Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Numele celebrului sportiv Farkas Paneth e mult mai potrivit pentru o stradă clujeană decât cel al savantului fascist Nicolae Paulescu

Cluj-Napoca - Foto Facebook Municipiul Cluj Napoca

Foto Facebook Municipiul Cluj-Napoca

De curând publicaţia Newsweek  semnala demersul Primăriei Cluj-Napoca de a atribui unei străzi din oraş numele lui Nicolae Paulescu, cel care în 1922 înfiinţa, alături de A.C. Cuza, Uniunea Naţional Creştină, primul partid din Europa care adopta svastica drept simbol oficial.

În 1923, Paulescu devenea vicepreşedintele Ligii Apărării Naţionale Creştine care avea drept însemn tricolorul românesc, având în centru aceeaşi svastică neagră.

Nicolae Paulescu a publicat numeroase articole şi broşuri de un antisemitism virulent, având o influenţă covârşitoare asupra lui Corneliu Zelea Codreanu, întemeietorul Legiunii Arhanghelul Mihail, precum şi asupra tineretului legionar. De altfel, Nicolae Paulescu a fost membru în Senatul Legionar.

Făcând abstracţie de aceste aspecte ale convingerilor şi activităţilor lui Nicolae Paulescu, în răspunsul oferit publicaţiei Newsweek, Primăria Cluj-Napoca îşi susţine demersul arătând că „moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi [sic] rezumate de nicio civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional” şi că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Nu pot fi decât uluită citind aceste argumente ale primăriei oraşului meu – proclamat drept un model de multiculturalitate şi convieţuire interetnică – întru apărarea co-fondatorului primului partid fascist din România şi autorul unor scrieri antisemite care demonstrează prin argumente pseudo-ştiinţifice inferioritatea biologică şi pericolul reprezentat de evrei pentru naţiunea română. Broşurile întitulate sugestiv: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul, Francmasoneria (1913), Sinagoga și Biserica față de pacificarea omenirii (1924), Complot jidano-francmasonic împotriva neamului românesc (1924), Degenerarea rasei jidănești (1928), Desfrâul Jidanilor (1928). În epilogul broşurii Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidănimii (1931), Paulescu se pronunţa cu subiect şi predicat pentru „exterminarea jidanilor”. Savantul român, decedat în 1931, nu a mai apucat punerea în aplicare a „soluţiei finale a problemei evreieşti”, pe care o propovăduise cu un deceniu înainte.

Există controverse serioase privind originalitatea activităţii ştiinţifice şi a meritelor lui Nicolae Paulescu în descoperirea insulinei, dar nu acest fapt îl face total nepotrivit pentru ca o stradă din Cluj să-i poarte numele, ci convingerile şi activitatea sa politică.

Mă întreb oare de ce Primăria Muncipiului Cluj-Napoca s-a gândit să-l onoreze pe controversatul savant bucureştean Nicolae Paulescu – atribuind numele său unei străzi – şi nu pe un clujean valoros?

Eu cred că această onoare i s-ar cuveni mult mai mult lui Farkas Paneth (1917-2009), o legendă a tenisului de masă, născut şi crescut la Cluj. În 1936, devenea vicecampion mondial, cu echipa României, condusă de Albin Morariu, dar în 1938 era eliminat din echipa naţională, în urma intrării în vigoare a legilor antisemite promulgate de Guvernul Goga-Cuza.

Farkas Paneth a supravieţuit Holocaustului, însă întreaga sa familie a pierit la Auschwitz.

După război a contribuit decisiv la aşezarea definitivă a României, a Clujului său natal, în elita tenisului de masă mondial. În calitate de antrenor a cucerit, mai întâi cu echipa României şi apoi cu cea a CSM Cluj, numeroase titluri de campion naţional, european şi mondial. La apusul vieţii i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Clujului.

În iunie 2013, primarul Clujului elogia personalitatea lui Farkas Paneth, cu prilejul dezvelirii plăcii memoriale de pe faţada casei în care a trăit timp de opt decenii renumitul sportiv şi antrenor, supravieţuitor al Holocaustului.

În 2014, acelaşi primar, Emil Boc, declara la inaugurarea Monumentului Memorial al Evreilor Deportaţi din Cluj: Never again!

Nu pot să cred că acum ar putea să fie de acord cu atribuirea numelui lui Nicolae Paulescu unei străzi din Oraşul Comoară.

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu

https://www.rfi.ro/politica-130789-nicolae-paulescu-savant-putin-cunoscut-si-ideolog-al-antisemitismului-biologic?fbclid=IwAR3yT365o-mvXzZKuohsnVhkM8YxaCCcM0dqV0rFeGUlnYHmfOmj1uPDfkk

https://www.rfi.ro/politica-122869-cuza-si-paulescu-teoreticienii-antisemitismului-si-fascismului-romanesc

https://en.wikipedia.org/wiki/Farkas_Paneth

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cluj-paneth-farkas-poveste-nemuritoare-1_50bd456b7c42d5a663c99eca/index.html

Paneth, Farkas: Paleta şi Planeta, Ed. Transilvania Star, 2003

Articol preluat de pe baabel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimată doamnă, prin ceea ce expuneţi dumneavoastră aici este ca şi cum aţi cere nemţilor să-l dea la o parte pe Heidegger şi să-l pună-n locul lui pe Beckenbauer. După cum, probabil, ştiţi, toată lumea (nu numai nemţii) îi suportă pe amândoi. Inclusiv pe plăcuţele cu denumirea străzilor. Chiar şi Wagner se mai cântă, doamnă, iar de câţiva ani buni şi în Israel.
    • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      Dar Wagner cu ce a greșit, domnule ? Ați uitat în ce secol a trăit ?
      • Like 0
  • Activitatea științifică a lui Nicolae Paulescu și contribuția pe care a avut-o la realizarea primilor pași spre gestionarea și tratarea diabetului sunt indubitabile. Păcate o fi avut ca oricine, dar de aici și pâna la a-l pune laolaltă cu atrocitățile nazismului și să-i discredităm importanța muncii printr-un exercițiu de “una albă, două negre” cred că e cale puțin cam lungă. Thomas Sowell spunea la un moment dat că e bine să încurajăm oamenii la a-și exprima părerile dar în același timp “to know what you’re talking about”
    • Like 4
  • Nicolae Paulescu a fost un savant, la fel Otto Warburg( premiul Nobel in 1931) ambii au avut inclinatii pro fasciste(sau asa mentioneaza istoria supusa manipularii) dar nimic nu sterge contributia lor la stiinta si medicina. sa invatam a respecta tot ce au facut unii oameni de exceptie nu sa le stirbim memoria cu pacatele lor.
    • Like 4
    • @ Victorin Borsciov
      Savant dar fascist înainte de nașterea fascismului ? Așa e când o minoritate sau alta are suficientă influență încât poate să-i afecteze pe majoritarii naționali și când ”dictatura majorității” este o invenție ! Să începem să enumerăm multiplele situații în care unii minoritari s-au comportat precum niște invocați ”dictatori naționaliști” ? Chiar și dacă ne referim, pentru început, doar la modul în care a ”sucombat” Eminescu și nu mai pomenim de marile tunuri economice și financiare în afaceri în care chiar și acum, încă, put oribil ? Vor unii (uneori motivat dar adesea chiar nemotivat) ca doar românii să-și toarne cenușă pe cap ? Au recuperat vreodată românii ceea ce au pierdut după minoritari (numiți , nu aleși) care ”au decis” în defavoarea românilor și/sau a României ? Nu mai departe de o minoritate care au fost despăgubiți chiar de două ori de către statul român pentru aceeași revendicare pe care nu aveau dreptul să o facă după rezolvarea disputei încă dinainte de 1940 ? Și, ce credeți ?, unii dintre ei mai încearcă și a treia oară ! Înțelegeți (parțial) cum a putut răsări un AUR de oarecare succes ?
      • Like 3
    • @ Ion Filip
      De Paulescu nu stim prea multe de Otto Warburg stim ca avea orientari pro fasciste(sau asa spun unii), a primit Crucea de Fier pentru bravura in primul razboi mondial cand a servit in regimentul de Ulani(un corp de elita al armatei germane) iar contributia lui la medicina este similara celei lui Einstein in fizica, Toate "apucaturile" astea de a gasi ceva "intunecat" in viata unui om care a adus o mare contributie la binele umanitatii imi face greata.
      • Like 0
  • Dap pai am fost si oameni care au intrat in USR..
    Asta imi minimizeaza orice realizare nu-i asa?
    Descopar insulina, ajut milioane de oameni sa nu moara dar ce sa vezi am fost in partid.
    Nasol, la oase!
    Da a ai fi trait atunci probabil Legiunea iti parea ok.
    Judeci dupa 85 de ani sigur e diferit si blamabil dar omul asta merita respect pentru descoperirea lui nu pentru ce a fost el ca om.
    • Like 3
    • @ Criss Stanculescu
      Normal, doar pentru că a fost membru al unei falange politice și nu pentru că ar fi făptuit ceva împotriva unei minorități ?
      Chiar dacă ar fi adevărat ceva dintre acuzații (dar întâi să se dovedească !) tot ar trebui să se separe activitatea științifică de una politică (dar fără vreun fapt incriminabil dovedit) și să-i fie recunoscută valoarea științifică de la care au beneficiat atât de mulți oameni !... Dar, oare, un savant preocupat de domeniul lui, când ar fi avut timp să se desfășoare în politică ? Iar asta cu 11-12 ani înainte de apariția fascismului (adică prin 1920-1921) când
      nici descreieratul de ”Adolf” nu știa ce vrea și nu înființase nimic ? La noi este rentabil să te dai persecutat sau afectat de mari pierderi și să revendici una sau alta chiar dacă, mai ales, majoritatea am putea revendica pierderi de toate felurile !
      • Like 4
    • @ Ion Filip
      check icon
      "doar pentru că a fost membru al unei falange politice"?
      Păi și cu cărțile alea (destul de multe) cum rămîne??
      "ar trebui să se separe activitatea științifică de una politică" (sic)
      Și asta cum s-ar face? Dacă amintim și "bubele" zicem că nu s-a făcut separare și dacă le ignorăm zicem că s-a făcut?
      • Like 1
    • @
      Bravos, ”curajosule” ! Despre ce cărți vorbești ? Spune clar la ce te referi ! Cărți politice scrise de el ? Ce cărți, ce scria în acele cărți ? Bagi șopârla și dai colțul ? Ești un minoritar vizat doar aluziv ? Ce ”foaită” (rasă) de om ești ? Așa te apucă lehamitea (chiar și scârba) de unele postări ! ....
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      check icon
      Hoa, bre, ușurel...
      Uite aici partea din articol care ți-a scăpat (și o poți verifica din mai multe surse):
      "Broşurile întitulate sugestiv: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul, Francmasoneria (1913), Sinagoga și Biserica față de pacificarea omenirii (1924), Complot jidano-francmasonic împotriva neamului românesc (1924), Degenerarea rasei jidănești (1928), Desfrâul Jidanilor (1928). În epilogul broşurii Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidănimii (1931)".
      • Like 0
    • @
      Deci asta pretinzi d-ta că le-a scris Paulescu ? Să fim serioși ! Arată-mi copertile (cu titlul și numele autorului) scanate ! Și care ar fi 1-2 surse accesibile pentru verificare ?
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      check icon
      Eu nu pretind nimic dar dau crezare unor oameni serioși care au cercetat arhive, de ex
      https://www.observatorcultural.ro/articol/nu-imi-venea-sa-cred-ce-citesc/
      • Like 2
    • @ Criss Stanculescu
      Face parte din conceptul de "cancel culture" lansat la "apa" recent odata cu "promovarea agendei LGBT, transgender si altele.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult