Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Modificări la OUG pentru amânarea ratelor: fără dobândă la dobândă la credite ipotecare. Reacția Asociației Băncilor

Ludovic Orban - sedinta de Guvern

Foto gov.ro

Noi modificări aduse la ordonanța pentru păsuirea la plata ratelor. 

La creditele ipotecare dobânda nu se mai capitalizează - nu va mai exista „dobândă la dobândă” -, iar termenul până la care se poate depune cererea de către persoanele fizice și juridice pentru amânarea plății ratelor la bănci se va prelungi până la 45 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. 

În plus, cei care vor solicita păsuirea de la plata ratei vor avea posibilitatea ca, până să facă solicitarea, să fie cu ratele la zi, a anunțat luni premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Ordonanța adoptată săptămâna trecută prevede că ratele la bănci pot fi suspendate până la nouă luni, dar nu va depăși data de 31.12 2020. Măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.

Cititi si:

Radu Georgescu: Sfat pentru cei cu dificultăți la plata ratelor la bănci: Negociați cu banca o perioadă de grație, singura metodă de a trece peste problemele financiare. Soluția dobândă la dobandă o va îngreuna și mai mult

Asociația Română a Băncilor (ARB): Abordarea individuală a cazurilor clienților afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficientă abordare

Termenul de amânare pentru 9 luni a plății ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacității de redresare a economiei, se arată intr-un comunicat al ARB. 

Abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficientă abordare, consideră reprezentantii băncilor.

Comunitatea bancară din România a anunțat că va sprijini prin orice măsuri necesare clienții afectați financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic și social.

„Recomandăm evitarea de moratorii generalizate, care nu ajută economia, populația, companiile și slăbesc sistemul bancar.  Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”, mentionează Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Bancherii avertizează ca aplicarea de măsuri „universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni, poate conduce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar.

Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare, mai adaugă ARB.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult