Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proaspăt câștigătoare a alegerilor din Italia, Giorgia Meloni i-a trimis un mesaj președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin care a dorit să spulbere orice dubii: „Puteți conta pe noi”

Giorgia Meloni - ANGELO CARCONI / EPA / Profimedia

Foto: Angelo Carconi  / EPA / Profimedia

Giorgia Meloni, lider Fratelli d’Italia, câștigător al alegerilor din peninsulă, a asigurat marţi Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie, într-un tweet adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!”, a spus Meloni. Aceasta are mari șanse de a deveni prima şefă a unui guvern de dreapta al Italiei, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care alianţa pe care o conduce şi-a asigurat majoritatea absolută în Parlamentul Italiei.

Volodimir Zelenski a felicitat-o pe Giorgia Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei

Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.

De asemenea, Giorgia Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.

Cu toate acestea, cei doi parteneri ai săi de coaliţie din cadrul viitorului guvern au exprimat unele îngrijorări.

Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Moscovei şi este un fan al preşedintelui rus Vladimir Putin. Celălat partener, liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, a fost timp de ani de zile prieten apropiat cu Vladimir Putin. Acesta a susţinut într-un interviu pe care l-a acordat cu o săptămână înainte de alegeri că Putin a fost presat să atace Ucraina.

Ce conține programul de politică externă al Giorgiei Meloni

În acordul electoral semnat între Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, mai multe puncte se referă la politica externă:

 • respectarea angajamentelor luate în cadrul Alianţei Atlantice
 • sprijin pentru Ucraina faţă de invazia rusă şi sprijinirea oricărei iniţiative diplomatice pentru a găsi o soluţie conflictului
 • deplina adeziune la procesul integrării europene, cu perspectiva unei Uniuni Europene mai politice şi mai puţin birocratice
 • apărarea şi promovarea rădăcinilor şi identităţii istorice şi culturale iudeo-creştine a Europei.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Amicus plato, sed magis amica veritas. E maxima lui Aristotel - mi-e prieten Platon, dar mai prieten imi este adevarul.
  Nenumarati istorici au spus, mai direct, mai pe soptite, ca acelea sunt teritorii rusesti, de facto.
  • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   ine sunt acei nenumarati istorici ? stiti ca Rusia a ocupat Crimeea abia in 1783 ? de la cine ? cu ce drept ? stiti ca tot rusia a ocupat Ucraina bucata cu bucata dupa 1740 ? de la cine ? cu ce drept ? in 1994 rusia a recunoscut granitele Ucrainei. de ce nu a spus atunci : dorim teritorii de la voi. de ce isi incalca cuvantul dat ?
   • Like 0
 • Nume check icon
  Nu mai inteleg nimic. D-na Meloni este OK sau nu? Atunci cand Orban o saluta nu ne-a placut de ea. Acum ca pare trup si suflet razboiului din Ucraina este in regula. Sa inteleg ca acesta este singurul criteriu? Pro sau contra Ucraina?
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult