Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proaspăt câștigătoare a alegerilor din Italia, Giorgia Meloni i-a trimis un mesaj președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin care a dorit să spulbere orice dubii: „Puteți conta pe noi”

Giorgia Meloni - ANGELO CARCONI / EPA / Profimedia

Foto: Angelo Carconi  / EPA / Profimedia

Giorgia Meloni, lider Fratelli d’Italia, câștigător al alegerilor din peninsulă, a asigurat marţi Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie, într-un tweet adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!”, a spus Meloni. Aceasta are mari șanse de a deveni prima şefă a unui guvern de dreapta al Italiei, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care alianţa pe care o conduce şi-a asigurat majoritatea absolută în Parlamentul Italiei.

Volodimir Zelenski a felicitat-o pe Giorgia Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei

Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.

De asemenea, Giorgia Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.

Cu toate acestea, cei doi parteneri ai săi de coaliţie din cadrul viitorului guvern au exprimat unele îngrijorări.

Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Moscovei şi este un fan al preşedintelui rus Vladimir Putin. Celălat partener, liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, a fost timp de ani de zile prieten apropiat cu Vladimir Putin. Acesta a susţinut într-un interviu pe care l-a acordat cu o săptămână înainte de alegeri că Putin a fost presat să atace Ucraina.

Ce conține programul de politică externă al Giorgiei Meloni

În acordul electoral semnat între Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, mai multe puncte se referă la politica externă:

 • respectarea angajamentelor luate în cadrul Alianţei Atlantice
 • sprijin pentru Ucraina faţă de invazia rusă şi sprijinirea oricărei iniţiative diplomatice pentru a găsi o soluţie conflictului
 • deplina adeziune la procesul integrării europene, cu perspectiva unei Uniuni Europene mai politice şi mai puţin birocratice
 • apărarea şi promovarea rădăcinilor şi identităţii istorice şi culturale iudeo-creştine a Europei.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Amicus plato, sed magis amica veritas. E maxima lui Aristotel - mi-e prieten Platon, dar mai prieten imi este adevarul.
  Nenumarati istorici au spus, mai direct, mai pe soptite, ca acelea sunt teritorii rusesti, de facto.
  • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   ine sunt acei nenumarati istorici ? stiti ca Rusia a ocupat Crimeea abia in 1783 ? de la cine ? cu ce drept ? stiti ca tot rusia a ocupat Ucraina bucata cu bucata dupa 1740 ? de la cine ? cu ce drept ? in 1994 rusia a recunoscut granitele Ucrainei. de ce nu a spus atunci : dorim teritorii de la voi. de ce isi incalca cuvantul dat ?
   • Like 0
 • Nume check icon
  Nu mai inteleg nimic. D-na Meloni este OK sau nu? Atunci cand Orban o saluta nu ne-a placut de ea. Acum ca pare trup si suflet razboiului din Ucraina este in regula. Sa inteleg ca acesta este singurul criteriu? Pro sau contra Ucraina?
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult