Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Grindeanu, după ce veniturile la buget sunt mai mici cu 1,4% în primele două luni față de 2016: „Aceste date nu mă fac în acest moment să fiu pesimist”

Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

Foto: Inquam Photos

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți la Europa FM că datele pe care le are după deciziile de creștere a salariilor și pensiilor și măsurile de reducere a fiscalității nu îl fac să aibă motive să fie pesimist. „Nu am și nu avem motive să fim pesimiști”, a comentat premierul informația că veniturile la buget sunt în primele 2 luni cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent.

El a pus scăderea încasărilor la buget din primele luni din acest an pe seama nerealizărilor guvernului Cioloș la capitolul absorbție a fondurilor europene și pe seama reducerii TVA de la începutul anului, dar și pe seama eliminării taxei pe stâlp și a supraaccizei. 

„Încasarile la bugetul de stat din ianuarie 2016 au fost extrem de mari datorită unor condiții specifice, care nu au mai fost valabile anul acesta, că vorbim de returnări de TVA pe fonduri europene - noi nu am avut situația aceasta, din păcate guvernul trecut nu prea s-a ocupat de treaba asta -, scăderea TVA- ului, scăderea accizelor, eliminarea taxei pe stâlp. Toate aceste lucruri au dus la ce spuneați dvs (scădere a încasărilor la buget pe primele două luni - n.n.)”, a declarat Grindeanu la Europa FM.

Premierul a spus că tot ce înseamnă creștere economică trebuie să se simtă și în buzunarele românilor. 

„Am luat măsuri prin care au crescut salarii, pensii. Aceste măsuri se vor vedea în lunile următoare, am scăzut fiscalitatea, am dat măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri. Datele pe care le avem nu mă fac să fiu pesimist. Ieri am avut discuția săptămânală cu ministrul Finanțelor și președintele ANAF pentru că urmăresc îndeaproape acest domeniu. Nu am și nu avem motive să fim pesimiști”, a continuat șeful Executivului.

Execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane de lei, respectiv 0,05% din PIB, faţă de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 34,9 miliarde lei, reprezentând 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent.

„Ăsta e scopul bunăstării: să trăim fiecare mai bine”

„Noi am considerat - și pentru asta am și fost votați - tot ce înseamnă creștere economică trebuie să se simtă și în buzunarele românilor. Ăsta e scopul bunăstării: să trăim fiecare mai bine”, a explicat premierul. El a spus că nu are motive să fie „îngrijorat” că România va depăși pragul de deficit de 3 la sută, în ciuda faptului că, în urmă cu o săptămână, comisarul european Corina Crețu avertiza asupra acestei situații care ar pune țara noastră sub infringementul UE.

Întrebat dacă Guvernul a trimis la Bruxelles dovezile privind măsurile luate pentru ca deficitul bugetar să rămână sub 3 la sută, premierul a evitat să dea un răspuns tranșant, dar a dat asigurări că ținta de deficit bugetar nu va fi depășită.

„Orice guvern lucrează cu datele furnizate de Comisia Națională de Prognoză. În același mod am lucrat și noi. (Comisia Națională de Prognoză) este singura instituție care furnizează aceste date macroeconomice, pe baza acestor valori se construiește bugetul de stat. Fiecare măsură pe care am luat-o a fost foarte bine analizată de noi, a fost măsurată astfel încât impactul pe care o are această măsură asupra economiei să fie unul în marjele de care dvs discutați. Avem acest acord cu un deficit de 3 la sută de care ne ținem, îl respectăm și o să îl respectăm. Dar în paranteză fie spus în perioadele de creștere puternică economică a unor țări importante din UE nu exista acest acord. Au depășit de multe ori aceste ținte de deficit. Nu e cazul acum. Noi avem acest acord și îl vom respecta”, a mai spus Grindeanu.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, au trimis la sfârșitul lunii februarie ministrului român de Finanțe, Viorel Ștefan, o scrisoare în care afirmă că, până la momentul lansării Prognozei de Primăvară (aprilie 2017), Guvernul ar trebui să anunțe „credibil" care sunt măsurile menite să readucă deficitul bugetar în țintele Pactului de Stabilitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  O, dar nici Tăriceanu nu-și făcea probleme în 2008 că începuse criza...
  Și nici nu avea de ce să-și facă el probleme, criza îi afecta pe proștii care bucuraseră de măriri...
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Speranta moare ultima!
  Speranta ca dam, si dam, si pe urma castigam.
  Castigam imunitate. Castigam licitatii. Castigam averi personale.
  Ce proiect frumos!
  • Like 2
 • Pe mine unul m-a convins dl. Grindeanu. E vorba despre "termeni nominali" subliniaza repetat dumnealui. Deci daca vreun Soros isi va baga coada si va cracana distanta dintre valoarea reala si cea nominala a RON-ului, sa nu va plangeti la domnul premier! E clar?

  Neindoios, buzunarele romanilor vor simtii cresterea economica; in termeni nominali, desigur. Tot ce trebuie facut e sa ne abtinem de la emiterea bancnotelor de 1.000 de lei, a celei de 10.000 de lei, etc.. Sa vedeti cum se va umple buzunarul romanului!
  • Like 2


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult