Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Noua OUG pe energie: mirajul planificării și al intervenției masive a statului poate fi foarte scurt

Stație Transelectrica

Foto: Inquam Photos/ Alex Nicodim

Noua ordonanță de urgență adoptată de Guvern încearcă să rezolve doar o parte din dificultățile furnizorilor care au fost supuși unor presiuni absurde și nejustificate. Restul problemelor rămân și trebuie rezolvate în Parlament, dar acolo deciziile trenează deja de prea multă vreme. Pentru producători, lucrurile nu arată grozav când vine vorba de investiții cu un cadru supra-reglementat până în 2025. Pentru majoritatea companiilor care consumă energie la niște prețuri greu de suportat în această perioadă, rămân încă o mulțime de semne de întrebare și foarte puține resurse de a aștepta hotărârile legislative coroborate cu noua OUG. Dacă nu ne grăbim, riscăm ca unii să rămână fără suflu înainte ca lucrurile să devină limpezi. 

Citind textul ordonanței, am rămas cu foarte multe nelămuriri și cu temerea că mirajul planificării și al intervenției masive a statului poate fi foarte scurt. Noul mecanism centralizat de achiziție pare foarte complicat, dar aici îi las pe specialiști să se pronunțe. Nu mi-e clar cum distribuie OPCOM energia ieftină, pentru că va avea mai puțină decât vor cere furnizorii și distribuitorii. Personal, nu înțeleg de ce stabilim un preț fix de 450 și nu un preț maxim, dacă tot vorbim de plafonare, și de ce nu am gândit o procedură cât de cât competitivă. Nu îmi este limpede nici care va fi interacțiunea dintre energia distribuită de OPCOM și cea vândută ”la liber”, deși și pe aceasta din urmă există o suprataxă de 100% pentru producătorii care vor vinde peste 450 de lei.

Nu spun că Guvernul trebuie să stea cu mâinile în sân când noi avem război la graniță și prețurile pe care le vedem cu toții. Dar este a patra intervenție în 12 luni de zile. A treia ordonanță de urgență în 6 luni. Am o oarecare înțelegere pentru Guvern. Situația este atât de gravă, de complicată și de volatilă încât ar fi fost un miracol să vină din prima cu soluția perfectă și care să mulțumească pe toată lumea. Probabil că această soluție nici nu există. 

Cu toate acestea, se succed prea repede toate aceste OUG-uri care nu vin să adauge, să rafineze, să clarifice, ci să înlocuiască ceva ce nu funcționa.  

Este foarte bine că reducem presiunea pe furnizori, fiindcă aici exista riscul unui colaps care să ne dea inimaginabile bătăi de cap. În același timp, decidenților le scapă o dinamică fundamentală. Ca prețul energiei să scadă, avem nevoie fie să producem mai mult, fie să consumăm mai puțin. Pe termen scurt, varianta a doua este singura fezabilă și aici prețul joacă rolul fundamental pentru că temperează cererea. Pe termen mediu și lung, trebuie să producem cât mai multă energie, de orice fel o fi ea, câtă vreme nu e dintre cele poluante, la care Europa vrea să renunțe. În competiția masivă pentru investiții pe care o vedem acum în toată Europa, nu ajută să ai o piață reglementată excesiv și în care reglementarea se schimbă la câteva luni de zile. Sumele investite sunt mari și investitorii au nevoie de o relativă certitudine că-și vor recupera banii. Nu le va putea face statul pe toate, deși companiile de stat par musculoase acum.

În privința companiilor care consumă energie, lucrurile nu stau foarte bine. Din semnalele pe care le am de la membrii Concordia, în multe industrii activitatea economică și industrială a încetinit semnificativ datorită prețurilor mari la energie (la care multe companii au trebuit să facă față peste noapte). Este un fenomen european pe care îl discutăm și cu colegii noștri din alte țări. Organizația noastră la nivel european a atras atenția că riscăm să pierdem de tot unele industrii de pe continent. S-a discutat despre un plafon maxim de 1300 de lei pentru MWh, dar el intră în vigoare doar de la 1 ianuarie (dacă intră, deocamdată nu e decis nimic) și oricum este mult peste ce erau obișnuite companiile să plătească. Aș fi preferat să văd că sprijinul se îndreaptă cu precădere acolo unde doare cel mai tare și mi-aș fi dorit un cadru mai sofisticat cu anumite plafoane, cu ajutoare de stat și credite pentru capital de lucru, dar cu diferențieri certe între industriile care pot intra în colaps și cele care pot suporta, cu dificultate, prețul mai mare la energie. 

La consumatorii casnici, filozofia rămâne în mare neschimbată. Probabil că cele mai multe gospodării se vor încadra în plafonul de 255 de kwh și aproape toate în cel de 300 kwh. Aici rămân însă două erori de design, pe care nimeni nu pare să mai dorească să le corecteze. Prima este că cetățenii ar trebui sprijiniți în funcție de venit, nu de consum. A doua este că ar fi fost mai bine să primească direct bani sau vouchere pentru plata energiei, dar să fie expuși la prețurile reale. Pe unii i-ar fi determinat să reducă consumul și să înțeleagă cât este de scumpă este energia. Pragurile nu sunt nici ele ideale. Diferența dintre o gospodărie care consumă 299kwh pe lună și una care consumă 301 kwh pe lună este nejustificat de mare și din punctul meu de vedere este o problemă că ne raportăm la consumul din 2021 pentru că deciziile de a economisi nu se văd imediat.

În fine, 2025, termenul până la care se reglementează piața, este după alegeri. Nu cred că este surprinzător și cred că PSD, care urmează curând la cârma Guvernului, ar prefera ca acest subiect să nu mai țină agenda publică. Mă îndoiesc că după 4 schimbări în 12 luni va fi liniște doi ani de acum înainte. Deși adresează unele probleme, nu cred că actuala ordonanță va rezista atât de mult până va reveni pe masa discuțiilor. Un eventual plafon de 1300 MWh pentru majoritatea companiilor va acționa ca un calmant și pentru inflație, dar într-o mai mică măsură decât cele de la începutul acestui an. L-am văzut pe Guvernator spunând că a ținut în frâu cursul de schimb pentru că presiunea din zona energiei era deja prea mare, dar că în viitor cursul va deveni mai flexibil. Greu de spus. A venit în sfârșit iarna și o să avem ocazia să vedem cât de bine ne-am pregătit. Pentru următoarele luni sunt optimist - moderat, pentru 2023 relativ îngrijorat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De acord cu erorile de "design" mentionate de autor. De fapt este vorba de erori de "conceptie" sau "proiectare" - dar aceste cuvinte, ca si multe altele, daca sunt cunoscute ca semnificatie, nu sunt acceptate de practicantii asidui ai romglezei (mai interesati, se pare, de epatarea decat de satisfactia cititorilor/ audientei!). Daca autorul ar fi fost la fel de interesat si de consumatorii casnici de energie electrica (categorie din care, desigur, face parte) pe cat a fost de producatorii/ furnizorii/ distribuitorii de energie electrica, nedreptatiti si defavorizati de noua reglementare si de partidele votante), pentru propria sa credibilitate, ar mai fi trebuit sa adauge si urmatoarele date/ informatii: A.Numarul si situatia ordonantei prezentate,B.Remarca critica privind regretabila absenta (datorata initiatorului si avizatorilor) a mentionarii la limitele 0-100kWh, 100-255kWh si peste 255kWh a tipului de bransament/ contor la care se refera (MONOFAZAT sau TRIFAZAT (ambele fiind in uz si la consumatorii casnici) si stiind ca o retea trifazata contine trei retele monofazate independente, al caror consum este masurat prin INSUMARE de un unic contor trifazat. Se stie ca nu putem compara MERE cu PERE!...Aceasta precizare implica si mentionarea limitelor legale stabilite pentru bransamentul/ contorul absent in prezent,C.Remarca critica privind absenta mentionarii modului de calcul al valorii consumurilor de peste 255kWh (prezentat de unele massmedia ca fiind la pretul de 0,80lei/kWh pentru consumul de pana la 255kWh si la pretul "negociat"/ majorat pentru consumul ce depaseste 255kWh).... Avand in vedere aceste grave absente si inadvertente precum si lipsa de reactie a initiatorului, unii furnizorii s-au si grabit sa factureze tot consumul (inregistrat de un contor trifazat prin insumarea consumurilor pe 3 retele monofazate!) de peste 255kWh la pretul de 2lei/ kWh, Si asa pot creste ILICIT/ ILEGITIM veniturile si profiturile unora... Desi piata energiei are si ea teoretic o anumita monitorizare (ANRE, ANPC, etc.) care nu include si legislatia aferenta (cu toate hibele ei)...
    • Like 0
  • De acord cu erorile de "design" mentionate de autor. De fapt este vorba de erori de "conceptie" sau "proiectare" - dar aceste cuvinte, ca si multe altele, daca sunt cunoscute ca semnificatie, nu sunt acceptate de practicantii asidui ai romglezei (mai interesati, se pare, de epatarea decat de satisfactia cititorilor/ audientei!). Daca autorul ar fi fost la fel de interesat si de consumatorii casnici de energie electrica (categorie din care, desigur, face parte) pe cat a fost de producatorii/ furnizorii/ distribuitorii de energie electrica, nedreptatiti si defavorizati de noua reglementare si de partidele votante), pentru propria sa credibilitate, ar mai fi trebuit sa adauge si urmatoarele date/ informatii: A.Numarul si situatia ordonantei prezentate,B.Remarca critica privind regretabila absenta (datorata initiatorului si avizatorilor) a mentionarii la limitele 0-100kWh, 100-255kWh si peste 255kWh a tipului de bransament/ contor la care se refera (MONOFAZAT sau TRIFAZAT (ambele fiind in uz si la consumatorii casnici) si stiind ca o retea trifazata contine trei retele monofazate independente, al caror consum este masurat prin INSUMARE de un unic contor trifazat. Se stie ca nu putem compara MERE cu PERE!...Aceasta precizare implica si mentionarea limitelor legale stabilite pentru bransamentul/ contorul absent in prezent,C.Remarca critica privind absenta mentionarii modului de calcul al valorii consumurilor de peste 255kWh (prezentat de unele massmedia ca fiind la pretul de 0,80lei/kWh pentru consumul de pana la 255kWh si la pretul "negociat"/ majorat pentru consumul ce depaseste 255kWh).... Avand in vedere aceste grave absente si inadvertente precum si lipsa de reactie a initiatorului, unii furnizorii s-au si grabit sa factureze tot consumul (inregistrat de un contor trifazat prin insumarea consumurilor pe 3 retele monofazate!) de peste 255kWh la pretul de 2lei/ kWh, Si asa pot creste ILICIT/ ILEGITIM veniturile si profiturile unora... Desi piata energiei are si ea teoretic o anumita monitorizare (ANRE, ANPC, etc.) care nu include si legislatia aferenta (cu toate hibele ei)...
    • Like 0
  • De acord cu erorile de "design" mentionate de autor. De fapt este vorba de erori de "conceptie" sau "proiectare" - dar aceste cuvinte, ca si multe altele, daca sunt cunoscute ca semnificatie, nu sunt acceptate de practicantii asidui ai romglezei (mai interesati, se pare, de epatarea decat de satisfactia cititorilor/ audientei!). Daca autorul ar fi fost la fel de interesat si de consumatorii casnici de energie electrica (categorie din care, desigur, face parte) pe cat a fost de producatorii/ furnizorii/ distribuitorii de energie electrica, nedreptatiti si defavorizati de noua reglementare si de partidele votante), pentru propria sa credibilitate, ar mai fi trebuit sa adauge si urmatoarele date/ informatii: A.Numarul si situatia ordonantei prezentate,B.Remarca critica privind regretabila absenta (datorata initiatorului si avizatorilor) a mentionarii la limitele 0-100kWh, 100-255kWh si peste 255kWh a tipului de bransament/ contor la care se refera (MONOFAZAT sau TRIFAZAT (ambele fiind in uz si la consumatorii casnici) si stiind ca o retea trifazata contine trei retele monofazate independente, al caror consum este masurat prin INSUMARE de un unic contor trifazat. Se stie ca nu putem compara MERE cu PERE!...Aceasta precizare implica si mentionarea limitelor legale stabilite pentru bransamentul/ contorul absent in prezent,C.Remarca critica privind absenta mentionarii modului de calcul al valorii consumurilor de peste 255kWh (prezentat de unele massmedia ca fiind la pretul de 0,80lei/kWh pentru consumul de pana la 255kWh si la pretul "negociat"/ majorat pentru consumul ce depaseste 255kWh).... Avand in vedere aceste grave absente si inadvertente precum si lipsa de reactie a initiatorului, unii furnizorii s-au si grabit sa factureze tot consumul (inregistrat de un contor trifazat prin insumarea consumurilor pe 3 retele monofazate!) de peste 255kWh la pretul de 2lei/ kWh, Si asa pot creste ILICIT/ ILEGITIM veniturile si profiturile unora... Desi piata energiei are si ea teoretic o anumita monitorizare (ANRE, ANPC, etc.) care nu include si legislatia aferenta (cu toate hibele ei)...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult