Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Povestea unui om care a redescoperit valoarea de a fi român... locuind în Asia

relaxare -  Foto: KateU / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: KateU / Alamy / Alamy / Profimedia

Numele meu este Irina Vlad și am învățat să iubesc România hoinărind. Alături de partenerul meu am ales să călătorim ca expați în cât mai multe țări din lume. În total, am trăit în 10 țări din Europa și mai ales din Asia. Dar întotdeauna mă întorc în România, dacă nu fizic, măcar spiritual. Dar nu despre asta este povestea mea.....

Am simțit că e tare important să înțeleg ce se întâmplă dincolo de plaiul mioritic, și nu doar ca turist. Am simțit că este esențial să trăiesc în mijlocul unor culturi diferite, că poate, astfel, mă voi înțelege mai bine pe mine însămi. Din când în când îmi găsesc locul într-una dintre aceste țări exotice cu plaje izolate, nisip fin și vreme caldă pe tot parcursul anului.

În sufletul meu, pot să recunosc acum, cred că la rându-mi (ca mulți alții) aveam un oareșce complex de inferioritate că sunt româncă, că atunci când trebuie să mă prezint unui străin (mai ales din vest) trebuie să îi spun că sunt din ....România. Iar el sau ea ar fi afișat un zâmbet fals cu gândul la ideea de est european, care vorbește un fel de rusă, este cunoscut prin muncile fizice și ar fi zis...ahh, România!

Un timp, am trăit la Milano, unde am urmat niște cursuri de specializare. Acolo a fost primul moment în care vorbind italiana (cu accent românesc, ce-i drept) am simțit că sunt privită de sus în jos. Și așa am decis ca atunci când ies în oraș la un magazin sau restaurant mai bine vorbesc engleza, întrucât astfel sunt tratată ca orice altă persoană. Trăind această discriminare, dacă vreți, dar și dorința de a vedea cum e viața dincolo de Europa, am decis să ne îndreptăm spre Orientul Îndepărtat și așa am ajuns să locuim pe rând în Malaezia, Singapore, Thailanda, Filipine, Indonezia, Hong Kong, etc..

Asia pentru români este altceva. Altă lume. Totul este fascinant pentru că totul este nou, nemaivăzut, nemaiîntâlnit. Trecu timpul și parcă nu ne mai săturam să tot descoperim lucruri noi. Numai că, la un moment dat, atenția noastră s-a îndreptat și către o altă direcție. Am început să observăm compartamentul oamenilor și nu neapărat al localnicilor, ci al vest-europenilor care locuiau în aceste țări asiatice sau care veneau aici ca turiști. Norvegieni, suedezi, germani, francezi, englezi, etc.

Și așa mi s-a spulberat, la un moment dat, pe o insulă de surferi din Filipine, mitul „corectitudinii germanilor”. Am vazut nemți care conduceau în stare de ebrietate, după câteva beri bune. O făceau pentru că nu avea cine să-i tragă la răspundere. Să te naști într-o țară ca Germania nu-ți impune automat și mustrări de conștiință. Sau cel puțin ele nu se aplică și-n Filipine.

Apoi, pe o altă insulă, în aceeași țară, un englez băut bine a omorât un om într-un accident de mașină, pentru că a adormit la volan. Acel om, culmea, era polițist la el în țară. L-a costat 10.000 de dolari ca să se facă totul uitat. Atât valorează viața unui om în țările sărace… 

Am văzut francezi care ștergeau farfuria cu dumicați de pâine de ziceai că nu mai urmează ziua de mâine. Și am văzut români care-i priveau cu nedumerire, pe principiul: cum, aceștia nu-s francezii ăia sofisticați, care știu cu ce vin se asociază nu știu ce mâncare?

Și așa am realizat, în sfârșit, că noi, românii, trăim un miraj în raport cu străinii. Ni se pare că dacă am fi ca ei, toate problemele noastre s-ar rezolva într-un mod magic. Iar de multe ori acest mod de gândire ne blochează acțiunile, ne ține pe loc, ne taie curajul și ne răpește șansa de a evolua, atât ca țară, cât și la nivel individual.

Și apoi apare întrebarea, cine sunt de fapt oamenii aceștia pe care tot încercăm să-i imităm? Nu cumva e o iluzie ceea ce ni se întâmplă? Nu există perfecțiune nicăieri, iar când înțelegi că nu e nimic de imitat, că nu ești cu nimic mai prejos, începi să vezi România cu alți ochi. Începi să înțelegi că ești valoros ca român, la fel de valoros ca orice alt om dintr-o țară vestică.

Aceasta a fost marea mea descoperire, după peregrinări lungi în țări străine. Atunci am decis ca nu vreau să rămână doar o descoprire, ci vreau să contribui la schimbarea brand-ului numit România. Să-i ajut pe români să se simtă mereu la egalitate cu orice vestic cu care comunică în engleză. Așa am început să fac traininguri cu români, să-i ajut să devină încrezători în engleză, să aibă atitudine de învingători, să scape de complexele românești și cam tot ce ține de o comunicare de succes în mediul profesional.

Cei mai mulți dintre noi devenim sensibili când vine vorba de România și de faptul că suntem români. Există un trend în ultimii ani, mulți, din păcate, de a vorbi despre români și România în sensul peiorativ, iar această atitudine se răsfrânge și asupra mediului profesional, dar mai ales asupra identității noastre personale și naționale. Această atitudine ne-a făcut să creăm un adevărat cult privind viața în străinatate, să credem că acolo totul este perfect, că nu există probleme, că oamenii sunt altfel, că sistemul merge ca uns și că nouă nu ne rămâne nimic de făcut decât să fim ca ei, ca „străinii".

Trăim un fel de miraj ciudat cu ce ne imaginăm noi că este străinătatea, și în loc să ne trăim identitatea noastră românească încercăm să încăpem, ca într-un pat al lui Procust, în niște forme prin care să fim „ca afară".

Avem mentalitatea că tot ce e românesc e greșit, că trebuie să fugim cât mai tare și cât mai departe, dar din păcate această fugă ne-a îndepărtat tocmai de noi înșine, ne-a răpit libertatea și a înăbușit dorința de explorare, de căutare și asta ne face să devenim din ce în ce mai puțin creativi.

Tocmai de aceea am simțit că trebuie să contribui și eu cumva la stima de sine a românilor. Iar acum trainuiesc diverși oameni care au nevoie să comunice în engleză cu străini din Occident, dar care nu stăpânesc limba foarte bine. Iar eu îi învăț cum folosească engleza pe care o au deja, dar cu mai multă încredere de sine, prin stăpânirea limbajului non-verbal, îi învăț să aibă atitudine de învingători chiar și atunci când engleza lor nu e chiar la nivelul la care ei și-ar dori să fie.

Am simțit că există o reală nevoie a românilor să-și schimbe modul în care comunică cu vesticii, să nu mai fie unul bazat pe frică și pe rușine, ci dimpotrivă.

Îmi doresc ca într-o zi să ajungem să fim mândri de noi, de lucrurile la care suntem buni, și astfel să creștem împreună, ca indivizi, ca țară. Să descoperim că nu e nimic în neregulă cu a fi din România și că nu ești cu nimic mai prejos decât nimeni altcineva. Să învățăm să ne respectăm și să ne acceptăm așa cum suntem, cu bune și cu rele. Atunci totul se va schimba.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • eu am trait 9 ani in milano si sunt de 6 ani in germania. am simtit pe pielea mea tot ce ati spus ,insa...eu mi-am dat seama de valoarea noastra ca natie si am inceput sa afirm cu mandrie ca sunt romanca,chiar daca altii se uitau circumspect la mine....iam facut sa lase garda jos. de corectitudinea nemtilor...m-am lamurit dupa primele luni. nu exista corectitudine decat acolo unde ai un contract de munca german 100%. si la ei functioneaza cu "cunostinte",sunt barfitori si f invidiosi,iar rasismul impotriva romanilor...este mare. sistemele sanitare din italia si germania....in afara de aparaturile care le au....nu se compara cu noi privind empatia fata de pacienti. fac si sunt erori exact ca la noi,programari la medici care le faci dupa luni de zile chiar daca esti pe punctul de a crapa de dureri siii muuuulte altele. am lucrat in spitale in romania,italia si acum dupa 6 ani de restaurante...ma duc sa lucrez si in spital la ei. poate in romania sau stricat multe dar de un lucru sunt sigura ca,noi romanii de multe ori ca persoane...ii depasim pe multi din ei. am cunoscut multe natii,am vorbit cu ei,am facut schimb de informatii,dar....sincer vorbind...pana si cel mai prost roman...poate intelege,invata,sau intui....mult mai multe decat pot face alte natii. nu suntem mai prejos decat restul....cu absolut nimic,dimpotriva. toti din anturajul meu vorbesc cel putin 2-3 limbi,si multe altele pe care le pot intelege cu multa usurinta,tip: engleza,spaniola,portugheza,italiana. toti strainii raman mirati de noi si in general nemtii si italienii. va doresc la toti romanii viata lunga si mult noroc,si nu uitati sa fiti mandri de originile voastre. nu suntem toti inteligenti dar....noi putem face diferenta.
    • Like 1
  • Foarte fain articolul și, recunosc, îmi place deoarece îmi confirmă opiniile. Nu mai suport ca toți străinii să fie minunați, extraordinari și mirobolanți și românii...
    • Like 0
  • Multumesc pentru frumosul tau articol Irina Vlad. Mi-ar parea extrem de bine daca toti romanii plecati din tara ar gandi si simti ca tine. Din nefericire nu prea este asa. Doar cei cu sufletul curat simt si gandesc ca tine. Poate, peste ani, aceasta minoritate de "stranieri" va ajunge sa inteleaga ca nicaieri nu-i mai bine ca acasa si ca nu trebuie sa-ti fie rusine cu tara ta si nici sa vii de afara cu aere de "emancipat". Multumesc inca odata pentru frumosul tau articol!
    • Like 1
  • Nume check icon
    Sunt multe aspecte diferite fara legatura intre ele si luate la gramada (italiana cu accent romanesc vs. engleza care este tot cu accent romanesc, asiaticii care habar nu au de geografie, vesticii rai care isi dau in petec in tarile sarace, dar acasa sunt sfinti (nu cumva si multi romanii diasporeni fac la fel in timpul vacantelor de vara in Romania?!) si lipsa de incredere si complexul de inferioritate al romanilor, cu concluzia finala ca daca inveti engleza cat de cat, esti cetatean universal si toate lucrurile se rezolva.
    Toate aspectele de sus se rezolva cu educatie si mai putin cu limba engleza. Acest lucru inseamna ca atunci cand ai un popor educat si nu analfabet functional ai o astfel de reputatie. Si cred ca dupa aceea o limba engleza vorbita corect si frumos, precum si alte limbi pentru ca engleza nu mai este suficienta va face o diferenta si mai mare in perceptie si in final in reputatie.
    • Like 5
  • Da, ai perfecta dreptate ca nu suntem cu nimic mai prejos decat nici unul din "vestici". As putea chiar sa spun ca suntem un pic mai creativi si inventivi, aptitudini dobandite din multe neajunsuri din veacuri apuse sau inca prezente. Da, avem o atitudine de inferioritate fata de vestici, as putea spune chiar de obedienta cateodata, lucru care este posibil de schimbat. Nu e usor, iti trebuie multa experienta si trai inafara, alaturi de "vestici" dar in timp mentalitatea se schimba. Mediul international iti schimba foarte mult orizonturile. Pe de alta parte nu sunt neaparat de acord cu o generalizare ca viata din Occident este perfecta sau nu, In mod sigur (din pacate) tot ce inseamna educatie, sanatate, stil de viata civilizat sunt mult deasupra a ceea ce avem in Romania. Iarasi, din pacate, romanii de valoare de care mentionezi sunt intr-o proportie din ce in ce mai mica, cel putin asta e perceptia mea....si in tara, si afara. Bula celor de valoare care clar sunt cel putin egali cu "vesticii" este destul de mica. Cel putin asta e experienta mea....lucrata in diverse tari din Occident si mutata de cativa ani in Austria. Felicitari pentru initiativa, increderea in sine e un lucru de mare valoare si e pacat sa nu fie dezvoltata la maxim de noi pentru noi!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon