Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premieră: semnale dinspre băncile din România pe timp de coronavirus. Apar primele decizii prin care se amână plata ratelor clienților

Rată euro bancă

Foto: Guliver Getty Images

Criza sanitară provocată de coronavirus se propagă în economie. Produsul intern brut al planetei este așteptat să scadă cu câteva procente, mai ales dacă numărul de îmbolnăviri va crește iar statele care declară stare de urgență vor fi tot mai multe. 

Afaceri de toate mărimile sunt nevoite să-și regândească planurile de afaceri. Acolo unde se poate, angajații sunt trimiși să lucreze de acasă. Există multe domenii în care salariații nu mai pot veni la serviciu, vânzările au scăzut, iar activitatea este oprită.

În tot acest context, cuvântul solidaritate este tot mai mult folosit. Cetățenii să fie solidari cu autoritățile și să respecte interdicțiile, statul să fie solidar cu oamenii și să nu pretindă plata taxelor și impozitelor la termenele dintr-o perioadă normală, instituțiile bancare să arate înțelegere față de clienții lor și să fie flexibile atunci când este vorba despre rate și dobânzi. 

Semnale dinspre băncile care operează în România au început să apară, chiar dacă încă timide. Banca Transilvania a anunțat sâmbătă că toți clienții care au carduri de credit nu vor fi nevoiți să vină la ghișee pentru a-și achita obligațiile.

Banca Transilvania prelungeşte perioada de graţie pentru cardurile de credit, iar primele obligaţii de plată pentru clienţi vor fi doar în luna mai anul curent.

Măsura a fost luată pentru a scuti de drumuri la bancă peste 500.000 de clienţi BT, în contextul actual, transmite instituția, într-o comunicare oficială.

Decizia este cu atât mai importantă, cu cât vine de la jucătorul numărul unu din industrie. Banca Transilvania a urcat pe primul loc în topul instituțiilor bancare, urmată de BCR și BRD, având o cotă de piață de aproape 16.5% după activele deținute.

Hotărârea de a amâna obligațiilor aferente cardurilor de credit emise de BT prin prelungirea perioadei de grație a fost primită cu aplauze pe rețelele sociale.

Conform profit.ro, CEC Bank (bancă la care statul este acționar) va anunța aceeași măsură, extinsă la toate tipurile de credite, imobiliare și de consum. Este probabil ca măsuri similare să fie luate de toate instituțiile din industrie. Răspunzând solicitărilor venite de la clienți, unele dintre acestea au transmis că hotărârile se vor lua de la o situație la alta, după o analiză atentă a fiecărui dosar. 

Rămâne de văzut dacă restul băncilor vor decide în bloc amânarea la plată a obligațiilor, luând exemplul sistemelor bancare din celelalte țări, sau dacă vor prefera o luptă birocratică în care își vor angaja clienții- persoane fizice și juridice- pentru a descuraja pe cei care și-ar putea permite să achite ratele și dobânzile să acceseze asemenea facilități.

Într-o intervenție de sâmbătă seara, ministrul finanțelor Florin Cîțu, a anunțat că săptămâna următoare va fi votat în Guvern un plan consistent pentru susținerea IMM-urilor și a cerut ca instituțiile bancare de pe piață să ia măsuri pentru a-și susține clienții.

„Aceasta a fost cerinţa noastră către sistemul bancar, să găsească soluţii pentru amânarea cu două-trei luni a ratelor. Aici se va face bineînţeles în corelare cu regulementul Băncii Naţionale, dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată. Vom vedea detaliile. Eu sper să se aplice pentru cât mai multe persoane pentru că nu ştim exact cum va arăta situaţia în perioada următoare", a spus ministrul, care a cerut ANAF să ridice popririle și spune că și obligațiile de plată la buget vor fi amânate.

Romanian Business Leaders (RBL), comunitatea care reunește antreprenori și șefi de companii importante din România, solicită atât Guvernului, cât și Băncii Naționale să ia o serie de măsuri pentru a reduce efectele pe care pandemia de COVID-19 le provoacă asupra economiei naționale. Iată lista cu planul concret pe care-l propune RBL, între care reducerea dobânzii de politică monetară cu minim 1 punct procentual, modificarea reglementărilor privind expunerile de risc și încurajarea băncilor comerciale pentru amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru persoanele fizice, pe o perioadă de minimum 90 de zile, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate.

Joi, 12 martie 2020, AMCHAM România a solicitat Guvernului și Ministerului de Finanțe să amâne termenul de depunere a declarațiilor fiscale și financiare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce fel de ajutor e acela oferit de CEC Bank? Adica, daca nu ai bani luna aceasta este ok, vei plati luna viitoare doua rate.Pai caum sa poti sustine astfel ca ai ajutat cu ceva? Pe de alta parte niciun contract nu poate fi modificat in esenta fara un act aditional, iar asta presupune sa mergem toti la banca...ceea ce nu se poate face.La cardurile de credit se poate oferii, cum a facut BT, o majorare a perioadei de gratie.Dar atat.Pentru celelalte credite exista, tehnic, doar doua variante ce pot fi implementate : majorarea soldului creditului cu suma neplatita sau majorarea perioadei de plata ( scadenta credituli). Ambele insa necesita act aditional la contractul de credit si unde este cazul amendarea contractelor de ipoteca reala mobiliara.Restul este politica.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult