Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Polonia vrea sa treacă la săptămâna de lucru de 4 zile, Grecia a trecut la săptămâna de lucru de 6 zile. Ce va face România?

Femeie ajungând la serviciu

Foto: Peter Muller/ ImageSource/ Profimedia

Cel mai bine ar fi să punem în context: poate economia să funcționeze cu o săptămâna de lucru de 4 zile sau cu una de 6 zile sau trebuie să rămână la 5 zile sau trebuie să treacă la 7 zile?

Polonia are o moneda națională (zlot PLN) neașteptat de puternică (cum ar trebui sa fie și leul nostru la câți euro intră în țară și câtă economie subterană colcăie, dar asta este alta poveste), o creștere economică de 4% în S1 2024 (este noul ”tigru” al Europei), o inflație anualizată în iulie de 4,2%, un excedent de balanță comercială de 10 miliarde de euro în 2023 (ce-i drept, după 9 ani de deficit), practic zero șomaj (se bat angajatorii pe angajați), aproape nu există muncă la negru iar țara are sub 10% NEET (unul dintre cele mai mici din UE, sunt în derulare programe foarte serioase de încadrare în munca a tinerilor). În Polonia lucrează circa 185.000 de imigranți din Ucraina (date din 2022) și circa 100.000 de muncitori asiatici (date din 2018).

Grecia a adoptat euro deci este în parametrii euro (că veni vorba, mai țineți minte bailout-ul acela de 500 miliarde de euro din 2012? Uitați-vă mai jos ce datorie publica are astăzi....), are o creștere economică de 2% în T1 2024 (nu exista deocamdată date Eurostat pentru S1), o inflație anualizată în iulie de 2,7%, un deficit de balanță comercială de aproape 39 miliarde de euro în 2023 (ne-a depășit și pe noi...), 20% șomaj, munca la negru face ravagii iar țara are circa 15% NEET în 2023 (al treilea cel mai mare din UE, veți vedea mai jos cine conduce clasamentul). În Grecia lucrează aproximativ 130.000 de asiatici.

România are un leu uimitor de rezilient, (vezi însă și comentariul de mai sus), practic o stagnare economică în S1 2024 (0,8% creștere nu este creștere.....), o inflație anualizată în iulie de 5,4% (locul 1 în UE, crește în continuare), un deficit de balanță comercială aproape cât al Greciei în 2023, cam 5% șomaj (sunt cei care chiar nu vor sa muncească), munca la negru este omniprezentă iar NEET-ul este de 20%, (din nou locul 1 în UE) . În România se spune ca sunt emise permise de munca pentru 140.000 lucrători asiatici – așadar, știindu-ne, lucrează probabil vreo 200.000.

Pentru că tot se vorbește de datoria publică de parcă asta ar fi un capăt de țară, iată, Polonia și România au cam aceeași datorie publică, circa 50% din PIB (diferența fiind că, la indicatorii economici pe care îi are, Polonia o poate plăti), iar Grecia are o datorie publică de 160%! din PIB.

Așadar, avem discuții despre săptămâna de lucru de 4 zile în Polonia și avem implementarea săptămânii de lucru de 6 zile întreg Grecia. În România, o să vedem la un moment dat ce tip de săptămâna de muncă sau zi de munca vor propune cei care ne conduc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Romania se va trece la programul de lucru de trei zile pe saptamina. Cu idei de genul "e sarbatoare si e pacat sa muncesti", cu punti intre weekend si zile libere cu recuperare la sfintu'asteapta, cu libere de tot felul de sfinti si sarbatori, cu tot felul de sporuri care mai de care mai trasnite si ciudate, cu tichete de vacanta, cu pensionari sub cincizeci de ani, cu taxe imense pe munca si ajutoare imense pentru nemunca, cine sa mai munceasca in Romania?
    • Like 0
  • Eliza check icon
    Eu nu vad de unde ati luat datele acestea, puteti pune linkuri? Daca ma uit pe raportarile Eurostat, Spania are cea mai mare rata de somaj din EU, undeva la 13%, nimeni nu are 20% asa cum ati scris in articol.
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Pe un asemenea subiect nu-mi pot „rata” părerea...

    România e pregătită din toate punctele de vedere pentru săptămâna de lucru de 4 zile. Chiar suntem „avangardiști”, fiindcă la noi amploiații statului au de multă vreme vinerea scurtă...

    • Like 0
  • Pai va spun ce face Romania corporatista acum - plateste ore suplimentare sambata si duminica, sau da vreo zi libera si se lucreaza si 7 zile pe sapt......Asta face si va face Romania, pt ca o serie de firme vor vira spre Romania unde....mai pe vrute, mai pe obligatie, mai pe ceva bani in plus, mai pe ceva plusuri, romanasii vor muncii pe branci pt profitul corporatiilor, iar vesticii isi vor trata mintea "fiarta" jelind transgenderii si fluizii si injurandu/l pe Trump......Asta se va intampla!
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Nu înțeleg de ce statul trebuie să își bage coada peste tot și să dicteze cât este ziua de muncă, câte zile se lucrează pe săptămână și așa mai departe. Până un alta este o negociere între angajat și angajator. Dacă se înțeleg, bine dacă nu, nu și își văd de drum separat. Sigur că cel mai probabil se vor spori privilegiile celor din domeniul bugetar care nu au neapărat o funcție unde trebuie să fie prezenți, adică exact posturile pentru sinecuriștii de partid. Acolo vor fi cu siguranță mai puține ore lucrate, mai puțin stres și mai mulți bani.
    • Like 0
  • Marius check icon
    Vom adopta p[rogramul de lucru al politicienilor. Adicatelea gargara si beneficii fara nici un minim efort (de inteligenta!). Si apoi ne vaitam ca avem ghinion de nesansa!!!
    • Like 1
  • Soso check icon
    La noi nu se va intampla nimic. Nu are nimeni timp de analize de astea. Suntem in campanie electorala. Suntem ocupati sa facem praf si ce mai merge bine in Romania, sa crestem deficitul, sa dezechilibram balanta si mai rau prin promisiuni/legi electorale. Apoi, noua/vechea guvernare, la anul, nu are decat sa scoata camasa cum o putea....
    • Like 2
  • pixel check icon
    (Polonia ne este și ne va fi superioară mult timp, sunt mult mai corecți decât românii, iată spectrul moral). când cineva pune accentul greșit, important nu e să găsești motivul (cade, oricum, sub incidența unicei dileme) ci să vezi fenta venind. nu săptămâna de lucru contează, ci ziua de muncă. pentru că dormi după o zi de muncă, nu după o săptămână, în sfârșitul ei. rostul reducerii rezidă nu din mărinimia decidenților politici ci din necesitatea satisfacerii dreptului la demnitate umană a, cui oare, pălmașilor care duc totul în spate (incluzând și activitățile speculative). și a asigurării unei calități a vieții demne de sec. XXI și nu de romane preindustriale cu vieți jilave, mizerabilism extrem. telefoanele sunt congruente cu acest secol dar omul de rând, prin drepturile-i recunoscute, încă nu. încă sunt zone care se scaldă-n evul mediu, bătute doar de cele-n care sclavagismul antic străluce (comunități captive). răspomenita săptămână a patimilor de fix patru picioare nu stă-n picioare pentru simplul motiv că la sfârșitul ei apare nu relaxarea ci încă un pui de stres: ieșirea din turație. corectă e reducerea zilei de muncă (pentru început 6) și abolirea aberației sâmbetei, cu asterixul necesar lămuritor: o zi redusă, râzi. ziua de 6 ore permite pălmașului truditor să bifeze cât mai mult din sarcinile casnice și să se refacă mai bine. pentru că teza fundație (deja revolută, arhaică) a 8-8-8 nu mai stă-n picioare. oamenii se uzează și mor prematur. și nu e nevoie de studii pretențiose, oboseala fiecăruia-i avocat feroce & drept. puteți zâmbi când veți auzi proasta glumă de proastă inspirație a matematicii golănești: mărim ziua ca să-ncapă tot aia. ca ciobanul care-ndeasă cât mai mulți berbecuți în jaful de papuc încă viu, în drum spre-un jaf de bampor supraîncărcat, candidat la eșuare-n buza radei. sună cunoscut? se poate trecerea și fără râuri de sânge, și fără blocări inutile de drumuri jud, nat și internat, și fără megafoanele impostorilor vopsiți pseudopolitic, și fără vorbeții infiniți cu cheiță și pfa.
    • Like 2
    • @ pixel
      Corina check icon
      Mult aș da un like pentru scris, pentru idei, dacă nu v-ați lega de sâmbăta noastră!
      • Like 0
    • @ Corina
      pixel check icon
      alegeți între viață sănătoasă-tun la 80+ și ziua lui Saturn. contră dură inexistenței liberului arbitru. cică.
      • Like 1
    • @ pixel
      Francisc check icon
      Zi-mi și mie ce-ai fumat (sau băut?) nene pixel, de ai atâta efervescență în gândire...
      • Like 1
    • @ Francisc
      pixel check icon
      iubire de oameni. puțini pot. încearcă.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult