Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noutăți în domeniul veniturilor din salarii pentru contractele de muncă cu timp parțial. Două studii de caz

part - time - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Getty Images

Prin OG nr. 16/2022 a fost modificat Codul fiscal, iar una dintre modificări este în domeniul veniturilor din salarii pentru contractele de muncă cu timp parțial, când persoana fizică nu realizează într-o lună calendaristică venituri din salarii cel puțin la nivelul salariului minim brut garantat în plată.

În acest caz, contribuția la asigurările sociale – pensii și contribuția la asigurările sociale de sănătate se recalculează la nivelul salariului minim brut garantat în plată. Diferența în plus este suportată de angajator astfel încât salariul net al salariatului nu este afectat.

OMFP nr. 1855/2022 aduce o procedură aplicabilă în acest domeniu în momentul în care salariatul realizează activitate salariată prin două sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial.

Sunt posibile două situații.

Situația I.

Salariatul desfășoară activitate prin două sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar venitul lunar salarial cumulat este cel puțin egal cu salariul minim brut garantat în plată. În acest caz nu se recalculează la niciun angajator asigurările sociale. Salariatul dă o declarație pe propria răspundere la fiecare angajator cu privire la acest fapt.

Declarația se depune la fiecare angajator până pe data de 5 a lunii următoare celei pentru care se calculează și datorează salariile. Declarația are formatul tipizat adoptat prin prezentul act normativ.

Situația II.

Salariatul înregistrează două sau mai multe contracte de muncă, iar venitul brut lunar realizat cumulat este mai mic decât salariul minim lunar garantat în plată. În acest caz, recalculul asigurărilor sociale se va face de fiecare angajator, iar salariatul nu va da nicio declarație cu privire la nivelul venitului salarial realizat.

Prezenta procedură se aplică inclusiv pentru veniturile salariale pentru luna august.

Procedura este detaliată și pentru situația în care contractul de muncă cu timp parțial se semnează sau încetează în interiorul unei luni calendaristice, iar acesta nu acoperă toate zilele lucrătoare. În acest caz, recalculul asigurărilor sociale ține cont de zilele efectiv lucrate.

Legiuitorul a dorit să fie bine explicitat acest act normativ și a prezentat patru exemple de situații posibile din practică.

Desigur, legiuitorul a prevăzut și situația când salariatul realizează printr-un singur contract de muncă cu timp parțial un venit brut mai mare decât salariul minim garantat în plată, caz în care nu se va mai da declarația pe proprie răspundere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult
sound-bars icon