Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

N-avem coif, punem tichie! Cum coțofenește patriotic doamna ministru al Culturii

Natalia Intotero

foto: Inquam Photos / George Călin

Natalia Intotero, o doamnă de la PSD aterizată nu se știe de ce la Ministerul Culturii, gavarește patriotic despre „tezaurul nostru”, care „trebuie să fie văzut aici, acasă” de către „români”.

Întrebată de un ziarist dacă domnia sa a văzut tezaurul și celebrul coif de la Coțofenești, doamna ministru al Culturii spune că nu, deoarece „a intrat în activitatea propriu-zisă” de abia din ianuarie. Înainte de asta nu a avut timp de expoziții și muzee, deoarece amintește că era la alt minister, cel al Familiei, unde se ocupa... de familie, nu de cultură.

Carevasăzică, ne ocupăm de cultură doar când suntem pe post, în rest coțofenim la partid, care ne pune în tot felul de funcții unde ne potrivim de multe ori ca nuca-n perete.

La audierile din Parlament când s-a dus să-și ia avizul pentru ministerul Culturii, doamnei Intotero i-au fost puse două întrebări „încuietoare”: care este ultima carte citită și care este ultimul film văzut. A răspuns în dodii, că citește Psaltirea și „Cărarea Împărăției” de Arsenie Boca și ca vrea să vadă un film românesc „despre Revoluție” despre care se vorbește la televizor.

Fată-hăi „de pe Cultură”, trebuie să fii surprinsă că mulți concetățeni de-ai domniei tale se ocupă „de cultură”, chiar fără să fie miniștri ai Culturii. Fac lucruri care-ți vor părea de neimaginat. Citesc cărți, văd filme, merg la festivaluri, vizitează expoziții, merg la concerte de tot felul, se plimbă prin librării sau pur și simplu pierd timpul în discuții interminabile în cafenele și berării - pentru că știu că toate aceste aparente inutilități le sunt necesare pentru grădinărirea interioară, pentru a fi oameni mai cultivați și mai bogați în spirit. E un exercițiu de igienă mentală, care depășește nivelul nevoilor de bază ale omului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Această doamnă ar trebui să facă parte din elita care călăuzește norodul spre luminița de la capătul beznei minții... Rezultatele ei profesionale se văd - printre altele - după ce a fost președinta comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, în perioada 2020-2024: conform statisticilor oficiale, în anul 2024, aproximativ 50% dintre elevii de gimnaziu sunt analfabeți funcțional. Și ne mirăm de ce obscurantismul pune stăpânire pe țară...
    https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/romania-analfabeta-si-traditia-lipsei-educatiei-2379798.html
    De ce se întâmplă asta? Pentru că nu este definită și impusă nicăieri (1) o listă clară de KPI (key performance indicator) pentru fiecare minister în parte, (2) care sunt principalii responsabili care trebuie să răspundă pentru îndeplinirea lor și (3) ce penalități ar trebui să suporte pentru eșecul misiunii lor (de exemplu, să nu mai fie eligibili în viitor pentru funcții de top în legislativ/executiv).
    • Like 4
    • @ Andrei Tarlea
      maripos check icon
      Extraordinar, cat de in urma suntem cu asumarea raspunderii! La noi se face doar din vorbe!
      • Like 4
  • Eu mă întreb cum mama dracului ăștia, psd, pnl, au o rezervă limitată și ca număr și ca pregătire și inteligență, pe care o folosesc și o rostesc de colo colo pe la ministere? Și culmea imbecilitatii nici nu trebuie să fii calificat în domeniul ministerial în care ești pus, doar un bun, mai mult sau mai puțin, "manager". De aia se alege praful de tot. Un prim ministru covrigar ursar calificat doar în dansul ursului și mangleala, niște miniștri la fel, cu infime excepții, și alea de multe ori calificate în domenii total diferite, nu pot face o țară să funcționeze.
    • Like 3
  • Pai este simplu ce o recomanda , studiile aprofundate comparativ cu sefii PSD. Macar a facut 50% de facultate un colegiu de institutori pe la UVT. Dupa, a mers de desteapta ce era la Spiru Haret. Odata ajunsa profesoara de scoala generala era clar ca era cea mai potrivita pentru portofoliul culturii din menajeria PSD. Stie si limbi straine, ce mai vreti de la ea ?
    • Like 5
  • mg check icon
    ..poate că au vrut s-o pună la Ministerul Inculturii, dar cu reducerile astea de posturi..
    Sau poate la Ministertul Nepăsării, dacă e să ne luâm după zâmbetele largi cu care comenta la tv, jaful din Olanda.
    Nu că lacrimile de crocodil pe aceeași temă, ale unora, ar dovedi mai multă empatie..

    Apropo de empatie, doamna transferată de la avorturi l-a ejectat rapid pe directorul Muzeului de Istorie, așa cum sugerase Marcel, în timp ce omologul olandez e bine-mersi, la post, deși jaful s-a petrecut în ograda dumisale..

    Altfel, chestia cu suspecții e praf în ochi.. Arată lumii că lucrează..
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult