Foto Facebook Municipiul Cluj-Napoca
De curând publicaţia Newsweek semnala demersul Primăriei Cluj-Napoca de a atribui unei străzi din oraş numele lui Nicolae Paulescu, cel care în 1922 înfiinţa, alături de A.C. Cuza, Uniunea Naţional Creştină, primul partid din Europa care adopta svastica drept simbol oficial.
În 1923, Paulescu devenea vicepreşedintele Ligii Apărării Naţionale Creştine care avea drept însemn tricolorul românesc, având în centru aceeaşi svastică neagră.
Nicolae Paulescu a publicat numeroase articole şi broşuri de un antisemitism virulent, având o influenţă covârşitoare asupra lui Corneliu Zelea Codreanu, întemeietorul Legiunii Arhanghelul Mihail, precum şi asupra tineretului legionar. De altfel, Nicolae Paulescu a fost membru în Senatul Legionar.
Făcând abstracţie de aceste aspecte ale convingerilor şi activităţilor lui Nicolae Paulescu, în răspunsul oferit publicaţiei Newsweek, Primăria Cluj-Napoca îşi susţine demersul arătând că „moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi [sic] rezumate de nicio civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional” şi că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.
Nu pot fi decât uluită citind aceste argumente ale primăriei oraşului meu – proclamat drept un model de multiculturalitate şi convieţuire interetnică – întru apărarea co-fondatorului primului partid fascist din România şi autorul unor scrieri antisemite care demonstrează prin argumente pseudo-ştiinţifice inferioritatea biologică şi pericolul reprezentat de evrei pentru naţiunea română. Broşurile întitulate sugestiv: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul, Francmasoneria (1913), Sinagoga și Biserica față de pacificarea omenirii (1924), Complot jidano-francmasonic împotriva neamului românesc (1924), Degenerarea rasei jidănești (1928), Desfrâul Jidanilor (1928). În epilogul broşurii Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidănimii (1931), Paulescu se pronunţa cu subiect şi predicat pentru „exterminarea jidanilor”. Savantul român, decedat în 1931, nu a mai apucat punerea în aplicare a „soluţiei finale a problemei evreieşti”, pe care o propovăduise cu un deceniu înainte.
Există controverse serioase privind originalitatea activităţii ştiinţifice şi a meritelor lui Nicolae Paulescu în descoperirea insulinei, dar nu acest fapt îl face total nepotrivit pentru ca o stradă din Cluj să-i poarte numele, ci convingerile şi activitatea sa politică.
Mă întreb oare de ce Primăria Muncipiului Cluj-Napoca s-a gândit să-l onoreze pe controversatul savant bucureştean Nicolae Paulescu – atribuind numele său unei străzi – şi nu pe un clujean valoros?
Eu cred că această onoare i s-ar cuveni mult mai mult lui Farkas Paneth (1917-2009), o legendă a tenisului de masă, născut şi crescut la Cluj. În 1936, devenea vicecampion mondial, cu echipa României, condusă de Albin Morariu, dar în 1938 era eliminat din echipa naţională, în urma intrării în vigoare a legilor antisemite promulgate de Guvernul Goga-Cuza.
Farkas Paneth a supravieţuit Holocaustului, însă întreaga sa familie a pierit la Auschwitz.
După război a contribuit decisiv la aşezarea definitivă a României, a Clujului său natal, în elita tenisului de masă mondial. În calitate de antrenor a cucerit, mai întâi cu echipa României şi apoi cu cea a CSM Cluj, numeroase titluri de campion naţional, european şi mondial. La apusul vieţii i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Clujului.
În iunie 2013, primarul Clujului elogia personalitatea lui Farkas Paneth, cu prilejul dezvelirii plăcii memoriale de pe faţada casei în care a trăit timp de opt decenii renumitul sportiv şi antrenor, supravieţuitor al Holocaustului.
În 2014, acelaşi primar, Emil Boc, declara la inaugurarea Monumentului Memorial al Evreilor Deportaţi din Cluj: Never again!
Nu pot să cred că acum ar putea să fie de acord cu atribuirea numelui lui Nicolae Paulescu unei străzi din Oraşul Comoară.
Bibliografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu
https://www.rfi.ro/politica-130789-nicolae-paulescu-savant-putin-cunoscut-si-ideolog-al-antisemitismului-biologic?fbclid=IwAR3yT365o-mvXzZKuohsnVhkM8YxaCCcM0dqV0rFeGUlnYHmfOmj1uPDfkk
https://www.rfi.ro/politica-122869-cuza-si-paulescu-teoreticienii-antisemitismului-si-fascismului-romanesc
https://en.wikipedia.org/wiki/Farkas_Paneth
https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cluj-paneth-farkas-poveste-nemuritoare-1_50bd456b7c42d5a663c99eca/index.html
Paneth, Farkas: Paleta şi Planeta, Ed. Transilvania Star, 2003
Articol preluat de pe baabel
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asta imi minimizeaza orice realizare nu-i asa?
Descopar insulina, ajut milioane de oameni sa nu moara dar ce sa vezi am fost in partid.
Nasol, la oase!
Da a ai fi trait atunci probabil Legiunea iti parea ok.
Judeci dupa 85 de ani sigur e diferit si blamabil dar omul asta merita respect pentru descoperirea lui nu pentru ce a fost el ca om.
Chiar dacă ar fi adevărat ceva dintre acuzații (dar întâi să se dovedească !) tot ar trebui să se separe activitatea științifică de una politică (dar fără vreun fapt incriminabil dovedit) și să-i fie recunoscută valoarea științifică de la care au beneficiat atât de mulți oameni !... Dar, oare, un savant preocupat de domeniul lui, când ar fi avut timp să se desfășoare în politică ? Iar asta cu 11-12 ani înainte de apariția fascismului (adică prin 1920-1921) când
nici descreieratul de ”Adolf” nu știa ce vrea și nu înființase nimic ? La noi este rentabil să te dai persecutat sau afectat de mari pierderi și să revendici una sau alta chiar dacă, mai ales, majoritatea am putea revendica pierderi de toate felurile !
Păi și cu cărțile alea (destul de multe) cum rămîne??
"ar trebui să se separe activitatea științifică de una politică" (sic)
Și asta cum s-ar face? Dacă amintim și "bubele" zicem că nu s-a făcut separare și dacă le ignorăm zicem că s-a făcut?
Uite aici partea din articol care ți-a scăpat (și o poți verifica din mai multe surse):
"Broşurile întitulate sugestiv: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul, Francmasoneria (1913), Sinagoga și Biserica față de pacificarea omenirii (1924), Complot jidano-francmasonic împotriva neamului românesc (1924), Degenerarea rasei jidănești (1928), Desfrâul Jidanilor (1928). În epilogul broşurii Tălmăcirea Apocalipsului. Soarta viitoare a jidănimii (1931)".
https://www.observatorcultural.ro/articol/nu-imi-venea-sa-cred-ce-citesc/