Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Ai fost concediat sau te temi că vei fi următorul pe lista celor disponibilizați? Descoperă cum treci peste o astfel de situație dificilă și cum faci față temerilor de concediere. Un articol cu resurse și sfaturi practice care te vor ajuta să-ți regăsești rapid ritmul și locul în piața muncii.
La nivel global, şase din zece persoane se tem de o posibilă pierdere a locului de muncă în fața inteligenței artificiale generative. Paradoxal, însă, mai puțin de o treime dintre directorii executivi consideră că pierderea joburilor reprezintă o îngrijorare pentru oamenii lor.
În Statele Unite, 85% dintre angajați se tem că vor rămâne fără loc de muncă în 2024, arată un sondaj realizat de MyPerfectResume. 69% dintre respondenți sunt de părere că va crește concurența în piața muncii, iar aproape jumătate prevăd o scădere a numărului locurilor de muncă la distanță. În plus, 78% dintre aceștia se tem de pierderea locurilor de muncă datorită progresului inteligenței artificiale.
Anxietatea oamenilor care se gândesc dacă vor fi următorii pe listă este aproape la fel de gravă ca anxietatea pe care o simt cei care și-au pierdut locul de muncă. Incertitudinea unei potențiale amenințări, ca un perpetuu „drob de sare”, poate fi partea cea mai dificil de înfruntat.
Cum scapi de gândurile negative privind teama de concediere?
Teama de a fi concediat îi face pe mulți oameni să fie prinși într-un cerc vicios al celor mai catastrofice scenarii. Cum oprești spirala gândurilor negative? Iată câțiva pași simpli:
- Notează-le. Așa vei putea identifica ce a declanșat acele emoții și care sunt convingerile tale despre situație, ca să te poți detașa și gândi obiectiv. De exemplu: „Tocmai am avut o ședință în care 10% din colegi și-au pierdut locul de muncă, iar acum sunt îngrijorat că voi rămâne fără job și nu îmi voi mai putea plăti chiria”.
- Înlocuiește fiecare gând negativ cu o afirmație pozitivă și realistă. De exemplu: „Doar pentru că o parte dintre colegi au fost concediați nu înseamnă că voi fi și eu”. Concentrarea pe momentul prezent te va ajuta să te simți mai stăpân pe situație.
- Ia măsuri preventive. Actualizează-ți CV-ul, vezi care sunt locurile de muncă disponibile în piață și care sunt competențele pe care le caută angajatorii. În acest fel te vei simți mai pregătit în cazul unei potențiale concedieri.
- Concentrează-te asupra hobby-urilor, relațiilor și intereselor personale. Când ești supus unui astfel de stres, acesta începe să se răsfrângă asupra vieții personale și asupra relațiilor tale. Nu uita să te bucuri de familie, prieteni, pasiuni și de lucrurile care îți oferă plăcere în afara locului de muncă.
Până la acest moment al anului, peste 130 de companii au concediat mai mult de 33.000 de persoane în toată lumea, conform Layoffs.fyi. Iar titlurile despre companiile din diverse industrii care dau afară sute sau chiar mii de oameni nu fac altceva decât să amplifice anxietatea, sădesc panică și îngrijorare.
Aceste concedieri par să reflecte o tendință mai amplă din industria tehnologiei, în care organizațiile se bazează din ce în ce mai mult pe inteligența artificială și automatizare, iar asta duce adesea la reducerea numărului de angajați. Anna Tavis, profesor de management la Universitatea din New York, consideră că organizațiile din majoritatea industriilor vor continua să își regleze numărul de angajați în scopul eficientizării și reducerii costurilor.
Experții vin și mai liniștesc apele: „Într-adevăr, zeci de mii de persoane concediate într-o singură lună nu e puțin, dar este o picătură într-o găleată, în comparație cu numărul celor care sunt concediați, lunar, chiar și într-o piață a muncii puternică și stabilă", spune Heidi Shierholz, președinte al Institutului de Politică Economică din Washington.
Ce faci dacă totuși ai fost concediat?
Iată șapte sfaturi care te vor ajuta să treci peste asta mai ușor și care îți vor oferi perspective despre ceea ce poți face în continuare, pornind de la articole publicate în Forbes și Indeed:
1. Prelucrează emoțiile.
Este important să îți acorzi timp să procesezi toate emoțiile care pot apărea în urma concedierii. Este normal să te simți șocat, furios, trist, ori confuz în astfel de situații. Anxietatea te poate face să ai gânduri negative care îți vor afecta încrederea în sine. Încearcă să gândești rațional.
Nu te grăbi să ignori sau să înlături însă aceste emoții; permite-ți să le simți și să le exprimi într-un mod sănătos. Poate fi util să vorbești cu un prieten, un membru al familiei sau chiar un terapeut. Această experiență dificilă este una temporară - esențial este să înveți din ea, să te ridici și să mergi mai departe.
2. Evaluează-ți competențele.
În continuare, îți recomandăm să faci un audit personal și să îți analizezi abilitățile. Ar putea fi chiar util să evaluezi performanța de la ultimul job. Au existat aspecte pe care le-ai fi putut gestiona diferit? Ai primit feedback care să-ți dea indicii despre ceea ce poți îmbunătăți? Identificarea acestor aspecte te va ajuta să identifici direcțiile în care te poți dezvolta.
Poți încerca să obții feedback de la cei cu care ai lucrat. Ia legătura cu foștii colegi care ar putea să îți ofere informații valoroase despre modul în care au colaborat cu tine. Fii deschis la feedback, deoarece este un instrument valoros pentru dezvoltarea ta personală și profesională.
3. Alege ce îți dorești să faci.
Tu decizi ce urmează. Deși poate părea descurajant, consideră această perioadă ca fiind o ocazie bună să îți reevaluezi obiectivele și aspirațiile profesionale. Întreabă-te ce vrei să faci în continuare. Poate îți dorești să devii antreprenor sau freelancer. Poate simți că ai activat prea mult timp în aceeași industrie și ai nevoie de o schimbare. Poate că rolul pe care îl aveai nu ți-a pus în valoare abilitățile sau nu te-a provocat suficient, și vrei să faci altceva. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care poți să ți le adresezi și care îți pot modela parcursul profesional.
4. Actualizează-ți CV-ul și profilul de Linkedin.
Asigură-te că CV-ul tău reflectă cele mai recente experiențe profesionale și abilități dobândite. Adaugă orice proiect sau realizare recentă care este relevantă pentru viitorii angajatori. De asemenea, actualizează-ți profilul de LinkedIn pentru a fi mai vizibil pentru recrutori și pentru a-ți crește șansele de a găsi noi oportunități de carieră.
5. Dezvoltă-ți rețeaua de networking.
Relațiile profesionale pot fi extrem de valoroase în căutarea unui nou loc de muncă. Ține legătura cu foștii colegi, mentori sau cu alte persoane din industria ta pentru a cere sfaturi, recomandări și pentru a fi la curent cu oportunitățile de angajare care nu au devenit publice încă.
Participă la evenimente de networking sau la întâlniri profesionale pentru a-ți extinde rețeaua de contacte și pentru a-ți crește vizibilitatea în domeniul tău de interes.
6. Investește în dezvoltarea personală și profesională.
Acum ai oportunitatea să investești timp și efort în dezvoltarea abilităților soft și hard care-ți vor spori atractivitatea în piața muncii. Folosește timpul liber pe care îl ai pentru a dobândi noi competențe căutate de angajatori - asta îți va păstra și mintea departe de scenarii nocive.
7. Menține o rutină și un echilibru sănătos.
Alocă timp activităților care îți fac plăcere și care te relaxează, cum ar fi sportul, cititul sau alte hobby-uri. Îngrijirea personală este importantă pentru a-ți menține starea de spirit pozitivă și pentru a face față cu succes stresului și incertitudinii asociate cu căutarea unui nou loc de muncă.
Layoff Diaries, o nouă tendință pe TikTok
În era în care lucratul de la distanță și rețelele de socializare se împletesc cu viața noastră profesională, există o tendință care ia tot mai multă amploare: angajații concediați se filmează și împărtășesc în mediul online experiențele prin care au trecut.
Unele dintre aceste videoclipuri, cum ar fi cel realizat de Brittany Pietsch, oferă o perspectivă onestă a procesului de concediere. Sunt percepute de publicul larg drept instrumente educaționale, oferindu-le totodată un sentiment de comunitate și solidaritate celor care au trecut prin situații similare. Mai mult, marchează un peisaj profesional în schimbare, în care transparența și împărtășirea experiențelor personale sunt mai bine acceptate, chiar și în situații delicate, precum concedierile.
Unele dintre aceste videoclipuri, cum ar fi cel realizat de Brittany Pietsch, oferă o perspectivă onestă a procesului de concediere. Sunt percepute de publicul larg drept instrumente educaționale, oferindu-le totodată un sentiment de comunitate și solidaritate celor care au trecut prin situații similare. Mai mult, marchează un peisaj profesional în schimbare, în care transparența și împărtășirea experiențelor personale sunt mai bine acceptate, chiar și în situații delicate, precum concedierile.
Pe de altă parte, publicarea pe rețelele sociale a evenimentelor personale ori sensibile, cu privire la locul de muncă, poate avea repercusiuni profesionale pe termen lung. Aceste videoclipuri ar putea fi percepute în mod negativ de viitorii angajatori care ar considera că reprezintă o lipsă de profesionalism.
În plus, există riscul unor probleme juridice, în special dacă conținutul videoclipului încalcă vreo clauză de confidențialitate din contractele încheiate cu angajatorul. Acest aspect subliniază importanța cunoașterii și a respectării limitelor legale.
Totuși, a te lăsa condus de revoltă poate să nu fie cea mai bună idee chiar dacă ai dreptate. Poate e mai înțelept să scoți în evidență în postările din social media și amintiri pozitive, să vorbești despre foștii colegi și mentori, să le mulțumești celor alături de care ai lucrat bine.
Iar pentru lucrurile mai puțin plăcute, trăite la momentul concedierii, există UndeLucrăm.ro și Glassdoor, unde poți să scrii tot ce ți s-a întâmplat, bun sau rău, în mod anonim. Ai grijă totuși să te păstrezi cerebral și pe cât posibil obiectiv. Astfel, îi vei putea ajuta pe cei care iau în considerare să se angajeze în acea companie.
Vă invităm să descoperiți podcastul Hacking Work și să vă abonați la newsletterul Hacking Work, pentru a primi în fiecare luni și joi dimineață cele mai proaspete știri și analize din piața globală a muncii. Să vă fie de folos!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.