Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nicușor Dan: „Luăm în calcul un referendum pentru demiterea Gabrielei Firea din funcția de primar general”

Liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a anunţat duminică că USR ia în calcul convocarea unui referendum pentru demiterea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Luăm în calcul un referendum pentru demiterea Gabrielei Firea din funcția de primar general. După cinci luni de activitate, «rezultatele» Gabrielei Firea sunt: inițierea de proiecte pentru pregătirea unor tunuri, amânarea rezolvării problemelor reale ale bucureștenilor, precum RADET, politizarea administrației prin angajarea unor oameni apropiați PSD, de Florin Pandele, George Becali și Robert Negoiță, și proiecte de tip Moș Crăciun, cu liste de cumpărături supraevaluate”, a anunțat Nicușor Dan.

Președintele USR a făcut pe contul său de Facebook o analiză a activității Gabrielei Firea după cinci luni de mandat în calitate de primar general al Capitalei. 

Nicușor Dan o acuză pe Gabriela Firea că a angajat personal pe perioadă determinată, pe aceeaşi schemă folosită de Liviu Dragnea la Consiliul Judeţean Teleorman, dar și că în cadrul rectificărilor bugetare apar erori materiale de 8 milioane de euro.  

Președintele USR spune că primarul general a decis alocarea a 30 de milioane de euro pentru spitale „pe baza unei liste de cumpărături”, fără o evaluare a necesarului și pe baza declarației pe propria răspundere a managerilor de spitale. În plus, Nicușor Dan mai arată că Primăria Capitalei face achiziții publice netransparente, prin evitarea publicării anunțurilor în SEAP.

Lista neregulilor identificate de președintele USR la Primăria Capitalei:

„1. Firea a scos 7 milioane de euro din bugetul pentru infrastructură

Cel mai flagrant neadevăr care poate fi trecut în contul Gabriel Firea este fluidizarea traficului în șase luni de zile. Nu doar că acest angajament nu a fost îndeplinit, fapt ce poate fi constatat de către toți bucureștenii, dar Gabriela Firea a scos 7 milione de euro din bugetul alocat pentru infrastructură, bani ce trebuiau să ajungă în proiectele Penetrația Prelungirea Ghencea-Domnești, modernizarea șoselelor Iancului și Pantelimon, lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, Inelul Median.

2. Schema Dragnea- Bombonica aplicată la Primăria Capitalei

Gabriela Firea înființează structuri paralele cu personal contractual care nu se supune legii funcționarului public, așa cum a procedat Liviu Dragnea în CJ Teleorman, cu fosta lui soție Bombonica și alți membri ai PSD, dosar care se află în instanță. Practic, persoanele angajate în aceste structuri nu trebuie să-și depună declarațiile de avere și interese, iar salariilor lor sunt necunoscute. Roxana Wring, consilier general, suspectează că, în realitate, Firea și-a făcut un serviciu personal de informații. Wring a dat exemple de prieteni politici puși pe posturi de Firea: Alin Petrache, numit președinte al Clubului Sportiv Municipal, care a demisionat din fruntea Comitetului Olimpic Român după eșecul de la Olimpiadă, fiul lui Adrian Petrache din celebrul tandem Bittner-Petrache. Generalul în rezervă Mircea Teodor Mureşan, acuzat de fostul șef al Parchetelor Militare Dan Voinea că ar fi participat la distrugerea Bibliotecii Centrale Universitare, numit ca reprezentat al comunității în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, acolo unde a fost inclus, în aceeași calitate, și fostul primar PSD, Dan Darabont.

3. Erori materiale de 8 milioane de euro

Din patru rectificări bugetare făcute în 5 luni pe bugetele spitalelor și al ASSMB se pot constata erori materiale în 2 hotărâri diferite de peste 5 milioane de euro, corecturi în listele de achiziții de încă 3 milioane de euro, dublări de echipamente în liste diferite. Alocarea celor 30 de milioane de euro pentru spitale se face pe baza unei liste de cumpărături, fără nicio evaluare a necesarului, și pe baza declarației pe propria răspundere a managerilor de spitale. Ana Ciceală a arătat că, pentru modul în care a condus ASSMB, directorul instalat de Firea, Emanuel Bodnariu, fost consilier al primarului Florentin Pandele și vicepreședinte al PSD Ilfov, a fost recompensat cu primul loc pe listă la Parlamentare, pentru județul Ilfov.

4. Achiziții publice netransparente prin evitarea SEAP

Sub pretextul simplificării, Primăria nu mai este obligată, la inițiativa Gabrielei Firea, să publice prin sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) achizițiile cu sume mai mici de 3.334.050 lei pentru de servicii sociale și "alte servicii specifice". Această normă incalcă legea de 5 ori, iar majoritatea PSD+ALDE s-a comportat din nou feudal oprind microfonul atunci cand USB/USR a încercat să explice în consiliu cele 5 încălcări ale legii privind achizițiile publice. Această normă se aplică pentru 15 categorii mari de produse și servicii printre care: servicii sociale administrative, servicii de învăţământ, servicii de sănătate şi servicii culturale sau servicii hoteliere şi restaurant. De aici rezultă cadrul prin care banii publici să fie directionați cu dedicație, fără licitație publică.

5. Subordonarea CGMB Primarului General și cenzură

O altă notă internă emisă pe 10 noiembrie prevede că directorii din aparatul de specialitate al Primarului General și al instituțiilor publice de interes local pot participa la ședințele Consiliului General și pot comunica informații sau prezenta documente solicitate de consilieri doar după ce informează și obțin acordul Primarului General. Prin această notă Gabriela Firea își subordonează Consiliul General al Municipiului București și cenzurează, ilegal, comunicarea între subordonați și consilierii generali. Consilierii generali USB au înaintat o plângere prealabilă în atenția Gabrielei Firea și a Prefectului Municipiului București, Paul Nicolae Petrova, pentru anularea notei respective. În opinia USR, decizia încalcă în mod evident legea administrației publice locale și legea transparenței decizionale și îngrădește dreptul legal al consilierilor generali la informații publice”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    La ....... indicarea localității este irelevantă, reședință de județ. USR s-a înființat așa: niște băieți au luat legătura cu USB, adică cu Nicușor (pe care dacă nu făcea cât a făcut la locale în București nu l-ar fi contactat niciodată). Nicușor a venit la ....... unde s-a întâlnit, în taină, cu câțiva - nu se știe cu cine, nu a fost nicio invitație, nu s-a anunțat nimic. Post factum au apărut în presă. Niște frustrați nerealizați prin alte partide.
    Rezultatul a fost un grup de inițiativă compus de 6 - 7 persoane. Până aici toate ar fi OK.
    Grupul ăsta de inițiativă a primit cca. 100 de cereri de adeziune. 80 din ele au fost respinse. Nu se știe de ce, pentru ce .... Au rămas doar 20. Din ăștia 20, 20 au o calitate: sunt susținători ai celor 6 - 8 din grupul de inițiativă.
    Adică, grupul de inițiativă a fost compus din politruci. Din indivizi mărunți care vor demnități și recunoaștere socială, la nivel sociopat. Sunt bolnavi.
    Au făcut ce i-a dus căpșorul. S-au pus. Într-o lipsă totală de competitivitate și transparență. Și-au împărțit privilegiile între ei blocând accesul tuturor.
    Acuma vin și ne vând niște clișee: trebuie să mergi la vot, nu vota clasa politică actuală. Ni se sugerează să-i votăm pe ei. Ei fiind la fel.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Nu vad legatura cu ilegalitatatile primaritei...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu era inițiativa USR?
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    E foarte buna firea. Isteata. Asfalteaza marile bulevarde noaptea cu alarma de atentionare la maxim, sa stim si noi ca utilajele lucreaza.
    • Like 1
  • USL-ul avea un singur scop,demiterea lui Traian Băsescu.Era o idee fixă.Acum Nicușor Dan îi calcă pe urme.Vrea demiterea primarului general.Că ne place sau nu doamna Firea ,este o problemă personală.70% dintre alegători nu s-au prezentat la vot pentru alegerea primarului general.Înseamnă că tacit au fost de acord cu alegerea noului primar.Speră dl.Dan că prezența la referendumul pentru demitere o să fie mai mare?
    Nu poți să construești ceva ,numai strigând jos cu unul sau cu altul.După ce a susținut demolări de blocuri cu locatari ,acum vrea demiteri.
    Trebuie să lupte împotriva celor care încalcă legea,impotriva incompetenței și corupției.Dacă vrea să salveze Bucureștiul.
    • Like 0
  • check icon
    Ce uita Neicusor Dan sa precizeze este ca dansul a fost prezent doar la 4 sedinte ale CGMB din 10... In rest, era prea ocupat cu datul in judecata sau campania electorala...
    • Like 0
    • @
      nu e relevant, pt ca nu are legatura cu infractiunile la care a pornit voioasa dna primar... nu e nevoie sa te enervezi de 10 ori... de 4 ori e clar la ce asisti si ce poti schimba, in cazul asta 0. USR-ul e mai important decit sa faci act de prezenta la dna firea.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Care e legatura cu ilegalitatile? E ilegal sa nu participi, dar e legal sa constitui o gashca pentru a devaliza structurat.banii publici? Ca nu inteleg!?
      • Like 0
  • check icon
    Nu am avut, nu am și nu voi putea avea încredere în primarul Firea. De ce? Deoarece nu a avut, nu are și, deoarece nu a avut și nici nu are, nu va putea avea vreun proiect pentru București. Din păcate, așa a stat treaba cu toți primarii generali de după 1989, poate cu excepția lui Crin Halaicu, cel care, atunci, a făcut un lucru excepțional: a rezolvat alimentarea cu apă a orașului București (deși panglica, să spun așa, a tăiat-o Ciorbea, după care a tăiat-o la guvern). Din păcate, nici Nicușor Dan nu se poate lăuda cu vreun proiect pentru București. Eu nu cunosc nici unul (o broșură, o analiză, un studiu, o pagină web, orice poate fi considerat un proiect coerent pentru București), dacă mă înșel, vă rog să mă corectați. Dacă există așa ceva, îmi voi reconsidera analiza. Ca de obcei în cei peste 8 ani de cînd activează în CGMB, Nicușor Dan aplică ceea ce știe: politica anti. De acord, d-na Firea ar putea fi demisă, aș vota; dacă însă aș fi pus apoi să-l votez pe d-l Dan, pas. Tragedia nu este însă asta, ci faptul că nu știu absolut NICI UN SINGUR POTENȚIAL PRIMAR care să aibă un proiect pentru București. Poate că există, dar proiectul stă într-un sertar. Îl are d-l Dan? să-l arate.
    Nu, nu sînt cusurgiu, sînt realist. Tragedia orașului București este că a fost condus, în ultimii 27 de ani, de mafia imobiliară, ei au condus la acest haos urbanistic, în general urît, cu excepții pe ici, pe colo, mai sînt și arhitecți buni și proprietari cu minim de educație estetică. În absolut niciun alt oraș european văzut de mine (evident, nu le-am văzut pe toate) nu am văzut construcții recente, din ultimul sfert de secol, așa de haotic dispuse în teren, așa de haotic proiectate, urîțenie la modul absolut. Nu mai există capitală europeană cu peste 1 milion de locuitori mai prost administrată decît Bucureștiul, de la trafic și parcări la viața de cartier: haos, indisciplină, nepăsare, nesimțire. Toți se uită unii la alții și critică. Toți se acuză unii pe alții, dar nu vin cu nicio propunere coerentă, clară, cu estimări de costuri ~ avantaje.
    Sadly Mr. Dan I mistrust.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Trebuie inteles un lucru: eu, daca as avea un proiect-nu ti l-as pune tie pe tava. Si asa se fura / plagiaza pe rupte. De ce sa te lauzi tu cu ceva furat de la mine (e plin netul de astfel de cazuri). Apoi- vii cu texte ca nici ala nu e mai bun... Si- chiar daca, insa ne anunta pregatirile ilegale pe care "aleasa" le face pt sifonarea banului public. Dupa mine asta e singurul lucru de dezbatut. Restu's manipulari de comunist angajat la stat.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu, domnul meu, dacă ai un proiect, în orice domeniu, ÎL FACI CUNOSCUT, îl publici cumva. Dacă nu faceți acest lucru, înseamnă că nu îl aveți, Punct. Restul sînt vorbe. Nici Ciorbea, nici Lis, nici Băsescu, nici Videanu, nici Oprescu, nici Firea, nici Dan nu au avut și nu au proiecte, it is as simple as that. Proiecte municipale, ample, coerente, nu vorbe că asfaltezi străzi și schimbi borduri. Astea nu-s proiecte.
      Deci, domnule dragă și stimate partener de dialog, așteptați dv. mult și bine, că așteptați degeaba. Unde nu e, nici D-zeu nu cere, cu atît mai puțin noi. Sînt goale toate aceste capete, domnul meu, goale. Ce așteptați de la ele?
      • Like 0
  • Daca acest individ este cat de cat onest si macar in parte are dreptate esti o ciuma pentru primaria Bucurestiului. Ar trebui sa ajungi in puscarie fara nici un fel de judecata, astazi. Ce referendum? Primarii trebuie sa aibe statut de functionari publici si la prima abatere sa fie demisi. Mai terminati odata cu indivizi ajunsi prin frauda si minciuna care ulterior se autointituleaza alesi. AR TREBUI SA INFUNDE PUSCARIA PENTRU MODUL FRAUDULOS DE OCUPARE A FUNCTIEI PRIN MINTIREA POPULATIEI IN CAMPANIA ACESTOR ALEGERI. Fara referend, fara cheltuieli suplimentare. Ai mintit afara, ai furat in puscarie! Astea sunt principiile care ar trebui sa guverneze posturile asazisilor alesi, posturile pe care poporul, muncind din greu le plateste trantorilor si hotilor!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult