Foto Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
„Da, coronavirusul este în aer”, titrează NY Times, care publică o opinie semnată de Linsey C. Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Universitatea Virginia Tech.
Transmiterea coronavirusului prin aerosoli este importantă, probabil mult mai importantă decât am reușit deocamdată să dovedim, scrie autorul.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut oficial că SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, poate fi transportat prin aerosoli.
În timp ce tușim sau strănutăm, vorbim sau doar respirăm, în mod natural, degajăm picături (particule mici de fluid) și aerosoli (particule și mai mici de fluid) în aer. Cu toate acestea, până la începutul acestei luni, OMS - la fel ca Centrele de Prevenire și Prevenire a Bolilor din SUA sau instituțiile de sănătate publică din Anglia - a avertizat mai ales despre transmiterea noului coronavirus prin contact direct și picături eliberate la distanță mică.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra transmiterii prin aerosoli a virusului numai în cazuri rare, cum ar fi după intubație și alte proceduri medicale, care implică pacienți infectați în spitale.
După ce câteva luni oamenii de știință au făcut presiuni asupra OMS, pe 9 iulie, Organizația Mondială a Sănătății și-a schimbat poziția - de la negare la acceptare parțială: „Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă este posibil să se detecteze SARS-CoV-2 viabil în eșantioane de aer din spații în care nu sunt efectuate proceduri care generează aerosoli și ce rol ar putea juca aerosolii în transmiterea coronavirusului."
Autorul opiniei publicate de NY Times adaugă că este inginer de mediu și studiază modul în care virusurile și bacteriile se răspândesc prin aer - precum și unul dintre cei 239 de oameni de știință care au semnat o scrisoare deschisă la sfârșitul lunii iunie, fâcând presiuni asupra OMS să ia în considerare mai serios riscul de transmistere prin aer a coronavirusului.
Într-un studiu publicat miercuri în Nature, cercetătorii de la Universitatea din Nebraska Medical Center arată că au descoperit că aerosolii colectați din camerele de spital unde se aflau pacienți cu Covid-19 conțineau coronavirus.
Acest lucru confirmă rezultatele unui studiu de la sfârșitul lunii mai, în care s-a ajuns la concluzia că pacienții cu Covid-19 eliberează SARS-CoV-2 atunci când expiră, pur și simplu, fără să tușească sau chiar să vorbească. Autorii acestui studiu au spus că transmisia aeriană „joacă un rol major” în răspândirea virusului.
Acceptarea acestor concluzii nu ar schimba mult ceea ce se recomandă în prezent ca fiind măsurile de protejare. Cea mai puternică protecție împotriva SARS-CoV-2, indiferent dacă virusul este conținut în cea mai mare parte în picături sau în aerosoli, rămâne în esență aceeași: păstrați distanța și purtați măști.
Mai degrabă, constatările recente sunt un semnal important pentru a fi de asemenea vigilenți cu privire la deschiderea ferestrelor și îmbunătățirea fluxului de aer în interior. Sunt dovezi suplimentare că și calitatea măștilor contează în protecție.
OMS a definit ca „picătură” o particulă mai mare de 5 microni și a spus că picăturile nu circulă mai mult de un metru.
De fapt, și „picăturile” și aerosolii sunt mici picuri de lichid, dimensiunea lor variind de-a lungul unui spectru care merge de la foarte mic la microscopic.
Da, picăturile tind să zboare prin aer, precum niște mini-ghiulele de tun, și cad la sol destul de repede, în timp ce aerosolii pot pluti în jur multe ore.
Dar fizica de bază spune, de asemenea, că pentru o picătură de 5 microni durează aproximativ o jumătate de oră să cadă pe podea de la gura unui adult de înălțime medie, iar în acest timp picătura poate călători mulți metri pe un curent de aer. Picăturile expulzate prin tuse sau strănut călătoresc de asemenea mult mai departe de un metru.
Dar înainte ca aerosolii să ajungă departe, ei trebuie să călătorească prin aerul care este aproape: ceea ce înseamnă că sunt un pericol și la o distanță apropiată. Și cu atât mai mult cu cât, la fel ca fumul dintr-o țigară, aerosolii sunt concentrați cel mai mult în apropierea persoanei infectate (sau fumător) și se diluează în aer în timp.
Un studiu realizat de către oameni de știință de la Universitatea Hong Kong și Zhejiang University, din Hangzhou, China, publicat în revista Building and Environment în iunie a concluzionat: „Cu cât sunt mai mici picăturile expirate, cu atât mai importantă este calea aeriană pe distanțe scurte.“
Ce înseamnă toate acestea?
Puteți intra într-o cameră goală și să contractați virusul dacă o persoană infectată a fost acolo înaintea voastră? Poate, dar probabil doar dacă acea cameră este mică și neventilată.
Poate virusul să se ridice în sus și în jos în clădiri prin conducte de aer sau conducte? Poate, însă, acest lucru nu a fost stabilit.
Mai probabil, cercetările sugerează că aerosolii contează în scenarii extrem de banale.
Luați în considerare cazul unui restaurant din Guangzhou, sudul Chinei, la începutul anului, în care o persoană infectată cu SARS-CoV-2 a răspândit virusul la un număr de nouă persoane așezate la masa lor și la alte două mese.
Yuguo Li, profesor de inginerie la Universitatea din Hong Kong, și colegii săi au analizat imaginile video de la restaurant și într-un studiu publicat în aprilie au arătat că nu au găsit nicio dovadă de contact apropiat între pesoanele care luau masa în restaurant.
Picăturile de la persoana infectată ar fi căzut la podea înainte de a ajunge la celelalte mese.
Însă cele trei mese – unde stăteau în total cele 9 persoane care au fost infectate – erau într-o zonă prost ventilată a restaurantului.
În mod similar, o singură persoană se pare că a infectat alte 52 din celelalte 60 de persoane la o repetiție de cor în comitatul Skagit, din statul Washington, în lune martie.
Câțiva cercetători de la diferite universități au analizat acel eveniment și într-un studiu publicat luna trecută au concluzionat că aerosolii au fost probabil mijloacele de transmitere dominante.
Participanții au folosit dezinfectant de mână și au evitat îmbrățișările și strângerile de mână, limitând potențialul de infecție prin contact direct sau picături. Pe de altă parte, camera a fost slab ventilată, repetiția a durat mult timp (2,5 ore), iar cântatul este cunoscut drept o activitate in care se produc aerosoli și se facilitează răspândirea unor boli precum tuberculoza.
O lucrare publicată săptămâna aceasta de The Lancet Respiratory Medicine care a analizat aerosolii produși de tuse și respirațiile pacienților cu diverse infecții respiratorii a constatat „predominanța agenților patogeni în particule mici” (sub 5 microni). „Nu există dovezi”, a concluzionat studiul, „că unii agenți patogeni sunt transportați doar în picături mari.”
Unii oameni de știință au susținut că, doar pentru că aerosolii pot conține SARS-CoV-2, asta nu dovedește, în sine, că pot provoca o infecție și că, dacă SARS-CoV-2 ar fi răspândit în primul rând de aerosoli, ar exista mai multe dovezi de transmisie pe distanțe lungi.
Sunt de acord că, probabil, transmiterea virusului pe distanțe lungi de către aerosoli nu este semnificativă, dar cred că, luate împreună, o mare parte dintre dovezile adunate până în prezent sugerează că transmiterea la distanță apropiată prin aerosoli este semnificativă.
Implicațiile practice sunt clare:
- Distanțarea socială este foarte importantă. Stati departe unul de celălalt, unul sau doi metri cel puțin - deși mai departe este mai sigur.
- Poartă o mască. Măștile ajută la blocarea aerosolilor eliberați de purtător. Când vine vorba de măști, dimensiunea contează.
Măștile N95 sau KN95, purtate corect, filtrează aerul și împiedică purtătorul să inhaleze cel puțin 95% din aerosolii ce pot purta virusul.
Eficacitatea măștilor chirurgicale împotriva aerosolilor variază mult.
Un studiu din 2013 a constatat că măștile chirurgicale au redus expunerea la virusurile gripei cu 10% pana la 98% (în funcție de designul măștii).
O lucrare recentă a descoperit că măștile chirurgicale pot bloca complet coronavirusurile sezoniere de a intra în aer.
Din câte știu, adaugă autorul opiniei publicate de NY Times, încă nu a fost efectuat un studiu similar pentru SARS-CoV-2, dar aceste descoperiri s-ar putea aplica și la acest virus, deoarece este similar cu coronavirusurile sezoniere ca mărime și structură.
În special in ce priveste aerosolii mai mici de 1 micron este mai eficient să folosiți o țesătură mai moale (care este mai ușor să se potrivească strâns peste față) decât o țesătură mai rigidă (care, chiar dacă este un filtru mai bun, tinde să lasa spatii ), spune autorul opiniei.
- Evitați aglomerația. Cu cât sunt mai mulți oameni în jurul tău, cu atât este mai probabil ca cineva dintre ei să fie infectat. Evitați în special mulțimile în interior, unde se pot acumula aerosoli.
- Ventilația. Deschideți ferestre și uși. În sistemele de climatizare și încălzire schimbati filtrele periodic.
Nu este clar cât de mult este transmis acest coronavirus prin aerosoli, spre deosebire de picături sau prin contactul cu suprafețele contaminate. Incă nu știm răspunsul la această întrebare nici măcar pentru gripă, care a fost studiată de zeci de ani.
Însă acum știm acest lucru: aerosolii contează în transmiterea Covid-19 - și probabil chiar mai mult decât am reușit până acum să dovedim.
Dr Linsey C. Marr este profesor Charles P. Lunsford de inginerie civilă și de mediu la Universitatea Virginia Tech. Cercetările la care lucrează Marr au în vedere interacțiunea nanomaterialelor și a virusurilor cu atmosfera. În timpul pandemiei de Covid-19, Marr a studiat modul în care SARS-CoV-2 și alți agenți patogeni pot fi transportați în aer.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
M-a și mirat bâlbâiala OMS, când se știe de fapt demult că SARS CoV-2 se transmite prin aerosoli. Politicile sanitare din diverse state au luat demult în considerare această posibilitate: prevenirea transmiterii a fost mult mai eficientă. Mai bine să pară exagerat decât să pară mai târziu rău... Cu atât mai mult cu cât se cunosc și alte boli care se transmit astfel: varicela, tuberculoza.
Picăturile infecțioase au în jur de 100ų în timp ce aerosolii vreo 5. Nu-i de mirare că picăturile cad repede, prin forța gravitației în timp ce aerosolii persistă.
Acest articol ori un rezumat ar fi bine să fie publicat peste tot. Astfel poate se vor convinge și unii opozanți ai măștii. Deh, speranța moare ultima...
Omului de rând trebuie să-i dai mesaje scurte şi pe înţelesul lui. Cele video sunt mult mai eficiente decât presa scrisă.
Exemplu nr. 1: Circuli pe sub ferestrele de la parterul blocului? poţi simţi mirosuri de mâncare, parfum, sau fum de ţigară provenite din apartamentele de la parter? Te poţi infecta de la asimptomaticii care locuiesc acolo!
Exemplu nr. 2: Evită să inhalezi aerul eliminat din aparatele de aer condiţionat, ventilatoare sau hotele de bucătărie.
Exemplu nr. 3: Dacă vecinul tuşeşte sau strănută la fereastră te poţi infecta prin aerosolii contaminaţi care pot pluti şi rămâne în aer până la X minute.
Însă, din cauză că la noi totul se face „la ordin", şi deasemeni din cauza inerţiei, desigur că n-o să vedeţi prea curând astfel de spot-uri practice.
Din păcate, oamenii s-au plictisit deja să tot vadă acelaşi mesaj învechit cu „poartă mască”, şi schimbă imediat canalul.
Lumea ar trebui să devină precaută şi vigilentă inclusiv [şi] în privinţa inhalării de aerosoli. Decidenţii din Guvern ar trebui să solicite televiziunilor reactualizarea acelor spot-uri concepute la începuturile pandemiei - să se facă clar inclusiv şi pericolul de răspândire a virusului prin aerosoli.