Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pilda fochistului de la stat care va câștiga cât IT-istul de la privat sau cum fanteziile populiste ale PSD aruncă în aer piața muncii

Recent, anunțul Ministrului Muncii conform căruia salariile de la stat de până în 4000 lei se vor dubla, iar cele peste acest prag vor creşte cu 40% a produs rumoare în mediul economic din România. Măsura Guvernului ar provoca anomalii pe piața muncii şi ar destabiliza-o serios. 

De exemplu, un paznic, un fochist sau o spălătoreasă angajată la stat ar câștiga cât un specialist IT în mediul privat. Ulterior, Lia Olguța Vasilescu a revenit asupra declarației, susținând că doar salariile mici se vor dubla, până în 2021.

Este un exemplu relevant pentru modul în care cabinetul Grindeanu găsește de cuviință să guverneze această ţara. Pe formă: promisiuni fără acoperire, răzgândiri şi invocarea aproape obsesivă a programului de guvernare. Pe fond, politica economică vizează în mod evident o creștere bruscă a pensiilor şi salariilor care i-a determinat pe majoritatea specialiștilor să-şi pună semne de întrebare cu privirea la sustenabilitatea acestor măsuri. 

Or, sustenabilitatea este tocmai factorul cel mai îngrijorător pentru mediul economic românesc. Fiecare astfel de măsură înseamnă presiune în plus pe antreprenori şi pe cei care muncesc şi plătesc taxe. Vreo 5 milioane de oameni, grosso modo. Ei sunt cei care vor achita nota de plată tot mai încărcată de „bunăvoința” Guvernului Grindeanu. La o populație de 19 milioane de locuitori, cifra este îngrijorător de mică. Pentru orice guvernare responsabilă, preocuparea principală ar trebui să fie dezvoltarea strategică a acestei baze de contribuabili: mai multe locuri de muncă, creșterea gradului de ocupare şi productivitate individuală crescută.

Din păcate, ne situăm în continuare la polul opus. Un Guvern preocupat doar de redistribuirea veniturilor şi o forță de muncă tot mai redusă şi tot mai puțin specializată. Oare nu-i predictibil deznodământul? Oare nu se repetă istoria (sau nici măcar nu rimează)? Comisia Europeană a avertizat deja că una dintre cele mai serioase probleme ale țării noastre este scăderea populației active. Din 2007, această a scăzut cu 6%, a treia cea mai mare scădere din Uniunea Europeană. Avem o populație tot mai îmbătrânită, iar până în 2020, procentul celor apți de muncă, categoria între 20 şi 64 de ani, va scădea cu 4%, în timp ce numărul persoanelor vârstnice va fi crescut cu 13% până în 2060. 

Comisia Europeană atenționează de asemenea că migrarea populației tinere înseamnă riscuri de pierdere a unor importante resurse umane calificate, ceea ce afectează productivitatea şi are un impact negativ asupra creșterii economice. 

Degeaba există o strategie completă de brain regain, la cheie, propusă încă din ianuarie 2013 de Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), pe baza unor bune practici internaționale. Cui îi pasă cu adevărat de acest subiect? Mai mult, recent, Academia Română a propus o abordare bazată pe sancționarea celor care pleacă din țară, în loc să-i motiveze pe cei plecați să revină acasă. We need carrots, not sticks, ar spune americanii. Adică stimulente, nu pedepse.

O altă avertizare a CE se referă la un important potențial de forță de muncă nevalorificat, ţara noastră având una dintre cele mai mari ponderi de populație inactivă, în special în rândul populației rurale, al romilor şi al femeilor, categorii a căror integrare pe piața muncii reprezintă încă o problemă majoră. Studiile Băncii Mondiale arată că România ar putea beneficia de o creștere a veniturilor fiscale anuale între 200 și 675 de milioane de euro, dacă am fi capabili să integrăm cu adevărat în economia țării comunitatea romă.

În ceea ce privește productivitatea muncii, asistăm la o deprofesionalizare tot mai mare. Potrivit unui studiu recent, observăm o tendință îngrijorătoare de specializare în domenii necompetitive şi care generează valoare adăugată scăzută, iar forța de muncă este ieftină si necalificată. 

Astfel, diferența dintre ponderea de angajați cu studii superioare şi cei cu studii medii s-a redus de la 7,66 % în 2015 la 3,88% în 2016. Domeniile în care regăsim cele mai mari creșteri ale gradului de ocupare includ: muncitori necalificați în industria extractivă, construcții, transporturi şi industria prelucrătoare, lucrători în domeniul vânzărilor şi conducători de vehicule și operatori la instalații şi utilaje mobile. În schimb, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în rândul profesiilor cu grad înalt de calificare, precum specialişti în domeniul științei şi ingineriei, specialişti în domeniul sănătății şi conducători în domeniul administrativ şi comercial. Consecințele de ordin economic ale acestor evoluții (sau mai degrabă involuții) înseamnă venituri scăzute, așadar contribuții insuficiente la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, dar şi scăderea calității vieții pentru persoanelor vârstnice, a căror pondere am arătat deja că va fi tot mai mare.

Realitatea în care trăim şi pe care Guvernul o ignoră cu desăvârșire arată astfel: forța de muncă din România este tot mai puțin calificată şi tot mai puțină în general. Nu avem o viziune despre cum vrem să arate economia României şi nici soluții pentru creșterea locurilor de muncă şi a productivității. Nu avem o viziune despre sprijinirea centrelor urbane care duc greul economiei românești, nici despre creșterea conectivității între urban și rural. Avem în schimb promisiuni de dublare a salariilor din mediul public, promisiuni garantate de programul de guvernare. Iar în această realitate tristă, ele rămân mai degrabă fantezii periculoase.

Am intrat deja, foarte probabil, într-o spirală a distrugerii economiei românești, din care ne vom reveni cu mare greutate. Promisiunile populiste înseamnă venituri mai mici și cheltuieli mai mari, generând presiuni asupra bugetului și obligând guvernul să jupoaie tot mai mult mediul privat autohton. Din tigrul Europei putem ajunge bășica dezumflată a politicienilor noștri de toate zilele. Iar recenta adoptare a OUG 9/2017 în Senat, probabil confirmată și în Camera Deputaților în scurt timp, este doar o nouă dovadă de gravă iresponsabilitate și/sau incompetență, invitând primarii să-și facă de cap chiar dacă au sau nu au acoperire în bugetul local.

Vom trăi cum am votat. Sau poate ne-am deșteptat și nu-i mai lăsăm să ne aducă pe marginea prăpastiei. Cu o opoziție adesea prea tăcută, singura speranță rămâne rezistența civică. 

A contribuit Alin Iliescu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sint fochist cu autorizatie de 8 ani .Am si am avut tot timpul salar minim pe economie cu sporul inclus Vechimea totala fara intrerupere 37 de ani iar netul in mina in aceasta luna a fost 1280 nu cred ca atat au domnii din IT
    • Like 0
  • PSD are un uriaș aparat de propaganda in A3/RTV care domina audientele in România.
    Daca stii sa promiți si ai acest aparat de propaganda succesul in alegeri e garantat
    • Like 0
  • Eu sunt fochist autorzat, produc ceva pentru PIB ul tari ,nu sunt un simplu impuscator de rate pe calculator.
    • Like 0
    • @ Costel Pascariu
      In tara asta e nevoie si de fochisti si de IT-isti. Nu vad de unde ciuda asta pe impuscatorii de rate pe calculator ....
      • Like 1
  • check icon
    O primă observație: au cam dispărut constantinii și laurențiii, dar locul nu a fost lăsat gol, fiind ținut cald de noua generație.
    O a doua observație: unul dintre cei de mai sus ne explică cum că în România productivitatea muncii este peste cea din Franța! De acord cu dumnealui, dar să ne spună la care muncă: la buzunare sau la cerșit?
    O a treia observație: de obicei, susținătorii ideii „și fochiștii ie oameni” scriu și se exprimă într-un stil inconfundabil, un stil plin de parfum ...
    O a patra observație (și ultima): eu aș fi vrut ca din anii `90 statul lui iliescu și ai lui să aibă grijă de toți românii și nu doar de bugetari, aș fi vrut să nu existe minunile financiare numite „regii autonome”, aș fi vrut să nu existe case de pensii separate și nici pensii speciale, aș fi vrut să nu existe nici case de sănătate separate, aș fi vrut să nu fie pensionați oameni la vârsta de 40 de ani atunci pentru ca acum să nu te poți pensiona cu 40 de ani de muncă, etc, etc.
    Concluzie: aș fi vrut eu multe, dar ai loc de toți costicii, ticuricii, vasilicii și alții așișderea lor, oameni mândri că avem cele mai frumose femei, cei mai mari hoți și cei mai mincinoși oameni politici?
    Victoria psd-ului este o victorie a ignoranței și ignoranților care nu reușesc să vadă mai departe de vârful nasului nici cu ochelarii cumpărați de la tarabă!
    • Like 3
  • Nu sant un fan PSD dar modul de abordare este unul grotesc si jignitor. Spălătoreasă sau fochistul au si ei rolul lor si sunt la rândullor plătitori de taxe , si nimeni nu le poate îngrădi dreptul la un trai decent . A împarți societatea între IT-ști si fochiști este exact modul de abordate al lui basescu cu omul slab si cel gras adică împărțirea societății în noua categori si nu e chiar corect din partea unui formator de opinie .
    • Like 0
    • @ Tinca Ion
      Nu ai prins ideea
      E mult mai atractiv sa lucrezi la stat decât la privat
      Basescu avea dreptate. Daca ne mutam toți la stat de unde ne vor veni banii de salarii?
      • Like 2
  • Nessy RO Nessy RO check icon
    Interesantă abordare, dar cam prea vădit politică!
    În replică, am să abordez două aspecte, în ordine cumva invers cronologică raportat la articol:
    1. Vă plângeți că lipsește forța de muncă înalt calificată. De ce lipsește? Pentru că a plecat acolo unde salariile sunt mai mari. Cum o aducem înapoi? Oferindu-i șansa de a câștiga aceiași bani acasă.
    2. (și zic eu - ceva mai important) De ce câștigă un IT-ist bun NUMAI cât un fochist (fie și cu salariul dublat) ? Oare pentru că angajatorul nu este în stare să-și facă treaba și vinde munca angajaților pe nimic? Sau nu o vinde pe nimic și ține prea mult pentru el?
    În opinia (sic!) dumneavoastră care considerați că ar fi soluția pentru creșterea nivelului de salarizare general că întreg articolul constată numai problemele dar nu oferă nicio posibilă soluție? Că parcă așa ne învață pragmaticii ăștia de americani să abordăm situațiile: identificăm problema și propunem soluția! Sau aici în țară, trebuie să rămânem un "pool" de forță de muncă ieftină?
    Din păcate s-a dovedit că în România am avut o generație plină de Bill Gates-și și Steve Jobs-și: de la ospătari, șoferi și aprozariști, în 20 de ani au devenit afaceriști cu averi care îi fac geloși pe prăpădiții ăia de occidentali care, muncesc pe 5-10% profit de generații. Este drept că TOATE afacerile au fost făcute cu gestionarul ăla prost și bogat numit stat. Este drept că atunci când "a înțărcat bălaia" la stat, respectivele "afaceri" s-au cam dus... Deci, înainte de a scoate la înaintare fochistul și IT-istul (într-o confruntare fratricidă clasică - are doar 20 și de ani!) poate ar fi bine să-l întrebăm de sănătate și pe manager/patron/om de afaceri: De ce nu ești bre în stare să-ți plătești ca lumea oameni, mai bine ca la stat! Ești prea lacom sau ești prea prost?
    • Like 0
    • @ Nessy RO
      E și prea lacom și prea prost dar în ordine inversă, de fapt nivelul de competenta a patronilor români e mult mai jos decât al forței de muncă.
      • Like 0
  • Tin sa va anunt ca salarul minim legiferat prin prima lege din an si anuntata in monitorul oficial 15/2017 cu aplicare de la 1 feb. a fost PRAF IN OCHI. In acel moment toate salariile bugetare trebuiau rectificate conform salariului minim garantat. Nu-i asa vasileasca sau folclorista ca vad ca doar diversiunea e de capul vostru. Repet: DE LA 1 FEBRUARIE 2017 TOATE SALARIILE BUGETARE TREBUIAU RECTIFICATE IN FUNCTIE DE SALARUM MINIM PE ECONOMIE. Sa ne spune parasuta de la ministerul muncii cu cel de la invatamant, de ce nu am primit salariile MARITE?
    Citeam articolul, care din pacate nu permite comentarii, cu 1000 m2 LOCUIBILI utilizati de presedinte la vila nu stiu care. Mai spalati CREIERILE ROMANILOR cu ce facea ceausescu. Avea locuinte DE PROTOCOL, NICI UNA PROPRIETATE CA A LUI BASESCU, la 150-200 m 2 care APARTINEAU POPORULUI si erau cu utilizare publica, FARA HUZUR. Sa va mai aud RAPANOSILOR care spalati creere cum eram exploatati de sistemul comunist. Oare cine sunt exploatatorii? Aia care repartizau locuinte gratuit sau cei care cer 70 000 de euro pe 50 m2, adica ca sobolanii la salarii de 300 euro net?
    • Like 0
  • Pai când pui o folclorista pe post de ministru al muncii , la ce sa te aștepți . Ea prestează ce/i spune pestele teleormănean . Ce sa aștepți de la un guvern de slugi proaste conduse de un tractorist care se crede lider suprem ? După Olguța ieri cu promisiunile ei , astăzi a venit rândul individului de se crede ministrul sănătăți sa-și arate limitele .
    • Like 2
  • Ideea este clară. Tindem să devenim o ţară de bugetari (încurajaţi puternic de mediul politic) - normal că la bugetari nu poţi intra fără pile sau şpagă - şi apoi, încet, încet ne întoarcem la vremurile bune : " Trăiască PSD-ul şi poporu....pe veşnice culmi" (... şi spre veşnica pomenire-sper). În majoritatea cazurilor, la un examen pentru bugetari, candidaţii cu 10 pe linie la diversele probe pică la interviu, în dauna unor "admişi" care cu greu au scos o medie de 5 sau 6...Cine îi controlează ? Apoi dacă faci o mică statistică printre "angajaţii" bugetari ai marea surpriză să afli că mai toţi se încadrează în următoarele categorii: sunt nepoţi sau verişori sau cumnaţi sau fini cu .... sau soţii, sau surori, sau etc. cu ... sau membri de partid...etc. În orice caz, se pot găsi în proporţie de 90 % angajaţi mai competenţi.. Da, lasă că merge şi-aşa.. Şi uite aşa, ajungem în situaţia în care poţi vedea cele mai frumoase "ridicări din umeri" la angajaţi CFR cărora o întârziere de 30 minute pentru un tren care circulă în condiţii atmosferice bune li se pare un lucru normal...(Bucureşti - Piatra Neamţ , ora 23.00 , 10.03.2017)
    • Like 1
  • Cri check icon
    Nu stiu de unde a ajuns dl. Sebastian Burduja la concluzia conform careia o “spălătoreasă angajată la stat ar câștiga cât un specialist IT în mediul privat”, insa dublarea celor mai mici salarii in urmatorii ani nu mi se pare o tinta chiar de neatins, cu conditia ca guvernantii sa stimuleze cresterea economica.
    Pe de alta parte, pe mine ma uimeste faptul ca de fiecare data cand un guvern face o marire de salarii sau de pensii, o multime de specialisti in economie devin dintr-o data si la unison ingrijorati de soarta economiei nationale.
    Sunt gata sa tin un pariu ca daca acesti experti in ale economiei ar fi nevoiti sa traiasca cu o leafa sau o pensie de 1500 de lei, nu s-ar mai da de ceasul mortii pentru o crestere a veniturilor bugetarilor.
    Dl. Sebastian Burduja este deja edificat de risipa facuta de guvern, fara a tine seama ca acesti guvernanti au abia o luna si ceva de cand sunt la putere si au initiat sau luat deja unele masuri de crestere economica.
    Distinsul autor al acestei postari nu mai are rabdare cu guvernantii dupa nici doua luni, insa nu poate intelege ca poate si cele cateva milioane de oameni care au venituri indecent de mici, si-au pierdut la randul lor rabdarea, nu dupa o luna de la noua guvernare, ci dupa vreo 25 de ani de sperante si asteptari care nu se mai implinesc odata.
    Dl. Burduja este insa ingrijorat, si pe buna dreptate, de migratia masiva a fortei de munca inspre tarile vest-europene; insa acesti 3 milioane si ceva de romani care lucreaza actualmente in strainatate au plecat exact si fix tocmai din cauza salariilor indecent de mici primite in Romania.
    Insa ceea ce uita dl. Burduja, ca si multi alti experti in ale economiei, este faptul ca acesti 3 milioane de cetateni romani care lucreaza afara, desi trimit lunar bani pentru intretinerea propriilor familii ramase in tara, nu platesc niciun leu impozit catre Statul roman; insa Statul roman asigura pensiile si asistenta medicala pentru parintii lor ramasi in tara, precum si scolarizarea si asistenta medicala pentru copiii celor plecati la lucru in strainatate.
    In ceea ce priveste “deprofesionalizarea” fortei de munca, eu am constatat ce este foarte dificil sa gasesti un mecanic bun sau un instalator bun, sau un profesor dedicat, sau un medic dispus sa aiba rabdare cu tine ca pacient, tocmai din cauza salariilor indecent de mici cu care sunt platite unele categorii profesionale din Romania.
    Am scris “unele categorii profesionale” pentru ca exista si bugetari privilegiati, precum magistratii sau ofiterii din serviciile secrete ( a se vedea pensia obtinuta de recent “pensionatul” general Coldea, la nici 50 de ani ).
    Desigur insa ca privilegiile financiare exorbitante ale bugetarilor de lux ai Romaniei nu starnesc nicio neliniste printre expertii economici; doar bugetarii de rand “incarca” bugetul tarii.
    Iar daca dl. Burduja vrea o re-profesionalizare a fortei de munca, adica implicit cresterea nivelului de calitate a scolarizarii oamenilor, ii reamintesc respectuos ca avand dascali platiti mizerabil, acest deziderat nu se va indeplini niciodata.
    Eu, in locul d-lui Burduja, in loc sa ma ingrijrez de posibila crestere a unor pensii si salarii indecent de mici, m-as ingrijora mai mult de faptul ca Romania nu reuseste sa acceseze naibii odata miliardele de euro alocate de UE...


    • Like 3
    • @ Cri
      Da-mi voie sa-ti aduc ceva lumina in minte, lucruri de care te-ai fi prins singur daca ai fi gandit, in timp ce citeai.
      1 - nu e ingrijorarea cresterii salariale a unor oameni cu venituri "indecent de mici" problema in cauza, ci cresterea salariala fara fond economic. Dublarea salariilor la stat, vor pune mediul privat unde oamenii muncesc pe branci, in situatia de a nu mai putea concura cu joburile platite bine de la stat. Astfel, salariile in mediul privat se vor dubla si ele, dar serviciile oferite de mediul privat (painea ta de zi cu zi) se vor dubla, chiar tripla in preturi. Deci, amaratul fochist, cu salariu "indecent de mic" va avea mai multi bani pe foaie, dar va fi mai sarac, si va putea pune mai putina hrana pe masa.
      2 - Articolul ofera solutii, solutii care exista din 2013, dar asta ai ignorat sa citesti.
      3 - Guvernul Grindean a oferit solutii de crestere economica? Detaliaza, eu am vazut doar cresteri de taxe si liber la taiat paduri.
      4 - Cu putin simt analitic si ceva memorie, e clar ce face guvernul nostru drag. O tactica PSD ce deja si-a facut bine treaba. Acum nu mult timp, o guvernare PSD a dat salarii la bugetari, enorme, sa fie. Au bagat tara in faliment(la propriu), si am intrat in criza. Apoi, a venit PNL la guvernare, care, trebuie sa scoata tara din ce a făcut PSD. Au scazut salariile la stat, au facut reforme, si ne-au generat o crestere economica aproape continua, scotand tara din faliment, ba chiar si cu ceva profit, dar oamenii erau suparati, nu mai aveau cifre impresionante pe fluturase, desi traiau mai bine, preturile fiind mai mici. Acum, avem din nou PSD, veniti sa cheltuie toti banii Romaniei, si ca sa se asigure ca o sa mai fie alesi, dau bani populatiei. Cineva va veni sa faca curat dupa ei, si va supara din nou poporul. Asa te asiguri de o guvernare continua, sa poti fura mereu ce e pe plus.
      • Like 1
    • @ Razvan Duluman
      Cri check icon
      Singurul lucru pe care mi-l transmite postarea dvs este doar o aroganta de tip infantil, precum si incapacitatea dvs de a purta un dialog politicos si rational.
      Aroganta este de regula apanajul indivizilor macinati de complexe, frustrari si ne-impliniri personale.
      Daca veti reusi vreodata sa descoperiti virtutile politetei si ale respectului pentru partenerul de dialog, precum si valoarea argumentatiei rationale, voi polemiza cu placere chiar si cu dvs.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult