Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Noi suntem „bunicii” manipulaților de pe TikTok. Amintiri din copilăria democrației românești, când mințeau poporul cu televizorul

Ați mințit poporul cu televizorul

Foto: Profimedia Images

În 1990, brusc, am dat de program nonstop la televiziune. După niște ani cu program de două ore, cu o singură voce, ne-am trezit cu multe ore de emisie. Fascinant, spuneam atunci, electrizant pentru români. Prin iunie acel an, vreo două săptămâni, am fost la un curs în București. Cunoșteam prea puțin capitala și îmi plăcea să mă plimb prin centru. Era vremea „Pieței Universității”, a protestelor împotriva comunismului, împotriva „vopsirii” Partidului Comunist cu alt nume.

În fața Teatrului Național, corturi ale manifestanților, în majoritate tineri din toată țara. Ordine, curățenie, disciplină, totul, civilizat. Seara, la televizor, aflam că acolo, la Teatrul Național, era o mizerie totală, tone de gunoaie, focar de infecție. Nu pricepeam, încă, mecanismul dezinformării, așa că eram foarte mirat, cum de n-am văzut asta? O zi, două, trei... și am început să văd cu ochiul drept, vorba unui cunoscut banc.

Zona era filmată de la distanță, de pe Ministerul Agriculturii, apoi se mixau imagini de la tomberoanele de prin cartiere. Totul părea credibil văzut de la Baia Mare, Alexandria ori Iași. Cetățeanul, scandalizat de golanii care făceau mizerie în Bucureștiul democrației noastre originale, s-a echipat cu bâte și a pornit spre capitală, să planteze panseluțe. Sigur, pe drumul binefacerii, au bătut tot ce părea intelectual, cu bonusuri pentru cei ce aveau barbă ori ochelari.

Mai mult, aceeași televiziune ne arata cum paznicii democrației au găsit mașini de făcut bani la noile partide. Niște prăpădite copiatoare ori imprimante amenințau noua orânduire, asta se vedea în țară. Eram tineri în a pricepe mecanismele dezinformării și puneam botu’, ca o națiune antrenată în disciplină. Din alt unghi privind, ne doream să votăm, să ne alegem conducătorii. 

Ceea ce vrem și acum. Doar că, în anii ăștia, între cei mulți și cei puțini s-a creat o mare falie. A lipsei de încredere, de jos în sus și a lipsei de interes și empatie, de sus în jos. Aparent, greu de reparat. Orgolii, interese și neînțelegere fac să ni se propună multe nume, cu ori fără șanse.

Divizarea naște monștri.

Cum ar fi ca partidele pro-europene și democratice să-și adune toate orgoliile, interesele și capacitățile de întelegere într-o cameră, nu în mini-întâlniri, ci până iese fumul alb, iar partea națiunii care vrea o democrație mai puțin originală și mai mult reală, să audă: „habemus candidatum!”?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..teamă-mi-e că fumul ăla alb se va înnegri în scurt timp..
    Și iar ne trezim cu fumul mov de la CCR..
    Asta până ne vine mintea la cap și scăpăm de fumuri..
    • Like 0
  • Dumitru check icon
    Sunt unul dintre bunicii despre care faceți vorbire,subscriu în totalitate și doresc ca acea cameră să fie "unicamerală" în care să intre doar 300 de membri;un sincer like.
    • Like 1


Îți recomandăm

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult