Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Primele date ale Recensământului 2022; România are aproximativ 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin decât în 2011

Foto: Inquam Photos

Primele date ale recensământului 2022 arată faptul că populația stabilă a României a ajuns la aproximativ 19 milioane de locuitori, a declarat la Realitatea TV, președintele Institutului Național de Statistică (INS) Tudorel Andrei, care este pesimist în ceea ce privește evoluția demografică. La recensământul 2011, populatia României era cu un milion de locuitori mai mare - 20,12 milioane.

18,15 milioane de persoane au răspuns întrebărilor de la recensământ, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

„95 la suta din populație a răspuns da. Practic mai puțin de 5 % nu a oferit din motive obiective sau subiective aceste informatii”, a spus Tudorel Andrei. Potrivit lui, 47% din populație a completat chestionarele online, peste ținta de 35% propusă de INS:

Șeful INS spune că 46% din populația țării trăiește în mediul rural și că a fost remarcată o tendință interesantă.: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe.

Un alt aspect scos la iveală de recensământ este existența unui număr mare de locuințe neocupate. ”600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a declarat Tudorel Andrei.

Tineri la metrou Pipera

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ! 70% din fostii mei colegi de liceu si facultate sunt plecati din tara.
    • Like 0
  • Pe lista electorală permanentă sunt minim 700 000 de români care au domiciliul în străinătate, în chestionar NU EXISTĂ spațiu de chestionat dacă cetățeanul are dublă cetățenie-respectiv nu mai este stabil în țară- sau dacă are în proprietate casă+teren în țară ,lucrează temporar în străinătate sau e pensionat în vacanță la copii-gineri, ... putem avea în proprietate în țară mai multe locuințe /case în care nu locuim, moștenite- ne înstrăinate, ... a fost o varză de chestionar și concluziile care se trag (și în articol) sunt varză de Bruxelles sau de Australia (am verișori acolo cu nepoți născuți în România ),....
    • Like 0
  • hm, nu cred deloc in datele astea, nici in cele din 2011, nici in Tudorel , care nu stie cum de sunt 600 000 de locuinte neocupate ! dealtfel sunt sigur ca sunt cel putin un milion de locuinte neocupate !!!!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult