Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pentru ca autoritățile să nu bage Vama în carantină, patronii cluburilor și primăria Limanu anunță o măsură unică pentru litoralul românesc

vama veche - funky travel

Foto FunkyTravel.ro

Primul mesaj aparține administratorului terasei în fața căreia sute de turiști au dansat și au cântat fără a se respecta vreo normă de distanțare socială. Este același om care a fost amendat de autorități cu 2000 de lei, pentru că a facilitat organizarea mitingului dansant de la finalul săptămânii trecute. La fel de adevărat este că nici măcar un turist nu a fost sancționat de polițiști, pentru că nu a respectat măsurile de protecție sanitară. Poate că totul ar fi rămas doar în amintirea celor care au participat la distracție, dacă aceste imagini nu ar fi „scăpat” pe rețelele de socializare.

De câteva săptâmâni, Vama Veche este în atenția tuturor, dar parcă toată lumea s-a făcut că nu vede ceea ce se petrece în stațiunea libertății. Hora de la Mamaia a dus la decapitarea Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, dar imaginile din Vama Veche nu au deranjat pe nimeni. Și nu vorbesc aici doar de autorități. Mii de turiști au continuat să ignore orice avertisment al medicilor, cei de la terase le-au cântat în strună și abia când imaginile din Vamă au devenit virale pe internet a fost dată și prima amendă.

Zilele au trecut, iar zvonurile privind închiderea litoralului erau din ce în ce mai dese, deși au fost spulberate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Mai sunt doar câteva ore, iar mii de tineri se vor îndrepta din nou spre Vama Veche, acel loc unde pelerinajul pe la toate barurile de pe plajă a devenit o modă. Acel loc unde normele sanitare parcă s-au oprit la intrarea-n sat! Veți spune că de vină sunt cei care au afaceri în Vamă pentru că permit astfel de aglomerări și poate că unii chiar pot fi considerați vinovați. Ce facem însă cu ceilalți? Cei care au mici afaceri pe care nu știu cum să le protejeze mai bine de valul de turiști, unii dintre ei parcă veniți special pentru a nu respecta legea și normele sanitare? Tind să cred că fiecare se gândește doar la ziua lui de distracție și, dacă se va ajunge la măsuri de închidere, se va lăuda că el a apucat Vama deschisă. Sper să nu se ajungă aici!

Campanie de conștientizare și o decizie radicală

O reacție a avut autoritatea locală care administrează Vama Veche. Într-o declarație pentru ct100.ro, primarul Daniel Gheorghe Georgescu anunța lansarea unei campanii pentru protejarea turiștilor și a localnicilor din stațiune. „VAMA VECHE și 2 MAI formează cea mai frumoasă comunitate de pe litoralul românesc! Este important să respectăm, cu toții, regulile și împreună – autorități, agenți economici și chiar turiști – să ne asigurăm că aceste două localități nu se transformă în focare ! Din întelepciunea populară știm că – „paza bună trece primejdia rea”. Fiecare dintre noi poate să contribuie la protejarea acestor destinații de vacanță și menținerea acestora drept locații „SAFE”. Cu toții ne dorim să ne reîntoarcem la normalitate și să reușim să ne deconectăm în vacanță, dar, trăim o situație atipică, iar mesajul verii 2020 pentru Vama Veche și 2 Mai este: NO MORE FREE HUGS”. Primăria a distribuit tuturor agenților economici afișe și fly-ere prin care sunt reamintite regulile de igienă. De asemenea, au fost organizate întâlniri cu agenții economici care își desfășoară activitatea în Comuna Limanu și reprezentanți ai DSP Constanta și Inspectoratul Județean de Poliție. În paralel, pe rețelele de socializare au fost publicate regulile impuse de autorități pentru a limita extinderea virusului.


Și tot astăzi, managerul amendat pentru mitingul dansant de săptămâna trecută a anunțat o decizie extremă. „Ținând cont de evoluția cazurilor noi de infectări și asocierea evoluției cu Vama Veche și locația Vis-a-Vis, am decis ca acest weekend să ținem locația închisă. Vama Veche este foarte aglomerată în weekend și suntem convinși ca niciun club nu poate asigura distanțarea socială ,mai ales locația noastră care este lângă strada principală, unde traficul este intens și imposibil de controlat. Mulțumim publicului și clienților noștri care au apreciat pozitiv și într-un număr copleșitor de mare munca noastră, atmosfera și evenimentele pe care încercăm să le oferim. Dorim însă, siguranță și sănătate tuturor turiștilor ce ajung pe litoral și nu dorim sub nici o formă să încurajăm răspândirea virusului. Subliniem faptul că este strict decizia noastră și sperăm ca aceasta, să fie un semnal către responsabilitate socială și pentru restul litoralului și ca acesta sa fie perceput corect!”, a anunțat Ninel Dănilă pe Facebook.

Decizie unică pe litoral

În timp ce scriam acest articol, autoritățile locale din Limanu au anunțat o nouă decizie care se aplică chiar din acest sfârșit de săptămână. Pentru a diminua riscul extinderii virusului SARS- COV 19, începând din acest week-end, beach-barurile din Vama Veche cu program non-stop vor limita nivelul decibelilor la un registru mediu și vor asigura doar muzică ambientală . Este o decizie unică a agenților economici care activează în zonă. “Vrem ca Vama Veche să dea un exemplu. Ideea ne aparține și a venit pe fondul unei capacități restrânse de a gestiona cu forțe proprii volumul mare de vizitatori din timpul week-end-ului. Știm că de vineri seara și până duminică- Vama Veche este o destinație extrem de tranzitată. Acest fapt a creat tuturor mari dificultăți în respectarea recomandărilor legate de distanțarea socială. Locațiile vor fi deschise, însă propunem turiștilor un alt mod de a se destinde. Nu ne dorim să schimbăm Vama Veche și nici să fim acuzați că îngrădim opțiunile oamenilor de a-și petrece timpul liber. Dar, trăim o amenințare reală, iar agenții economici au înteles și au fost extrem de receptivi. Este un exercițiu de responsabilitate civică, de solidaritate. Scopul tuturor este acela de a menține Vama Veche drept destinație sigură pentru sezonul estival 2020. Astfel, în serile de vineri și sâmbătă, volumul muzicii va fi coborât, iar muzica va fi specifică unei atmosfere mai boeme”, a declarat Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liberty check icon
    mergem la straini...si asa ne-am tot trambalat dupa 1990 pina astazi, asa ca cerem alta cetatenie si ne stabilim in alte tari, mai democratice....
    eventual Rusia...!
    • Like 0
  • Nume check icon
    "Astfel, în serile de vineri și sâmbătă, volumul muzicii va fi coborât, iar muzica va fi specifică unei atmosfere mai boeme” ...cum era Vama odata, iar galagia era Costinesti...ce vremuri
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Mă tem că-i (prea) târziu.
    • Like 1
  • Lăudabile inţiativele autorităţilor locale şi a patronilor detaliate mai sus. Dar, vai, quasi-inutile. Căci, după cum ne încredinţează o bună parte dintre oamenii liberi ce-şi petrec binemeritatata (?!?!) vacanţă, virusul ăsta nu prea există. Oricum, ei nu cunosc pe nimeni care să fi avut de suferit.

    Legea ce se află în promulgare conţine şi o clauză de refuz al tratamentului. Apelul la acestă clauză trebuie făcut în scris de către cetăţenii liberi care nu doresc să fie tratatţi în sistemul de sănătate de stat. Am o mică propunere: în loc de a fi amendaţi, cetăţenii liberi care nu respectă măsurile de securitate sanitară (purtatul măştii în spaţiile închise, distanţa fizică, etc..) să fie premiaţi prin acordarea contravenţională a acestui drept de refuz. Un simplu formular gen proces-verbal aflat în posesia organelor constatatoare împuternicite, o copie de pe Cardul de identitate, etc... În felul acesta, cetăţenii liberi vor fi protejaţi de toate umilinţele sclaviei în spitalele de stat. Astfel nu vom aglomera spitalele, iar la cimitire se vor crea multe locuri de muncă. O soluţie win-win.
    • Like 1
    • @ N Cojocaru
      GabiC check icon
      nici eu nu cunosc pe nimeni infectat.
      si- desi imi repugna Vama- parca m-as duce pana acolo.
      Si parca as semna si clauza de refuz ( care e normala- in opinia mea).
      Ti-e frica ca te imbolnavesti- n-ai decat sa stai ascus sub masa- cu televizorul in brate sa-l asculti pe noul Mesia si sa porti masca si atunci cand faci baie (daca faci”!).
      Restul- sa-si vada de viata lor!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult