Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Eu știam că portocalele cresc doar iarna. M-a sunat aseară mama: „Sper că e ultimul Crăciun pe care-l mai petrec departe de voi...”

Revoluția din 1989 a fost laitmotivul copilăriei mele; în fiecare an în decembrie, părinții mei vorbeau despre ceea ce s-a întâmplat la Timișoara și București. Pe măsură ce trecea timpul am priceput că amândoi aveau tot mai multe regrete pentru lumea pierdută și de fapt, chiar dacă s-au străduit, nu s-au acomodat niciodată cu România liberă și capitalistă, în aparență.

În iarna Revoluției aveam aproape 6 ani, iar mama a fost întotdeauna recunoscătoare că eram la grădiniță, și nu la facultate. Văd ca prin vis cum mă ascund în pufoaica de lucru a mamei și trec pe lângă grupuri de oameni care se grăbeau către capătul străzii, unde locuiam cu familia mea, curios să aflu ce se întâmplă.

Acolo se auzeau voci puternice de bărbați și femei, îmbrăcați cu pufoaice groase, de  șantieriști, care au intrat cu încredere într-o lume nouă, pentru care nu au fost pregătiți și care a adus prea multă dezamăgire.

După Revoluție, îmi aduc aminte fascinația pe care o aveam pentru pâinea întreagă și albă, cumpărată fără cartelă. Dacă înainte ne uitam la magazinele goale, acum admiram rafturile pline, dar cu buzunarele goale. Realitatea ne-a lovit în mod sălbatic și ne-a trezit din mirajul capitalismului: pufoaicele au dispărut și împreună cu ele și locurile de muncă, iar cartierul copilăriei mele se întuneca iarna de fumul scos de sobele celor deveniți șomeri, care își ardeau cizmele de cauciuc.

Copiii amorțiți de frig, plini de funingine, alergau prin spatele blocurilor, căutând lemne sau orice putea să ardă în sobele de tablă aduse de părinții rămași fără locuri de muncă, în garsonierele înghețate.

Am fost cu toții copiii Revoluției într-un fel sau altul, indiferent de vârstă, sinceri și naivi, încrezători și timizi, total nepregătiți pentru ce a urmat.

Am suferit an de an, ne-am blocat în așteptarea îndeplinirii promisiunilor și speranțelor pentru o viață mai bună, iar când am constatat că nimic nu se schimbă am ales fiecare soluțiile individuale.

Chiar și așa, îmi aduc aminte cât de fericit eram când îmi aduceau părinții portocale primite cadou de la Șantierul Naval. Veneau acasă cu o pungă roșie, imprimată cu un Moș Crăciun gras și vesel, pentru fiecare dintre frații mei. O vreme am crezut că portocalele se fac doar iarna, pentru că doar atunci vedeam asemenea fructe exotice.

Fără multe obiecte necesare, dar împreună cu frații și părinții mei, aveam un Crăciun bazat pe frumusețea lucrurilor simple.

Cu timpul, modul în care petrecem Crăciunul s-a schimbat pentru noi, românii. Multe dintre familiile din România se reunesc doar în decembrie, de Sărbători, când cei plecați în alte țări vin acasă și încearcă, în câteve zile, să compenseze anul petrecut singuri. Alte familii petrec Crăciunul departe unii de ceilalți, în țări diferite, în așteptarea unor zile mai bune.

Aseară, mama mi-a spus la telefon:

- Mamă, sper ca ăsta este ultimul Crăciun departe de voi și casa mea.

Astăzi, pentru mulți copii, Crăciunul nu este momentul în care te bucuri de cadourile homemade făcute de părinți sau rude și de portocalele de sub brad, alături de familie. Acum sunt folosite în cel mai bun caz pentru decor și prea puțini simt emoția sărbătorilor.

Banii sunt mai importanți decât oamenii?

Trăim într-o societate defectă, în care valorile sunt distorsionate și asta îi afectează în primul rând pe copiii care, prinși în mrejele capitalismului, așteaptă cu disperare să primească tablete, telefoane și păpuși care mănâncă cereale integrale.

De partea cealaltă, întâlnim copiii care trăiesc într-o sărăcie lucie, fără familie, și care au dorințe simple: să aibă haine și mâncare.

Câți dintre acești copii știu unii de ceilalți?

Câți dintre părinți sunt de acord ca acești copii să se cunoască și să afle că mai există și altceva, în afară de universul propriu?

Sau rămân ca noi, adulții, blocați în zona noastră de confort și în comoditatea grupului social din care facem parte, convinși fiind că asta este realitatea, fără a înțelege și a-i ajuta pe ceilalți.

În acest an am priceput tot mai mulți dintre noi că avem nevoie să ne ajutăm singuri și să nu mai așteptăm ca alții să ne rezolve problemele. Ne este tot mai clar că putem schimba lucrurile, pentru că în sfârșit conștientizăm că suntem oameni și nu cifre, că sistemul educațional este despre elev și nu despre profesor, sistemul medical este despre pacient și nu despre medic, Biserica este a enoriașilor și a nu preoților și așa mai departe.

Dar nimic nu este câștigat până la capăt și într-o clipă ne putem întoarce încă o dată de unde am plecat dacă uităm de oamenii de lângă noi.

Am făcut primii pași, dar mai avem un drum lung pentru a construi comunitatea în care vrem să trăim alături de părinții și copiii noștri. Și nu putem face asta fără să fim empatici și mai înțelegători cu ceilalți.

Decembrie este luna Revoluției Române, a speranței renăscute, perioada în care ne amintim că suntem mai buni în realitate și că adevăratele bogății sunt oamenii dragi și lucrurile simple. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu stiam ca se coc odata la doi ani. Evindent tot iarna...
  • Like 0
 • check icon
  Sună bine.
  Așa să ne ajute Dumnezeu.
  Crăciun Fericit.
  • Like 0
 • Randurile sunt scrise cu multa inima si pot produce si lacrimi la cei care au trait aievea acele momente de atunci si de dupa. Tocmai de aceea suntem unii dintre noi atat de tristi si marcati de regimul acelasi ceausist in multe privinte, pentru ca 27 de ani nu sunt o viata de om dar jumatate de viata sunt. Este greu sa privesti neputincios (nu sunt multi care gandesc asa) si sa vezi ca viata se scurge dupa principiul "de ce sa fie bine pentru toti si nu doar pentru emanatii loviturii de stat si, rau pentru toti ceilalti". Unii din grupul de "ceilalti" au morti in familie, impuscati in zilele fierbinti din Decembrie 1989, la ordinul celor care sunt la carma partidelor si tarii. Vorba lui Vali Sterian : "Doamne vin-O Doamne sa vezi ce a mai ramas din oameni."
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult