Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Moștenire de la tata. Ne alinia şi la semnalul „Jos ochelarii!” se dezlănţuia infernul

Pentru că mulţi dintre prietenii mei de pe facebook pe care îi preţuiesc mult şi-au pus sufletul pe tavă vorbind despre bătăile primite în copilărie mă simt nevoită să spun şi povestea mea.

În casa familei Lupu din cartierul Ţiglina 2 din Galaţi lipsea adesea apa caldă sau lumina, dar niciodată bătaia. Fratele meu care e cu 7 ani mai mare acceptase asta ca pe un dat. Cum amândoi eram ochelarişti, tata ne alinia şi la semnalul „Jos ochelarii!” se dezlănţuia infernul. Ochelarii erau scumpi, noi, copiii, însă, eram gratuiţi. Nu ştiu exact ce lucruri atât de cumplite puteam face noi, dar cafteala era fără limite.

Mama era una dintre cele mai bune învăţătoare din oraş, dar acasă orice tact pedagogic era anulat. Venea pe la ora 1 acasă, după ore, începea să citească din colecţia romanelor de dragoste de la editura Univers şi orice şoaptă o deranja. O deranja atât de tare încât atunci când tata venea rupt după 12, 14, 20 de ore de muncă la combinatul siderurgic îi cerea imperios să ne caftească pentru că nu se mai înţelege cu noi. Iar el de-abia aştepta.

Dacă prezenţa noastră era prea evidentă în casă nici nu-l mai aştepta pe tata. Ne altoia ea în persoană. Mama ne bătea cu făcăleţul, iar tata folosea cureaua. Drept urmare, când am început să-mi iau viaţa în mâini, şcolăriţă fiind, pe lângă caietele de dictando şi cele cu pătrăţele pentru aritmetică în fiecare zi căram în ghiozdan o curea de-a tatei şi un făcăleţ de-al mamei, armele „crimei”. După ore urcam într-un autobuz, coboram într-o staţie oarecare şi le aruncam la primul coş de gunoi cât mai departe de casă. Multă vreme taică-meu şi-a legat nădragii cu sfoară, iar mama nu a mai avut cu ce învârti aluatul.

Tot din acea perioadă datează şi recunoştinţa mea faţă de teatru. Fratele meu îşi încasa bătaia stoic, dar eu m-am opus. Am făcut o mică regie şi i-am spus: „Când tata zice „ochelarii jos!” ştim bine ce urmează. După ce îţi dă o palmă (tata ne caftea mereu, ritualic, în ordinea naşterii, frate-meu era bulit primul) te faci că leşini. Şi după aia am eu un plan.”

Zis şi făcut. Tata a dat, frate-meu a „leşinat”, iar eu m-am urcat cu un salt în cârca tatei şi am început să-i dau şi eu cu pumnişorii mei mici: „Criminalule! Omori copilul!”

Frate-meu a plecat la facultate şi dus a fost. Am rămas eu să încasez bătăile. Ultima a fost chiar în ziua în care am terminat facultatea. Eu eram fericită că luasem licenţa şi nu voiam decât să merg cu prietenele mele la plajă. Mama m-a închis în casă, iar tata mi-a ţinut un discurs: „Chiar dacă acum ai o diplomă nu uita că tot un rahat eşti!”, mi-a zis omul care mi-a dat viaţă. „Şi dacă nu respecţi regulile familiei Lupu n-ai decât să pleci.”

Asta am şi făcut. Am plecat. Cu o rochiţă de vară şi cu şlapi în picioare. La început nu m-am dus prea departe, ci doar peste stradă, la prietena mea Rodica. După aceea am plecat la Bucureşti, unde am fost întâi profesoară şi apoi jurnalistă. Câţiva ani nu am dat pe acasă. Apoi, tata s-a îmbolnăvit de cancer şi mama a făcut accident vascular. Cumva, supărarea mea nu mai conta.

Am fost lângă ei, şi eu şi fratele meu, până la sfârşit, chiar dacă multe lucruri au rămas nespuse între noi. Acum, după ce ei nu mai sunt, ar trebui să mă liniştesc. Dar nu e deloc aşa. Pentru că din cauza faptului că orice aş face tot „un rahat” sunt m-a făcut să îmi doresc cu disperare că fiu iubită până acolo încât am acceptat nedrept de multă vreme în viaţa mea un bărbat abuziv. Pentru că, nu-i aşa, mă învăţasem deja cu bătaia. Şi când cineva vrea să mă mângâie pe cap, eu mă retrag speriată de frică să nu primesc o lovitură.

De curând prietena mea Rodica, cea care m-a adăpostit când am fugit de acasă, mi-a adus scrisoarea pe care tatăl meu mi-a scris-o chiar atunci, la plecare, scrisoare rătăcită printre notiţele noastre de la cursuri. Iată ce-mi scria tatăl meu: „Cu fiecare zi ce trece decazi şi o să ajungi un nimic, iar de nimic nimeni nu are nevoie.”

Le fac pomenile, le aprind lumânări, mă rog pentru ei. Dar i-am iertat? Nu ştiu.

Text apărut pe pagina de Facebook a Gabrielei Lupu

Subiectul Moștenirii de la tata a fost aprofundat de jurnalista Diana Oncioiu, pe platforma media Dela0.ro


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • amanda13 check icon
    Parintii mei au dovortat cand aveam 6 ani. Tatal meu era un ins abuziv, asa ca am inteles-o pe mama. Insa nu am inteles niciodata de ce m-a lasat la bunici. De cate ori ma vizita, la luni distanta, o imploram sa ma ia cu ea fiindca bunica ma batea. Ma batea din orice si cu ce apuca. Tipa la mine ca sunt un nimic si ca tot fiica lui taica-meu voi fi, fiica unui neispravit. Un vecin a vazut sau auzit scandalul, asa ca a inceput sa ma molesteze sexual. Imi spunea sa merg cu el ca altfel se va plange bunicii de ceva si ea ma va bate. Stiam ca e ma va bate, asa ca am tacut. A venit la un moment dat mama si m-a luat, dar si ea a inceput sa ma bata. Se casatorise cu un alt barbat si nu intelegea de ce ma incapatanez sa nu ii spun tata. Si ma batea ca sa ii faca acelui barbat pe plac. Acum am plecat din tara si nu mai vorbesc aproape deloc cu cei din tara. Insa nu mai sunt suparata. Mi-am dat seama ca marlania si lipsa lor de iubire nu ma definesc pe mine, ci pe ei. Vreau sa las in urma trecutul si tensiunea. Ei nu inteleg nici asta, insa nu imi pasa. Am o familie a mea acum si sunt implinita.
    • Like 0
  • Regret ce vi s-a intamplat. Recunosc ca nu pot intelege astfel de lucruri. In familia mea nu a fost niciodata niciun act de violenta nici fizica, nici verbala. Mama imi facea observatie cu privire la diverse lucruri pe care ea le considera gresite. Imi explica ce credea ea ca nu fac bine, eu ma imbufnam si mergeam sa discut cu tata care uneori imi dadea mie dreptate spunand ca mama a exagerat si atunci se imbufna mama, dar erau lucruri marunte si ne trecea repede si nu au fost niciodata probleme.
    Imi pare rau pentru trauma suferita si pentru ca nici dupa plecarea de acasa, atunci cand trebuia sa intervina eliberarea si linistea, ati avut parte tot de violenta. Nu stiu ce s-a intamplat intre timp, am citit articolul cu intarziere, dar sper ca ati luat atitudine si ati schimbat in bine situatia. Sta numai in puterea dvs. sa faceti lucrul asta.
    • Like 0
  • Efectiv imi pare rau pentru dumneavoastra.Asta ma face sa inteleg normalitatea familiei in care am crescut. Si ai mei ne mai atingeau , ca asa erau vremurile dar niciodata nu am simtit ca ne- ar fi detestat. Eu, pe copiii mei ,nu pot sa ii ating , dar am carentele mele pedagogice ca mai zbier la ei cand ma lasa nervi
    • Like 0
  • Mișcător.
    La cub.

    Cît și incitant.
    În a-mi trage amintirile, în așa cheie, a bătăilor primite.
    Întîi pentru mine. Și, n-am idee dacă-i posibil, a relata și altora, despre ele.

    Hmmm.
    Exista loc și de mai rău.
    A privi spre bătăile pe care le-ai dat tu însuți.
    Copiilor tai
    Ce e drept, oroarea de ultimele poate ascunde refulate din experientele tale infantile...
    • Like 0
  • Îmi pare rău. Știu foarte multe povești asemănătoare, și eu sunt una dintre ele.

    Și nu s-a întâmplat doar în trecut, se întâmplă și în prezent. Trec pe lângă noi.

    Dar in România nu avem o autoritate funcțională care sa ajute copii și sa sancționeze astfel de comportamente. Și cine știe cât va mai trece până această problemă ajunge și pe lista “de făcut” a aleșilor.
    • Like 0
  • Ma bucur ca citesc acest articol mai tarziu caci acum e mai liniste pe alee! Citisem 2 dintre articole: cel cu trenul si cel cu Olga T. si am vrut sa scriu pentru ca ma deranja ca povestile dvs. parca nu au final. Se termina asa, brusc! Sunt si articole frumos istorisite ca si acesta sau cel cu Sf.Parascheva! Exceptand copilaria in care aveam asa un "cocon" de protectie si reuseam sa nu deranjez dar si eu eram oarba la toate rautatile celor din jur. Acum insa, cu acelasi comportament, a trebuit sa pierd tot ca sa inteleg ca sa imi doresc sa invat, sa vad unde gresesc si sa inteleg ca da, pana atunci gresisem infinit pentru ca nu stiam sa ma opun raului dar aveam acel "cocon" care insa ulterior s-a rupt si ramasa in intuneric am fost nevoita sa caut lumina! Vad insa in continuare oameni ca dvs. si ca altii si chiar si preoti care fac binele "in prostie" de parca lupta impottiva raului dar uita ca binele trebuie facut cu masura si ca li s-a spus "pe acestea sa le faceti si pe acestea sa nu le lasati". Multi judeca, asa cum o judeca si pe Gabriela Cristea si pe altii! Eu insa va zic: rugati-va cu toata dragostea dvs. ptr. ei mai ales ca nu mai sunt si raul nu se poate reitera! Ei nu au fost rai ci doar neputinciosi in fata raului! Macar ptr asta iubiti-i si iubindu-i pe ei va veti iubi pe dvs. si veti scapa de multe rele ale trecutului! Doar Dumnezeu ajutat de nou va sti cand, noi nu!
    • Like 0
  • Tristă moștenire, dar pare-se că n-ar fi doar de la tata... Eu aș zice că este, parțial și de la părinții noștri originari, Adam și Eva, cei care ne-au adus blestemul lui Dumnezeu... Dar ce să-i faci, multi chemați, puțini aleși!
    • Like 0
  • Această destănuire m-a întors în timp și în durere.Tata a fost milițian,am încasat bătaie sub toate formele,de înjurături ce să mai zic.Am fost "escortat" spre casă cu mașina miliției pe străzile din cartier eu în fața mașinii și în spate tata la volan.Am să mă opresc aici amintirile acestea sunt prea dureroase.La 19 ani am plecat de acasă,peste 6luni m-am căsătorit mi-am făcut nunta singur părinții nu au fost la nuntă.Asta se întâmpla în '79.Ani de zile nu am vorbit cu ai mei.Săraca mama nu a avut nici o vină,acum doar pe ea o mai am în viață.Respect doamna Gabriela Lupu îmi dau seama prin ce ați trecut.Apropo și eu trebuia să-mi dau ochelarii jos.Acum îi dau jos ca să îmi șterg lacrimile.
    • Like 1
  • Ranile din copilarie nu se vindeca niciodata. Va trebui sa traim cu ele si sa incercam noi la randul nostru sa fim parinti mai buni. :(
    • Like 1
  • Stimata doamna Gabriela Lupu, si eu sunt tot din Galati, nascut si crescut in oras. La mine tatal, medic veterinar, erou al muncii socialiste, nu se prea obosea cu bataia, termeni de"alint", socat, cretin, rahat cu ochi, cromozomi, etc. Cuvintele lui de incurajare:" Nu poti sa faci aia, nu ai voie sa faci aia, tu esti de vina, asa iti trebuie...."de fiecare data cand am avut cate un necaz cu un copil lua apararea partii adverse. Mama, inginer agronom si ea erou al muncii socialiste, incerca sa-si faca timp pentru mine si incerca sa compeseze "darurile" lui. Toata viata ei a incercat sa ma protejeze. Cat despre ea isi cauta refugiul in romane si de fiecare data ma incuraja sa fac ceva. In exterior incerca sa cosmetizeze situatia si cauta sa ma ajute in felul ei, pentru, "tulburari de comportament". Numai lui Dumnezeu si mamei mele, ia pasat de mine. Dupa moartea ei, in 1994, intre mine si tatal meu lucrurile au mers din rau in mai rau. El, sa trezit langa un fiu, pe care nu il cunostea si nu sa obosit sa-l cunoasca, dar, de la care, culmea, avea pretentii. Nu poti culege roade daca nu pui o samanta si o uzi pentru a creste si a se dezvolta. A sarit la bataie, umbla pe strazi si se vaicarea ca are un fiu nebun care il bate si la dat afara din casa. Abia tarziu, prin 2004, am realizat ca o strafulgerare adevarul despre sursa problemelor mele. "Taica-tu, nu te-a mangaiat pe cap niciodata?" ma intreba un vecin la acea vreme. Atunci am realizat ca mama, Dumnezeu sa o odihneasca, a gresit, incercand sa trateze efectul, iar nu cauza. Poate era nefericita sau ai era rusine. Cat despre mine am trait viata ca in narcoza si nu m-am obosit sa fac lucrurile la timpul lor. Pentru asta platesc si acum. Am pendulat intre a fi slab ori mediocru si a fi varf. Ar fi trebuit sa termin facultatea ca un varf, asa cum de altfel am si intrat, sa-mi desavarsesc limba engleza in timp util si sa plec in Australia in 1990. La 30 ani as fi avut toate sansele. Tara cu oamenii cei mai fericiti, statistically speaking. Lipsei mele de curaj i sa adaugat speranta ca poate din 1990 lucrurile urmau sa se schimbe si in tara. Big Mistake, cine face ca mine ca mine sa pateasca. Cat despre necazurile vietii prin mila Domnului aveam sa aflu intelesul vorbelor:"Are Dumnezeu grija. Dumnezeu sa va ajute si sa ne ajute!
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon