Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Planul de relansare a economiei: 330 de milioane de euro de la Guvern pentru start-up-uri și digitalizare

startup digital - Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Foto: Tom Merton/ Caia Image/ Profimedia

Ințiativele antreprenoriale ale studenților, digitalizarea IMM-urilor și educația digitală a angajaților din firmele mici și mijlocii vor fi susținute de Guvern prin acordarea de granturi, însumând 330 de milioane de euro, se arată în programul „Reclădim România” - Planul Național de Investiții și Relansare Economică, care va fi lansat azi în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban.

Astfel, studenții care vor înființa start-up-uri în domenii competitive și inovative vor putea accesa sume nerambursabile. Valoarea unui grant este de 40.000 euro pentru două locuri de muncă create, până la 100.000 euro pentru 5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate sunt prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare. Bugetul alocat pentru acest proiect este de 150 milioane de euro.

Citiți și:

Planul intitulat „Reclădim România” prevede și acordarea de granturi pentru digitalizarea IMM-urilor. Valoarea unui grant este de 30.000 euro/proiect, până la 100.000 euro/proiect. Cheltuielile eligibile sunt pentru echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice. Bugetul proeictului este de 150 milioane de euro.

Star-Tech Innovation, noul program Start – UP, are ca obiectiv finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Numărul estimat de beneficiari este de aproximativ 7.000 de noi IMM-uri.

De asemenea, pentru finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri vor fi acordate sume nerambursabile de 30.000 euro/proiect, până la 100.000 euro/proiect. Bugetul total - 30 milioane de. euro. 

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult