Foto gov.ro
Noi modificări aduse la ordonanța pentru păsuirea la plata ratelor.
La creditele ipotecare dobânda nu se mai capitalizează - nu va mai exista „dobândă la dobândă” -, iar termenul până la care se poate depune cererea de către persoanele fizice și juridice pentru amânarea plății ratelor la bănci se va prelungi până la 45 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.
În plus, cei care vor solicita păsuirea de la plata ratei vor avea posibilitatea ca, până să facă solicitarea, să fie cu ratele la zi, a anunțat luni premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.
Ordonanța adoptată săptămâna trecută prevede că ratele la bănci pot fi suspendate până la nouă luni, dar nu va depăși data de 31.12 2020. Măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
Cititi si:
Asociația Română a Băncilor (ARB): Abordarea individuală a cazurilor clienților afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficientă abordare
Termenul de amânare pentru 9 luni a plății ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacității de redresare a economiei, se arată intr-un comunicat al ARB.
Abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficientă abordare, consideră reprezentantii băncilor.
Comunitatea bancară din România a anunțat că va sprijini prin orice măsuri necesare clienții afectați financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic și social.
„Recomandăm evitarea de moratorii generalizate, care nu ajută economia, populația, companiile și slăbesc sistemul bancar. Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”, mentionează Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).
Bancherii avertizează ca aplicarea de măsuri „universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni, poate conduce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar.
Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare, mai adaugă ARB.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.