Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Poate Guvernul Ciolacu să ieftinească mâncarea? O „mică” problemă

Coș supermarket

Foto - Inquam Photos

Guvernul zice că vrea să scadă urgent prețurile la alimentele de bază. Ok, nu cred că cineva poate să aibă ceva împotriva obiectivului. Întrebarea este cine trebuie să le scadă și cu cât? În România, când vorbim de prețuri, automatismul este să-i umflăm pe retailerii cei răi și de obicei cam aiurea dacă mă întrebați pe mine. Dacă vă uitați în Franța, singurul stat european în care putem găsi exemplul unui guvern care a încercat să facă ceva similar pe calea unei negocieri (deci nu a unor măsuri structurale), acolo presiunea a fost pusă asupra producătorilor. Cei mai mari 75 de producători de mâncare au agreat că vor începe să scadă prețurile raportat la un index al prețurilor materiilor prime. 

Cum ar fi să se înțeleagă retailerii ce preț să pună la ulei sau zahăr? Îndemnați de stat?

Acum problema este că România nu e Franța. Pe de o parte discursul politic pune mare accent pe producția locală și pe protejarea producătorilor locali astfel încât să se dezvolte și să devină competitivi. Acum o să le spunem acelorași producători să vândă mai ieftin? Aș vrea să o văd pe asta. De cealaltă parte Franța are o industrie imensă a mâncării, noi importăm foarte mult. Când imporți, ce să negociezi? Prețul e deja negociat. La retaileri e cam complicat să mergi fiindcă piața asta este concurențială și cred că ne cam dorim să rămână așa. Cum ar fi să se înțeleagă retailerii ce preț să pună la ulei sau zahăr? Îndemnați de stat?

O cale de a scădea prețurile este să reduci prețul materiei prime și mai tare pentru că el este deja în scădere. Vă aduceți aminte povestea cu grânele ucrainene? Toți politicieni erau preocupați să nu scadă prețurile pentru fermierii români. Acum o să vrem să scadă, dar nu prin competiție, ci prin dictat? La fel, politicienii vor să crească salariile, dar în același timp să scadă prețurile? Guvernul poate face unele lucruri, cum ar fi să ia măsuri ca prețul energiei să nu mai explodeze în următoarele luni. Dacă poate.

Nu neg că unii producători au profitat de mediul inflaționist pentru a crește prețurile mai mult decât era cazul (apropo, cine știe cum calculăm cât era cazul?). A zis-o Banca Centrală Europeană, nu mă pun eu să-i contrazic. Cine și cât a făcut-o e mai greu de zis. Cel mai bun antidot este tot concurența. Într-o piață concurențială pe măsură ce prețurile materiilor prime scad musai să scadă în timp și cele ale produselor finite. Nu se poate ca nimeni să nu vrea să acapareze cotă de piață. Nici la retail și nici în producție nu putem vorbi de oligopoluri. Sunt piețe cu zeci de participanți, sute sau mii. Deci să păzim să fie concurență și să stimulăm producția locală tot pentru mai multă competiție. Și ca să avem cu cine negocia data viitoare, ca în Franța.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E ceva greșit în acest articol. Nu e vorba de negocierea prețurilor la producător ci la retail-eri. De exemplu, dacă producătorul are un preț de producție de 1 leu, se pune problema că la retailer acel produs ajunge, să zicem, 8 lei. Ok, mai intervin pe lanț: colectarea și depozitarea produselor de bază, transportul produselor de bază până la procesator, procesarea produselor de bază în produse finite, depozitarea en gros a produselor finite, transportul până la unitatea de comercializare detaliată a produselor finite. Pe tot acest lanț, se pare că cel mai mare adaos comercial îl au retail-erii. Iar guvernul cu aceștia încearcă negocierea, nu cu producătorii materiilor de bază. Chiar și fără nicio negociere, o piață sănătoasă ar trebui să regleze prețurile, în sensul că produsele cu prețuri umflate artificial (a se citi "care fac obiectul speculei"), ar începe să rămână pe rafturi, nevândute. Prin feedback, prețul acelor produse ar trebui să scadă. Situația se complică dacă toți retail-erii se înțeleg să practice prețuri de speculă, caz ilegal, care ar trebui pedepsit conform reglementărilor. Ce poate face guvernul într-o piață liberă, este să verifice care este adaosul practicat la fiecare etapă și (minune!!!) să roage frumos operatorul economic cu adaosul cel mai mare să mai taie din profit. Sau, statul ar putea să concureze mediul privat și să reproducă întregul lanț de comercializare în unități deținute și controlate de stat. Se pune întrebarea dacă acele unități ar reuși să livreze la prețuri mai mici decât retailer-ii din mediul privat, la același nivel de calitate. Răspunsul cred că îl avem deja făcând comparație între unitățile de învățământ de stat vs privat sau între unitățile medicale de stat vs privat. E discutabil... Ce ne rămâne de făcut este să vedem cum funcționează reacția în piața liberă și, când ne apropiem de fundul sacului, să trecem de la salamul de Sibiu la parizer.
    • Like 1
  • Principalul argument gresit in tot rationamentul de mai sus este ca ar mai exista concurenta... NU MAI EXISTA ! Daca mai exista ceva, nu este in sensul scaderii preturilor, ci al plusarii lor, pe ideea "da' ce, eu sunt mai prost?"
    De fapt fenomenul este altul... dupa ce zeci de ani producatorii s-au spetit sa faca productii record, ca sa ne vanda orice pe un leu kilogramul, a existat un "accident" acum cativa ani cand recoltele au fost proaste la toata lumea, si s-au trezit la realitate... de ce nu am perpetua acest mod de productie in continuare? adica muncesc pe jumatate, produc pe jumatate si cer dublu, pentru ca toti vor cere la fel, nu ma va concura nimeni.
    I s-a zis inflatie de lacomie... sunt curios daca exista in vreun manual de economie, si se ofera solutii la asa ceva...
    • Like 2
  • Nume check icon
    Declaratii populiste fara continut si valoare, declaratii electorale pentru cei care scoala a fost vacanta continua. Este foarte greu sau chiar imposibil sa faci asa ceva intr-o societate capitalista pentru ca este greu sa faci modelari de costuri si de pret la atatea sute de producatori si vanzatori. Ce faci ca stat daca preturile impuse duc la pierderi financiare? Le subventionezi tu? Sunt multe intrebari la care politrucii nostri nu au cum sa raspunda, mai ales atunci cand job-ul tau este sa conduci masini second-hand din Germania si dupa vreo 10-15 ani ajungi prim ministru. In plus ce faci daca in ciuda acestei fixari de preturi, anumite preturi de import sunt mai mici decat preturile fixate in RO. Interzici importurile?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon