Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O noutate fiscală în 2023: persoanele fizice pot fi selectate în mod aleatoriu de Fisc în scopul efectuării unei verificări a situației fiscale personale

Sigla ANAF

Foto: Inquam Photos

OUG nr. 188/2022 modifică substanțial prevederile din Codul de procedură fiscală, când sunt reglementate proceduri de colectare a creanțelor fiscale sau controale și inspecții fiscale.

Actul normativ trebuie analizat din perspectiva termenului de intrare în vigoare în sensul că unele prevederi normative intră în vigoare în data de 29 decembrie 2022, data publicării în Monitoul oficial, alte prevederi normative intră în vigoare în data de 08 ianuarie 2023 – în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul oficial, iar alte prevederi intră în vigoare în data de 01 ianuarie 2026.

În plus, unele prevederi din prezenta ordonanță se aplică inspecțiilor fiscale începute înainte de publicarea în Monitorul oficial a prezentei ordonanțe.

Trebuie să ținem cont și de actualele prevederi normative, din cauza faptului că noile reglementări sunt adoptate în contextul existenței unei proceduri deja aplicabile.

Să analizăm succint principalele prevederi ale actului normativ:

1) Se instituie noțiunea de ”dosar administrativ al acțiunii de control”, respectiv noțiunea de ”dosar fiscal al contribuabilului”, ca fiind un set de documente aferente unei acțiuni de control sau aferente activității de administrare a contribuabilului.

2) La cererea scrisă a contribuabilului, organul fiscal are obligația să pună la dispoziția acestuia dosarul administrativ al acțiunii de control.

Notă: există chiar o hotărâre a Curții de justiție a Uniunii Europene – C430/19/CF, într-un litigiu între un contribuabil din România și autoritatea fiscală, ce stabilește dreptul contribuabilului de a solicita anularea actelor administrative fiscale când contribuabilul nu a avut acces la respectivele documente deținute de organul fiscal.

3) Se elimină procedura de efectuare doar a unor controale tematice, organul fiscal având dreptul să efectueze controale inopinate sau controale antifraudă.

4) Se reiterează situația prin care contribuabilul trebuie să prezinte organului fiscal documente sau informații pentru clarificarea situației fiscale. Se accentuează însă o precizare normativă în sensul că organul fiscal trebuie să indice documentele pe care le solicită contribuabilului și natura informațiilor pe care le solicită.

5) Se reiterează situația în care contribuabilul are obligația să depună documente la sediul organului fiscal, această procedură putându-se realiza atât prin transmiterea cu poșta, prin înregistrarea la registratura organului fiscal sau prin mijloace electronice de comunicare la distanță.

6) Se instituie procedura de notificare a conformării. În situația în care se identifică contribuabili ce ar putea să fie selectați în vederea efectuării unei inspecții fiscale, anterior începerii inspecției, aceștia pot fi notificați de identificarea riscurilor fiscale și de neconformările identificate de organul fiscal.

7) Contribuabilii au un termen de 30 de zile după notificare să depună sau să corecteze declarațiile fiscale. Depunerea și corectarea declarațiilor fiscale nu înseamnă neapărat suspendarea inspecției fiscale, ci diminuarea riscului fiscal.

În cazul în care există contribuabili cu risc fiscal ridicat, ce au fost notificați și nu au remediat riscurile fiscale, aceștia sunt supuși obligatoriu unei inspecții fiscale/verificări documentare.

8) Ca și regulă generală, inspecția fiscală se realizează la sediul organului de inspecție fiscală. 

Notă: până la această modificare, regula generală era ca inspecția să se desfășoare la sediul contribuabilului. Organul fiscal prin decizie motivată sau la solicitarea contribuabilului poate efectua inspecția la sediul contribuabilului. Contribuabilul interesat va depune o cerere ce va fi soluționată în maxim 3 zile de la înregistrare, iar dacă nu este soluționată în acest termen, se consideră acceptată în mod tacit.

9) Se introduce o nouă procedură a controlului Antifraudă, aceasta având ca obiectiv prevenirea și combaterea fraudei și evaziunii fiscale.

10) Se reiterează faptul că dacă în urma unei analize de risc asupra veniturilor persoanelor fizice se va începe o verificare a situației personale, când diferența dintre veniturile estimate prin analiza de risc și veniturile declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei.

Noutatea fiscală constă în faptul că persoanele fizice pot fi selectate în mod aleatoriu în scopul efectuării unei verificări a situației fiscale personale. Legiuitorul stabilește totuși faptul că într-un an nu pot fi selectate mai mult de 10% din totalul persoanelor potențialepentru efectuarea verificării situației personale.Și în această situație se utilizează procedura notificării de conformare voluntară.

După cum se cunoaște, contribuabilul are dreptul să solicite audiere. Acesta poate să prezinte în scris un punct de vedere, în termen de 5 zile lucrătoare de la data audierii. Noutatea constă în faptul că acest termen poate fi prelungit cu cel mult 5 zile lucrătoare din motive justificate, cu acordul conducătorului organului fiscal.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală primește noi atribuții și competențe sporite de la efectuarea de investigații până la confiscarea de bunuri și sume în scopul combaterii fraudei și evaziunii fiscale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult