Consider oportun să precizez, de la bun început, că nu doresc ca aceste pastile de limba română să fie niște lecții plictisitoare, cu prea multe informații teoretice. De aceea, voi folosi doar ceea ce consider în mod necesar important pentru a justifica utilizarea unor forme corecte. În acest articol, ne vom opri împreună tot la o problemă cu consecințe în scriere, datorată verbelor a înșela și a așeza (la formele de prezent pentru a treia persoană și la Imperativ forma afirmativă pentru singular).
Limba română are o caracteristică greu de digerat mai ales de către studenții străini, la învățarea ei: prezența alternanțelor fonetice. Adesea ele produc erori mai puțin sesizabile în discursul oral decât în cel scris.
Alternanțele fonetice sunt de două tipuri: vocalice și consonantice. Trebuie să punem în legătură cuvântul „alternanță” cu verbele „a alterna”, ”a se schimba”/„a se modifica” alternativ. Astfel, în interiorul unui cuvânt flexibil (un cuvânt care își schimbă forma) o vocală sau un diftong, o consoană sau un grup consonantic dintr-o formă alternează cu altă vocală sau cu un alt diftong, cu altă consoană sau alt grup consonantic din altă formă.
Iată câteva exemple:
- alternanțe vocalice: pentru substantive – lampă / lămpi, șarpe /șerpi, cuvânt / cuvinte, floare / flori, greșeală / greșeli; pentru adjective – frumos / frumoasă, tânăr / tineri, deșert / deșartă; pentru pronume – acesta / aceasta și pentru verbe – arăt / arată, provoc / provoacă, neg / neagă, bagă / băgăm;
- alternanțe consonantice: pentru substantive – burete / bureți, urs / urși, brad / brazi, obraz / obraji, artist / artiști, pușcă / puști, muscă / muște; pentru adjective – înalt / înalți, gras / grași, verde /verzi, stângă / stângi, fix / ficși, bruscă / bruște și pentru verbe – decid / decizi, permit / permiți, usuc /usuci.
Uneori, în flexiunea unui cuvânt apar ambele tipuri de alternanțe: noapte / nopți, pribea g / pribegi, treaz / treji, provoacă / provoci.
După cum se vede, aceste alternanțe pot fi regăsite în toate clasele de cuvinte flexionare.
(clic pe imagine pentru a o mări)
Apariția des întâlnită a formelor „înșeală”, „așează”, „așează-te!”, toate trei greșite, m-a determinat să aleg acest argument pentru azi.
Iată câteva exemple:
„Marile cucoane își înșeală boierii folosindu-se de mătănii” (Evenimentul zilei)
„Zidane se înșeală în privința României” (Prosport)
„Oamenii se înșeală dacă se așteaptă ca spitalele să poată face față acestor cazuri” (Capital)
„Animalele nu părăsesc niciodată...nu trădează...nu înșeală” (grup FB cu peste 100000 de membri)
„Aparențele înșeală la America’s Got Talent” (Libertatea)
„Dacă nu zâmbim se așează praful pe suflete” (grup FB)
„Pe farfurie sau pe platou se așează câte un strat de ingrediente” (grup FB)
„Cât de frumos se așează în dormitor aceste preșuri țesute manual (grup FB)
„Kaufland Romania on Instagram: Așează gustul fin și delicat...”
„Lucrurile se așează ușor-ușor pe noile fundamente.” (Profit.ro)
„ AŞEAZĂ-TE ŞI MERGI este o capodoperă a lui Jean Yves Leloup cum nu se poate mai potrivită ca abordare pentru exploratorii conştiinţei acestor timpuri” (Amazon)
„Cumpără Joc din lemn, așează formele și culorile” (emag ro)
Când un exemplu ca acesta „Așează imaginile în ordine cronologică worksheet.” (www.liveworksheets...) apare în documente concepute pentru elevi, în aplicații, eroarea se extinde mult mai mult.
Spre deosebire de a înșela și de a așeza, verbul a deșerta nu duce la apariția acest tip de greșeală: nu găsim „el deșeartă sticla” și nici „Deșeartă sticla!”. El apare mereu cu forma corectă „deșartă”.
(clic pe imagine pentru a o mări)
Prin urmare, să nu uităm să conjugăm și pe a înșela și a așeza, respectând același model cu alternanța vocalică E / A provocată, de fapt, de apariția desinenței -ă care marchează persoana a -III- a și la singular, și la plural. Vă aduc aminte că pentru aceste verbe, forma afirmativă de Imperativ singular este omonimă (adică la fel) cu cea de prezent, persoana a treia. Așa că, vom avea:
El deșartă. / - Deșartă vasul mai repede!
El își așază cărțile pe rafturi. / - Așază scaunele în jurul mesei!
Prietenii îi înșală așteptările. / - Înșală moartea, dacă poți!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-Așe!-n șa, auzul mă-nșălă, n-auzii vibrațiile(biet de șale!): 's ale lemurilor ori alămurilor? gri e
'șeala, moldov(e)an, ță -ran(citi-se-va: run!)
În fini: infinit desîncălecat,
Purice N.
-u-mi fie cu păcat!
Cred că ne stă încă în puteri să facem în acest moment eforturi să utilizăm o limbă română corectă din respect pentru ea și pentru noi.