Foto: Guliver Getty Images
Criza sanitară provocată de coronavirus se propagă în economie. Produsul intern brut al planetei este așteptat să scadă cu câteva procente, mai ales dacă numărul de îmbolnăviri va crește iar statele care declară stare de urgență vor fi tot mai multe.
Afaceri de toate mărimile sunt nevoite să-și regândească planurile de afaceri. Acolo unde se poate, angajații sunt trimiși să lucreze de acasă. Există multe domenii în care salariații nu mai pot veni la serviciu, vânzările au scăzut, iar activitatea este oprită.
În tot acest context, cuvântul solidaritate este tot mai mult folosit. Cetățenii să fie solidari cu autoritățile și să respecte interdicțiile, statul să fie solidar cu oamenii și să nu pretindă plata taxelor și impozitelor la termenele dintr-o perioadă normală, instituțiile bancare să arate înțelegere față de clienții lor și să fie flexibile atunci când este vorba despre rate și dobânzi.
Semnale dinspre băncile care operează în România au început să apară, chiar dacă încă timide. Banca Transilvania a anunțat sâmbătă că toți clienții care au carduri de credit nu vor fi nevoiți să vină la ghișee pentru a-și achita obligațiile.
Banca Transilvania prelungeşte perioada de graţie pentru cardurile de credit, iar primele obligaţii de plată pentru clienţi vor fi doar în luna mai anul curent.
Măsura a fost luată pentru a scuti de drumuri la bancă peste 500.000 de clienţi BT, în contextul actual, transmite instituția, într-o comunicare oficială.
Decizia este cu atât mai importantă, cu cât vine de la jucătorul numărul unu din industrie. Banca Transilvania a urcat pe primul loc în topul instituțiilor bancare, urmată de BCR și BRD, având o cotă de piață de aproape 16.5% după activele deținute.
Hotărârea de a amâna obligațiilor aferente cardurilor de credit emise de BT prin prelungirea perioadei de grație a fost primită cu aplauze pe rețelele sociale.
Conform profit.ro, CEC Bank (bancă la care statul este acționar) va anunța aceeași măsură, extinsă la toate tipurile de credite, imobiliare și de consum. Este probabil ca măsuri similare să fie luate de toate instituțiile din industrie. Răspunzând solicitărilor venite de la clienți, unele dintre acestea au transmis că hotărârile se vor lua de la o situație la alta, după o analiză atentă a fiecărui dosar.
Rămâne de văzut dacă restul băncilor vor decide în bloc amânarea la plată a obligațiilor, luând exemplul sistemelor bancare din celelalte țări, sau dacă vor prefera o luptă birocratică în care își vor angaja clienții- persoane fizice și juridice- pentru a descuraja pe cei care și-ar putea permite să achite ratele și dobânzile să acceseze asemenea facilități.
Într-o intervenție de sâmbătă seara, ministrul finanțelor Florin Cîțu, a anunțat că săptămâna următoare va fi votat în Guvern un plan consistent pentru susținerea IMM-urilor și a cerut ca instituțiile bancare de pe piață să ia măsuri pentru a-și susține clienții.
„Aceasta a fost cerinţa noastră către sistemul bancar, să găsească soluţii pentru amânarea cu două-trei luni a ratelor. Aici se va face bineînţeles în corelare cu regulementul Băncii Naţionale, dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată. Vom vedea detaliile. Eu sper să se aplice pentru cât mai multe persoane pentru că nu ştim exact cum va arăta situaţia în perioada următoare", a spus ministrul, care a cerut ANAF să ridice popririle și spune că și obligațiile de plată la buget vor fi amânate.
Romanian Business Leaders (RBL), comunitatea care reunește antreprenori și șefi de companii importante din România, solicită atât Guvernului, cât și Băncii Naționale să ia o serie de măsuri pentru a reduce efectele pe care pandemia de COVID-19 le provoacă asupra economiei naționale. Iată lista cu planul concret pe care-l propune RBL, între care reducerea dobânzii de politică monetară cu minim 1 punct procentual, modificarea reglementărilor privind expunerile de risc și încurajarea băncilor comerciale pentru amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru persoanele fizice, pe o perioadă de minimum 90 de zile, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate.
Joi, 12 martie 2020, AMCHAM România a solicitat Guvernului și Ministerului de Finanțe să amâne termenul de depunere a declarațiilor fiscale și financiare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.