Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu s-a terminat!

Dragnea, Rahova

Foto: Răzvan Costache/ Facebook

Va durea. Pentru că realitatea este cinică și dureroasă. Am tot primit întrebări și, de asemenea, am remarcat prin spațiul public întrebarea pregnantă „Cine ne va da înapoi cei doi ani și jumătate?”. Aș dori să împachetez răspunsul frumos, dar nu există fundă suficient de elegantă pentru așa ceva… Răspunsul scurt și tranșant este nimeni. Nimeni nu ne va înapoia cei doi ani și jumătate.

Acum două luni, s-a sinucis un prieten. Cu o săptămână înainte, ieșisem cu el în oraș și remarcasem că ceva nu este în regulă cu el. Deși am avut o tentativă de a-l ajuta, printr-un context nefericit, n-am mai apucat să-i fiu alături… Întotdeauna va rămâne întrebarea dacă ar fi schimbat cu ceva, dacă aș fi reușit să parcurs și acea „extra mile”? Nu vom ști niciodată răspunsul. Dar… mă uitam la prietenii mei care îl cunoșteau și cu toții aveau unele remușcări. Ceea ce era aberant. Niciunul dintre ei nu avea de ce să se învinovățească și, totuși, durerea era acolo. În astfel de situații nu ai ce face, decât să mergi mai departe. Întotdeauna va rămîne o cicatrice în sufletele noastre.

… Doi ani și jumătate. Întotdeauna va rămâne o cicatrice în sufletele tutoror celor care i-am ținut piept lui Dragnea, în sufletele celor care am fost gazați și bătuți de jandarmeria lui Carmen Dan, în sufletele celor care am ieșit la -16 grade, în plină iarnă, în Piața Victoriei, în sufletele celor care am construit o reală societatea civilă în România. Întotdeauna ne va rămâne cicatricea!

A muri este ușor  -  îi spuneam cândva tatălui meu - dar a avea stamină, reziliență, a-ți suspenda viața, a ieși constant la proteste, a fi constant în rebeliune cu un sistem dictatorial (indiferent de cît de mult te hărțuiesc), apoi asta este infinit mai greu de dus și de suportat decît moartea!

Departe de mine gândul de a bagateliza sau de a fi nerespectuos cu victimele Revoluției sau Mineriadei (unde s-au produs crime împotriva umanității)! Consider, totuși, că efortul psihologic a fost mult mai mare în cazul celor ce i s-au opus lui Dragnea.

În 2006, Comisia Tismăneanu a condamnat comunismul în Parlamentul României. Totuși, comunismul încă trăia - nicicând nu a fost mai evident decât în perioada Dragnea. Mă încumet să spun că încă trăiește. Pe 26 mai 2019, comunismul a fost învins, dar încă trăiește! Și indiferent câte comisii îl vor mai denunța în Parlament, va mai trăi niște decenii bune în România.

Comunismul este o plagă, o molimă de proporții biblice, de care încă nu am scăpat. Și, ca pe orice plagă, trebuie să o ții în carantină până își dă duhul, fără a produce victime.

Toți oamenii de bună credință au mers la vot pe 26 mai și, dacă au putut, au votat. Fără excepție. Dar, vorba lui Sienkiewicz, hai să stăm strâmb și să judecăm drept. A votat doar jumătate din populația României. Cealaltă jumătate a rămas complice cu Dragnea, cu PSD-ul. În esență, sunt complici cu hoții și comuniștii.

NU! Nu se mai aplică relativizarea moralei, cu scuze de genul „toți sunt la fel”, „mă piș pe el de vot”, „sunt apolitic”, „votul meu nu contează”, „toți, o apă și un pământ”. După ce epuizezi toate argumentele, ajungi la concluzia că există bine, există rău! Niciodată în istoria postdecembristă, această delimitare/linie dintre Bine și Rău nu a fost mai clară, mai vizibilă pentru toată societatea: Dragnea și comuniștii, pe axa Răului, oricine altcineva care nu era cu ei, de axa Binelui. Este atât de simplu. Și totuși, au ieșit la vot doar jumătate dintre cetățenii români… ceea ce îi face complici cu Dragnea pe ceilalți care au ales să nu o facă - probabil și dintr-un sindromului Stockholm.

Dintre cei care au votat la referendum, peste 12% au votat NU la cele două întrebări. Asta înseamnă că ei, în mod deschis, au declarat că sunt de acord cu corupția. Aproape 1 milion! de oameni au declarat asumat că sunt de acord cu corupția! Un mi-li-on! Halucinant! Mai departe, peste 1,4 miloane de oameni au votat la europarlamentare, dar au boicotat referendumul. Așadar, 2,4 milioane oameni sunt, în mod deschis, pro-corupție. 

Îți recomandăm

2,4 milioane de corupți reprezintă 13,14% din populația României. Adică, dacă aduni într-o cameră 10 români, unul dintre ei va fi hoț, ți-ar fura casa și mașina (și vrea să fie legal asta), iar altul are dubii dacă să-ți fure portofelul sau nu.

Succint, și analiza voturilor pe partide. PSD + Ponta = 29%  - electoratul tradițional al PSD-ului. PSD + Ponta + ALDE + alții ≈ 45 % din cei care au votat. Adică aproape un sfert din populația României a votat pentru Dragnea.

Cineva trebuia să spună și acestor lucruri pe nume… O parte din populația României este, totuși, coruptă - diferă doar gradul. Și vedem asta în traiul de zi cu zi, pe stradă, interacționând cu ceilalți. De exemplu, fenomenul șpăgii nu a dispărut din spitale nici după ce salariile în acest sector au crescut semnificativ.

După cum spuneam, toți oamenii de bună credință (care au putut să voteze) au votat. Aplicând briciul lui Occam, după ce elimini evidența, ceea ce ne rămâne trebuie să fie adevărul, indiferent de cât de implauzibil pare. Iar adevărul este trist și cinic.

Avem datoria să reconstruim țara, ca după o molimă, ca după un dezastru natural! Indiferent de cicatricile pe care le-am acumulat în acești doi ani și jumătate, avem această datorie! Acesta ne este destinul!

Pînă la aceste alegeri, am scrâșnit din dinți și nu i-am criticat pe nici unii, pentru că nu era momentul. Dar acum este. Nu ai cum, tu, ca politician, când ai un electorat captiv în sărăcie, în proporție de aproape o treime, nu ai cum să-l ignori! USR și PLUS nu pot rămâne niște elite care trăiesc în bula lor. Elitismul defazat de popor înseamnă dezastru. Dacă Guvernul Cioloș a fost o dezamăgire, atunci asta s-a întâmplat pentru că a fost alienat de popor. De poporul acesla știrb și sărac, asistat și neinformat… cunoașteți stereotipul.

Am lucrat ca cercetător în matematică și am ajuns elita mondială în două domenii: informatică, respectiv matematică. Am lucrat în corporații. Seducția de a crede că fiecare român își permite o cafea la Starbucks e mare, dar departe de realitate. Nu o să ader la niciun partid care nu are un plan concret de a scoate din sărăcie treimea de români care trăiește la limita supraviețuirii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă bucur de un singur lucru : că există Dumnezeu. Cu siguranță există, pentru că este atât de bun şi ne iubeşte pe toți ! Chiar dacă suntem atât de diferiți şi NU SEMĂNĂM DELOC UNII CU ALȚII. La un moment dat toți ne vom întâlni cu El şi-abia atunci ne vom vedea aşa cum suntem în realitate : goi-goluți.
    Mulțumesc lui Dumnezeu că din întâmplare ți-am citit "dizertația" despre umanitate !
    Greşesc oare ?
    • Like 0
  • MONIK check icon
    Legat de procentul de 12% al celor ce au votat Nu la întrebarea legata dwde referendum, eu cred ca o buna parte din ei nu au inteles corect modul cum a fost formulată întrebarea sau nu au citit pana la capat intrebarea.Si cred ca au raspuns din automatism cu NU fara sa fie persoane care sunt de acord cu coruptia.
    • Like 1
  • Nu cred că cei care au votat cu "Nu" sunt complici și de acord cu corupția.Intrebarile trebuiau citite de doua ori mai ales daca nu ai urmărit dezbaterile...Din păcate Oana nu dispare generația peste 50 nostalgicii și needucați care cred că Rusia ne-a salvat de la ceva sau că UE ne fura la ceva...nu sunt șanse.Japonia și mai ales Germania s-au ridicat după WW2 iar noi după 30 de ani suntem aproape tot în 90....Nu ai cum sa schimbi mentalități la care comuniștii au lucrat 50 de ani.....
    • Like 0
  • Alien check icon
    Concluzia articolului mi se pare perfect valabila.
    Însă până la ea, articolul suna ca un discurs a lui Dragnea: "cine nu votează ca mine (adică aproximativ trei sferturi dintre romani) este corupt, hot," dragnist", antiroman samd". Cu o asemenea abordare nici n-o sa educi nici n-o sa convingi pe nimeni vreodată.
    Eu cred ca întâi trebuie sa ÎNȚELEGI de ce ce jumate n-au votat și un sfert a votat aiurea și sa te abții sa faci spume și a pune etichete, dacă vrei sa ai vreo șansă să-i educi sau să-i convingi sa ți se alăture.
    • Like 0
    • @ Alien
      cromium check icon
      Pe vremuri era un banc cu un om care tinea o punga si o tot scutura la intervale regulate.Un trecator il vede si il intreaba de ce scutura punga respectiva, ce are in ea.Omul zice: in punga sunt soricei si o scutur din cand in cand ca sa nu se organizeze sa roada punga. Jumatatea aia care n-a votat e in punga si se aseamana intrucatva cu majoritatea celulelor sistemului nervos care altceva decat sa transmita mai departe niste informatii nu fac.Materia cenusie e la mare cautare in univers dar supernovele nu explodeaza de nerabdare sa tot astepte ca Universul sa devina inteligent.Ele explodeaza pentru ca trebuie sa explodeze...
      Ma intreb daca lumea atat de angrenata in tavalugul societatii isi mai face timp sa viseze o lume in care poti discuta orice cu oricine fara frica visurilor celuilalt.Oamenii de astazi traiesc un sclavagism pur.Multinationalele nu au fost inventate de Dragnea , dar poti sa te duci oriunde in vest si o sa vezi ca lumea are aceleasi opinii despre multinationale ca cel mai aprig bolsevic...Totusi este prea mult vorba despre bani si cine ii are si intr-o societate comunista si intr-una capitalista. Nu-si mai pune nimeni intrebari de bun simt de genul: de ce trebuie sa platesc impozit , de ce daca trebuie sa-l platesc trebuie sa-l platesc in bani in conditiile in care Statul nu imi ofera automat conditii decente de a- obtine? Luati de bunaseama un agricultor amarat de la tara care face niste porumb pe bucatica lui si nu are unde sa il vanda la un pret bun, pietele fiind controlate de aceiasi intermediari de la revolutie incoace.El de ce nu isi poate plati impozitul cu produsul muncii lui, de ce trebuie sa imbogateasca un sistem menit sa imbogateasca pe unii de la varful piramidei?Asta e o intrebare pe care actualmente poti s-o pui in aproape orice tara din lume si nu vei primi nici un raspuns decent indiferent de sistemul politic adoptat in acel loc.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    De fapt e PLUS cu USR. În ziua alegerilor toţi prietenii mă sfătuiau să votez cu Cioloş. Nu cu USR, cu Cioloş.
    • Like 0
    • @ Valentin
      cromium check icon
      Pai daca astia sunt impreuna cum poti vota separat? Eu am votat USR-PLUS si ciolos era primul nume pe lista...Tot liste am votat, ca de 30 de ani incoace...
      • Like 0
    • @ cromium
      Valentin check icon
      N-am spus că se poate vota separat. Am spus doar că oamenii au votat cu Cioloş. Atât am spus.
      • Like 0
  • Destul de corect ce zici, Răzvane, dar... să ai „stamină”? Ce sîntem noi, flori?! Vezi ce faci cu romglezismele că se duce naibii efectul dacă mă bufnește rîsul!
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Evident ca nu s-a terminat. Nici o clipă nu am crezut asta dupa ce am vazut ca 2 milioane de români au votat totusi cu PSD. Ceva se intampla sub ochii noștri și inca nu realizam. Explozia acestor partide extremiste si nationaliste in Europa reprezinta preludiul unei mișcări mult mai ample. După cum vedeți, PSD - ul este in plina refacere si schimbare de tactica dupa era Dragnea. Votul sutelor si miilor de români care stăteau la cozi ore intregi pare ca nu a avut nici un efect.
    • Like 1
    • @ mike
      cromium check icon
      Nu e doar in Europa...e peste tot si e preambulul razboiului.Trebuie ca populatia sa fie exterminata.Nu ati observat cu ce obstinatie se dau de doua decenii peste tot documentare despre mutatul pe Marte si terminarea resurselor Terrei pe motiv ca am fi prea multi?Nu e din cauza ca s-a scumpit petrolul si ca jumatate din culturile planetei au ajuns sa fie culturi tehnice in loc sa se mai cultive de mancare pentru toata lumea, e din cauza ca, vezi Doamne, suntem prea multi.Musiu "Tesla" nu mai gaseste "saracul" loc pe Pamant...O sa traim toate distopiile Hollywood-ului in timpul vietii noastre !De aia si zic: pregatiti-va de vremuri grele, cu adevarat grele.Dronele te elimina de la 4 km impreuna cu toata familia in 4 secunde .Toate tarile dezvoltate angajeaza zeci de mii de oameni anual pentru constructia de drone militare. Thales ne-a vandut laserul de la Magurele, dar vreti sa stiti ce altceva mai face Thales-ul impreuna cu alte 1000 de firme doar in Europa? Aparatura militara conventionala de exterminare in masa.Veti fi vanati ca iepurii si exterminati impreuna cu tot cartierul cu doua click-uri pe ecranul laptop-ului unui umflatel mic care nici n-a iesit din casa de cand l-a fatat ma-sa de ocupat ce este sa colecteze puncte, scuturi si mana...Nici macar nu e nevoie de rusi sa o faca.https://www.france24.com/en/20190322-france-macron-risky-plan-army-streets-yellow-vests-protests-sentinelle O sa o faca dragii nostrii conducatori ca sa nu tabaram in vilele lor facute din furt calificat si mai ales necalificat.Rusii sunt exact ca noi si ca voi, niste sarantoci plini de entuziasm in a-si arata ura fata de "ceilalti" cantand in struna propriilor miliardari care, culmea, au proprietati si conturi imprastiate in toata lumea .De fapt au mai multe averi in America, Europa occidentala si in Africa decat in Rusia...ca nu e bine sa iti tii toate ouale intr-un singur cos.De fapt asta e si o mare problema pt Putin, ca nu isi poate controla toti subordonatii si banii lor...
      • Like 0
    • @ cromium
      Valentin check icon
      Mda, asta cam aşa este. Istoria e ciclică. Lucrurile astea se întâmplau şi înainte de cel de al doilea război mondial.
      • Like 0
    • @ Valentin
      cromium check icon
      Stii...mai este un curent care spune ca inteligenta artificiala ne va extermina.Am vazut si eu in adolescenta Terminator ca toata lumea si am fost convins 100% ca Arnold personal va veni din viitor sa imi ia gatul.Acum vad ca un african ii aplica unui Arnold de 70 de ani un "triunghiul mortii" si Asta la vista Baby :) Ceva ma face sa cred ca denigrarea inteligentei artificiale, pe motiv ca e periculoasa , ca de fapt celor bogati le este cea mai mare frica de inteligenta artficiala care va deveni constienta cu adevarat pentru ca aceea ii va extermina pe ei in primul rand nemaivrand a fi controlata.Cred ca lumea de rand are mai multe sanse sa traiasca impreuna cu o inteligenta artificiala adevarata decat cu una pe jumatate functionala si aservita intereselor celor bogati cum ar fi UAV-urile militare spre exemplu.Inchipuiti-va un robot expert capabil sa se conecteze la toate bursele mondiale si sa analizeze complet independent toate sursele de venituri si fraudele din sistemul financiar care sa vrea sa indrepte situatia blocand toate conturile ca fac evaziune fiscala ori implicate in trafic cu arme, droguri , firme fantoma, etc...Inteleg mai degraba in cheia asta de ce Elon Musk e asa speriat de inteligenta artificiala.Daca ii descopera conturile de pe "Marte" ! :) Putin a zis ca cine stapaneste inteligenta artificiala stapaneste lumea.Cred ca exact de inteligenta artificiala adevarata i-ar fi cel mai teama unuia care vrea sa stapaneasca lumea.
      • Like 0
    • @ cromium
      Valentin check icon
      Depinde. În dimineaţa erei industriale muncitorii credeau că maşinile le vor lua locul. Aşa a şi fost. Astăzi se lucrează cu roboţi industriali. Om vedea şi ce va face inteligenţa artificială.
      • Like 0
    • @ Valentin
      cromium check icon
      Eu subscriu la declaratiile lui Alain Delon chiar daca nu am ajuns anii lui:
      „Viaţa nu-mi mai oferă mare lucru. Am cunoscut totul, am văzut totul. Urăsc epoca asta. Îmi vine să vomit. Există fiinţe pe care le urăsc. Totul este greşit, totul este fals, totul este falsificat. Nu mai există respect, nu mai există cuvântul dat. Doar banii mai contează. Toată ziua auzim vorbindu-se doar despre crime. Ştiu că voi părăsi această lume fără regrete“

      • Like 0
    • @ cromium
      Valentin check icon
      Există vreo epocă roz bombon? Care a fost aia?
      • Like 0
    • @ Valentin
      cromium check icon
      Intr-o anumita masura astazi e cel mai bine ....avem de toate dar nu stim ce sa facem cu ele pentru ca ni se spune mereu ca ce avem are alt rost decat ala pe care ni-l inchipuim noi.Eu am ajuns sa admir cel mai mult pe tigani dupa ce am vazut o prelegere a unu indian yoghin care intreba : care e cea mai mare forta din univers care poate schimba lumea? Si raspunde: Procesul de digestie! Orice mananc se transforma in...Mine! Tiganii dau toata lumea la fier vechi pentru niste zile cu soare.Nu i-am privit niciodata asa pana nu am vazut un Yoghin indian exprimandu-se, dar cam asta e...ei digera lumea asta si o transforma in ceafa , sunci, mici , carnat si bere. What a wonderfull life ! Poate ar fi timpul sa incepem toti sa ascultam manele.Viata e frumoasa si pe santier cu Salam-ul langa tine, numai sa nu cumva sa construiesti ci sa darami si sa scoti metalele pretioase ascunse in obiecte de cult!
      • Like 1
    • @ cromium
      E normal. Asta e conditia umană. Asa va fi cât timp va exista "animalul " social numit Om. Totul are la baza FRICA. Mai ales al celor mai bogați și "importanți "
      O zi bună!
      • Like 0
  • Dorin check icon
    PSD ul nu va duce lipsă de votanți atâta timp cât nu vor dispărea generațiile de comunistoizi infectați cu virusul ceaușismului.
    • Like 0
  • Imi place . Mai ales demersul moral cu linia de demarcatie bine/rau. Aici e boala. Comunismul prin ateism/marxism/ pragmatism a diluat functia morala a constiintei romanesti. De aici coruptia endemica din care greu se iese. Ma tem de radicalizarea dreltei ca in alte ţări europene....
    • Like 0
  • cromium check icon
    Englezii au o sarbatoare numita Guy Fawkes si desi istoric a fost vorba de o incercare a bisericii catolice de a distruge parlamentul, regele si pe protestanti intr-o uriasa explozie, englezii o sarbatoresc pe 5 noiembrie prin focuri uriase la malul marii ca pe instaurarea legii , ordinii si refuzul de a preschimba societatea pe calea violentei ci prin actiune cetateneasca responsabila si pasnica, in timp ce altii au imprumutat acelasi simbol pentru a se declara pe fata impotriva abuzurilor regimurilor politice. Fiecare se foloseste de un simbol atat cat ii permit toate posibilele semnificatii si simplul clivaj al gandirii face din Batman un erou care va salva omenirea de Superman... Tot invatamantul primar care ar trebui sa aranjeze in capul micutilor valorile si moralitatea are o uriasa dilema nu doar la noi ci in intreaga lume : cine este mai important in societate, cine o va salva: Batman sau Superman?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult