 

„Am dat la lume năcăjită ca și mine”

Am înghețat la Liturghie. S-a terminat. E ora 13. Stau în stația de tramvai. Se așază lângă mine o bătrână. Ține strâns în brațe o sticlă de plastic de cinci litri, plină doar pe sfert, pe care scrie Aghiazmă Mare 2020. Am și eu o sticlă de 500 ml. Îmi zâmbește complice și îmi spune că nu a crezut că va rezista la Liturghie. „I s-a făcut milă unui jandarm și mi-a adus-o. Era plină, dar am dat la lume năcăjită ca și mine. Că oleacă e de ajuns. Poate mi-o trece și spatele, și glicemia!” 

Îmi repetă pe scurt instrucțiunile de folosire și apoi urcă în tramvaiul arhiplin. Pe străzi, oamenii au sticle cu aghiazmă. Parcă e un vaccin pe care ni-l administrăm singuri, în speranța unei vindecări care întârzie.

De la examene la mașinile romilor

E 11:30. PS Teofan, Mitropolitul Moldovei, iese pe treptele Catedralei Mitropolitane din Iași. A început să ningă. E mult mai puțină lume ca anul trecut, dar e luni, e zi lucrătoare. Într-un colț, două studente. Au venit direct de la examen. 

„Venim acuma de la un examen de la facultate și am venit să mulțumim Domnului. Ajută, dar acum în sesiune rugăciunile sunt mai intense. Slavă Domnului, a fost bine!”

În alt colț, o tânără. „O zi pentru curățirea sufletului. Mai avem și suflet, nu numai trup. De la atâta modernitate s-au pierdut multe! Nu toată lumea este fericită și atunci sfatul meu este să apeleze la Dumnezeu”, povestește tânăra.

Rândul la aghiazmă e destul de mare. Se sfințesc apele. Mitropolitul trece prin mulțime. Îmbrăcați colorat și elegant, romii din curtea Mitropoliei întind mâinile. Parcă plouă cu aghiazmă. Pentru mașini, pentru casă, pentru sănătate, pentru bunăstare. Gata. Facem duș cu aghiazmă. S-a dat liber la apă sfințită. Sacii cu sticle sunt răsturnați. Se calcă în picioare oamenii și pentru o crenguță de brad din Cruce. Dacă Isus ar fi printre noi, l-am sfâșia și am lua fiecare o „părticică” acasă.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, e împăciuitor. Îmi spune calm că așa suntem noi. Vrem să fim primii. Așa a fost și așa va fi. Zâmbește părintele și împarte sticle. Îi ridică pe cei care se împiedică. 

Îmi amintesc că popa a stat în casă, de Bobotează, doar câteva secunde. Nu m-a întrebat nimic. Era doar o colectă de bani. A fost Bobotează. Ne-am luat credința la sticlă. O avem și în suflet?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Încă suntem primitivi rău deși ne uităm cu dispreț suveran la amărâții din lumea a treia cu religiile lor tribale. În epoca tehnologiei IT ne comportăm exact ca ignoranții de acum 2000 de ani, inapți să acceptăm realitatea din jur , propriile slăbiciuni și defecte., etc. Jalnic.și grav.
    • Like 1
  • Ne-am luat credința la sticlă. O avem și în suflet? Eu aș pune întrebarea altfel.
    Mai avem și suflet? În marea îmbulzeală generalizată, ego-coteristă, ne-a mai rămas ceva, ce se cheamă suflet?
    • Like 2
  • mike mike check icon
    „Spuneți adevărul!” Pai poate unii erau chiar de la Adevarul. Noi suntem "Calea, Adevarul si Viata". Dar poate ca aghiazma era pentru jurnalistii Republica, precum CTP ;) Nici prea mult adevar nu este bun. Peste mii de ani, atunci cand vor veni extraterestrii printre noi, vor urmari aceste imagini si filme din arhivele TV si vor avea ocazia sa vada cum se lua aghiazma in "douazeci-douazeci", cum se "botezau" caii prin comunele tarii pana la epuizare, cum se faceau operatiile in spitale prin ardere, cum se luau la tranta vatmanii cu soferii de BMW-uri pe linie, etc.
    • Like 2
    • @ mike
      Ada check icon
      Poate extraterestrii se uita si acuma la noi dar se tem sa vina.
      Nu cumva sa ii molipsim si pe ei cu obiceiurile noastre.
      • Like 2
  • de cand sunt parinte am invatat ca cei mici si aparent prosti fac ce vad, nu ce li se spune. Poate ii spune cineva astea Mitropolitului.
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Credinta la sticla ,,cata naivitate, este in capul multor oameni , care inca mai au nivelul de gandire ,ca pe vremea lui Creanga..Cel care sapunea ca;
      --Popii au 2 maini doar de luat ,si de pe vii si de pe morti !! Doamne cat adevar ,care este foarte ,valabil si-n zilele noastre,, Iar daca ,le pomenesti cumva de ,,taxe si impozite catre stat ,,fug,ca dracul de tamaie (popii ) , Oare ei nu stiu de acel art. din Constitutie ;;
      --NImeni nu este mai presus de Lege,,!!
      Ca de cerut bani ,de la stat ,cer mereu ,si ptr catedrala din Bucuresti ,chiar daca nu au bani ptr rep, retelelor termice , canalizare, centura de ocolire , cladiri cu bulina rosie ,etc etcc,dar au ptr .popi si catedrale ,Foarte intresanta mentalitate de ev mediu !!!
      • Like 2
  • Parerist check icon
    Pai cel din titlu e un indemn frumos, chiar si dupa criteriile unui ghiaur nu foarte credincios.
    Problema e ca dupa aia apare "sponsorul" care stropeste cu salariile la sfarsitul lunii cu indemnul "scrieti adevarul MEU".
    • Like 2
  • Teodora check icon
    Cand crezi ca aghiasma si rugaciunile iti rezolva glicemia sau te ajuta sa iei examenele, meriți orice ti se intampla.
    • Like 0
  • Am fost si eu azi la Iași la Catedrală.
    Imi pare rău că ați înghețat la Sf Liturghie doamnă. De ce oare? Că Sfânta Liturghie a fost in catedrală. Era cald.Chiar foarte cald. S-a terminat la ora 11.00. După care a urmat afară timp de maxim 30 minute slujba Sfințirii Agheasmei. Deci 11.30. La ora 13.00 eu care am fost responsabilă de voluntarii care au ajutat la împărțit oamenilor aghiasmă eram acolo. Dar jurnalistii erau plecați de mult.
    Si rândul, doamnă, căci erati acolo nu a fost deloc mare si nu a căzut nimeni pe jos. Da. Poate dintre rromi unii au strigat tare, s-au manifestat mai gălăgios. Si să nu dăm vina doar pe ei căci foarte multi au stat la rând, au asteptat si au fost civilizați. Pe cameramani nu i-am văzut deloc speriați când Părintele Mitropolit i-a stropit cu aghiasmă iar colegii dumneavoastră erau chiar joviali si veseli. Da, înghețaseră poate pentru ca fusese slujba sfintirii Aghezmei afară, după Sf. Liturghie dar a durat maxim 30 minute, cum am spus. Dintre colegii dumneavoastră multi au stat afară pentru că așa au vrut. Să surprindă stări, chipuri, povești. Probabil la fel si dumneavoastră. Sunt sigură că mulți au trebuit în viata de jurnalisti să "îndure" si condiții mai "extreme" decât cele de azi.
    Dacă noi căutăm să descoperim dacă avem credința în suflet, de ce nu avem si puterea să relatăm lucrurile fără a scoate răul sau urâtul la lumină? Indrăznesc și eu să zic
    E atâta rău si urât în lumea asta. Dar și mai mult frumos si bine. N-ar fi rău să înmulțim binele și poate nu ne-o mai fi rău :) în țara asta și încăpem cu toții.
    Cu toate mărimile de sticle cu aghiasmă.E loc pentru toți.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult