foto: Giulio Fornasar / Panthermedia / Profimedia
În ultimii ani, am fost expuși la evenimente care ne-au făcut să ne simțim adesea copleșiți și nesiguri. Fie că vorbim despre pandemie, crize economice, conflicte sau dezastre naturale, toate par să ne amintească de cât de fragilă poate fi stabilitatea în care trăim. În tot acest context, să rămâi optimist poate părea un gest de naivitate sau chiar mai mult, de negare a realității. Dar, în realitate, optimismul este o resursă prețioasă pentru a face față provocărilor vieții și asta nu doar atunci când lucrurile sunt simple, ci mai ales în momentele grele.
Scopul cultivării optimismului?
Ne este cunoscut deja, din psihologie, faptul că optimismul aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Dar optimismul nu presupune să închidem ochii la dificultăți, ci să ne antrenăm să vedem și resursele pe care le avem la dispoziție pentru a le depăși. Optimismul realist ne ajută să navigăm cu mai multă încredere prin clipele și perioadele dificile, să găsim soluții și să rămânem ancorați în motivația de a merge mai departe.
1. Concentrează-te pe ceea ce poți controla
Într-o lume haotică, senzația că pierdem controlul poate fi o sursă uriașă de anxietate. Când lucrurile din jurul nostru par să ne scape de sub control, este benefic să ne întoarcem atenția spre aspectele din viața noastră asupra cărora avem influență. Chiar și cele mai mici acțiuni zilnice – cum ar fi stabilirea unor obiective realizabile (să ducem gunoiul, să facem ordine în bucătărie, să cumpărăm alimente de bază) – ne ajută să simțim că avem un cuvânt de spus în propria viață. Acest sentiment de control poate fi reconfortant și, de multe ori, transformator.
2. Fii conștient de gândurile tale și gestionează-le
Mintea noastră este adesea programată să fie atentă la amenințări – un mecanism evolutiv care ne-a protejat de-a lungul mileniilor. Dar, în zilele noastre, această înclinație către negativ poate deveni mai mult o povară decât un beneficiu. Observând gândurile care tind să exagereze aspectele negative și încercând să le echilibrăm cu gânduri mai constructive și realiste putem evita capcana pesimismului. Schimbarea felului în care gândim nu se întâmplă peste noapte, dar, prin practică, devine un instrument valoros pentru o viață mai satisfăcătoare.
3. Bazează-te pe sprijinul relațiilor sănătoase
Nimeni nu trebuie să facă față singur provocărilor vieții. Să ai în jurul tău persoane în care ai încredere, cu care poți discuta deschis și sincer este esențial pentru a nu te simți singur în fața dificultăților. Relațiile pozitive ne oferă și o doză sănătoasă de perspectivă și ne ajută să vedem că nu suntem singurii care trec prin momente dificile. Chiar mai mult, sentimentul de apartenență la o comunitate sau la un grup de sprijin este un puternic catalizator către o stare de bine.
4. Cultivă și practică recunoștința zilnic
Poate sună pretențios sau chiar mistic, însă recunoștința este o practică simplă, dar cu un impact imens. În perioadele grele, este ușor să pierdem din vedere lucrurile bune din viața noastră. O practică zilnică a recunoștinței, chiar dacă înseamnă să găsim doar câteva lucruri mici pentru care suntem mulțumiți și recunoscători, poate să ne reorienteze mintea spre pozitiv. Această schimbare de atenție nu înseamnă să ignorăm problemele, ci să ne ajutăm să vedem și resursele pe care le avem în prezent.
6. Adoptă un optimism realist zi de zi
A fi optimist realist înseamnă să recunoști provocările și să accepți că nu le poți controla pe toate, dar să rămâi deschis să le depășești. Această atitudine ne permite să ne adaptăm mai ușor la schimbări, să căutăm soluții și să privim dificultățile ca pe o oportunitate de a învăța ceva nou. Un optimism realist ne reamintește că, deși nu putem controla tot ce se întâmplă în jurul nostru, putem alege cum răspundem și ce atitudine păstrăm față de schimbare.
Într-o lume în continuă schimbare, optimismul realist poate fi un sprijin de nădejde. Ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important, să găsim soluții și să rămânem ancorați în realitate, chiar și atunci când totul în jurul nostru pare nesigur. Este, în cele din urmă, o busolă interioară care ne ghidează în momentele dificile și ne ajută să descoperim sensuri profunde în experiențele pe care le trăim.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.