Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oscarul spart, o palmă și niște picioare

general rus

Într-unul dintre filmele nominalizate la Oscar (n-a luat nimic), Don`t Look Up! („Nu vă uitați în sus!”), se întâmplă așa: în vreme ce curg știrile despre apropiata distrugere a planetei de către un asteroid nemilos, audiență maximă face ruperea lanțului de iubire între un soi de „Reghe” și o „Prodancă”. Această ficțiune n-a fost lăsată să trăiască prea mult înainte de a fi înlocuită de realitate: palma pe care Will Smith i-a dat-o în direct prezentatorului Chris Rock, pentru că i-ar fi jignit soția, are deja milioane de vizualizări pe net, în vreme ce un discurs al lui Volodimir Zelenski cerând ajutor pentru Ucraina nu trece de 6 sute de mii.

Asta dacă secvența Smith-Rock (bine că sunt negri amândoi, altfel era jale) n-o fi și ea o ficțiune, un cinema pus la cale ca să mai învioreze show-ul decernării Oscarurilor, un spectacol plicticos, plasticos, plin de țipete monotone de „mare surpriză”, râsete și îmbrățișări lăutărești, precum și toalete care costă cât un regiment de tancuri.  

În peisajul ăsta s-a dorit să intervină în direct cu un mesaj președintele Zelenski. Ar fi fost maxima consacrare pentru actorul Zelenski. Sean Penn a declarat că dacă nu va fi așa, își va sparge statuetele Oscar câștigate. Volodimir n-a apărut. Refuzul Academiei Americane de Film a fost justificat prin dorința de a nu „politiza” spectacolul.

O cruntă ipocrizie. Mai e ceva nepolitizat la Hollywood? Acum un an și ceva, Academy of Motion Picture Arts and Sciences a emis un ucaz care face ordine în producția și premierea filmelor. „Grupurile subreprezentate”, adică femei, persoane de culoare sau etnic defavorizate, persoane LGBTQ+ sau persoane cu dizabilități trebuie să aibă peste tot o cotă parte de prezență asigurată, mergând până la 30% (Pink Hollywood). Așa încât, deoarece n-am apucat să văd „CODA”, „King Richard” sau „West Side Story” în versiune Steven Spielberg, nu știu dacă persoana de culoare Will Smith, persoana cu dizabilități (surd) Troy Kotsur sau actrița de origine latino Ariana deBose au fost premiați pentru că sunt buni sau ca să se facă cota. 

Mai rămâne acum să înregistreze un număr de vizualizări net superior imaginilor din Ucraina o filmare (sau un selfie) a lui Sean Penn cum dă de pământ cu unchiul Oscar. 

Iar eu mă dovedesc nepatriot, pentru că scriu despre scandal la Hollywood în loc să fac reclamă vânzolelilor noastre, românești, de la Teatrul Național din București. Unde conducerea, în cap cu actorul Mircea Rusu în rolul directorului, s-a opus punerii culorilor Ucrainei pe fațada instituției, ridicându-se totodată, eroic, în apărarea autorilor dramatici ruși din repertoriul TNB, pe care nu i-a atacat nimeni. După care, la șoul oferit de fostul actor, actualmente misticul iluminat dughinist Dan Puric, invitat în TNB, s-a distribuit spectatorilor, sub privirea blajină a aceluiași M. Rusu, o foaie românisto-fascistă în toată regula.

De fapt, ar fi trebuit să scriu despre chipurile împietrite ale tinerilor soldați ruși, cu câte un picior sau ambele lipsă, aflați fie în patul de spital, fie aliniați la zid în cărucioare, în vreme ce un general robot le urează să se pună repede pe picioare și le înfige medalii în piept. Dar n-am cuvinte. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult