
(Foto Guliver/Getty Images)
Societatea Croitorie Gingașă SRL este persoană juridică română înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, înregistrată în scopuri de TVA în România. Aceasta are ca obiect de activitate producția de confecții de damă. Societatea produce mai multe modele de rochii și fuste foarte apreciate de cumpărători.
Firma deține un magazin online prin intermediul căruia preia comenzile de la clienți. În perioada următoare societatea intenționează să promoveze pagina magazinului online în Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova în scopul stimulării vânzărilor către persoane fizice din aceste state. Cumpărătorii sunt persoane fizice neînregistrate în scopuri de TVA. Ce procedură urmărim din punctul de vedere al TVA pentru aceste vânzări la distanță?
Vânzarea unor bunuri către clienți persoane fizice, când bunurile părăsesc teritoriul României, are un regim diferit de TVA pentru vânzările în spațiul comunitar și pentru vânzările către persoane din afara spațiului comunitar.
Acest transport de bunuri din România către persoane fizice din alte state membre este cunoscut în legislația fiscală drept o vânzare la distanță. Specific vânzării la distanță, este faptul că la momentul vânzării se cunosc datele de identificare ale clientului. În consecință,
nu vom analiza o procedură de transport a unor stocuri într-un alt stat, ci ne raportăm la vânzări către clienți ce nu dețin un cod valid de TVA.
În cazul în care vânzarea de bunuri se realizează către persoane fizice din alte state membre, vom ține cont de plafonul vânzărilor la distanță existent în fiecare stat membru, în echivalentul art. 275 alin. (2) din Codul fiscal.
Vânzările către persoanele fizice din alte state membre până la atingerea plafonului se facturează cu TVA din România, deoarece beneficiarii nu comunică un cod valid de TVA, nu este realizată o livrare intracomunitară scutită de TVA, ci se realizează o livrare de pe teritoriul României, locul de unde pornește transportul bunurilor. Obligația plății TVA este impusă de art. 268 alin. (1) din Codul fiscal.
Lista cu plafoanele la distanță pentru fiecare stat membru
După ce se atinge plafonul vânzărilor la distanță, societatea Croitorie Gingașă SRL trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în respectivul stat membru și facturează cu TVA din respectivul stat membru.
Practic, bunurile circulă din România până în celălalt stat membru în baza unei autofacturi scutite de TVA pentru că se realizează un transfer intracomunitar asimilat unei livrări scutite de TVA în baza codului de TVA din celălalt stat membru, iar ulterior vânzarea către clienți persoane fizice ce va face cu TVA din statul respectiv.
Acest lucru conduce la obligația depunerii unui decont de TVA în statul unde ajung mărfurile. Desigur, înregistrarea în scopuri de TVA se poate realiza printr-un reprezentant fiscal.
În cazul în care se efectuează o livrare de bunuri către persoane fizice din state din afara comunității europene, această vânzare este scutită de TVA în România, conform art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Se impune să existe documentele de export, factură, declarație vamală de export, documente de transport, etc. În același timp, trebuie urmărite eventualele obligații vamale la introducerea bunurilor pe teritoriul respectivului stat terț. Este posibil ca unele state să solicite taxe de import, TVA în vamă etc.
În această situație trebuie stabilit foarte exact cine achită aceste taxe de import. Le va introduce în preț societatea Croitorie Gingașă SRL sau vor fi plătite de persoana fizică cumpărătoare?
În concluzie, față de bugetul de stat din România, în primă instanță până la atingerea plafoanelor vânzărilor la distanță, vânzările către persoanele fizice din celelalte state membre se facturează cu TVA din România.
Vânzările către persoanele fizice din state din afara comunității europene se facturează scutit de TVA în România, dar trebuie respectate eventuale obligații de import în celelalte state membre.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am firma neplatitoare de TVA si am un client persoana fizica din EU ( Franta si Spania ) care vrea sa cumpere de la mine niste bucatarii din lemn si materiale pt amenajari interioare .
1. ii facturez fara TVA
2. daca ii fac si montajul cum il facturez ? tot fara TVA
3. daca ii renovez si bucataria ( gresie faianta parchet etc ) cum ii facturez ?
Multumesc anticipat !
În viitor ar fi interesant și un articol despre TVA-ul care trebuie plătit în cazul statelor non-UE și în cazul vânzărilor către persoanele juridice din alte state.