Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Oscar 2019. Filmele preferate ale lui CTP vs filmele câștigătoare. Roma, A Star Is Born, Black Panther, Bohemian Rhapsody sau spiritul Oscarurilor de anul acesta: „melodramă, istoriseală, blaxploitation, gay&lesbianploitation”

CTP - In fata ta - Vlad Basca

(Foto: Vlad Basca)

Cuvintele-cheie care caracterizează pe scurt cele 8 filme selectate pentru categoria cel mai bun film la Oscar 2019 sunt „melodramă, istoriseală, blaxploitation, gay and lesbianploitation”, a spus criticul de film și jurnalistul Cristian Tudor Popescu, invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 (emisiunea se difuzează la ora 13.30).

„Ultimii doi termeni - blaxploitation înseamnă folosirea persoanelor de culoare, African American, ca să fiu corect politic, pentru a face filme cu rețetă, de succes, care prind la public: gay and lesbianploitation, același lucru, numai că e vorba de homosexuali. Acestea sunt cuvintele mele care cred că închid selecția”, a punctat criticul de film.

„Să le luăm pe rând, în ordine. „Black Panther" e un film cu supereroi, e pentru prima dată când în categoria Best Picture în istoria Oscarurilor apare un film cu supereroi . Nu a apărut niciodată. De ce? Pentru că e vorba de negri, de o țară mitică, Wakanda, din Africa, e o întoarcere la origini – celebrul serial The Roots -, cu negrii veniți ca sclavi din Africa în America. Toată povestea este până la urmă despre negrii veniți în societatea americană, despre black power, despre black revenge, răzbunarea negrilor împotriva albilor și finalmente soluția corectă politic, pe care o vom vedea. Totul cu niște efecte vizuale, cu foarte bună coloană sonoră, un film tehnic remarcabil, ca Computer Edit Design, Computer Edited Images și mixaj de sunet.

„BlacKkKlansman" - și aici e vorba de negri, blaxploitation din nou. Aici e vorba de o comedioară a lui Spike Lee, care de altfel e consacrat în acest domeniu – New Black Cinema, cum îi spune el. N-am râs, eu nu am reușit. E vorba de o încurcătură de persoane, cineva e luat drept altcineva, se ajunge ca un negru să fie luat drept Klansman – un reprezentant al Ku Klux Klan, adică rasiștii feroce ai Americii, și de aici tot felul de quiproquo, situații mai mult sau mai puțin amuzante.

Oscar 2019. Bohemian Rhapsody. „Nu mi-au plăcut sforțările lui Malek de a-l imita pe Freedie”

„Bohemian Rhapsody" - avem și aici gay, avem bisexualitatea lui Freddie Mercury și, în același timp, și ceea ce am numit istoriseală în cuvintele-cheie. Istoriseală, adică luăm niște evenimente, niște personaje reale din istorie, un anumit episod, capitol, și, în loc să facem un documentar cinstit despre respectivul personaj/o perioadă, însăilăm un film de ficțiune în care inserăm tot felul de elemente de preferință de melodramă, care să gâdile naturelul simțitor al spectatorului. Pentru asta putem să alterăm realitatea istorică, așa cum se întâmplă în „Bohemian Rhapsody".

De pildă în film vedem că, înainte de celebrul Live AID, spectacolul de pe Wembley, cu care se închide filmul, Freddie Mercury află despre contaminarea lui cu HIV, că are SIDA, mai mult, le spune și colegilor din trupă, ceea ce este fals. El a aflat mult mai târziu, după 1985, că e bolnav și le-a spus abia în 1989. Secvența finală e cel mai bun lucru din film, ultimele 20 de minute tehnic sunt excepționale – montaj, filmări, imagine cu drona, Whembey-ul, reconstituirea atmosferei e extraordinară. E singurul moment care m-a emoționat și pe mine, am făcut priză cu filmul. Până acolo, nu l-am văzut pe Freddie”, spune criticul de film Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul spune că nu a fost convins de rolul în care actorul Rami Malek îl interpretează pe Freddie Mercury.

„Când l-am văzut pe dl Rami Malek în film străduindu-se din răsputeri să fie Freddie Mercury, prima mea reacție a fost ca în bancul ăla – Ăsta nu e tata - ăsta nu e Freddie. Nu m-a convins sub nicio formă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Probabil că ar fi fost mult mai Freddie Sacha Baron Cohen, un actor extraordinar si care si aduce mai mult cu Freddie. Freddie era un om puternic, un tip de 1,75 m, destul de solid, bine făcut, dădea senzația de forță. Ceea ce Rami Malek nu reușește niciun moment.

Nu mi-au plăcut sforțările lui Malek de a-l imita pe Freedie, nu aceasta e calea. Când încerci să readuci oamenilor un personaj, nu trebuie să te chinui, probabil că a văzut nu știu câte înregistări cu el și a zis «trebuie să fac chestia aia a lui Freedie», care avea niște dinți mai în față, în plus, ca de vampir, și se chinuie să-l imite ca gestică, ticuri, nu aceasta e calea.

Sursa imdb.com//Photo by Alex Bailey

Am văzut de pildă o rezolvare mult mai inteligentă a unui alt film istoric, un reenactment, „Moartea lui Stalin”, „Death of Stalin”, al lui Armando Iannucci, care l-a enervat pe Putin foarte tare și care, nu știu de ce, poate de asta, nu figurează nicăieri în selecția la Oscar. Vi-l recomand, dacă nu l-ați văzut, e excelent. Ce soluție găsește regizorul – e un film în engleză, despre Rusia – avem în minte nenumăratele filme despre Rusia, începând cu Doctor Jivago sau cu Frații Karamazov, Anna Karenina, unde - care e soluția? – actorii englezi vorbesc cu accent rusesc. Iannucci îi pune pe actorii englezi din film să vorbească cu accente diferite din engleză – accent de texan, de Yorkshire, dar nu mai apare canoneala aia de anglo-rusă. O idee foarte inteligentă, care nu presupune mimarea, ceea ce se străduiește din răsputeri să facă Rami Malek, dar și Christian Bale în The Vice”, spune Cristian Tudor Popescu.

Oscar 2019. „Roma",  „un film despre nimic, un storcător de emoție”

„Deci artiselile astea – avem istoriseli și avem artiseli – încep toate cu imaginea alb-negru, același lucru îl putem vedea la „Cold War", al lui Pawel Pawlikowski, care e nominalizat la Oscar pentru film străin, și nominalizat și la regie între cei 5.

Sursa imdb.com

Ideea e aceeași - de fapt strămoșul lor e The Artist, a luat premiul cel mare – e primul care a venit cu nostalgizarea asta în alb-negru: băgăm o imagine alb/negru, de obicei foarte bine filmat, atât „Roma" - Cuarón, care e un director de imagine excepțional, filmul e remarcabil fotografiat, de la un capăt la celălalt, însă ce conține el?”

  • Moderator: - Este un film despre nimic.
  • CTP: - Despre nimic, exact.

Criticul de film este de părere că „Roma” este „un storcător de emoție”.

„De ce nu receptez, nu fac priză la astfel de filme? Pentru că e o melodramă – o acțiune, un scenariu care este gândit de realizator în sensul de a-mi stoarce mie lacrimi, emoție, de a-mi crea niște momente. Dar e un storcător de emoție „Roma" - toate elementele sunt puse acolo, care țin de imagine, de jocul actorilor, replici – sunt puse, gândite ca să-mi stoarcă mie lacrimi. Pe mine așa ceva mă lasă rece, e fals”, spune jurnalistul.

Oscar 2019. A Star Is Born. „Lady Gaga m-a liniștit cu actoria de la prima secvență”

„Singurul lucru interesant pentru mine a fost că Bradley Cooper cântă bine. Nu știam asta”, spune Cristian Tudor Popescu despre „A Star Is Born”.

„Lady Gaga m-a liniștit cu actoria de la prima secvență, cea în closetul public, cu toate ușile, cu chiuvetele, iese cu telefonul la ureche din closet și spune: „GOD! FUCK THE MEN!" adică îi dăduse papucii lu' unul la telefon. Secvența e atât de clișeu, atât de kitch, interpretarea ei este vetustă și neconvingătoare, că m-am liniștit pentru tot restul filmului”, spune criticul de film.

(imdb.com//© © 2018 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES INC. ALL RIGHTS RESERVED)

De ce ajunge această melodramă totuși la inima oamenilor care merg la mall să vadă acest film? 

„Pentru că ea ajunge la inima acelor oameni care se duc la un astfel de film cu gândul să plângă. Zic așa: am terminat treaba la slujbă, am făcut curat prin casă, am mâncat, am ieșit cu nevastă-mea, acum a venit timpul să ne și emoționăm. Între alte activități ale zilei, ne ducem să ne emoționăm asupra unor astfel de oameni care vin cu astfel de... ăsta e sentimentalism, nu e sentiment. Sunt două concepte diferite”, subliniază Cristian Tudor Popescu.

În opinia jurnalistului, „A Star Is Born" nu reușește să depășească primul film din serie, originalul, cu Janet Gaynor în anii '30, cu Frederic March. „E al 4-lea remake, este degeaba. Bradley Cooper în continuare, cu ochii ăia ai lui ca două eleștee albastre, înlăcrimat, mereu pare că e pe punctul de a plânge și are acel zâmbet tâmp, specific fețelor de pe ecranul american, ăia care nu sunt actori, sunt fețe și sunt destui în istoria cinematografiei americane și bagă zâmbet din asta: «I love you!» , «I love you too» ”, spune Cristian Tudor Popescu, care consideră că vizionarea filmelor de Oscar este de obicei o corvoadă, pentru că „sunt puține filme care merită”.

Top Oscar CTP: filmele care au luat marele trofeu „meritat” și „opțiunile mele” de la Oscar 2019

Solicitat să facă un top personal cu 3-5 filme care au câștigat de-a lungul timpului premiul Oscar pentru cel mai bun film și pe care le recomandă publicului, Cristian Tudor Popescu a amintit „American Beauty", „Crash", „L.A. Stories", al lui Paul Haggis, „Birdman" al lui Iñárritu.

Cine va câștiga Oscar 2019? „Probabil Roma”

Ce film va câștiga Oscarul anul acesta? „Probabil „Roma", ceea ce nu o să mă convingă vreodată că e un film bun. Și vă mai recomand opțiunile mele: „Green Book", care are și favoritul meu într-un rol masculin, Viggo Mortensen , într-un rol excepțional, foarte bine joacă. Viggo Mortensen, care juca în Stăpânul inelelor, în filme de-astea cu gangsteri, violențe, aici face un rol minunat.”

(Foto Vlad Basca)

„Imaginați-vă o replică care m-a cocoșat de râs, ca ale lui Tarantino din Inglourious Bastards, aici e „Who the fuck is Joe Penn ?" - nu o să vă imaginați cine e - Frédéric Chopin. Excepțional! Și Mahershala Ali joacă foarte bine”. 

„Deci: „Green Book", „Capernaum" și „The Ballad of Buster Scruggs", un film minunat al Fraților Coen, unde puteți auzi, într-un mod în care nu mi-am imaginat că e posibil să te emoționeze, cuvântarea lui Lincoln de la Gettysburg, pe care americanii o știu cum știm noi că „Moldova nu e a mea, nu a voastră...", ei știu „Government of the people, by the people, for the people" - cuvintele-emblemă ale lui Lincoln și care aici te emoționează, pentru că sunt spuse de un handicapat total, un actor fără mâini și fără picioare”, spune Cristian Tudor Popescu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica la Digi24, începând cu ora 13:30.

Digi24 și Film Now vor transmite, duminică noaptea, decernarea premiilor Oscar 2019. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    premii politizate pana-n maduva artistilor...
    Se "poarta" mesajele antisexiste, homosexuale ( de parca toti am fi nevoiti sa vedem scene "fierbinti" intre doua decrepite ( inainte se mai faceau aluzii, suficiente ca publicul educat sa inteleaga despre ce-i vorba, nu era nevoie sa vezi imaginile socante)- insa acum tot publicu-i idiot, se bucura la senzatii tari si rezultatul? Da-i publicului ce-i cere. Ca la manele!
    mai putin Green Book- le-am vazut pe toate, sunt un om echilibrat- care a citit si inteles multe- insa niciunul nu mi-a spus "ceva"; Ba- am fost nevoit ( pt ca am un copil e la varsta la care Queen si lady Gaga sunt peste Bach si Chopin- desi le interpreteaza in egala masura) sa vad Bohemian de 3 ori si A Star Is Born de 2- daaaar... asa cum (bine) spune CTP- nimic in afara de politica si circ.
    Ma asteptam la mai mult de la BlacKkKlansman ( afland ca e inspirat dintr-un caz real) insa nu a iesit din banal cu nimic; Nici macar la nivel umoristic nu s-a remarcat; Dar are mesaj; Ii amestecam pe negri cu evrei, dam un mesaj anti rasial si gata! La fel si filmul ala fantasmagoric ( nu fantastic, sic!) cu si despre eroi negri; Trebuia sa aibe si negrii eroii lor- ca toti erau albi ( sau roz, verzi, violeti) - mai putin negri; Asteptam cu interes unul despre eroii sinucigrasi arabi.
    • Like 0
  • Spuneti despre filmul "Roma" : "Moderator: - Este un film despre nimic.
    CTP: - Despre nimic, exact". Va mai aduceti aminte de serialul "Seinfeld" ? In primul episod, daca nu ma insel, Seinfeld le propunea unor prieteni sa faca un serial despre nimic. Sunt sigur de asta in proportie de 99,99%. Si uite cum a ajuns Seinfeld multimilionar.
    • Like 1
  • Alien check icon
    De acord cu Green book si buster scrudge.
    Pe de alta parte Bohemian Rapsody mi s-a părut un film (de divertisment) ok. Peste alte câștigătoare ale oscarului din anii trecuți (gen shape of water, ala cu ursul sau moonlight dacă tot e vorba de gay and black spoliation)...
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Nu am vizionat decat "Roma" din aceasta lista de filme si am rezistat eroic pana aproape de final. Intr-adevar este filmat bine, iar la un moment dat tehnica folosita imi aminteste vag de anumite secvente din filmul "Ultima ispita a lui Iisus". In rest, n-am vazut nici un alt film din aceasta lista...dar as vrea totusi sa vad „Bohemian Rhapsody".
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Rugaminte pt Domnul CTP: Stimate Domn, Un Editorial despre "Cold War", filmul polonez nominalizat la Oscar in acest an, cand ne puteti oferi ? Mi-a atras atentia acest film si imi doresc sa citesc observatiile unui Specialist despre acest film, pe care eu unul, l-am remarcat. Multumesc !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult