Foto: Angelo Carconi / EPA / Profimedia
Giorgia Meloni, lider Fratelli d’Italia, câștigător al alegerilor din peninsulă, a asigurat marţi Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie, într-un tweet adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!”, a spus Meloni. Aceasta are mari șanse de a deveni prima şefă a unui guvern de dreapta al Italiei, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care alianţa pe care o conduce şi-a asigurat majoritatea absolută în Parlamentul Italiei.
Volodimir Zelenski a felicitat-o pe Giorgia Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei
Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.
De asemenea, Giorgia Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.
Cu toate acestea, cei doi parteneri ai săi de coaliţie din cadrul viitorului guvern au exprimat unele îngrijorări.
Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Moscovei şi este un fan al preşedintelui rus Vladimir Putin. Celălat partener, liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, a fost timp de ani de zile prieten apropiat cu Vladimir Putin. Acesta a susţinut într-un interviu pe care l-a acordat cu o săptămână înainte de alegeri că Putin a fost presat să atace Ucraina.
Ce conține programul de politică externă al Giorgiei Meloni
În acordul electoral semnat între Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, mai multe puncte se referă la politica externă:
- respectarea angajamentelor luate în cadrul Alianţei Atlantice
- sprijin pentru Ucraina faţă de invazia rusă şi sprijinirea oricărei iniţiative diplomatice pentru a găsi o soluţie conflictului
- deplina adeziune la procesul integrării europene, cu perspectiva unei Uniuni Europene mai politice şi mai puţin birocratice
- apărarea şi promovarea rădăcinilor şi identităţii istorice şi culturale iudeo-creştine a Europei.
Articol publicat inițial pe project-e.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nenumarati istorici au spus, mai direct, mai pe soptite, ca acelea sunt teritorii rusesti, de facto.