Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O soluție modernă și practică implementată în Cehia în lupta cu coronavirusul poate fi adaptată și în România: automatele de măști

Automat de măști

Foto: Cristian Gregoretti, blesk.cz

Sunt multe orașe, printre care și Galațiul, unde purtarea măștii în spațiile publice a devenit obligatorie. Este o măsură de protecție binevenită.

În Cehia, de exemplu, această regulă este impusă demult, sub sancțiunea unor amenzi usturătoare. În orașele mari, în special în stațiile de autobuz, au fost instalate automate cu măști (foto 1, 2) de două categorii. La set (2 bucăți), la un preț de 60 de coroane, adică aproximativ 12 lei (foto 3), și unele de calitate superioară, la 240 coroane, adică 45 de lei. 

Lumea respectă izolarea, distanța socială și în general măsurile luate.

Cred că ideea cu montarea acestor automate este una modernă, practică și denotă civilizație. Vine în sprijinul cetățenilor, mai ales că nu îi mai pune pe drumuri pentru a procura astfel de măști. 

Totodată, am înțeles că Cehia acordă sprijin medical francezilor, infectați cu Covid-19, la unul dintre spitalele din Brno fiind așteptați 6 francezi. Și în același timp, numărul de cazuri a infecțiilor cu coronavirus este în scădere. În mod sigur și pentru faptul că ei nu s-au confruntat cu exodul de persoane întoarse în țară, cu care noi ne confruntăm, iar cehii sunt obișnuiți să respecte strict regulile. 


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Explicația: au producție proprie. Se vede pe automat, aparține unor fabrici autohtone de consumabile medicale, de fapt un concern mai mic, Batist Medical, cu ramificații in Polonia, Slovacia si mai nou Germania ( sursa: LinkedIn ). Ei au avut așadar și înainte producție proprie (nici un cuvințel în chineză). Nu i-a prins cu nădragii în vine, ca pe mai toate țările europene, n-au mai trebuit s-o dea la întors, ca masca nu protejează, în realitate fiind vorba de penurie.
  Iar automatul e unul de băuturi, biscuiți, adaptat. Foarte isteț!
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Pardon, Cehia a închis granițele pe când în România nici nu se vorbea despre.
  Cum adică n-au avut străini? Praga, turism...
  • Like 2
  • @ Delia MC
   storo check icon
   Nu ai dreptate: granitzele Cehiei au ramas deschise DOAR pt muncitorii transfrontalieri si pt transportulde marfuri ( camioane). NIMENI altcineva nu a mai putut intra in Cehia dupa ce si,au inchis granitzele, nici macar pt tranzit.
   • Like 0
  • @ storo
   Delia MC Delia MC check icon
   Cred că vorbim despre lucruri diferite: au avut străini, turiști, transfrontalieri înainte de închiderea granițelor, au călătorit ei înșiși. În zonele de frontieră au cazinouri și bordeluri special pentru străini. De undeva s-au căptușit și ei cu covizi. După, cineva cu domiciliul în Cehia și muncă în Germania a trebuit să opteze, ori una ori alta. La ei s-a întâmplat brusc și drastic, cam pe 10-12 martie.
   • Like 0
 • Ca să ai astfel de automate trebuie să ai ce pune în ele. La noi: se vor aduce, se vor proiecta, se vor aproba, se vor produce, Când ? Întrebați guvernanții.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult