Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O firmă vinde mărfuri online în alte state din UE sau în state terțe. Ce TVA trebuie să factureze

taxe online

(Foto Guliver/Getty Images)

Societatea Croitorie Gingașă SRL este persoană juridică română înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, înregistrată în scopuri de TVA în România. Aceasta are ca obiect de activitate producția de confecții de damă. Societatea produce mai multe modele de rochii și fuste foarte apreciate de cumpărători. 

Firma deține un magazin online prin intermediul căruia preia comenzile de la clienți. În perioada următoare societatea intenționează să promoveze pagina magazinului online în Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova în scopul stimulării vânzărilor către persoane fizice din aceste state. Cumpărătorii sunt persoane fizice neînregistrate în scopuri de TVA. Ce procedură urmărim din punctul de vedere al TVA pentru aceste vânzări la distanță?

Vânzarea unor bunuri către clienți persoane fizice, când bunurile părăsesc teritoriul României, are un regim diferit de TVA pentru vânzările în spațiul comunitar și pentru vânzările către persoane din afara spațiului comunitar.

Acest transport de bunuri din România către persoane fizice din alte state membre este cunoscut în legislația fiscală drept o vânzare la distanță. Specific vânzării la distanță, este faptul că la momentul vânzării se cunosc datele de identificare ale clientului. În consecință,

nu vom analiza o procedură de transport a unor stocuri într-un alt stat, ci ne raportăm la vânzări către clienți ce nu dețin un cod valid de TVA.

În cazul în care vânzarea de bunuri se realizează către persoane fizice din alte state membre, vom ține cont de plafonul vânzărilor la distanță existent în fiecare stat membru, în echivalentul art. 275 alin. (2) din Codul fiscal. 

Vânzările către persoanele fizice din alte state membre până la atingerea plafonului se facturează cu TVA din România, deoarece beneficiarii nu comunică un cod valid de TVA, nu este realizată o livrare intracomunitară scutită de TVA, ci se realizează o livrare de pe teritoriul României, locul de unde pornește transportul bunurilor. Obligația plății TVA este impusă de art. 268 alin. (1) din Codul fiscal.

Lista cu plafoanele la distanță pentru fiecare stat membru

După ce se atinge plafonul vânzărilor la distanță, societatea Croitorie Gingașă SRL trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în respectivul stat membru și facturează cu TVA din respectivul stat membru.

Practic, bunurile circulă din România până în celălalt stat membru în baza unei autofacturi scutite de TVA pentru că se realizează un transfer intracomunitar asimilat unei livrări scutite de TVA în baza codului de TVA din celălalt stat membru, iar ulterior vânzarea către clienți persoane fizice ce va face cu TVA din statul respectiv.

Acest lucru conduce la obligația depunerii unui decont de TVA în statul unde ajung mărfurile. Desigur, înregistrarea în scopuri de TVA se poate realiza printr-un reprezentant fiscal.

În cazul în care se efectuează o livrare de bunuri către persoane fizice din state din afara comunității europene, această vânzare este scutită de TVA în România, conform art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Se impune să existe documentele de export, factură, declarație vamală de export, documente de transport, etc. În același timp, trebuie urmărite eventualele obligații vamale la introducerea bunurilor pe teritoriul respectivului stat terț. Este posibil ca unele state să solicite taxe de import, TVA în vamă etc.

În această situație trebuie stabilit foarte exact cine achită aceste taxe de import. Le va introduce în preț societatea Croitorie Gingașă SRL sau vor fi plătite de persoana fizică cumpărătoare? 

În concluzie, față de bugetul de stat din România, în primă instanță până la atingerea plafoanelor vânzărilor la distanță, vânzările către persoanele fizice din celelalte state membre se facturează cu TVA din România.

Vânzările către persoanele fizice din state din afara comunității europene se facturează scutit de TVA în România, dar trebuie respectate eventuale obligații de import în celelalte state membre.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • John check icon
  Buna ziua .

  Am firma neplatitoare de TVA si am un client persoana fizica din EU ( Franta si Spania ) care vrea sa cumpere de la mine niste bucatarii din lemn si materiale pt amenajari interioare .
  1. ii facturez fara TVA
  2. daca ii fac si montajul cum il facturez ? tot fara TVA

  3. daca ii renovez si bucataria ( gresie faianta parchet etc ) cum ii facturez ?

  Multumesc anticipat !
  • Like 0
 • Foarte util!
  În viitor ar fi interesant și un articol despre TVA-ul care trebuie plătit în cazul statelor non-UE și în cazul vânzărilor către persoanele juridice din alte state.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
sound-bars icon