Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Polițistul care a accidentat două fete a verificat cu piciorul dacă una dintre ele a murit. Martor: „S-a dat jos din mașină, dădea cu piciorul în piciorul fetiței, să vadă dacă mai mișcă”

politist - accident

Foto: Antena3

Imagini obținute de Antena3 surprind momentul în care polițistul de la volanul autospecialei care a accidentat ieri în București două fete, în urma căruia o adolescentă de 13 ani a decedat, arată că acesta a împins cu piciorul corpul copilei.

UPDATE: Şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, a spus că atât timp cât un polițist este la program, el este „în misiune”. „Polițiștii se află în misiune atâta timp cât se află în timpul programului. Declarațiile domnului procuror se refereau la faptul că, din anchetă, a reieșit că polițistul nu era într-o misiune urgentă”, a spus chestorul Berechet. Purtătoarea de cuvânt a Poliției afirmase că polițistul care a lovit cu mașina două fetițe pe o trecere de pietoni se afla în misiune, în timp ce procurorii au spus că agentul nu era în misiune. 

UPDATE: Polițistul nu se afla în misiune, iar mașina pe care o conducea avea în funcțiune doar semnalele luminoase, nu și pe cele acustice, a declarat procurorul Călin Radu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 (sursa digi24).

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un martor la accident a relatat că poliţistul a mers la fata care zăcea pe stradă, a împins-o cu piciorul și abia apoi s-ar fi aplecat să vadă care este starea victimei. 

„Polițistul s-a dat jos din mașină, dădea cu piciorul în piciorul fetiței, ca să vadă dacă mai mișcă. A mișcat-o cu piciorul. Băiatul de acolo i-a spus că de ce o mișcă cu piciorul. După care a întors-o într-o parte”, a povestit un martor, potrivit Antena3.

Poliţia Capitalei susţine că poliţistul s-a aplecat asupra fetei, pentru a verifica starea ei şi că el a sunat primul la 112.

„Primul apel în sistem 112 a fost formulat de poliţistul implicat în evenimentul rutier, prin care a solicitat sprijin medical pentru persoanele rănite. După producerea evenimentului rutier, poliţistul s-a aplecat asupra uneia dintre victime pentru a vedea în ce stare se află. Imediat a accesat telefonul mobil, pentru a formula apelul", a precizat Poliţia Capitalei.

Imaginile de pe camerele de supraveghere arată că mașina circula cu viteză mare pe strada din Sectorul 1, unde a avut loc accidentul.

Reprezentanţii ONG-ului Luptăm pentru România au postat pe pagina de Facebook a organizaţiei un mesaj în care susţin că poliţistul aflat la volanul maşinii nu se afla în misiune.

„Conform martorilor, poliţistul care era singur în maşină a fost luat de la locul accidentului de către o maşina tip SUV, nicidecum cu autospeciala Poliţiei. Ba mai mult, maşina condusă de poliţistul criminal NU ERA IN MISIUNE, neavând semnalele acustice sau luminoase în funcţiune, acestea fiind pornite abia după accident. Viteza autospecialei condusa de criminal era atât de mare, încât maşina s-a oprit la peste 50 de metri de locul impactului”, au scris reprezentanţii ONG-ului pe reţeaua de socializare.

Cea de-a doua fetiţă accidentată, în vârstă de 11 ani, rănită în accidentul produs de o maşină de poliţie pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei, a fost operată la picior, starea sa fiind bună, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Spitalului „Grigore Alexandrescu”. 

Accidentul de ieri în care a murit o fetiță de 13 ani a stârnit reacții pe rețelele sociale.

Paula Rusu: „Nu trebuie să faci școală de Poliție ca să fii om”

„Un polițist tânăr nici măcar nu schițează un gest de prim-ajutor, un gest de omenie instinctiv - nu trebuie să faci scoală de Politie că să fii om”, a comentat Paula Rusu pe contul ei de Facebook.

„Un polițist tânăr omoară cu mașina de Politie o fetiță de 13 ani și rănește grav încă una, de 11 ani. Oprește mașina, coboară și verifică cu piciorul dacă fetița e moartă, cum te scârbești de vreun gunoi dubios aflat pe șosea. Un om tânăr în uniformă de polițist nu are minimul instinct de a verifica dacă fetița ce zace zdrobită pe șosea din cauza lui mai are puls, dacă mai are o șansă cât de mică la viață. Un polițist tânăr nici măcar nu schițează un gest de prim-ajutor, un gest de omenie instinctiv - nu trebuie să faci școală de Politie ca să fii om.

Apoi vin colegii polițiști în civil cu o mașină fără însemne și îl protejează și ăl „maschează" pe vinovat. Alti neoameni, doar fetița aia e pământ și în pământ se va întoarce.

Ministerul Afacerilor Interne, Romania despre oroarea asta ce poveste cu tâlc postați? Ce credeți că meritați pentru ororile pe care le protejați și adăpostiți în sânul vostru: pedofili, șpăgari, ucigași de copii sau de femei, protectori de clanuri și interlopi. Poate postați ceva drăguț, cum ne-ați obișnuit”, scrie Paula Rusu.

Vasi Rădulescu: „Gestul arată cât de animal este polițistul”

„Am privit greu imaginile cu polițistul. Există în unii o lipsă cruntă de empatie. Te poți bloca sub pecetea fricii, dar să dai cu piciorul într-un copil ca să vezi dacă mai mișcă, după ce l-ai spulberat cu mașina, e un tablou prea trist. Faci asta cu un animal (și aici am rezerve, pentru că poți verifica blând și un câine, ba chiar îl poți ajuta), dar cu un om e prea mult. Gestul arată cât de animal este polițistul.

Polițiștii sunt pregătiți să intervină corect în accidente, până la apariția echipajelor de salvare. Nu ține numai de serviciu, ține de umanitate. Te apleci, verifici semne vitale, iei măsuri de prim ajutor la nevoie.

Avem, ca nație, o sumedenie de carențe care se tot arată. Empatie din părți, omenie din părți, educație medicală din părți. Ne cutremurăm un pic și mergem mai departe. Unii vor zice că e un caz izolat, să nu generalizăm. Realitatea ultimilor decenii mie mi-a arătat cu totul altceva.

Condoleanțe familiei micuței. Sper să se facă rapid lumină în caz. Și poate să se schimbe niște lucruri”, a scris Vasi Rădulescu într-o postare pe Facebook.

Alex Livadaru: „O structură de poliție coruptă la nivel local și național = un stat aflat în colaps”. Și o întrebare pentru purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei

Alex Livadaru are o întrebare pentru Diana Sarca, purtător de cuvânt la Poliția Capitalei: „dacă ieri, când a spus în prima fază că polițistul care a lovit 2 fete pe trecerea de pietoni era în misiune, ca toți polițiștii care când vin la muncă și intră automat în misiune, a mințit din proprie inițiativă sau la cerere.”

Postarea integrală a lui Alex Livadaru:

„Spuneam ieri, într-o postare care a ajuns la mulți dintre voi, că sper ca tânărul polițist (angajat în 2017), să fi fost cu adevărat în misiune.

Câteva informații care au ieșit la iveală în ultimele 24 de ore:

1. Nu, polițistul nu era în misiune, ci mergea să-și ia de mâncare cu viteză și girofarurile pornite (se estimează între 70-80 de kilometri/ h când le-a lovit pe fete pe trecerea de pietoni).

2. Ceea ce este șocant e o imagine cu individul care verifică starea uneia dintre victime cu piciorul.

Poliția Română are multe explicații de dat.

Ministerul Afacerilor Interne, Romania este obligat, alături de ministrul Lucian Bode să iasă public și să ne spună cum sunt definite misiunile și de câte ori sunt folosite sirenele, semnalele vizuale & viteza excesivă de către echipajele de poliție.

Vă spuneam și la ultima postare, din informațiile pe care le am, pe timpul stărilor de urgență și alertă, polițiștii din toată țara abuzează și mai mult pentru a forța trecerea pe roșu în intersecții sau a se scuza pentru încălcarea extrem de frecventă a legislației rutiere.

Poliția Română este de foarte mulți ani o instituție cu prea multe zone putrede, care trebuie reformată în adâncime. Te întrebi ce anume din această instituție mai este sănătos.

- să nu uităm cazul cu fetele arse la Caracal și polițiștii care cereau ajutor de la interlopi | cazul cu capii Poliției negociind cu interlopii respectarea legii la înmormântările indivizilor care s-au tăiat între ei | cazul luării de ostatici soldată cu răpiții omorâți | cazul pedofilului acoperit de colegii de la secția din București | cazul polițiștilor care au umilit, bătut și urinat pe 2 bărbați în Capitală (victime decedate intre timp, întâmplator) | cazul cu membrii echipajului din Galați care priveau nepăsători la o fată care sângera pe stradă, posibilă victimă a unei agresiuni sexuale.

Mai puneți marile dosare de corupție de la Rutieră (cu polițiști care le dau unor demenți sau analfabeți carnete de conducere pe bani sau îi iartă pe alții- Botoșani, Suceava, Sibiu și care mai sunt)- acești polițiști corupți au mâinile murdare de sânge, pentru că au lăsat demenți la volanul unor bolizi contra unor șpăgi.

Nu mai vorbim despre cazul extrem de grav în care deja sunt condamnări cu suspendare în primă instanță- șefii Academiei de poliție care au amenințat-o pe jurnalista Emilia Șercan cu moartea pentru că a dezvăluit cazuri grave de plagiat de sus până jos.

Mai zilele trecute, iată, ies din Giurgiu la iveală o toleranță suspectă cu frăția a polițiștilor cu clanurile interlope din Bolintin, unde de ani de zile plângerile localnicilor stau prin sertare, iar infractorii au ajuns să bată și în cele din urmă să omoare oameni pe stradă.

Nu mai aduc în discuție polițiile de frontieră, implicate în zeci de infracțiuni de corupție.

Mă tem că exemplele de polițiști cu adevărat onești, bine pregătiți, incoruptibili sunt flori rare. Tot mai rare.

O structură de poliție coruptă la nivel local și național= un stat aflat în colaps.

O întrebare pentru doamna polițist purtător de cuvânt @Diana Sarca dacă ieri, când a spus în prima fază că polițistul care a lovit 2 fete pe trecerea de pietoni era în misiune, ca toți polițiștii care când vin la muncă și intră automat în misiune, a mințit din proprie inițiativă sau la cerere.

Despre modul în care se acoperă polițiștii care încalcă legi și regulamente între ei într-un episod viitor.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va rog corectați articolul. Girofarul masinii a fost pornit dupa impact , atunci cand masina s-a oprit. Acest lucru denotă premeditare. Verificați imaginile filmate. Sunt publuce. Nu mai dezinformați !
    • Like 0
  • Asa se prezinta noile generatii nascute si "educate" in democratie si ibertate de catre niste "dascali" aflati intamplator la catedra, cu programe de invatamant cat mai superficiale, vezi doamne sa nu oboseasca loaza si sa nu fie fortat sa faca ceea ce nu vrea. Cu niste parinti mitocani parveniti care, in loc sa-si pedepseasca progenitura cretina, ca si ei, admonesteaza profesorul atunci cand mai incearca cate unul sa faca ceva. Cu admiterea existentei aberatiei numita consiliul national al elevilor, alcatuit din niste "necopti", care au dreptul si obraznicia de a sugera ei ce sa se faca. Asa decidenti asa organizatii! Cu un invataman diriguit de politruci analfabeti si needucati, ministri aserviti partidului dominant, oare care? Cu ingerinta popilor in invatamant, pana acum dovedita, in cel mai fericit caz inutila. O parte a acestor analfabeti functional merg la "academia"???!!! de politie ca sa aiba un loc stabil de munca si salariul asigurat si mare, pe nemerit. Multi dintre absolventii acestei dubioase academii provin de pe maidane, din gasti de derbedei. La "academie" intra pe mana "academicienilor",gen oprea, rebuturi ale fostei militii, cu doctorate false si cumparate. Asta este portretul intregii societati romanesti actuale, in special al "varfurilor". Nu se intrevede vreo schimbare. Nu are cine sa o faca. Nu este nimeni doritor de schimbare reala. Romania a fost vanduta la taraba, aservita noii dominante ue, care numai binele nostru nu-l vrea. Pe zi ce trece se descopera tot nai mult efectul negativ al aderarii romaniei la noul stapan ue. Nu sunt, inca, adept aur, dar nimeni nu are interesul sa ma fereasca de o asemene orientare. Prin tot ce fac conducatorii actuali imping masa oamenilor spre asemenea orientare.
    • Like 1
  • Trist si adevarat,din proprie experienta si cunostinta,in marea majoritate a tarilor asa zis avansate si nu dau nume pentru ca nu are rost,structurile au si ele organele sale interne de control.Bun,o sa spunem ca asa a fost sau este ,sau ar trebui sa fie si la noi..Se pare ca acestea nu se vad,deoarece poate ca nu trebuie sa se vada.Seara trecuta la un post de televiziune oarecare,un fost Politist a spus lucrurilor pe nume si anume ca nu mai exista profesionalism in aceasta structura,si cu asta se intelege totNu trebuie sa fi Academician sau Profesor sa intelegi ca tara asta este aproape neguvernata cu buna stiinta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult