Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Portret al designerului de modă la tinerețe. Bravo, ai (avut) stil de a trăi frumos până la capăt!

Razvan Ciobanu - FB

Trist... Să nu fim ipocriți, mai ieri toți îl boceau virtual pe Lagerfeld și-i compătimeau pisica îndoliată. Nu o fi fost Răzvan al nostru de talia lui Karl la nivel internațional, dar a scris pagini importante în moda autohtonă. În plus, mi-a plăcut enorm forța de asumare a ceea ce nu era convențional, în acord cu dogmele învechite ale unei țări marcate de comunism, de privațiuni, în care mamele noastre aveau în șifonier haine de blănuri și bluze tricotate, model „doi pe față, doi pe dos”, „bob de orez” și „romburi”. Să recunoști că nu ești ca ceilalți într-o Românie a anilor 2000 nu e ușor.

Și l-am ascultat odată într-un interviu, cutremurător fără doar și poate, indiferent de unitatea proprie de măsură a suferinței. Designerul povestea cum a pierdut tot la un moment dat, dar tot, a luptat cu dependențele, cu propriul eu, cu depresia, bulimia, cu drogurile... Că intrase în colaps total, pierduse rând pe rând, casa, mașinile, afacerile, prietenii... Nu îl mai căuta nimeni, nu mai exista pentru nimeni. Că a dormit timp de două luni pe o canapea a unei cunoștințe, fiind fără sens, vitalitate, sprijin, speranță. Era depresiv, deconectat, voia să dispară, spunea că era ca o legumă care nici măcar nu mai era curioasă când durerea se va neantiza. Apoi, ca un personaj de basm, fără Sfinte Vineri și Duminici, și-a scuturat armura ruginită și a luat-o efectiv de la capăt. S-a ridicat și s-a reinventat, a construit din nou, ne-a dat iar lecții de stil și de umanitate.

Eu nu am avut bani de rochiile lui, dar a fost parte din toată copilăria mea. Măcar mă uitam la TVR Iași, copil fiind, mereu dădea interviuri cu Irina Schrotter, era prietena lui dragă, colabora „într-un mare fel”. Și așa am învățat că nu e ok să te îmbraci în mov din pampoane până-n dresuri, să nu amesteci bulinele cu dungile, materialul cadrilat cu poka dots, cel fluid cu o stofă de Apaca provincială, și tot așa, chestii elementare, care îmi prind bine și acum.

Când mă uitam la „Surprize, Surprize", zână era îmbrăcată predominant de același creator de modă, era recognoscibil stilul, mult satin, rochii de nașă, de prințesă, creoline scurte-n față, cu trenă-n dos. Uneori purta câte o creație de-a lui Răzvan (+/- Irina) și chiar era o schimbare radicală. În bine! Se potrivea cu revelația feminității descrisă atât de fain și comercial de Cărtărescu: „Numai că zânele lor și-au scurtat rochiile, și-au taiat părul care le ajungea cândva la călcâie și au învățat să fie femei, ceea ce e mult mai complicat și mai periculos decât meseria de zână...”

Moartea absurdă a lui Sir Răzvan Ciobanu (dacă ar fi fost în Regatul Reginei pasionate de compleuri, voalete și pălării) vine ca o binecuvântare pentru tabloide în a doua zi de Paște. Nu tu divorțuri ale vedetelor, nu tu masacre în Sri Lanka, catedrale care ard... Deși e ca un blestem, să ai sclipire de geniu și să te stingi atât de tânăr, cu atâtea încă de oferit altora.

P.S.: Am căutat sursa imaginii pe Google (Adevărul) și era salvată cu denumirea de „gentleman”. Deloc întâmplător...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă fatalitatea îi scotea în față o dacie cu oameni nevinovați, eventual și copii, oare ați mai fi scris aceleași cuvinte despre el?
  Eu sunt de părere că ar trebui aruncate la gunoi aceste suflete rătăcite, care prin inconștiența lor pot lua altele complet nevinovate.
  Înainte să dați o lacrimă, fiți empatici și cu cei care au dacii și nu vapoare, care mor aiurea, călcați de Huidu, sau alți dobitoci.
  • Like 0
 • Frumos ! Si mie mi-a plăcut de el si de tot ceea ce a facut. Pacat...prea tânăr...prea mai avea de spus si creat ...
  Din pacate ,în ziua de azi,se trece peste porunca:"iubește-ti aproapele .." și se prefera "piatra"... in ciuda faptului că toți suntem homo sapiens si facem ,zilnic, greseli
  Dumnezeu să-l odihnească în pace
  • Like 0
 • P. S. Ultima veste, era și drogat. E bineeeee!!!!
  • Like 0
 • Inteleg ca cei care se grabesc sa si arate ura atat de frumos impachetata, sunt niste domni distinsi cu orientari sexuale normale..?!
  Personal, imi plac femeile, poate prea mult, insa nu inteleg cu ce te face mai "implinit" faptul ca iti versi veninul in momentul unei tragedii, asta daca privesti lucrurile primitiv, pentru ca el este deja lumina, iar tu inoti in intunericul intunecat!
  • Like 0
 • Aura Stan, esti lesbiana? - ehh, faci parte din comunitate.. ce frumos!.. n-am auzit niciodata de acest homosexual inveterat, drogat si pesemne cu o forma de SIDA! se incurca intre iubiti? ca Mihalea/Song? Aurico, iti scrii comentariile si iti dai like-uri??
  • Like 1
  • @ Cristian Guidea
   Nu, domnule, nu fac parte din comunitatea LGBT, dar nu as avea probleme sa recunosc acest aspect dacă as fi. Am văzut ca v-ați făcut special cont de Facebook pentru a-l denigra pe designer din cauza orientării lui sexuale. E părerea dvs. și v-o respect. E strict problema dvs. de cine ați auzit și de cine nu. Nu, nu sunt Grapini, în legătură cu presupunerea dvs.
   • Like 0
 • Pentru mine moda este un mare, imens, spaţiu negru. Dacă am o pereche te tenişi în picioare, plus nişte "ginşi" pe post de nădragi şi un tricou de la curea în sus, se cheamă că m-am îmbrăcat şi pot să ies pe stradă. Nu ştiu ce mare nume a fost acest Lagerfeld mioritic şi nici nu mă interesează. Însă mă interesează al dracului de mult ăştia care confundă şoselele patriei cu circuitul de la Monaco. Am auzit la ştiri că a mers/zburat prin bălării vreo opt sute de metri până s-a proptit în copac şi s-a făcut praf. Cam ce viteză putea să aibă?!

  Toată compasiunea pentru familia îndoliată, dar pentru el... un Huidu mai puţin pe şosea.
  • Like 2
 • "Stil de a trăi frumos până la capăt" (?!?) Când vezi un asemenea sfârșit pe care l-a avut omul ăsta e hazardat să faci asemenea afirmații care te pot cataloga ușor drept "țuchi".
  Mi-e greață de adulatorii ăștia de serviciu care ridică osanale post mortem.
  Întrebarea firească este: de ce nu i-ați fost alături când încă era în viață ?
  • Like 2
 • A avut o moarte tipică cocalarului român, pardon,, lumii bune ", Jiiipan, mega viteză, nema centură de siguranță (așa se pare). Noroc că s-a dus în bălării și nu pe contrasens pentru că altfel mai aveam încă un jmecher care omora un nevinovat.
  • Like 9
  • @ Adrian Ionescu
   Stii, e o vorba'' Daca nu ai nimic bun de spus, mai bine nu spune''.
   • Like 1
  • @ Daniel Mirel Grigore
   Dar nici voi să nu mai faceți.
   Osanalele post mortem produc greață de la atâta ipocrizie.
   • Like 6
 • Într-adevăr,o moarte absurdă.
  • Like 0
 • Caldura, duioșie, emoție, durere, frumusețe omenească in scriitura aceasta in amintirea unui creator de excepție !!!!
  • Like 2
  • @ Lavinia Bara
   Nu era mai bine să aibă vorbele astea bune în timpul în care trăia ?
   • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult