Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O soluție modernă și practică implementată în Cehia în lupta cu coronavirusul poate fi adaptată și în România: automatele de măști

Automat de măști

Foto: Cristian Gregoretti, blesk.cz

Sunt multe orașe, printre care și Galațiul, unde purtarea măștii în spațiile publice a devenit obligatorie. Este o măsură de protecție binevenită.

În Cehia, de exemplu, această regulă este impusă demult, sub sancțiunea unor amenzi usturătoare. În orașele mari, în special în stațiile de autobuz, au fost instalate automate cu măști (foto 1, 2) de două categorii. La set (2 bucăți), la un preț de 60 de coroane, adică aproximativ 12 lei (foto 3), și unele de calitate superioară, la 240 coroane, adică 45 de lei. 

Lumea respectă izolarea, distanța socială și în general măsurile luate.

Cred că ideea cu montarea acestor automate este una modernă, practică și denotă civilizație. Vine în sprijinul cetățenilor, mai ales că nu îi mai pune pe drumuri pentru a procura astfel de măști. 

Totodată, am înțeles că Cehia acordă sprijin medical francezilor, infectați cu Covid-19, la unul dintre spitalele din Brno fiind așteptați 6 francezi. Și în același timp, numărul de cazuri a infecțiilor cu coronavirus este în scădere. În mod sigur și pentru faptul că ei nu s-au confruntat cu exodul de persoane întoarse în țară, cu care noi ne confruntăm, iar cehii sunt obișnuiți să respecte strict regulile. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Explicația: au producție proprie. Se vede pe automat, aparține unor fabrici autohtone de consumabile medicale, de fapt un concern mai mic, Batist Medical, cu ramificații in Polonia, Slovacia si mai nou Germania ( sursa: LinkedIn ). Ei au avut așadar și înainte producție proprie (nici un cuvințel în chineză). Nu i-a prins cu nădragii în vine, ca pe mai toate țările europene, n-au mai trebuit s-o dea la întors, ca masca nu protejează, în realitate fiind vorba de penurie.
    Iar automatul e unul de băuturi, biscuiți, adaptat. Foarte isteț!
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Pardon, Cehia a închis granițele pe când în România nici nu se vorbea despre.
    Cum adică n-au avut străini? Praga, turism...
    • Like 2
    • @ Delia MC
      storo check icon
      Nu ai dreptate: granitzele Cehiei au ramas deschise DOAR pt muncitorii transfrontalieri si pt transportulde marfuri ( camioane). NIMENI altcineva nu a mai putut intra in Cehia dupa ce si,au inchis granitzele, nici macar pt tranzit.
      • Like 0
    • @ storo
      Delia MC Delia MC check icon
      Cred că vorbim despre lucruri diferite: au avut străini, turiști, transfrontalieri înainte de închiderea granițelor, au călătorit ei înșiși. În zonele de frontieră au cazinouri și bordeluri special pentru străini. De undeva s-au căptușit și ei cu covizi. După, cineva cu domiciliul în Cehia și muncă în Germania a trebuit să opteze, ori una ori alta. La ei s-a întâmplat brusc și drastic, cam pe 10-12 martie.
      • Like 0
  • Ca să ai astfel de automate trebuie să ai ce pune în ele. La noi: se vor aduce, se vor proiecta, se vor aproba, se vor produce, Când ? Întrebați guvernanții.
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult