Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Printre cei care fug din Ucraina se numără copii cu cancer. Cum pot fi ei ajutați în România

Copil cu cancer

Foto: Getty Images

Războiul limitează mult posibilitățile de tratament ale copiilor cu boli grave. Aproape 3 milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina. Printre aceștia se află ei, copiii cu cancer, cei mai vulnerabili dintre cei vulnerabili!

Ca si cum lupta lor crâncenă cu boala nu ar fi fost de ajuns, se adaugă acum și razboiul: lupta cu foametea, cu lipsa medicamentelor, dezorganizarea lanțurilor logistice și nu in ultimul rând afectarea lor emoțională, groaza prin care trec, fiind nevoiți să trăiască fără speranța că a doua zi totul ar putea fi mai bine. 

Ne aflăm cu toții în mijlocul acestui dezastru umanitar și fiecare trebuie să contribuie cu ce poate la atenuarea efectelor. Noi, la Dăruieste Aripi, ne concentram eforturile pe coordonarea nevoilor urgente ale copiilor ucraineni cu cancer.

Asociația Dăruiește Aripi este National Contact Point al Child Cancer International, cea mai mare organizație non profit de suport pentru copiii cu cancer din intreaga lume. Dăruiește Aripi reprezintă România în demersurile prin care sectorul neguvernamental din Europa contribuie la salvarea copiilor cu cancer din Ucraina.

SIOPE estimează că în Ucraina sunt diagnosticați anual circa 1.000 de copii cu cancer, însă numărul celor care se află în diferite etape ale tratamentului este mult mai mare. Numeroasele cazuri transferate deja în clinici din Europa au dus la necesitatea repartizării lor între țări și la apariția unor mecanisme de coordonare internațională.

Am creat de urgență un Task Force, un serviciu național de preluare și repartizare în centrele de specialitate a copiilor cu cancer din Ucraina. Acest serviciu funcționează ca un “dispecerat” care preia toate solicitările venite din țară cât și cele venite din mecanismele de cooperare europeană. Repartizăm în mod coordonat cazurile către centrele de onco-hematologie pediatrică în funcție de patologie , de serviciile necesare si de paturile disponibile.

De asemenea oferim familiilor acestor copii sprijinul de care au nevoie aici, în România!

Am lansat o platforma, construita cu ajutorul celor de la Code for Romania, care centralizează si urmărește de la început și până la sfârșit parcursul copiilor ce sunt îngrijiți si tratați în țara noastră.

Cei care au nevoie de aceste servicii le pot solicita prin:

ukrainechildcancer@daruiestearipi.ro

ukrainechildcancer@srohp.ro

telefon +40 724 024 229 sau completând formularul din platforma www.ukrainechildcancerhelp.ro, disponibila in limbile română, engleză, ucraineană și rusă.

De ce e important să se știe despre acest demers?

Pentru că poate salva la propriu vieți. Pentru că suntem pregătiți la nivel de țară să gestionăm cazurile copiilor cu cancer din Ucraina care ajung în Romania.

Mai mult decât atât, investigăm nevoile urgente ale celor rămași in Ucraina și facem tot posibilul să rezolvăm cât mai multe dintre acestea.

Punem la dispozitia celor care vor să ajute copiii cu cancer din Ucraina un cont pentru donatii: RO16 BTRL RONC RT02 0750 3903, deschis la Banca Transilvania

Sau online, cu cardul: www.daruiestearipi.ro/donează/

Mulțumim tuturor și așa cum am mai spus: în ordinea misterioasa a lucrurilor, nu vom ști niciodată sigur cine dă și cine primește.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult