Foto presidency.ro
Există undeva pe la țară un obicei ca, după nuntă, nașii să fie urcați pe măgari sau într-o căruță și să fie batjocoriți. Adică după ce ei sunt recunoscuți ca fiind cele mai importante persoane de la petrecere, într-un mod bizar devin victimele bătăii de joc a nuntașilor. Nu am înțeles morala obiceiului. E nevoia de a trânti în noroi conducătorii, pentru a demonstra că sunt și ei vulnerabili, că sunt și ei neputincioși, capabili de a fi ridiculizați.
În momentul în care comuniștii s-au hotărât să elimine fizic intelectualitatea poporului român s-au confruntat cu o problemă de motivare a călăilor. Aceștia erau sub impresia imaginii sărmanelor victime. Politrucii veniți de la Moscova au selectat cei mai josnici oameni, scursurile societății, brutele labile psihic. Chiar și în aceste condiții, activiștii au fost nevoiți să-i prelucreze intens, explicându-le că acei profesori universitari, înalți prelați, oameni de știință, doctori, somități de nivel european sunt de fapt niște filfizoni cu școală la Paris (din mărturiile torționarului Țandără). I-au învățat să-i tragă după ei în noroi, să-i suprime ca ființe educate, să-i trateze cu mintea unor animale.
Deontologii democrați de astăzi reclamă o dezbatere între finaliștii la alegerile prezidențiale. Discursul complet este că dacă nu se face această dezbatere e suprimată chiar democrația. Pe bune? Adică dacă nu va avea loc această dezbatere o să vină o dictatură ? După cum îi știu pe concetățenii noștri, unora nici nu le-ar displăcea atât de mult, l-ar vrea reînviat pe Ceaușescu, să-i pună pe toți la punct. Tocmai ăștia țipă acum despre democrație.
Lipsa democrației este acolo unde două milioane de votanți s-ar prezenta la urne și ar susține chiar și o glugă de coceni. Lipsa democrației este când poate candida oricine, un smintit, un nebun, un psihopat și primește fără rezerve două milioane de voturi.
Pe jurnaliștii de la televiziuni îi înțeleg, o dezbatere face rating, aduce publicitate și în final aduce bani. Faptul că susțin dezbaterea asta din toți bojocii ține strict de interesele profesionale. Nu în ultimul rând, jurnalismul de televiziune e din ce în ce mai afectat de fenomenul de pe internet și în felul acesta și-ar mai apropia un pic publicul pierdut. Oricum e o frecție la un picior, pentru că pe termen lung partida e definitiv pierdută tocmai din cauza acestui tip de comportament.
Nu-i înțeleg însă pe cetățenii liberi, nepartizani, care se isterizează că nu se face o dezbatere. Ce anume să aflăm din această dezbatere? Ce au făcut cei doi candidați? Păi știm ce au făcut, că doar nu am trăit în Papua Noua Guinee. Mie nu trebuie să-mi vină cineva să-mi spună ce s-a întâmplat, l-am văzut pe Klaus și am văzut-o și pe Vasilica, sunt de ani buni în prim-plan, nu am nevoie nici de explicații, nici de rezumate.
O altă întrebare măreață e: Ce o să facă? Păi vă răspund eu, o să facă exact ce au făcut. Exact așa cum îi știți. Klaus o să fie relaxat, între două deplasări la Sibiu o să meargă și peste ocean la Casă Albă, să facă poze cu Trump, dacă are chef merge la prietena lui, Merkel, poate să bea un ceai la curtea împăratului Japoniei, mai merge la schi, apoi se întâlnește cu Macron sau Juncker, cum crede el. Vasilica va face exact ce a făcut până acum, va bate cu tocul pantofului în masa europenilor, că ea e femeie și nu acceptă să fie jignită sau trasă la răspundere, se va întâlni cu primarul din New Jersey să anunțe deschiderea unei fabrici de mezeluri la Mizil, va muta ambasada de la Ierusalim la Tel Aviv și invers.
Se spune că, în dezbaterile din trecut, candidații care au dat niște replici extraordinare au câștigat. Nu e adevărat absolut deloc. Nimeni nu a măsurat lucrul ăsta. Cei mai mulți specialiști spun că cetățenii își formează opțiunea de vot cu mult înainte de perioada de campanie și își schimbă foarte greu opțiunea.
M-am uitat la o dezbatere înainte de turul unu între Barna și Paleologu. După dezbatere, pe internet, partizanii lui Paleologu au zis că a fost cel mai bun, iar cei ai lui Barna că el a fost câștigătorul. La vot s-a demonstrat că dezbaterea respectivă nu a modificat absolut nimic, Paleologu a luat puțin sub procentul partidului, iar Barna a pierdut voturile în favoarea lui Iohannis din cu totul și cu totul alte motive.
Pe de altă parte, nu ar fi corect ca viitorul președinte al republicii să fie stabilit după o dezbatere, adică dacă unul e mai dibaci la vorbă, mai provocator, mai inspirat, să câștige doar pentru că a avut o zi mai bună. Să ne amintim de celebra replică a lui Băsescu în dezbaterea cu Geoană despre aducerea lui Nicolae Popa. În momentul respectiv, foarte puțini știau cine e Popa. Nimeni nu știa ce relevanță are faptul ăsta pentru dezbatere. S-a lăsat impresia că e foarte important momentul. Acum putem să judecam la rece, aducerea lui Nicolae Popa nu a avut nicio relevanță în discuția respectivă, Geoană nu avea nicio implicare, totul a fost o perdea de fum. Mai știe cineva ceva de Nicolae Popa?
Dezbaterile la noi au ajuns la un nivel extrem de scăzut, grosier, primitiv. Țipetele, urletele, gesturile teatrale de dramolete ieftine au transformat viața noastră politică într-o continuă telenovelă. Televiziuni de casă, moderatori partizani, analiști ieftini, circ de proastă calitate, asta nu e atmosferă pentru o dezbatere civilizată.
Nu vreau să văd o dezbatere pentru că cei doi candidați nu au posibilitatea să comunice pe aceeași frecvență, ar fi discuția dintre un perete și o meduză. Acuzații, mahalagism, jigniri, pusul poalelor în cap, pentru doi candidați la funcția de președinte ar fi deplorabile nu doar pentru ei, ci și pentru noi. Ar fi oribil să asistăm la așa ceva. Penibil. Apoi să mergem să votăm.
Atunci când vreau să fac o lucrare în casă, să pun faianță, gresie, orice, mă interesează să angajez un meseriaș bun. Nu mă interesează să fie guraliv, lingău, șmecher. Vreau să știu ce a făcut înainte, vreau să am recomandări despre el și mă interesează să știe bine ce face. Nu mă interesează dacă e mic sau înalt, gras sau slab, frumos sau urât, femeie sau bărbat (să-i fac pe plac doamnei Dăncilă ). Mă interesează să facă o treaba bună. Noi avem acum deschisă poziția de președinte al republicii, facem angajări. Au mai rămas doi candidați. Nu o să-i punem să se bată ca doi cocoși să ne hotărâm. Că nu ăsta va fi jobul lor.
Nu mă interesează nicio dezbatere.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Plutoanele de postaci #progresisti au primit ordin de zi pe unitate sa sustina contra naturii ca "intelectualistul" lor (adica analfabet ca ei, pentru ca nu exista "intelectualist" ci INTELECTUAL- oricum nu e cazul PokemonuluiSuprem) e "prea egal intre egali planetei" ca sa sustina o dezbatere cu o alta persoana, prezumata "mai proasta".
Pai cine a mai vazut pe planeta asta ca un intelectual sa nu poata face fata intr-o discutie libera cu "un/o proasta" ? Eu n-am intalnit si nici nu am auzit de asa ceva, de cand lumea si pamantul.
De fapt, FRICA lor (a #progresistilor) este ca "intelectualistul" lor sa NU demonstreze ca este LA FEL DE PROST ca "proasta" sau si mai rau, MAI PROST CA PROASTA !... ceea ce a demonstrat deja, in nenumarate randuri.
Cine nu crede, sa vizioneze Dezbaterile electorale din 2014 !!!
A respins ministri interimaro pe banda rulanta, dat a aprobat "spontan la ordin" 3 ministri liberali care au picat la audieri in parlament !... asta asa, ca sa-ti dau cateva subiecte de gandire...
"Oglinda, oglinjoara, cine-i mai analfabet in tara ?"
"Hopa, a aparut si Dancu! Nu-i vorba, stie meserie, amintiti-va faza cu "Mihaela, dragostea mea!" si felicitari, numai Dancu statea posac intr-un colt: pentru el era clar ca Mircica A PIERDUT!
Acum incearca sa ne "vrajeasca" cu un scor fantastic al lui Johannis si cu "prezenta mai scazuta la vot".
Dragi prieteni, VA ROG nu-l ascultati si mergeti toti la vot! Nu va bazati ca Dancila nu are cum sa iasa, pentru ca este o capcana, ca si "dezbaterea", pentru ca electoratul PSD va fi mobilizat in totalitate si putem avea o fatala surpriza. De asemenea nu va bazati pe exit poll-urile din timpul zilei, pentru ca pot fi trucate, Nu va bazati pe NIMIC, numai pe stampila cu care veti vota!
Va multumesc si ne vedem la vot!
Orice motive ar avea cineva, e bine să nu se uite cine pierde. Pierdem toți. Și încă, cine-și freacă mâinile de bucurie și stă încă la butoane: psd și dna Dăncilă. Psd, care încă mai speră să revină la putere. Stă la butoane, că încă reușește să manipuleze, să lanseze acuzații și provocări, să se dea loviți, nedreptățiți. Iar țelul e clar: câți mai mulți să voteze psd (votanții tradiționali plus, speră ei, încă niște) și cât mai mulți din ceilalți să nu voteze. Așa se face majoritatea. Elementar. E incredibil cum oameni instruiți, inteligenți cad în capcană!
Stați dvs (și cei ca dvs) acasă și o să vedeți că se poate!
De fapt, exact aceasta este ideea pe care încearcă PSD să inducă românilor!! Bănuiesc că nu v-ar plăcea ca cineva să vă spună că sunteți manipulat. Dar, dacă stați acasă, exact asta sunteți.
Nu fac o pledoarie pt Iohannis (eu însumi îl voi vota doar ca vot împotriva Dăncilă), dar o spun răspicat: apreciez mai degrabă pe cineva care va vota Dăncilă decît pe cineva care se abține de la vot!!
V-am inteles punctul de vedere si vi-l respect, dar inainte de a fi atat de transanta incercati sa faceti un exercitiu de memorie, amintiti-va de replica lui Basescu din 2004 despre ghinionul tarii asteia care la multi ani dupa 89 tre sa aleaga tot intre doi comunisti... Fara confruntarea din 2004 nu aveam acest mare adevar rostit!
Cum nimeni nu-i perfect, la orice candidat se pot distinge calități și defecte. Deci totdeauna e vorba de răul cel mai mic. Avem obsesia perfecțiunii și asta face pe mulți să renunțe, scârbiți.
Treziti-va, va rog treziti-va si mergeti la vot!
Va multumesc!
P.S. "Barnistii" sau "paleologii" nu au de ce sa nu mearga sa voteze, fiindca daca Doamne fereste iese Dancila, s-a terminat cu candidaturile alesilor lor pentru totdeauna in viitor.
P.P.S. Deja in PSD se discuta despre o motiune de cenzura la adresa guvernului, prin februarie, cind nimeni nu va mai sti de dezbatere sau de locurile celorlalti candidati.
"Vai, domnule/doamna, era sa aveti o scama... pe creier"...
Cum naiba poti sa debitezi asemenea tampenii ?
Adica oficialii statelor de pe planeta asta spun "bla-bla"-uri si prin dos, ti-o trag de nu te vezi... Halal gandire democrata ... Am crezut ca #Hastagul zgarie creierasul, dar vad ca omoara si neuronii
Pe partea cealaltă, știm deja că Dăncilă e mai nepregătită decît mulți dintre noi...
Vorbiți cu ”centrala”, ar trebui să vă aprobe abandonarea acestui nickname (devenit deja contra-productiv).
Incerc sa va arat ca si Iohannis e la fel de analfabet ca Viorica si "vorbeste vorbe goale" adica minte la fel de placut si in germana si in engleza (pentru romana ar trebui sa mai treaca pe la scoala ca sa-si scoata "cucu-ltura din gura").
Tu esti "decat" un comunist sadea re-educat cu "#Hastagul" care detine "adevarul absolut" pentru ca ai punctul de vedere al "maselor populare", adica vorbesti in numele "oamenilor de bine: noi, nimeni, etc".
Pana la urma functia de presedinte (mai ales dupa ce a fost golita de continut de CCR in slujba PSD) este o functie reprezentativa, presedintele avand puteri foarte limitate, deci ce sa dezbati ? Cum nu are dreptul sa refuze mai mult de o data propunerea de prim ministru, sau pe cine numeste conducator la fortele de securitate, dar si acolo mi se pare ca trebuie confirmarea parlamentului) ? Aaa, da! mi-am dat seama. Poate convoca referendumuri cu ale caror rezultate guvernul si parlamentul le vor folosi ca hartie igienica
Pana la urma pe cine dorim sa ne reprezinte? Pe Iohanis care, daca nu ma inseala memoria, chiar a dat niste lovituri de imagine pe la inceputul mandatului, sau pe Viorica care face numai gafe de protocol si exprimare
P.S. Dezbaterile au sens intr-o democratie cu reprezentare PREZIDENTIALA, unde presedintele chiar poate sa faca si sa dreaga (sistemul american), dar la noi inafara de mediere si reprezentare ce ar putea sa faca altceva decat promisiuni fara acoperire?
Cea mai mare greșeală a lui Iohannis acolo a fost: el trebuia să aibă curajul de a se lupta chiar și cu CCR în numele Constituției (al cărei garant se presupune că este) și al logicii: NIMENI (nici măcar CCR!) nu poate obliga pe cineva să-și pună semnătura pe un act! Prin urmare, nici măcar CCR nu poate obliga președintele (sau pe oricine altcineva) la acest lucru! El trebuia să aibă curajul de-a spune ”ce vreți voi e împotriva literei și spiritului Constituției! N-aveți decît să mă suspendați și poporul o să judece dacă am, sau n-am, dreptate!”.
Căci da, mai presus de judecata CCR (inatacabilă și supermană) se află judecata poporului!
De asta eu tot zic (și-o s-o tot zic pînă mi s-o usca gura):
Toate regulile ce privesc ORICE formă de vot popular trebuie cuprinse în textul Constituției. Altminteri, puterea suverană a poporului, exprimată prin vot, consfințită de Constituție e vorbă-n vînt: vin unii și zic că e ok un tur de alegeri, vin alții și zic că e ok 30% în loc de 50% prezență la vot etc.
Eu nu mă leg de aceste date (pot fi oricum), zic doar că ele trebuie stabilite (acceptate) de popor iar, dacă se dorește schimbarea lor, atunci poporul trebuie să-și dea NEMIJLOCIT acordul!
Nu putem avea democrație reală cîtă vreme regulile scrutinurilor nu sunt încluse în Constituție!
Prin modul de gandire demonstrezi ca est un comunist veritabil, dar "democrat" si #progresist"...
Un stat modern si de drept are la baza o CONSTITUTIE si o institutie care, in cazul unor disensiuni intre puterile statului referitoare la "litera" Constitutiei, decide daca aceasta a fost incalcata sau nu, iar decizia este OBLIGATORIE !!!
Decat sa sustii asemenea INEPTII, mai bine "ti s-ar usca gura".... creierul este deja uscat si otravit de "propaganda buna: aia securista"...
Ce ziceți dvs, ziceți bine, însă opțiunile ne sunt dramatic reduse acum!
Însă, dacă vreți s-o votați pe Dăncilă, s-ar cuveni să veniți cu argumente pro.
Altminteri sună ca ”bă, nu te-ai ridicat la nivelul așteptărilor, deci hai să susțin un handicapat mintal (exagerez, ca să fie mai clar!) că poate va fi mai bine!”