Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Printre cei care fug din Ucraina se numără copii cu cancer. Cum pot fi ei ajutați în România

Copil cu cancer

Foto: Getty Images

Războiul limitează mult posibilitățile de tratament ale copiilor cu boli grave. Aproape 3 milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina. Printre aceștia se află ei, copiii cu cancer, cei mai vulnerabili dintre cei vulnerabili!

Ca si cum lupta lor crâncenă cu boala nu ar fi fost de ajuns, se adaugă acum și razboiul: lupta cu foametea, cu lipsa medicamentelor, dezorganizarea lanțurilor logistice și nu in ultimul rând afectarea lor emoțională, groaza prin care trec, fiind nevoiți să trăiască fără speranța că a doua zi totul ar putea fi mai bine. 

Ne aflăm cu toții în mijlocul acestui dezastru umanitar și fiecare trebuie să contribuie cu ce poate la atenuarea efectelor. Noi, la Dăruieste Aripi, ne concentram eforturile pe coordonarea nevoilor urgente ale copiilor ucraineni cu cancer.

Asociația Dăruiește Aripi este National Contact Point al Child Cancer International, cea mai mare organizație non profit de suport pentru copiii cu cancer din intreaga lume. Dăruiește Aripi reprezintă România în demersurile prin care sectorul neguvernamental din Europa contribuie la salvarea copiilor cu cancer din Ucraina.

SIOPE estimează că în Ucraina sunt diagnosticați anual circa 1.000 de copii cu cancer, însă numărul celor care se află în diferite etape ale tratamentului este mult mai mare. Numeroasele cazuri transferate deja în clinici din Europa au dus la necesitatea repartizării lor între țări și la apariția unor mecanisme de coordonare internațională.

Am creat de urgență un Task Force, un serviciu național de preluare și repartizare în centrele de specialitate a copiilor cu cancer din Ucraina. Acest serviciu funcționează ca un “dispecerat” care preia toate solicitările venite din țară cât și cele venite din mecanismele de cooperare europeană. Repartizăm în mod coordonat cazurile către centrele de onco-hematologie pediatrică în funcție de patologie , de serviciile necesare si de paturile disponibile.

De asemenea oferim familiilor acestor copii sprijinul de care au nevoie aici, în România!

Am lansat o platforma, construita cu ajutorul celor de la Code for Romania, care centralizează si urmărește de la început și până la sfârșit parcursul copiilor ce sunt îngrijiți si tratați în țara noastră.

Cei care au nevoie de aceste servicii le pot solicita prin:

ukrainechildcancer@daruiestearipi.ro

ukrainechildcancer@srohp.ro

telefon +40 724 024 229 sau completând formularul din platforma www.ukrainechildcancerhelp.ro, disponibila in limbile română, engleză, ucraineană și rusă.

De ce e important să se știe despre acest demers?

Pentru că poate salva la propriu vieți. Pentru că suntem pregătiți la nivel de țară să gestionăm cazurile copiilor cu cancer din Ucraina care ajung în Romania.

Mai mult decât atât, investigăm nevoile urgente ale celor rămași in Ucraina și facem tot posibilul să rezolvăm cât mai multe dintre acestea.

Punem la dispozitia celor care vor să ajute copiii cu cancer din Ucraina un cont pentru donatii: RO16 BTRL RONC RT02 0750 3903, deschis la Banca Transilvania

Sau online, cu cardul: www.daruiestearipi.ro/donează/

Mulțumim tuturor și așa cum am mai spus: în ordinea misterioasa a lucrurilor, nu vom ști niciodată sigur cine dă și cine primește.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult